Gemeente Rheden-Verkeersbesluit-Rheden-Schietbergseweg-opheffen eenrichtingverkeer

Burgemeester en wethouders van Rheden;

Zaaknummer 828821

 

 

overwegen het volgende:

mitVV VV7D5760FB90FB114399870602254B02D6 \* MERGEFORMAT

WETTELIJK KADER

Onze bevoegdheid tot het nemen van dit besluit ontlenen aan wij het bepaalde in de artikelen 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994 en de artikelen 12 e.v. van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer.

 

De maatregel, zoals bedoeld in artikel 2 Wegenverkeerswet 1994, heeft tot doel: Het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers.

 

Conform artikel 24 van het Besluit algemene bepalingen inzake het wegverkeer heeft er overleg plaatsgevonden met een door de Korpschef van Politie gemandateerde verkeersspecialist van de eenheid Oost Nederland.

 

BELEIDSKADER

Gemeentelijk verkeersveiligheidsplan 2000.

Wegenverkeerswetgeving.

Economische visie 2016-2020.

Detailhandelsstructuurvisie Kiezen voor Eigen Kwaliteit (2017).

Structuurvisie Rheden (2014).

 

AANLEIDING

Op 26 april 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rheden besloten om het (tijdelijke) eenrichtingsverkeer op de Schietbergseweg in Rheden, tussen het wildrooster ten noorden van de Heuvenseweg en de kruising met de Beekhuizenseweg op te heffen. Het eenrichtingsverkeer is in het voorjaar van 2021 ingesteld om de enorme drukte op de wegen op de Veluwezoom rond de Posbank te beheersen.

Van de extreme drukte als gevolg van de pandemie Covid-19 is nu geen sprake meer.

Verschillende bewoners en bedrijven hebben ons gevraagd om het eenrichtingsverkeer weer op te heffen en de situatie in oude staat te herstellen.

Primair besluit

Op 1 maart 2021 hebben wij besloten om eenrichtingsverkeer in te stellen op de Schietbergseweg in Rheden, fietsen en bromfietsen en werkverkeer uitgezonderd. Het doel was het verzekeren van de verkeersveiligheid en het beschermen van de weggebruikers en passagiers.

De aanleiding was de enorme drukte op de Posbank op vooral zonnige weekenddagen.

Door de beperkingen ter bestrijding van pandemie Covid-19 was het Posbankgebied nóg aantrekkelijker geworden, wat leidde tot een extreme drukte op de wegen.

 

De doorgang op de Schietbergseweg werd belemmerd. De kruising Schietbergseweg en Heuvenseweg (naar en van het bezoekerscentrum) liep regelmatig vast. Het leidde er toe dat wij verkeersregelaars moesten inzetten om de bereikbaarheid en de doorstroming te waarborgen.

Op sommige momenten konden wij niet anders dan de wegen in het Posbankgebied tijdelijk af te sluiten.

 

Na experimenten en monitoring bleek dat om de doorstroming in stand te houden en de bezoekers te spreiden, het instellen van eenrichtingsverkeer in die extreme drukte de beste oplossing was om deze doelstelling te halen.

De maatregel was bedoeld als tijdelijke maatregel. Omdat de maatregel langer dan 4 maanden van kracht zou zijn, was het wettelijk verplicht om hiervoor een verkeersbesluit te nemen.

 

Bezwaar tegen het primaire besluit

Tegen het besluit is bezwaar gemaakt. Op advies van de Commissie bezwaarschriften hebben wij de tijdelijkheid van het eenrichtingsverkeer in ons besluit op bezwaar nader toegelicht.

Wij hebben aangegeven dat het besluit van kracht is tot de uitvoering van het Masterplan Veluwezoom start, of als blijkt dat de verkeersveiligheid het toelaat. Dat laatste heeft mede betrekking op de extreme drukte die ontstond door de beperkingen die opgelegd werden ter bestrijding van de Coronapandemie.

 

Corona-/Covid-19 pandemie

De beperkende maatregelen van pandemie zijn niet expliciet als aanleiding in het primaire besluit tot eenrichtingverkeer genoemd. De experimenten in 2020 hebben wij uitgevoerd wegens de extreme drukte door de beperkingen als gevolg van de pandemie. Bezoek aan de natuur was destijds het enige ‘uitje’ dat was toegestaan en hierdoor ontstond de extreme drukte.

 

Masterplan Veluwezoom

In februari 2022 heeft de gemeenteraad besloten tot uitwerking van scenario D van het Masterplan Welkom Veluwezoom. Dit plan zorgt voor een betere balans in natuur, recreatie en verkeer in Nationaal Park Veluwezoom, waar het Posbankgebied deel van uitmaakt. In de zomer van dit jaar nemen de gemeenteraden van Rheden en Rozendaal een definitief besluit over het Masterplan en het uitvoeringsprogramma.

 

Scenario D betreft afsluiting van delen van de wegen in het natuurgebied, waarbij de Schietbergseweg in twee richtingen open blijft voor de bereikbaarheid van het Posbank-paviljoen, het monument en de grote parkeerplaats(en).

 

Spreiding van het verkeer

Het eenrichtingsverkeer op de Schietbergseweg in Rheden leidde er onvermijdelijk toe dat de dorpen Velp en Dieren meer verkeer te verwerken kregen. Uit een kentekenonderzoek in de zomer van 2021 bleek dat van het verkeer dat door het eenrichtingsverkeer niet terug naar het dorp Rheden kon rijden er een kwart van doorrijdt naar Velp/Rozendaal en driekwart richting De Steeg.

 

Opheffen van het eenrichtingsverkeer

Aanwonenden van de Schietbergseweg hebben de verkeersdrukte voor hun woningen enigszins zien afnemen door het eenrichtingsverkeer en hebben dit ook als positief ervaren.

Vanuit Velp en De Steeg krijgen wij het verzoek om de oude situatie te herstellen, omdat daar onevenredig veel verkeer afgewikkeld moet worden door het eenrichtingsverkeer op de Schietbergseweg.

De ondernemers in Rheden zien dit ook graag, zodat hun gasten en klanten hun uitspanning of winkel weer rechtstreeks in zuidelijke richting kunnen bereiken. Dit past ook in vastgesteld beleid van de gemeente om het dorp Rheden meer te verbinden met de natuur/het Posbankgebied.

 

Ondanks de aanwezige ANWB-bewegwijzering hebben sommige bezoekers van het gebied moeite om de weg naar Rheden terug te vinden als zij het Posbankgebied bezocht hebben.

Er is een klein risico dat wij op hele drukke mooie weekenddagen tijdelijk weer verkeersmaatregelen moeten nemen om het verkeer in goede banen te leiden. Wij verwachten dat dit niet of nauwelijks voorkomt door de afgenomen drukte en ook is er veel ervaring met tijdelijke maatregelen in het Posbankgebied bij bijvoorbeeld winterse of gevaarlijke weersomstandigheden.

 

Als het Masterplan tot uitvoering komt, dient de Schietbergseweg sowieso weer in twee richtingen opengesteld te zijn. Hiervoor nemen wij nu dus ook al dit verkeersbesluit.

 

BELANGENAFWEGING

In het besluit op bezwaar van het verkeersbesluit tot het instellen van het eenrichtingsverkeer is als einddatum voor het eenrichtingsverkeer genoemd: de uitvoering van het Masterplan, of als de verkeersveiligheid het toelaat.

Verkeersveiligheid

De verkeersbewegingen in het Posbank gebied zijn weer vergelijkbaar met voor de pandemie.

De uitvoering van het Masterplan Veluwezoom zal niet binnen een jaar plaatsvinden, maar er vinden wel voorbereidende onderzoeken plaats. Daarbij is het ook nodig om weer een duidelijk beeld te krijgen van het verkeer in twee richtingen op de Schietbergseweg.

 

Alle argumenten overwegende, vinden wij het te rechtvaardigen om het belang van de inwoners in De Steeg en Velp en de argumenten van onze ondernemers, passend bij het gemeentelijke beleid en plannen, zwaarder te laten wegen en het eenrichtingsverkeer in het hoger gelegen deel van de Schietbergseweg weer op te heffen.

 

BEKENDMAKING

Wij publiceren dit besluit op 18 mei 2022 in de Regiobode en op de website www.officielebekendmakingen.nl.

 

MOGELIJKHEDEN TOT BEZWAAR

U kunt bezwaar maken als u het niet eens bent met dit besluit. Dit recht heeft u volgens de Algemene wet bestuursrecht.

 

Wilt u bezwaar maken? Stuur dan binnen 6 weken een bezwaarschrift naar:

Het college van burgemeester en wethouders

Team Woon- en Leefomgeving

Postbus 9110

6994 ZJ DE STEEG

 

In uw bezwaarschrift moet minimaal staan:

Uw naam en adres.

De datum waarop u de brief geschreven hebt.

Een omschrijving van het besluit waar u het niet mee eens bent en het zaaknummer 828821.

Stuur ook een kopie van dat besluit mee.

De redenen waarom u het niet eens bent met dit besluit.

Het bezwaarschrift moet u ondertekenen.

 

Goed om te weten: als u bezwaar maakt, blijft het besluit gelden

Wilt u dit voorkomen? Dat kan alleen met een voorlopige voorziening bij zeer dringende spoedeisende redenen. U kunt een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechter.

 

Een voorlopige voorziening betekent dat u vraagt om een schorsing van het besluit totdat er een besluit is genomen op uw bezwaarschrift. Dit kan via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht.

Hiervoor heeft u een DigiD nodig.

 

Wilt u liever een brief sturen? Dat kan ook. Stuur dan ook een kopie mee van het besluit waarvoor u een voorlopige voorziening wilt. Het adres is:

Rechtbank Gelderland

Team Bestuursrecht

Postbus 9030

6800 EM  ARNHEM

 

Kosten (griffierecht)

Voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening bent u aan de rechtbank griffierecht verschuldigd. Het griffierecht is € 50,00 voor mensen in huurtoeslag- en sociale zekerheidsvoorzieningen, € 184,00 voor anderen en € 365,00 voor rechtspersonen (artikel 8:41 Algemene wet bestuursrecht).

 

BESLUIT

en besluiten als volgt:

I Het intrekken van ns besluit RHD2021-VKB-164 van 1 maart 2021;

II Door het verwijderen van borden C2 van Bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (noordzijde) en C3 van Bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (zuidzijde, wildrooster) opheffen van het wij eenrichtingsverkeer op de Schietbergseweg in Rheden.

 

De Steeg, 16 mei 2022

 

Burgemeester en wethouders van Rheden

Naar boven