Gemeenteblad van Dijk en Waard
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Dijk en Waard | Gemeenteblad 2022, 205062 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Dijk en Waard | Gemeenteblad 2022, 205062 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Verordening Meedoenpas Dijk en Waard
De raad van de gemeente Dijk en Waard;
gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet
besluit met inachtneming van Amendement C;
Vastgesteld in de openbare vergadering van 15 maart 2022
De Raad van de gemeente Dijk en Waard
Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Dijk en Waard
Gelet op de artikelen 147 en 149 van de Gemeentewet;
dat het van wezenlijk belang wordt geacht dat inwoners van de gemeente Dijk en Waard en hun minderjarige kinderen zich door maatschappelijke participatie kunnen ontplooien en ontwikkelen en daarin niet belemmerd worden door hun financiële positie;
dat de gemeente Dijk en Waard daaraan wenst bij te dragen door het voeren van beleid, gericht op bevordering van maatschappelijke participatie, waaronder wordt verstaan deelname aan activiteiten die het mogelijk maken mee te doen in de samenleving;
Deze verordening heeft tot doel aan inwoners die een inkomen hebben tot maximaal 120% van de voor hen toepasselijke bijstandsnorm voorzieningen te verstrekken, voor henzelf en hun eventuele kinderen, om zodoende de maatschappelijke participatie te bevorderen. Het college realiseert deze doelstelling door het verstrekken van de Meedoenpas aan inwoners en door het voorzien in het bijbehorende aanbod van voorzieningen.
Recht op de Meedoenpas heeft de aanvrager als bedoeld in artikel 11 van de wet jo artikel 1 van deze verordening, indien op het moment van de aanvraag het totale inkomen lager dan of gelijk is aan 120% van de voor hem van toepassing zijnde bijstandsnorm, als bedoeld in paragraaf 3.2 van de wet en zijn vermogen lager dan of gelijk is aan de voor hem van toepassing zijnde vermogensgrens, als bedoeld in artikel 34, derde lid van de wet.
In afwijking van het eerste lid is er geen sprake van recht op de Meedoenpas indien aanvrager op de datum van aanvraag student of scholier is en uit ’s Rijks kas bekostigd voltijds onderwijs volgt en aanspraak kan maken op studiefinanciering op grond van de WSF 2000 of een tegemoetkoming op grond van de WTOS, tenzij aanvrager de zorg draagt over een ten laste komend kind.
In afwijking van het eerste lid bestaat er recht op de Meedoenpas voor zover de aanvrager beschikt over een inkomen hoger dan 120% van de voor hem van toepassing zijnde bijstandsnorm doch is toegelaten tot een wettelijke of minnelijke schuldhulpverleningstraject op grond van de WSNP dan wel de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening.
De Meedoenpas heeft betrekking op het lopende kalenderjaar, indien de aanvraag voor 1 december van het lopende kalenderjaar is ingediend. Indien de aanvraag op of na 1 december van het lopende kalenderjaar is ingediend dan heeft de Meedoenpas betrekking op het kalenderjaar volgend op het jaar waarin de aanvraag is gedaan.
In bijzondere gevallen kan door het college worden afgeweken van de bepalingen in deze verordening , als toepassing daarvan wegens bijzondere omstandigheden onredelijke gevolgen heeft gezien de doelstelling van de verordening.
Artikel 9 Intrekken oude verordening
De verordening Meedoenpas gemeente Langedijk en de verordening Huygenpas 2018 worden ingetrokken.
Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad. Gehouden op 15 maart 2022
De griffier,
R. (Ronald) Vennik
De voorzitter
Dr. P.J. (Peter) Rehwinkel
De gemeente heeft zich tot doel gesteld om maatschappelijke participatie van inwoners met een laag inkomen te bevorderen. De gemeente doet dit via de Meedoenpas.
Dit artikel bepaalt wat in deze verordening wordt verstaan onder de daarin gebruikte begrippen.
Er is voor gekozen om begrippen die al zijn omschreven in de Participatiewet niet afzonderlijk te definiëren in de verordening. Een en ander houdt onder meer in, dat bepaalde inkomensbestanddelen die binnen de Participatiewet buiten beschouwing worden gelaten, ook bij de inkomenstoets in het kader van het minimabeleid buiten beschouwing blijven. Zo wordt voorkomen, dat het minimabeleid het op basis van de Participatiewet ingezette bijstandsbeleid doorkruist.
De definitie maatschappelijke participatie wordt kort toegelicht.
Onder h: Maatschappelijke participatie
Onder maatschappelijke participatie wordt verstaan structurele deelname aan activiteiten die aantoonbaar bijdragen aan een actieve verbinding met de maatschappij. Door het verstrekken van
de Meedoenpas bevordert het college de deelname aan sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten.
Deze bepaling omschrijft de doelstelling die de gemeente door middel van het verstrekken van de
Meedoenpas wil realiseren. Tevens geeft dit artikel aan dat de voorziening van de Meedoenpas uitsluitend bedoeld is voor personen die door financiële omstandigheden niet of niet volledig in staat zijn om zelfstandig maatschappelijk te participeren.
Op basis van de in dit artikel weergegeven criteria wordt de kring van rechthebbenden nader ingekaderd.
Nederlander, dan wel een daarmee op basis van artikel 11 Participatiewet gelijkgestelde vreemdeling
Onrechtmatig in Nederland verblijvende vreemdelingen en toeristen worden op basis van deze omschrijving uitgesloten.
Alleen inwoners van de gemeente komen voor de Meedoenpas in aanmerking.
Als inwoners worden zowel degenen met een woonadres als met een postadres (in het kader van de dak- en thuislozenregeling) aangemerkt.
Alleen meerderjarigen kunnen een aanvraag voor de Meedoenpas indienen.
Voor kinderen geldt, dat zij via hun ouders gebruik kunnen maken van de geboden voorzieningen.
Studerenden met aanspraak op studiefinanciering of een tegemoetkoming in het kader van de WTOS zijn uitgesloten van de kring van rechthebbenden voor de Meedoenpas. Weliswaar beschikt deze groep veelal over een inkomen dat aanzienlijk lager is dan de in het eerste lid bedoelde inkomensgrens, maar die omstandigheid vormt voor hen over het algemeen geen beletstel om volwaardig deel te nemen aan maatschappelijke activiteiten in de ruimste zin van het woord.
Indien belanghebbende is toegelaten tot een schuldhulpverleningstraject kan worden afgeweken van de inkomenseis. Het inkomen van deze belanghebbenden kan boven de gestelde grens liggen, maar omdat een deel van het inkomen naar de aflossing van schulden gaat, ligt het feitelijk inkomen lager dan de inkomensgrens.
Dit artikel bevat enkele uitgangspunten voor de wijze waarop men een aanvraag kan indienen en de minimale eisen waaraan de aanvraag moet voldoen.
In beginsel wordt iedereen behorend tot de kring van rechthebbenden binnen een kalenderjaar verzocht schriftelijk een nieuwe aanvraag in te dienen voor het daaropvolgende kalenderjaar.
Deze oproep dient tevens om te onderzoeken of betrokkene nog tot de kring van rechthebbenden behoort. Dit geldt niet voor bepaalde groepen van belanghebbenden van wie bij een eerdere aanvraag is vastgesteld dat zij tot de kring van rechthebbenden behoren. Voor deze groepen kan ambtshalve een aanvraag worden ingenomen.
In dit artikel worden enkele zaken geregeld met betrekking tot de afhandeling van de aanvraag.
De datum van aanvraag bepaalt de verstrekkingenperiode. Wanneer voor 1 december van het lopende kalenderjaar aangevraagd wordt, dan wordt de Meedoenpas verstrekt voor het lopende kalenderjaar.
Ligt de aanvraagdatum na 1 december van het lopende jaar, dan wordt de aanvraag alleen voor het daaropvolgende kalenderjaar toegekend. Binnen een jaar na aanvraag wordt vervolgens bezien, of betrokkene nog aan de voorwaarden voldoet en tot de kring van rechthebbenden behoort. Is dit niet meer het geval dan wordt de Meedoenpas ingetrokken.
In nadere regels worden de voorzieningen vastgelegd waarvan gebruik gemaakt kan worden met de
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-205062.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.