Beleidsregel aansluiting op het openbaar riool

gelet op artikel 160 lid 1 sub e van de Gemeentewet en art. 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Opmeer besluit:

 

  • de navolgende Beleidsregel aansluiting op het openbaar riool vast te stellen:

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

Aansluitpunt: overgang van eigendom van het net conform artikel 5:20, lid 2 BW:

  • 1.

    bij gemengde en gescheiden stelsels het einde van de buis die de kadastrale eigendomsgrens van het aan te sluiten c.q. aangesloten perceel overschrijdt, waar het particuliere riool bij voorkeur middels een ontstoppingsputje op de aansluitleiding wordt c.q. is aangesloten of

  • 2.

    wanneer de gevel de kadastrale grens is, het ontstoppingsstuk indien dat aanwezig is en anders het punt in de rioolleiding op 50 cm van de gevel van het gebouw;

  • 3.

    bij drukriool het punt op de kadastrale eigendomsgrens van het aan te sluiten c.q. aangesloten perceel, waar het particuliere riool op de aansluitleiding wordt c.q. is aangesloten of de aansluiting op de pompput wanneer de pompput op particulier terrein staat.

Afvalwater: alle water waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen, waarbij een onderscheid gemaakt wordt in huishoudelijk afvalwater, bedrijfsafvalwater, hemelwater, drainagewater en grondwater.

 

Andersoortige aansluiting: een aansluiting op de bestaande gemeentelijke riolering, niet zijnde een standaard aansluiting, waarvoor extra (externe) kosten moeten worden gemaakt, zoals plaatsen van een pompinstallatie, werkzaamheden in de openbare weg, meer lengte en/of grotere diameter rioolbuis.

 

Drukriool: het openbare riool bestaande uit een verzamelput (pompput) met een enkel buizenstelsel bestemd voor huishoudelijk afvalwater of een mengsel daarvan met bedrijfsafvalwater, waarbij transport door het riool plaatsvindt door middel van met pompinstallaties veroorzaakte druk;

 

Gemengd stelsel: het openbare riool bestaande uit een enkel buizenstelsel bestemd voor afvalwater;

 

Gescheiden stelsel: het openbare riool bestaande uit aparte buizenstelsels bestemd voor huishoudelijk afvalwater of een mengsel daarvan met bedrijfsafvalwater; hemelwater of een mengsel daarvan met drainagewater.

 

Openbaar riool: het gedeelte van de riolering dat bij de gemeente in eigendom en beheer is voor inzameling en transport van afvalwater, met inbegrip van de daartoe behorende rioolgemalen, persleidingen en installaties van overeenkomstige aard, met uitzondering van de aansluitleiding;

 

Particulier riool: de binnen de kadastrale eigendomsgrenzen van het aan te sluiten c.q. aangesloten perceel gelegen binnen- en buiten- of terreinrioolleidingen tot aan het aansluitpunt;

 

Perceelaansluitleiding of aansluitleiding: de leiding in openbare grond, gelegen tussen het openbaar riool en het aansluitpunt;

 

Rechthebbende: degene die krachtens eigendom, bezit of beperkt recht het genot heeft van het aan te sluiten c.q. aangesloten perceel.

 

Standaardaansluiting: het aansluiten van een perceel op de bestaande gemeentelijke riolering, waarvoor de nodige voorzieningen in de openbare weg reeds aanwezig zijn, en de aansluiting kan worden gerealiseerd tot een lengte van maximaal 6 m 1 en een diameter van 125 mm.

Artikel 2 Toestemming noodzakelijk

Het is derden niet toegestaan om zonder schriftelijke toestemming van de gemeente Opmeer een aansluiting van een particulier riool op het openbaar riool tot stand te brengen, te wijzigen of te verwijderen.

Artikel 3 Aanvraag

  • 1.

    Een nieuwe aansluiting dan wel de wijziging of verwijdering van een bestaande aansluiting wordt door de rechthebbende van het aan te sluiten respectievelijk aangesloten perceel bij de gemeente aangevraagd. Dit kan via het aanvraagformulier rioolaansluiting, online beschikbaar op www.Opmeer.nl of kan worden opgevraagd bij de gemeente Opmeer.

  • 2.

    In principe moet regenwater en drainagewater verwerkt worden op eigen terrein. In de praktijk komt dit er op neer dat dit geloosd wordt op een nabij gelegen sloot. Als dit niet kan mag het worden aangeboden aan de gemeente.

  • 3.

    In bepaalde delen van de gemeente ligt drukriolering. Hierop mag uitsluitend huishoudelijk of bedrijfsafvalwater geloosd worden.

  • 4.

    De gemeente zorgt voor een aansluitpunt op het openbare rioolstelsel binnen de perceelgrens. Op eigen terrein moet u zelf zorgen voor de aanleg van de riolering.

  • 5.

    Er zijn 2 soorten rioolstelsels: gecombineerde stelsels en gescheiden stelsels. De gemeente streeft naar ombouw van de gemengde stelsels naar gescheiden stelsels. Bij nieuwbouw dient u daarom, ongeacht wat voor soort riool er in de straat ligt, het afvalwater gescheiden aan te bieden aan de gemeente, dus voor de afvoer van zowel het vuile water als het regenwater een aparte leiding

  • 6.

    De aanvraag dient ten minste 15 werkdagen voor de datum waarop de desbetreffende rioolaansluiting wordt verlangd bij de gemeente Opmeer te zijn ingediend.

  • 7.

    Zo spoedig mogelijk doch uiterlijk 2 weken na de ontvangst van de aanvraag, tenzij verdaagd, worden de datum en de kosten van de uitvoering van de aanleg, wijziging of verwijdering van de aansluiting vastgesteld en schriftelijk aan de rechthebbende meegedeeld. Bij de vaststelling van het tijdstip van uitvoering wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de door de rechthebbende geuite wensen.

  • 8.

    Het tarief voor het tot stand brengen van een standaardaansluiting op de gemeentelijke riolering wordt vastgelegd in de legesverordening.

  • Voor 2022 bedraagt dit € 698,45. Het tarief geldt niet voor het tot stand brengen van een standaardaansluiting binnen uitbreidingsplannen, voor zover het een aansluiting betreft ten behoeve van de eerste ingebruikname van het betreffende perceel en voor zover de gemeente Opmeer de bouwgronden exploiteert.

  • 9.

    Voor het tot stand brengen van een andersoortige aansluiting zijn de werkelijke kosten verschuldigd, eventueel opgenomen in een exploitatieovereenkomst of exploitatieplan bedoeld in artikel 6.12 WRO.

Artikel 4 Afwijzing van een aanvraag tot aansluiting

  • 1.

    De aanvraag voor een aansluiting wordt in ieder geval door de gemeente afgewezen, indien het verlenen daarvan in strijd zou komen met het belang van een goede werking van de riolering.

  • 2.

    De aanvraag kan voorts door de gemeente worden afgewezen, indien:

    • a.

      de hoogteligging van het particulier riool (binnen-onderkant buis) ter plaatse van het aansluitpunt lager ligt dan de bovenzijde van de riolering, vermeerderd met 25 centimeter plus de benodigde hoogte voor het afschot van de aansluitleiding;

    • b.

      de bovenzijde van een lozingstoestel lager is gelegen dan het straatniveau, tenzij via een pompinstallatie voorzien van een terugslagklep wordt aangesloten;

    • c.

      de melding betrekking heeft op een lozing voor afvalwater en/of bronneringswater, waarvoor krachtens de geldende milieuwetgeving een vergunning c.q. ontheffing is vereist, maar deze niet is verleend;

    • d.

      de riolering ter plaatse van de gemelde voorziening niet over voldoende capaciteit beschikt om de hoeveelheid te lozen afvalwater te kunnen afvoeren.

Artikel 5 De aanleg of wijziging van de aansluiting

  • 1.

    De uitvoering van de aanleg of wijziging van de aansluiting van het particulier riool op de openbare riolering, evenals de in artikel 7 bedoelde verwijdering van een bestaande aansluiting, geschiedt uitsluitend door of vanwege de gemeente en komt geheel voor rekening van de rechthebbende.

  • 2.

    De uitvoering van de aanleg of wijziging van de aansluiting door of vanwege de gemeente vindt alleen plaats, indien het aan te sluiten particulier riool:

    • a.

      tot aan het aansluitpunt aanwezig is;

    • b.

      voldoet aan de daaraan te stellen wettelijke eisen;

    • c.

      uitgevoerd is in het juiste materiaal en in de juiste kleuren:

      • i.

        terreinleiding vuilwaterriool: PVC, klasse SN8, kleur rood-bruin;

      • ii.

        terreinleiding hemelwaterriool: PVC, klasse SN8, kleur grijs;

      • iii.

        terreinleiding drainageriool: PVC, klasse SN8, kleur groen.

  • 3.

    De gemeente gaat eerst tot feitelijke uitvoering van de werkzaamheden over, nadat de rechthebbende de op de aanvraag betrekking hebbende nota heeft voldaan.

Artikel 6 Onderhoud, renovatie en vervanging

  • 1.

    Het onderhoud, de renovatie dan wel de vervanging van de aansluitleiding wordt uitgevoerd door of namens de gemeente Opmeer en voor rekening van de gemeente Opmeer, tenzij de betreffende werkzaamheden dienen te worden uitgevoerd ten gevolge van onjuist gebruik van het particulier riool in welk geval de kosten voor rekening van de rechthebbende komen.

  • 2.

    Onder onjuist gebruik wordt in ieder geval begrepen:

    • a.

      het via deze aansluiting lozen van stoffen die, vanwege hun aard en samenstelling, verstoppingen in de aansluitleiding of het openbaar riool veroorzaken;

    • b.

      het via deze aansluiting lozen van stoffen die, door hun aard of concentratie, de constructie van de aansluitleiding aantasten.

  • 3.

    De kosten van het onderhoud, de renovatie dan wel de vervanging van het particulier riool komen voor rekening van de rechthebbende, tenzij de betreffende herstelwerkzaamheden dienen te worden uitgevoerd ten gevolge van een aanpassing van de aansluitleiding, in welk geval de kosten voor rekening van de gemeente Opmeer komen.

  • 4.

    Vermoedt de rechthebbende een verstopping in de aansluitleiding dan dient hij het ontstoppingspunt op te graven en te openen om vast te stellen of de verstopping zich al dan niet in de aansluitleiding bevindt. Wanneer blijkt dat de verstopping wordt veroorzaakt door een gebrek in de aansluitleiding vergoedt de gemeente de gemaakte kosten.

  • 5.

    Als het ontstoppingspunt zich in gemeentegrond bevindt en er een verstopping vermoed wordt, dient de rechthebbende dit te melden bij de gemeente Opmeer.

  • Onderzoek en verhelpen van de verstopping wordt uitgevoerd door of namens de gemeente Opmeer en voor rekening van de gemeente Opmeer, tenzij de betreffende werkzaamheden dienen te worden uitgevoerd ten gevolge van onjuist gebruik van het particulier riool in welk geval de kosten voor rekening van de rechthebbende komen.

Artikel 7. Voorzieningen bij werkzaamheden en beëindiging gebruik

  • 1.

    Bij sloop- dan wel verbouwingswerkzaamheden van het aangesloten perceel moeten door rechthebbende zodanige voorzieningen aan het particulier riool worden getroffen, dat (bijvoorbeeld) verzanding van de aansluitleiding en het openbare riool wordt voorkomen.

  • 2.

    Indien bij sloop- dan wel verbouwingswerkzaamheden het particulier riool op een zodanige wijze wordt gebruikt, dat er aan de aansluitleiding en het openbare riool schade kan ontstaan en/of de rechthebbende niet voldoet aan de in het eerste lid omschreven zorgplicht, heeft de gemeente Opmeer het recht de aansluiting op het openbare riool af te sluiten, De hieraan verbonden kosten zijn voor rekening van de rechthebbende.

  • 3.

    Indien het gebruik van een aansluiting definitief wordt beëindigd, is de rechthebbende verplicht binnen een maand na bedoelde beëindiging een aanvraag in te dienen bij de gemeente Opmeer.

  • 4.

    Indien het gebruik van een aansluiting van een particulier riool op de openbare riolering definitief wordt en/of is beëindigd, wordt de aansluiting voor rekening van de rechthebbende door de gemeente verwijderd.

Artikel 8. Slotbepalingen

Het besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking in het Gemeenteblad. De officiële en citeertitel van deze beleidsregel is Beleidsregel aansluiting op het gemeenteriool.

Aldus vastgesteld d.d. 12 april 2022

College van burgemeester en wethouders

M.A.S. Winder

Gemeentesecretaris

G.J. van den Hengel

Burgemeester

Naar boven