Kennisgeving gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan ‘Wegtracé Vroonweg, Kabbelaarsweg en Hoogenboomlaan’

 

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat het op 28 april 2022 vastgestelde bestemmingsplan ‘Wegtracé Vroonweg, Kabbelaarsweg en Hoogenboomlaan’ met identificatienummer NL.IMRO.1676.00331BphRE-VA01 van 16 mei 2022 tot en met 27 juni 2022 ter inzage ligt.

U kunt het digitale bestemmingsplan met bijbehorende stukken raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl. Ook liggen de stukken in deze periode in de leesruimte van het gemeentehuis. Deze kunt u tijdens de openingstijden van het gemeentehuis inzien. Ook kunt u de pdf-versie van het bestemmingsplan opvragen bij de gemeente via https://www.schouwen-duiveland.nl/contact/vraag-aan-de-gemeente.

Plangebied

Het bestemmingsplan voorziet in de herinrichting van de Vroonweg, de Kabbelaarsweg en de Hoogenboomlaan te Renesse. De herinrichting van de Vroonweg, Kabbelaarsweg en Hoogenboomlaan is van belang, omdat de bestaande infrastructuur niet meer aan de eisen van de tijd voldoet, gelet op de verschillende gebruikers en voertuigen van/op de wegen en het achterliggende recreatiegebied. Al jaren lang is de verkeersveiligheid in het plangebied in het gedrang. Bij het opstellen van het Masterplan Renesse, door de gemeenteraad in december 2015 vastgesteld, is de onveilige situatie ook geconstateerd, aan de hand waarvan dit project aan het uitvoeringsprogramma is toegevoegd.

Het plangebied is gelegen aan de zuidwestelijke rand van de kern Renesse, op Schouwen-Duiveland. Het plangebied behelst een klein deel van de gronden van het hotel aan de Vroonweg 33-35 (kadastraal bekend gemeente Westerschouwen, sectie H, nummer 568), het perceel van de voormalige Strandkerk gelegen aan de Hoogenboomlaan 3 (kadastraal bekend gemeente Westerschouwen, sectie H, nummer 567), alsmede een deel van de huidige Vroonweg, een deel van de Kabbelaarsweg en een deel van het nieuwe wegtracé van de Vroonweg.

In het nieuwe tracé wordt de rijbaan getransformeerd naar rijpad/fietsstraat, met fietsers op de rijbaan waarbij de auto te gast is en voetgangers op een royaal apart voetpad kunnen lopen. De rijbaan wordt optisch zo smal mogelijk gemaakt om hard rijden te beperken en het verblijfsklimaat te onderstrepen (beeld van een karrenspoor vergelijkbaar met de Jan van Renesseweg). De inrichting van de berm tussen voetpad en rijpad (fietsstraat) werkt optisch versmallend door toepassing van bomen, verlichting en bermpaaltjes te plaatsen, waardoor snelheid wordt afgeremd. Diverse pleintjes worden vormgegeven als attractiepunten en voorzien van bomen, keien en bijzondere verlichting, zodat aantrekkelijke en uitnodigende entrees van de diverse voorzieningen aan de weg ontstaan. De verkeersontsluiting van het gebied verloopt geheel via de oostelijk gelegen rotonde, zowel in de huidige alsook in de toekomstige situatie. Ook wordt de entree van het natuurgebied de Vroongronden (Natura 2000) sterk verbeterd en veiliger voor fietsers, door de informele fiets- en wandelroute in combinatie met het ruiterpad door te trekken richting het dorp.

Motivering

Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 22 november 2021 tot en met 3 januari 2022 ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen op het ontwerpbestemmingsplan ingediend. Bij het bestemmingsplan ligt tevens het raadsvoorstel en het raadsbesluit ter inzage. Hierin zijn de ingebrachte zienswijzen behandeld en wordt het besluit gemotiveerd.

Gewijzigde vaststelling

Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, heeft de gemeenteraad de volgende wijziging aangebracht:

  • een deel van het kadastrale perceel WTS A 1176 met een oppervlakte van circa 54m2 krijgt de bestemming Wonen, zonder bouwvlak toe te kennen.

Reageren

Van 17 mei 2022 tot en met 27 juni 2022 kan beroep worden ingesteld tegen het vaststellingsbesluit. Beroep kan worden ingesteld door iedere belanghebbende voor zover het beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen die de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland bij de vaststelling van het plan heeft aangebracht in het plan.

Een beroepschrift kunt u indienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. U kunt ook langs digitale weg het beroepschrift indienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl/. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Voor de precieze voorwaarden verwijzen wij u naar de genoemde site.

Het is mogelijk een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de voorzitter van deze afdeling, gelijktijdig met het indienen van een beroepschrift.

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt naar verwachting op grond van artikel 3.8 lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening in werking op 28 juni 2022.

Zierikzee, 13 mei 2022

Burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland

Naar boven