Beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022

 

Zaaknummer: 1948617

 

Gelezen het voorstel van Zorg & Samenleving

Beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022

 

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn gelet op:

 

- titel 4.3 van de Algemene wet bestuursrecht;

- artikel 35 van de Participatiewet;

- Verordening Inkomensondersteuning gemeente Hoorn en

- Beleidsregels bijzondere bijstand 2021

 

overwegende dat:

  • het kabinet op 10 december 2021 heeft besloten over te gaan tot het mogelijk maken van een uitkering van eenmalige energietoeslag aan alle huishoudens met een laag inkomen;

  • minister Schouten in een brief van 15 maart 2022 aangeeft gemeenten toe te staan om vooruitlopend op de wetswijziging die hiervoor nodig is, al tot uitbetaling van de eenmalige energietoeslag over te gaan;

  • die wetswijziging van de Participatiewet met terugwerkende kracht tot 15 maart 2022 in werking treedt;

  • het college het wenselijk vindt om huishoudens met een laag komen die het financieel extra zwaar hebben te kunnen voorzien van een eenmalige energietoeslag;

  • het wenselijk is om aan te geven in welke situaties en onder welke voorwaarden huishoudens in aanmerking kunnen komen voor een eenmalige energietoeslag 2022;

  • het daarom wenselijk is voor dit doel aanvullende beleidsregels vast te stellen op de Beleidsregels bijzondere bijstand 2021 en Verordening Inkomensondersteuning gemeente Hoorn.

 

besluit vast te stellen de Beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022, ingaande met terugwerkende kracht tot 15 maart 2022.

 

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

  • 1.

    In deze beleidsregels betekent

  • a.

    college: Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn.

  • b.

    huishouden: alle personen wonend op één woonadres.

  • c.

    inkomen: het in artikel 32 Participatiewet bedoelde inkomen. De uitzonderingen op het middelenbegrip, als genoemd in artikel 31 lid 2 Participatiewet gelden ook.

  • d.

    laag inkomen: Een laag inkomen is een inkomen van een inwoner dat niet hoger is dan maximaal 120% van de toepasselijke bijstandsnorm zoals bedoeld in artikel 5 sub c Participatiewet (inclusief vakantiegeld), waarbij artikel 22a Participatiewet (kostendelersnorm) buiten beschouwing wordt gelaten en waarbij artikel 31 ten aanzien van de heffingskorting buiten beschouwing wordt gelaten.

  • e.

    Inkomensondersteunende voorzieningen: de inkomensondersteunende voorzieningen als bedoeld in de Verordening inkomensondersteuning gemeente Hoorn.

  • f.

    peildatum: 15 maart of de datum waarop een inwoner de eenmalige energietoeslag aanvraagt.

  • g.

    wet: Participatiewet.

 

Artikel 2 Doelgroep eenmalige energietoeslag 2022

  • 1.

    De eenmalige energietoeslag 2022 van €800,- is bedoeld voor een huishouden met een laag inkomen en wordt ambtshalve of op aanvraag als bijzondere bijstand verleend.

  • 2.

    Aan kostendelers op grond van artikel 19a van de wet, kan geen afzonderlijke toeslag worden toegekend. De eenmalige energietoeslag wordt toegekend per huishouden aan de inwoner die het eerst de toeslag ambtshalve krijgt toegekend of die als eerst een verzoek doet.

  • 3.

    Voor de toepassing van deze regeling wordt het vermogen als bedoeld in artikel 34 Participatiewet buiten beschouwing gelaten. Tot een huishouden wordt niet gerekend de persoon die op de peildatum:

  • a.

    in een inrichting verblijft als bedoeld in artikel 1 aanhef en onderdeel f van de wet of

  • b.

    is ingeschreven in de basisregistratie personen als ingezetene met enkel een briefadres.

 

Artikel 3 Ambtshalve toekenning

Huishoudens die voldoen aan de doelgroepomschrijving van artikel 2, en die op 15 maart 2022:

  • a.

    algemene bijstand heeft ontvangen;

  • b.

    een uitkering heeft ontvangen op grond van de Bbz 2004, AIO, IOAW en IOAZ;

  • c.

    inkomensondersteunende voorzieningen heeft ontvangen, met uitzondering van maatwerkondersteuning of

  • d.

    in een schuldhulpverleningstraject zitten

ontvangen een ambtshalve toekenning van de eenmalige energietoeslag. Zij hoeven hiervoor geen aanvraag in te dienen.

 

Artikel 4 Aanvraag

  • 1.

    Huishoudens die niet in aanmerking komen voor een ambtshalve toekenning van de energietoeslag 2022 kunnen in 2022 met terugwerkende kracht tot 15 maart 2022 éénmalig een aanvraag indienen.

  • 2.

    Een aanvraag voor de eenmalige energietoeslag kan worden ingediend tot 1 januari 2023.

 

Artikel 5 Maatwerkondersteuning

  • 1.

    Een inwoner kan inzet van maatwerk krijgen als er naar inzicht van het college extra (preventieve) ondersteuning nodig is vanwege hoge energiekosten buiten de kaders van deze Beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022.

  • 2.

    Bij inzet van maatwerk wordt naar redelijkheid gedaan wat nodig is om het verschil te maken vanuit de doelstelling van deze regeling.

 

Artikel 6 Hardheidsclausule

Als de aanvrager niet in aanmerking komt voor een eenmalige energietoeslag kan het college, gelet op alle omstandigheden, in het individuele geval beoordelen of de aanvrager in afwijking van de beleidsregels alsnog in aanmerking komt voor een eenmalige energietoeslag.

 

Artikel 7 Inwerkingtreding en duur beleidsregels

  • 1.

    Deze beleidsregels treden in werking de dag na bekendmaking en hebben een terugwerkende kracht tot 15 maart 2022.

  • 2.

    De beleidsregels worden ingetrokken met ingang van 1 januari 2023, met dien verstande dat deze van toepassing blijven op de tegemoetkomingen, verstrekt op grond van deze beleidsregels en de voor 1 januari 2023 ingediende aanvragen.

 

Artikel 8 Citeertitel

Deze beleidsregels worden aangehaald als:

Beleidsregels eenmalige energietoeslag 2022

 

 

Te bepalen dat bovenstaand wordt bekendgemaakt:

• Door opname in het Gemeenteblad.

 

Aldus vastgesteld, 21 april 2022

 

 

College van burgemeester en wethouders

 

 

de secretaris,                                       de burgemeester,

 

 

Toelichting

De Beleidsregel eenmalige energietoeslag 2022 staat niet op zichzelf, maar is gebaseerd op artikel 35 van de Participatiewet. Dit artikel wordt met terugwerkende kracht tot 15 maart 2022 in de wet gewijzigd. Dit betekent dat wie niet aan de voorwaarden van de wet voldoet, bijvoorbeeld omdat een inwoner op het moment van aanvragen of op 15 maart 2022 geen rechthebbende is of omdat een uitsluitingsgrond geldt, geen aanspraak kan maken op de energietoeslag. Soms kan dat voor ongewenste situaties zorgen. Waar nodig wordt afgeweken en wordt de menselijke maat toegepast. De mogelijkheden hiervoor bieden de artikelen 5 en 6.

 

In artikel 2 wordt de doelgroep nader omschreven. Met vermogen wordt geen rekening gehouden. Dat kan dus betekenen dat inwoners die normaal gesproken niet voor bijzondere bijstand in aanmerking komen, wel voor een eenmalige energietoeslag in aanmerking komen. Bijvoorbeeld omdat die inwoner een koopwoning heeft en die woning overwaarde heeft. Voor deze beleidsregels is aansluiting gezocht bij het beleid dat daarvoor al in de gemeente geldt in de eigen Beleidsregels bijzondere bijstand 2021 en Verordening Inkomensondersteuning gemeente Hoorn. Daar voorziet artikel 1 in. Dit geldt in de basis. Omdat de eenmalige energietoeslag een eenmalige voorziening is wordt in sommige gevallen afgeweken, bijvoorbeeld omdat dit gunstiger is voor de inwoner of omdat dit makkelijker is in de uitvoering zoals in artikel 1 sub d m.b.t. de heffingskorting.

 

Artikel 5 wordt bedoeld als preventieve inzet, om (verdere) financiële problemen te voorkomen en in de gevallen waarin de €800 ontoereikend is. De consulent rondkomen beoordeelt welke inkomensondersteunende voorziening wordt ingezet om iedere inwoner van de juiste hulp te voorzien.

 

Een ambtshalve toekenning gebeurd in de gevallen waarin dit mogelijk is voor een huishouden. Dit is mogelijk als vaststaat dat een inwoner op 15 maart 2022 een laag inkomen heeft. Dit kan worden aangenomen bij huishoudens die algemene bijstand ontvangen of een uitkering Bbz 2004, AIO, IOAW of IOAZ, bij de huishoudens die een inkomensondersteunende voorziening ontvangen, met uitzondering van maatwerkondersteuning en bij huishoudens die in een schuldhulpverleningstraject zitten.

 

Voor inwoners die de eenmalige energietoeslag aanvragen geldt dat een laag inkomen noodzakelijk is op het moment waarop de eenmalige energietoeslag wordt aangevraagd of op 15 maart 2022. Dit betreft dan het inkomen in die kalendermaand. Bijvoorbeeld het inkomen van de maand maart.

 

Voor een toekenning per huishouden wordt rekening gehouden met het adres waarop de aanvrager van de eenmalige energietoeslag woont. Wanneer er geen sprake is van een apart huishouden is het belangrijk dat er goed naar de individuele omstandigheden van het geval gekeken worden en waar nodig de menselijke maat wordt toegepast.

Naar boven