Verordening van de raad van de gemeente Amsterdam tot wijziging van de Verordening op de fractieondersteuning 2009

De raad van de gemeente Amsterdam,

 

gelezen het voorstel van het presidium van 15 november 2021;

 

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet;

 

besluit:

Artikel I

De Verordening op de fractieondersteuning 2009 wordt als volgt gewijzigd:

 

A. Artikel 3, tweede lid, onderdeel e komt te luiden:

 

e. uitgaven ten behoeve van raadsleden, partners en familieleden van raadsleden of bedrijven van raadsleden of hun partners of hun familieleden voor werkzaamheden die zij in opdracht van een raadsfractie verrichten. Van een partner is sprake bij een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Onder familieleden wordt verstaan familieleden in de eerste en tweede graad van bloed- en aanverwantschap;

 

B. In artikel 3, tweede lid wordt een onderdeel h toegevoegd, luidende:

 

h. de ondersteunende werkzaamheden die een fractiemedewerker verricht ten behoeve van zijn eigen lidmaatschap van een raadscommissie.

 

C. In de artikelsgewijze toelichting wordt bij artikel 2 de term Duoraadsleden telkens gewijzigd in Fractievertegenwoordigers.

 

D. De artikelsgewijze toelichting bij artikel 3 wordt aangevuld met de volgende tekst:

 

Onder e is bepaald dat bestedingen aan raadsleden, familieleden van raadsleden of bedrijven van raadsleden of hun familieleden voor werkzaamheden in opdracht van een fractie verboden zijn. Concreet is het dus niet toegestaan om een partner, ouders, schoonouders, kinderen, schoonzoons, schoondochters, broers, zussen, kleinkinderen, opa's, oma's, schoonzussen, zwagers, stiefzussen of stiefbroers in te huren om werk voor de fractie te verrichten. Van een partner is sprake bij een huwelijk, een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract.

 

Onder h is bepaald dat een fractiemedewerker die tevens fractievertegenwoordiger is geen ondersteunende werkzaamheden mag verrichten voor zichzelf als lid van een raadscommissie.

Verschillende fracties kennen de mogelijkheid dat een fractiemedewerker is benoemd tot fractievertegenwoordiger. In dat geval vervult hij of zij twee taken: lidmaatschap van een raadscommissie en ondersteuning van de fractie. Het is in strijd met de Gemeentewet (artikel 99) als een fractiemedewerker politiek-inhoudelijk ondersteunende werkzaamheden uitoefent voor zichzelf als commissielid.

Artikel II

Deze verordening treedt in werking met ingang van 25 maart 2022.

Artikel III

Deze verordening wordt aangehaald als Wijzigingsverordening voor de Verordening op de fractieondersteuning 2009.

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 23 december 2021

De voorzitter

Femke Halsema

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting

Met deze wijzigingsverordening brengt de raad twee wijzigingen aan in de Verordening op de fractieondersteuning 2009.

 

De eerste betreft het opnemen van een verbod om aan partners of familieleden van raadsleden vergoedingen te verstrekken uit het fractiebudget.

 

De tweede betreft het opnemen van het verbod dat een fractiemedewerker tegen betaling politiek-inhoudelijk ondersteunende werkzaamheden uitoefent voor zichzelf als commissielid.

Naar boven