Beleidsregel gebruik bodycam gemeente Nunspeet

Burgemeester en wethouders van Nunspeet,

gelet op het bepaalde 1:3, artikel 4:81, eerste lid en artikel 4:83 van de Algemene wet bestuursrecht; en artikel 3 van de Arbeidsomstandighedenwet besluit vast te stellen:

de Beleidsregel gebruik bodycam gemeente Nunspeet

 

Hoofdstuk 1 Algemeen

Artikel 1.1 De bodycam

Een bodycam is een kleine draagbare camera die aan het uniform van de Buitengewoon opsporingsambtenaar (Boa) vastzit. Het filmen met een bodycam is feitelijk een observatie met behulp van een technisch middel: een vorm van versterkte waarneming. De camera registreert, na inschakeling, beeld van datgene waarop deze gericht is. Daarnaast registreert de camera geluid. In veel gevallen de gebeurtenissen die de Boa zelf meemaakt, ziet en/of hoort.

Artikel 1.2 Doel

  • Het bevorderen van de veiligheid en veiligheidsgevoelens van de Boa’s.

  • De bodycam heeft ook een preventieve en de-escalerende werking.

  • De bodycam legt, zodra hij is ingeschakeld de feitelijke situatie, waarin de boa zich niet meer veilig voelt, vast.

Artikel 1.3 Privacy

Het gebruik van de bodycam brengt aspecten op het gebied van privacy met zich mee. Daarom is de inzet en het uitlezen van de bodycam geprotocolleerd. Personen krijgen enkel op grond van de hun toegewezen bevoegdheden toegang tot de beelden.

Artikel 1.4 Grondslag persoonlijk beschermingsmiddel

Gemeente Nunspeet heeft als werkgever op grond van de Arbeidsomstandighedenwet een wettelijke verplicht te zorgen voor een veilige werkomgeving. De bodycam wordt in dat licht ingevoerd als persoonlijk beschermingsmiddel.

Artikel 1.5 Wettelijke grondslag AVG

De bodycams leiden tot een inmenging in de persoonlijke levenssfeer en daarmee maken ze in breuk op een grondrecht (artikel 10 Grondwet en artikel 8 EVRM). Eén van de voorwaarden voor de beperking van dit recht is dat hier in elk geval een wettelijke grondslag voor moet bestaan. Bij het maken, opslaan en beoordelen van beelden met bodycams is sprake van het verwerken van (bijzondere) persoonsgegevens. Gelet op de doelstelling van de inzet van bodycams valt de verwerking van de persoonsgegevens binnen de kaders van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

De verwerking van persoonsgegevens is alleen rechtmatig indien er aan een grondslag in artikel 6 van de AVG wordt voldaan. In dit geval wordt er voldaan aan artikel 6 lid 1 sub f AVG:

  • f) “de verwerking is noodzakelijk voor de behartiging van de gerechtvaardigde belangen van de verwerkingsverantwoordelijke of van een derde, behalve wanneer de belangen of de grondrechten en de fundamentele vrijheden van de betrokkene die tot bescherming van persoonsgegevens nopen, zwaarder wegen dan die belangen, voornamelijk wanneer de betrokkene een kind is.”

Gemeente Nunspeet kan als werkgever een beroep doen op deze grondslag.

Artikel 1.6 Proportionaliteit

Agressie en geweld kunnen ernstige gevolgen hebben voor de medewerker. Geweld kan zowel fysieke als mentale gevolgen hebben voor de medewerker. De fysieke gevolgen kunnen variëren van lichte verwondingen, permanente fysieke gevolgen tot in potentie het overlijden. De gevolgen van verbale vormen van agressie lijken wellicht minder schadelijk, maar komen veel vaker voor. Dit kan leiden tot psychische pijn en andere gezondheidsklachten zoals:

  • angstgevoelens;

  • slaapstoornissen;

  • maagpijn;

  • psychosomatische klachten;

  • PTSS.

Agressie en geweld zijn volgens de Arbowet een vorm van psychosociale arbeidsbelasting. Werkgevers zijn, zoals beschreven in artikel 2.15 Arbobesluit, verplicht maatregelen vast te stellen en uit te voeren om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen of indien dat niet mogelijk is te beperken. De noodzaak voor het gebruik van bodycams voor de Boa’s in gemeente Nunspeet ligt in de overweging dat:

  • Agressie en geweld de afgelopen jaren een verhoogd risico vormde voor toezichthouders en Boa’s bij de controle en handhaving op wet- en regelgeving;

  • Een bodycam voor deze medewerkers als persoonlijk beschermingsmiddel wordt gezien om het veiligheidsgevoel te vergoten.

Om te voorkomen dat de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer buiten proportioneel wordt, is vastgesteld dat de bodycam alleen wordt geactiveerd zodra de boa beoordeelt dat er een dreigende situatie is ontstaan of ontstaat. In dat geval waarschuwt de boa voordat de bodycam wordt geactiveerd.

Artikel 1.7 Subsidiariteit

De veiligheid van de Boa’s heeft voortdurend bijzondere aandacht. Met regelmaat wordt er aandacht besteed aan hoe agressie kan worden voorkomen of hoe hiermee om dient worden gegaan. Zo worden er jaarlijks aan permanente her- en bijscholing gedaan. Waar ook aandacht wordt besteed aan agressie en benadering van personen. Er wordt hierin onder andere geoefend met casussen met agressieve personen. De Boa’s worden getraind om de-escalerend te werken. De bodycam is aanvullend bedoelt op deze bestaande maatregelen.

Artikel 1.8 Proportionaliteit

De bodycams worden pas aangezet wanneer de Boa’s in situaties terechtkomen die (dreigen te) escaleren en waarschuwen vooraf niet helpt of niet kan. De beelden zijn versleuteld / voorzien van encryptie en worden opgeslagen op een beveiligde server waardoor ze niet zomaar bekeken kunnen worden. Voor het bekijken van beelden is een protocol opgesteld (DPIA). De politie of het Openbaar Ministerie kan in geval van opsporing en vervolging van strafbare feiten de beelden opvragen. Toestemming om de beelden in te zien, kan alleen aan gefilmde betrokkenen gegeven worden. De beelden mogen niet opgenomen worden of verspreid worden via internet of social media.

 

Hoofdstuk 2 Slotbepalingen

Artikel 2.1 Evaluatie

De effectiviteit van de maatregel wordt jaarlijks geëvalueerd te worden.

Artikel 2.2 Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op de dag na die van de publicatie hiervan in het digitale Gemeenteblad.

Artikel 2.3 Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: De Beleidsregel gebruik bodycam gemeente Nunspeet 2022.

 

 

 

 

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van Nunspeet, gehouden op 3 mei 2022.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Nunspeet,

de secretaris, de burgemeester,

A. Heijkamp B. van de Weerd

Naar boven