Uitvoeringsplan Onderhoud en vervangingen van groen- en speelvoorzieningen

Nota voor een duurzame openbare ruimte

 

Samenvatting

 

1. Inleiding

 

In dit hoofdstuk wordt een inleiding op dit uitvoeringsplan weergegeven met een aanleiding, doelstelling en afbakening.

1.1 Aanleiding

Hieronder wordt de aanleiding voor het opstellen van een uitvoeringsplan toegelicht.\

1.1.1 Uitstervingsgevaar bestuivende insecten

In 2017 is de in de gemeenteraad ingediende motie ‘’Uitstervingsgevaar bestuivende insecten’’ aangenomen. Hierop is een onderzoeksrapport(eindrapport onderzoek gemeente Tubbergen, uitstervingsgevaar bestuivende insecten, R. Kroeskop, 2017) geschreven met aanbevelingen en adviezen voor het genereren van meer biodiversiteit in de gemeente Tubbergen m.b.t. inrichting en beheer & onderhoud in de openbare ruimte.

Concreet waren deze aanbevelingen en adviezen de volgende:

  • 1.

    Aanplant drachtbomen

  • 2.

    Inzaaien braakliggende terreinen met wilde bloemen

  • 3.

    Bermbeheer aanpassen

De gemeenteraad heeft in 2017 geld beschikbaar gesteld voor het ten uitvoer brengen van bovenstaande aanbevelingen punt 1 en 2. Het bermbeheer aanpassen is echter nooit formeel doorgevoerd.

1.1.2 Kwaliteitsplan Openbaar Groen

In Februari 2020 is het Kwaliteitsplan Openbaar Groen KOG ter kennisgeving aangenomen door de gemeenteraad van Tubbergen.

Het KOG is een beleidsplan met kaders en randvoorwaarden die leiden naar een duurzame openbare ruimte voor de groen- en speelvoorzieningen binnen de bebouwde kom van de gemeente Tubbergen.

Het KOG is in nauwe samenwerking tussen de gemeente, dorpsraden én de inwoners van alle dorpen in de gemeente tot stand gekomen en behelst ook een uitvoeringsprogramma waarin projecten beschreven staan die o.b.v. input van inwoners en professionals is opgesteld.

1.1.3 Samenvattend

Om verdere invulling te geven aan de twee bovenstaande beleidsplannen is de gemeente Tubbergen voornemens éénmalig 1 miljoen euro beschikbaar stellen. Hiervoor moet dit ‘’Uitvoeringsplan onderhoud en vervanging groen en speeltoestellen’’ worden geschreven.

In dit plan moeten concrete maatregelen worden opgesteld die binnen de beschikbare middelen in 4 jaar gerealiseerd gaan worden.

 

1.2 Doelstelling

De doelstelling is een plan op te stellen met projecten en maatregelen waarbij concrete ambities vanuit het ‘Onderzoeksrapport uitstervingsgevaar bestuivende insecten’ en het KOG worden gerealiseerd voor de komende vier jaar, t/m 2025, en hierbij een kostenraming te maken.

 

Het uitvoeringsplan moet ambities waarmaken die vanuit de twee beleidsplannen zijn opgesteld, dit zijn de volgende:

  • -

    Leefbaarheid; aangenaam klimaat, gezondheid, veiligheid en participatie

  • -

    Biodiversiteit;

  • -

    Klimaatadaptatie;

  • -

    Beheerstechnische inrichting

Deze ambities moeten gerealiseerd worden vanuit verschillende invalshoeken, namelijk:

  • -

    Berm- en slootbeheer

  • -

    Uitvoeringsprogramma KOG

  • -

    Speel- en sportvoorzieningen

  • -

    Civieltechnische projecten

  • -

    Beheer en onderhoud; omvormingen en inboet groenvakken

  • -

    Ondersteunen van werkgroepen en verenigingen?

 

Het doel kan als volgt worden samengevat:

 

‘’Door middel van een integrale en uitgebreide aanpak meer leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie en een beheerstechnische inrichting in de openbare ruimte van Tubbergen realiseren. En zodoende invulling te geven aan het beleid.’’

 

1.3 Afbakening

Dit plan is een uitvoeringsplan dat ambities moet realiseren vanuit twee beleidsplannen , namelijk: het Onderzoeksrapport uitstervingsgevaar bestuivende insecten en het Kwaliteitsplan Openbaar Groen.

 

Figuur 1.1 veel doelen bereiken vanuit verschillende invalshoeken. Bron: Nico Oud

 

 

2. Ambitie & werkwijze

 

Het KOG heeft ambities waar invulling aan gegeven moet worden. De ambities van het KOG kunnen gerealiseerd worden door vanuit vier invalshoeken te werk te gaan.

 

2.1 Ambities

Een viertal ambities worden in dit uitvoeringsplan uitgewerkt, namelijk:

  • 1.

    leefbaarheid

  • 2.

    klimaatadaptatie

  • 3.

    biodiversiteit

  • 4.

    beheerstechnische inrichting

Deze ambities geven invulling aan een duurzame inrichting van de openbare ruimte en worden hieronder één voor één toegelicht.

2.1.1 Leefbaarheid

Leefbaarheid is een groot begrip. Daarom wordt hieronder toegelicht wat leefbaarheid in dit plan inhoudt.

De volgende vier punten dragen bij aan een leefbaar klimaat m.b.t. groen- en speelvoorzieningen.

  • -

    Aangenaam klimaat

  • -

    Gezondheid

  • -

    Veiligheid

  • -

    Sociale cohesie en participatie

Aangenaam klimaat

De gevolgen van klimaatverandering zijn merkbaar: droogte, extreme neerslag en periodes met hoge temperaturen komen steeds meer voor. Een groot probleem is dat het stedelijk gebied als een hitte-eiland(hitte-eilanden.nl) fungeert. De temperatuur in een dorp of een stad kan op een zomerse dag 2-6°C hoger zijn dan de temperatuur in het omliggende landschap. Door meer groen in de kernen en steden toe te passen daalt de temperatuur en zorgt deze voor verkoeling. Een ander voordeel is dat het groen het water langer kan bergen waardoor riolen minder snel overbelast raken.

De verkoelende werking van schaduw door groen is bij een ieder wel bekend, maar door het slim neerzetten van groen in de stedelijke omgeving kan dit ook een voordeel bieden tegen extremen in warmte, koude, vochtigheid en droogte.

 

Gezondheid

De gezondheid van mensen in een groene wijk met sport- en speelvoorzieningen is over het algemeen beter dan mensen die in een wijk wonen zonder deze voorzieningen. Uit onderzoek(Groen en gezondheid van stadsbewoners, Alterra, 2009) is gebleken dat met iedere 10% meer groen het aantal gezondheidsklachten met 0,15% afneemt. Het plaatsen van bijvoorbeeld bomen rondom sport- en speelplaatsen kan een zeer positief effect hebben op de gezondheid; de sport of speelplaats als stimulering van veel beweging en ontmoeting en de bomen zorgen voor een prettig klimaat om dat in te doen.

Dat sporten en spelen bijdraagt aan een betere gezondheid is vanzelfsprekend. Een speel- of sportveld in een plattelandsgemeente is meer dan een paar toestellen voor kinderen, het is een sociale ontmoetingsplek voor jong en oud. Doordat inwoners elkaar ontmoeten ontstaan er tevens leuke buurtinitiatieven en burgerparticipatie. Het versterkt de sociale contacten in een straat of buurt.

Voor senioren geldt vaak dat hun leefomgeving steeds kleiner wordt door lichamelijke beperkingen. Om niet in een sociaal isolement te raken is het ontmoeten van andere mensen belangrijk. Omdat ouderen steeds langer thuis wonen zijn deze plekken belangrijk. Om gezond te blijven is het voor iedereen van belang om in beweging te zijn en elkaar te ontmoeten.

 

Veiligheid

De rol van groen- en speelvoorzieningen in het menselijk welzijn is zeer belangrijk. Het zorgt voor ont-stressen, en voor uitdaging en stimulering van de geest.

In een omgeving met veel groen en ruimte voor sport & spel zijn mensen minder geneigd tot agressie en criminaliteit en meer geneigd tot samenkomst en ontmoeten.

Uit onderzoek(platform openbare ruimte, 2018) is gebleken dat een groene omgeving criminaliteit reduceert.

Het is van belang om op een goede manier de openbare ruimte in te richten met sport- en speelvoorzieningen zodat in de toekomst geen problemen ontstaan in het kader van veiligheid, met name bomen kunnen veel impact hebben op de veiligheid van de openbare ruimte; denk aan wortels die verhardingen opdrukken, of laaghangende takken, of het beperken van het zicht. In het KOG staan kaders en randvoorwaarden voor het toepassen van o.a. bomen in de openbare ruimte. Hiervoor is ook het Handboek Bomen als van toepassing zijnde verklaard; om bomen duurzaam te laten uitgroeien, zonder dat de veiligheid in het geding komt.

 

Sociale cohesie en Participatie

Het KOG is tot stand gekomen door de zeer intensieve samenwerking tussen de leden van alle kernraden en de projectgroep van de gemeente Dinkelland.

De maatschappelijke ontwikkelingen hebben in vrijwel gelijke tred met de ontwikkelingen in dorpen en steden ook mondige en geëmancipeerde inwoners voortgebracht. Deze inwoners kwamen de afgelopen jaren veelvuldig bij de gemeente aankloppen, of met de vraag om bomen te verwijderen of met de vraag de gehele groenstructuur aan te passen i.v.m. overlast of veiligheid. De wens om mee te denken, mee te praten en ook zelf te doen is sterk gegroeid en zal blijven groeien. De inwoners voelen zich steeds meer verantwoordelijk voor de eigen leefomgeving. Vanuit de inwoners ontstaan initiatieven die een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de leefbaarheid van de eigen woonomgeving of aan andere aspecten van de samenleving. Initiatieven die in samenwerking met de gemeente gerealiseerd kunnen worden.

Naar aanleiding van de hier boven genoemde klachten en wensen vanuit de samenleving is bij het opstellen van de nota KOG een zeer intensieve samenwerking gezocht én gevonden met zowel de leden van de kernraden als met de individuele inwoners van de verschillende kernen binnen de gemeente Dinkelland.

Voor meer tevredenheid over de leefomgeving van inwoners en voor een sterke sociale cohesie is het van belang inwoners bij plannen te betrekken en te communiceren waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Hierdoor ontstaat ook bij de inwoners meer verantwoordelijkheidsgevoel voor de kwaliteit van de openbare ruimte. Bij alle projecten die verderop in dit uitvoeringsplan staan omschreven wordt getracht de inwoners, kernraden en andere belanghebbenden zoveel mogelijk te betrekken. Een groot deel van deze projecten zijn immers al initiatieven vanuit de inwoners en kernraden zelf

 

Figuur 2.1 leefbaarheid: aangenaam klimaat, gezondheid, veiligheid en sociale cohesie. Bron: huurdersnetwerkmitros

 

2.1.2 Biodiversiteit

Biodiversiteit of soortenrijkdom is kortweg de verscheidenheid aan leven in een bepaald gebied van de aarde. Biodiversiteit omvat alle soorten planten, dieren en micro-organismen maar ook de enorme genetische variatie binnen die soorten en de variatie aan ecosystemen waar ze deel van uitmaken. Het begrip omvat het totaalpakket aan levende organismen en systemen op aarde en de interacties daartussen. Hoe rijker de biodiversiteit, hoe groter de kans op medische ontdekkingen, economische ontwikkeling en aanpassing aan nieuwe uitdagingen zoals klimaatverandering. Allerlei onderzoek heeft laten zien dat mensen zich beter voelen en productiever zijn in een groene omgeving. Mensen worden sneller beter als hun ziekenhuiskamer een groen uitzicht heeft. De productiviteit van mensen stijgt als de werkomgeving een groene omgeving is(Groen en gezondheid van stadsbewoners, Alterra, 2009).

Veel verschillende soorten en typen groen in de kernen van de gemeente Dinkelland kunnen zorgen voor een hoge biodiversiteit. Het aanbod aan groen is het begin van de keten. Hoe gevarieerder het aanbod aan groen, des te meer insectenleven het aan zal trekken. Veel bestuivende insecten en een gevarieerd aanbod aan groen scheppen op hun beurt weer een voedselbron voor vogels en andere dieren. Bestuivers (en bestuiving) vormen dus een belangrijke schakel in ecosystemen en zijn daarmee essentieel voor de biodiversiteit maar ook voor de omringende agrarische bedrijven en vergeet het toerisme in deze niet. Bloemrijke grasvelden in de bebouwde kom, wadi’s met kruidenrijke vegetatie, bloemrijke bermen zijn ook zeer aantrekkelijk voor recreanten en toeristen die weer een bijdrage leveren aan de toeristische sector.

 

Het KOG benut deze positieve factoren door bij nieuwe aanleg, omvormingen en renovaties van groen- en speelvoorzieningen veel aandacht te besteden aan het verbreden van het sortiment van de toe te passen bomen, heesters en andere beplantingsvormen, zoals bloemrijke grasmengsels e.d.. Naast de overige functies van het groen levert deze uitbreiding van het sortiment ook een grote bijdrage aan kwaliteit van het groen. Door de kleurenrijkdom van bladeren en beplantingen vergroot ook het aanbod van voedingsstoffen voor dieren en insecten.

 

2.1.3 Klimaatadaptatie

Om goed te anticiperen –ofwel ‘adapteren’- op klimaatverandering is de inrichting van het groen in de openbare ruimte een belangrijke factor -zo niet de belangrijkste-.

De effecten van klimaatverandering zijn lange periodes van droogte, hogere temperaturen en vaker en hevigere neerslag. Om goed in te spelen op klimaatverandering is het belangrijk dat er bij de inrichting voorzieningen worden gerealiseerd die de negatieve effecten van klimaatverandering enigszins beperken. Door bijvoorbeeld water te bergen en op te vangen in het stedelijk groen worden meerdere positieve effecten gerealiseerd; water wordt vastgehouden en het groen zorgt voor verkoeling en afvang van fijnstof. Stedelijk groen en water helpt tegen hittestress, verdroging en fijnstof(Effectief groen voor klimaatadaptatie in de stad, Wageningen university & research, 2019).

Bij het toe te passen sortiment bomen en andere beplantingsvormen dienen de eigenschappen van de toe te passen beplanting goed afgestemd te worden op de veranderende groeiomstandigheden en weersomstandigheden. Wetenschappers geven aan dat het klimaat in Nederland over 40 jaar vergelijkbaar is met de situatie nu in de omgeving van Parijs. Dat houdt o.a. in dat een deel van de inheemse vegetatie in Nederland aan het verdwijnen is. Daarnaast zijn de grote aantastingen in de inheemse vegetatie als iepenziekte, watermerkziekte, bacterievuur, essentaksterfte en insectenplagen als eikenprocessierupsen en verschillende spintkevers zeer zorgwekkend voor de nabije toekomst. Daarom is het belangrijk dat de juiste beplantingen toegepast worden in de openbare ruimte. Zodat deze duurzaam uit kunnen groeien en zich staande weten te houden in een veranderend klimaat.

 

2.1.4 Beheerstechnische inrichting

Met een beheerstechnische inrichting wordt bedoelt dat bij de inrichting van de openbare ruimte rekening gehouden wordt met het beheer & onderhoud wat er vervolgens uitgevoerd moet worden. Hierbij is het van belang dat er bij de inrichting rekening gehouden wordt met het vastgestelde beeldkwaliteitsplan en dat het onderhoud ‘op beeld’ uitgevoerd kan worden, conform dit plan. Daarnaast is het belangrijk om ‘de juiste voorzieningen op de juiste plaats’ te hanteren. Communicatie, zowel intern als extern, is hierin een vereiste; door plannen integraal te behandelen kunnen veel problemen in het beheer en onderhoud voorkomen worden. Daarnaast moeten ook de wensen en verzoeken vanuit de samenleving ingewilligd worden. Er moet een goede afstemming komen tussen wat wenselijk is vanuit de samenleving en wat professioneel gezien het beste is; Een openbare ruimte waarin iedereen zich thuis voelt; de professional en de recreant.

 

 

2.2 De vier invalshoeken

Om de ambities van het KOG zo goed mogelijk te realiseren, moet er organisatie breed georiënteerd worden en moet er aansluiting gevonden worden bij correlerend beleid en andere projecten in de openbare ruimte.

 

Er wordt vanuit vier invalshoeken invulling gegeven aan de ambities van het KOG. Hierbij hebben het uitvoeringsprogramma en het thema Ontmoeten, spelen en sporten vanuit het KOG de prioriteit.

 

Daarnaast moeten er kleinschalige maatregelen worden gedaan t.b.v. het beeldkwaliteitsplan BKP en moet er aansluiting worden gezocht bij andere civieltechnische projecten in de openbare ruimte.

 

Hieronder wordt, middels een schema, de vier invalshoeken en welke ambities hiermee bereikt worden weergegeven.

 

Figuur 2.8 de vier invalshoeken en de ambities die bereikt worden

 

2.2.1 KOG Uitvoeringsprogramma

Vanuit het KOG is er in 2019 al een uitvoeringsprogramma opgesteld met projecten die invulling moeten geven aan verzoeken & wensen van de inwoners & kernraden van de verschillende kernen in Dinkelland. Het gaat hierbij voornamelijk om de herinrichtingen van de openbare ruimte in het kader van groenvoorzieningen. Deze verzoeken zijn tijdens inloopavonden opgehaald en zijn door professionals getoetst op de ambities vanuit het KOG en worden als nodig geacht. Met name voor de sociale cohesie in de wijk of buurt kan het belangrijk zijn om ingrepen in de leefomgeving door te voeren; denk hierbij aan overlast van bomen door wortelopdruk en blad- en vruchtval, of ‘donkere hoekjes’ met beplantingen die zorgen voor een onveilig gevoel of situatie.

Naast bovenstaande verzoeken & wensen vanuit de kernen zijn in het uitvoeringsprogramma projecten opgenomen vanuit professioneel oogpunt.

Binnen de projecten zijn leefbaarheid, klimaatadaptatie, biodiversiteit en een beheerstechnische inrichting de ambities die gerealiseerd moeten worden.

2.2.2 Ontmoeten, spelen & sporten

In het KOG wordt er veel aandacht besteed aan het thema ‘Ontmoeten, spelen & sporten’:

Voor hun ontwikkeling is het belangrijk dat kinderen buiten spelen. Daarvoor zijn speelvoorzieningen nodig op een sociaal overzichtelijke, veilige plek. Voldoende en aantrekkelijke speelvoorzieningen zorgen ervoor dat een kern of stad leefbaar blijft.

In zijn algemeenheid is het wenselijk dat er meer aandacht is voor beweging in de openbare ruimte. De trend is dat inwoners niet meer gebonden willen zijn aan vaste tijden binnen een vereniging, maar onafhankelijk van tijd en plaats willen sporten en bewegen. De openbare ruimte leent zich hier, zeker in onze gemeente, bij uitstek voor. Door hier aandacht voor te hebben, bijvoorbeeld bij nieuwbouwlocaties, kan het sporten en bewegen in de openbare ruimte meer aandacht en plek krijgen.

Het spelen, sporten en bewegen in de openbare ruimte geeft aanleiding tot ontmoeten, dat weer bijdraagt aan de ontwikkeling van burgerparticipatie. Hierdoor wordt aan de ambitie ‘leefbaarheid’ invulling gegeven.

 

2.2.3 Beeldkwaliteitsplan

Het onderhoud van de openbare ruimte van Dinkelland is vastgesteld in het beeldkwaliteitsplan(beeldkwaliteitsplan Dinkelland, nota voor duurzaam en klimaatbestendig beheer, 2020). Hierin staat beschreven dat het technisch1 onderhoud m.b.t. het groen in de openbare ruimte op niveau A onderhouden moet worden. Kort gezegd houdt dit in; volle plantvakken die goed gesnoeid zijn, voor vitale beplantingen. Hierdoor wordt er ingespeeld op klimaatadaptatie en meer biodiversiteit.

Om dit onderhoud op het juiste kwaliteitsniveau uit te kunnen voeren, zijn er op een aantal locaties in Dinkelland éénmalige maatregelen nodig, zoals: omvormingen of simpelweg goed inboeten van een plantsoen. Het zijn kleinschalige maatregelen die een bijdrage leveren aan de ambitie beheerstechnische inrichting en daardoor ook aan meer biodiversiteit, klimaatadaptatie en indirect ook aan de leefbaarheid. De investeringen worden op het BKP budget betrokken.

2.2.4 Civieltechnische projecten

In de openbare ruimte vinden de komende vier jaar projecten plaats m.b.t. riool, water en wegen. Hierbij wordt er vaak een complete herprofilering van de straat of wijk opgeleverd. Om de ambities van het KOG te verwezenlijken moet er aangesloten worden bij deze projecten m.b.t. groen- en speelvoorzieningen. Door integraal samen te werken kunnen krachten gebundeld en kosten gedeeld worden.

Wanneer bij de beginfase van deze civieltechnische projecten het KOG betrokken wordt, zullen leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie en beheerstechnische factoren geborgd worden m.b.t. de speel- en groenvoorzieningen.

 

 

3. Projecten

 

In dit hoofdstuk wordt globaal weergegeven welke projecten er de komende vier jaar gerealiseerd gaan worden. Hierbij wordt o.a. weergegeven vanuit welke invalshoek(p.10) het project opgepakt wordt, en welke ambities er gerealiseerd worden(p.6). Als bijlage bij dit rapport is een overzicht geplaatst met projecten waarin gedetailleerd wordt weergegeven wat er de komende vier jaar gaat gebeuren.

Eerst wordt hieronder toegelicht op basis van welke prioritering het overzicht is opgesteld en wordt er verantwoordt hoe de kostenraming tot stand is gekomen.

 

3.1 Prioritering

De projecten die vanuit het KOG geïnitieerd worden -d.w.z. het uitvoeringsprogramma KOG en het Ontmoeten, spelen en sporten- hebben prioriteit in dit uitvoeringsplan. Met name het uitvoeringsprogramma KOG, opgesteld door medewerkers van Noaberkracht en inwoners & kernraden, heeft een hoge prioriteit door de impact op de leefbaarheid; sociale cohesie en veiligheid zijn in dezen belangrijk.

Het uitvoeren van de maatregelen t.b.v. het BKP en het aansluiten bij andere projecten heeft minder prioriteit; het zijn kansen die geboden worden om met verschillende disciplines, gedeelde ambities te verwezenlijken. De druk vanuit de samenleving is in dezen minder. Dat wil niet zeggen dat de ambities die gerealiseerd worden minder groot zijn.

Om deze prioritering goed tot stand te laten komen en in de hele gemeente ‘zichtbaar’ te werken aan projecten en de belangen van zoveel mogelijk inwoners & kernraden te behartigen, wordt er elk jaar in elke kern een project gerealiseerd vanuit het uitvoeringsprogramma KOG en Ontmoeten, sporten en spelen.

De maatregelen t.b.v. het BKP -inboet en omvormingen- zijn seizoensgebonden2 en voor de aansluiting bij de andere civieltechnische projecten is er sprake van afhankelijkheid van de projectplanning.

 

3.2 Verantwoording kostenraming

De kostenramingen zijn verschillend tot stand gekomen. Hieronder wordt per invalshoek toegelicht hoe de kostenraming tot stand is gekomen.

 

3.2.1 KOG Uitvoeringsprogramma

De projecten zijn geïnventariseerd middels verschillende informatiebijeenkomsten met inwoners en kernraden. De maatregelen die uitgevoerd moeten worden zijn in het veld opgenomen en er is informatie over aantallen etc. uit het beheersysteem gehaald. Aan de maatregelen en aantallen zijn eenheidsprijzen gekoppeld en hierop is de kostenraming gebaseerd.

3.2.2 Ontmoeten, spelen & sporten

De maatregelen die getroffen moeten worden -dit betreft voornamelijk onderhoud, reparaties en uitbreiding aan sport- en speelvoorzieningen en het faciliteren van sociale initiatieven vanuit de samenleving- zijn geïnventariseerd en geraamd o.b.v. benodigd materiaal en manuren.

3.2.3 Beeldkwaliteitsplan

De maatregelen die getroffen moeten worden t.b.v. het beeldkwaliteitsplan zijn in het veld geïnventariseerd. Hierbij zijn de oppervlaktes opgenomen en het gewenste eindresultaat. De kosten voor het uitvoeren van deze maatregelen worden betrokken op het BKP budget maar worden in dit plan, vanwege de raakvlakken en gedeelde ambities, weergegeven.

3.2.4 Civieltechnische projecten

De kostenraming voor de civieltechnische projecten is lastig op te stellen. Er is al duidelijk welke projecten er uitgevoerd worden de komende vier jaar maar nog niet specifiek en welke maatregelen er getroffen gaan of kunnen worden m.b.t. groen- en speelvoorzieningen. Daarnaast is nog niet helder hoeveel geld er beschikbaar is voor groen- en speelvoorzieningen vanuit de projecten zelf. Hierin is overleg gepleegd met de projectleiders en vastgesteld dat wanneer vanuit het KOG een vast bedrag van 10.000 euro per project beschikbaar wordt gesteld, hiermee in ieder geval een mooie bijdrage geleverd kan worden geleverd en ambities gerealiseerd kunnen worden.

 

In het overzicht zijn de kosten afgerond weergegeven.

 

3.3 Overzicht

Hieronder wordt per invalshoek kort weergegeven hoeveel projecten er gerealiseerd gaan worden per kern, voor de komende vier jaar met een opgesomde kostenraming.

Binnen alle projecten wordt minimaal één ambitie gerealiseerd.

In de bijlage staat een gedetailleerd overzicht van alle projecten, met onder andere jaar van uitvoering, locatie en een kostenraming per project.

3.3.1 KOG uitvoeringsprogramma

Hieronder worden de projecten weergegeven die uitgevoerd worden in het kader van het KOG uitvoeringsprogramma.

 

Kern

Aantal projecten per jaar

Kostenraming per jaar in euro’s

Totaal kosten

raming in euro’s

 

‘21

‘22

‘23

‘24

‘21

‘22

‘23

‘24

 

Denekamp

1

3

1

2

354.400

25.000

96.320

38.300

514.020

Deurningen

1

4

1

2

3.500

47.700

45.000

17.150

113.350

Lattrop

1

1

1

-

22.000

4.268

5.500

-

31.768

N-Deurningen

1

1

1

1

6.500

5.000

25.500

9.750

46.750

Ootmarsum

2

6

10

6

6.400

68.750

32.150

66.000

173.300

Rossum

1

2

1

2

4.500

22.000

9.500

22.000

58.000

Saasveld

1

2

1

1

10.450

11.500

5.000

3.750

30.700

Tilligte

1

3

1

3

12.625

15.350

5.000

6.210

39.185

Weerselo

1

4

1

2

9.000

31.600

12.000

21.150

73.750

Totaal KOG uitvoeringsprogramma in euro’s

1.080.823

 

3.3.2 Ontmoeten, spelen en sporten

Hieronder worden de projecten weergegeven die uitgevoerd worden in het kader van Ontmoeten, spelen en sporten.

 

Kern

Aantal projecten per jaar

Kostenraming per jaar in euro’s

Totaal kosten

raming in euro’s

 

‘21

‘22

‘23

‘24

‘21

‘22

‘23

‘24

 

Denekamp

3

2

2

-

27.500

27.000

30.000

-

84.500

Deurningen

-

1

-

-

-

10.000

-

-

10.000

Lattrop

 

1

-

-

-

8000

-

-

8.000

N-Deurningen

1

1

 

-

7.500

7.500

-

-

15.000

Ootmarsum

2

1

1

-

30.000

65.000

7.500

-

102.500

Rossum

1

1

1

-

7.500

10.000

10.000

-

27.500

Saasveld

1

1

1

-

9.000

7.500

5.000

-

21.500

Tilligte

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Weerselo

-

1

2

2

 

5.000

72.000

10.500

87.500

Totaal Ontmoeten, spelen en sporten in euro’s

356.500

 

3.3.3 Beeldkwaliteitsplan

Hieronder worden de projecten weergegeven die uitgevoerd worden in het kader van het beeldkwaliteitsplan.

 

Kern

Aantal projecten per jaar

Kostenraming per jaar in euro’s

Totaal kosten

raming in euro’s

 

‘21

‘22

‘23

‘24

‘21

‘22

‘23

‘24

 

Denekamp

1

-

-

1

-

-

-

-

-

Deurningen

2

-

-

-

-

-

-

-

-

Lattrop

1

-

-

-

-

-

-

-

-

N-Deurningen

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Ootmarsum

4

-

-

-

-

-

-

-

-

Rossum

2

-

-

-

-

-

-

-

-

Saasveld

2

-

-

-

-

-

-

-

-

Tilligte

1

-

-

-

-

-

-

-

-

Weerselo

2

-

-

-

-

-

-

-

-

 

BKP budget

 

De maatregelen die in het kader van het BKP worden doorgevoerd, worden zo snel mogelijk gedaan, zodat het onderhoud in de openbare ruimte ‘op beeld’ gedaan kan worden. Er moeten meer maatregelen genomen worden in het kader van het BKP maar deze zijn integraal meegenomen in de projecten van één van de andere invalshoeken.

3.3.4 Civieltechnische projecten

Hieronder wordt weergegeven bij welke andere civieltechnische projecten in de openbare ruimte aansluiting gevonden wordt.

Kern

Aantal projecten per jaar

Kostenraming per jaar in euro’s

Totaal kosten

raming in euro’s

 

‘21

‘22

‘23

‘24

‘21

‘22

‘23

‘24

 

Denekamp

3

1

1

-

30.000

10.000

10.000

-

50.000

Deurningen

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Lattrop

-

-

-

1

-

-

-

10.000

10.000

N-Deurningen

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Ootmarsum

1

1

1

-

10.000

10.000

10.000

-

30.000

Rossum

-

-

-

1

-

-

-

10.000

10.000

Saasveld

-

-

1

-

-

-

10.000

-

10.000

Tilligte

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Weerselo

1

 

1

-

10.000

-

10.000

-

20.000

Totaal aansluiting bij andere projecten in euro’s

130.000

 

De planning voor het aansluiten bij andere projecten kan in de praktijk afwijken van bovenstaande. Deze planning is opgemaakt op basis van de nu beschikbare gegevens.

 

4. Kwaliteit en continuïteit

 

In dit slothoofdstuk wordt toegelicht hoe de kwaliteit en continuïteit binnen de projecten wordt geborgd. Dit wordt gedaan door kort toe te lichten hoe er om wordt gegaan met communicatie, wet & regelgeving, toezicht, nazorg en beheer & onderhoud

 

4.1 Communicatie

Na besluitvorming over het uitvoeringsplan, wordt hierover zowel intern als extern over gecommuniceerd middels verschillende kanalen.

Daarnaast wordt er bij elk project een communicatieplan opgesteld om alle belanghebbenden te betrekken, tevens zowel intern als extern.

 

4.2 Wet- en regelgeving

Bij de uitvoering van projecten komt nogal wat wet- en regelgeving kijken. Denk aan flora & fauna, kapvergunningen en kabels & leidingen. Bij elk project wordt in kaart gebracht welke acties vereist zijn om zorgvuldig en legitiem aan het werk te gaan.

 

4.3 Toezicht

Voor de projecten worden ontwerpen en werkomschrijvingen gemaakt zodat duidelijk is wat er gebeuren moet, waar rekening mee gehouden moet worden en wat het verwachte eindresultaat is.

Tijdens de uitvoer van de projecten wordt toezicht gehouden of alles wel volgens de werkomschrijving verloopt. Hiervoor worden vaste momenten ingepland tijdens het project.

 

4.4 Nazorg

Met name bij het aanleggen van groenvoorzieningen is vaak nazorg vereist voor het goed ‘aanslaan’ van beplantingen, denk hierbij aan water geven of bijstellen van boompalen. De vereiste nazorg wordt vastgelegd en ook hierop wordt toezicht gehouden.

 

4.5 Beheer en onderhoud

De meeste projecten worden uitgevoerd binnen de al bestaande arealen. Er vinden in principe geen of weinig uitbreidingen plaats. Echter door het toepassen van bijvoorbeeld andere beplantingen of speeltoestellen kan dit wel een wijziging in beheer bewerkstelligen. Dit wordt als zodanig verwerkt in het beheersysteem.

Wijziging in beheer wordt gecommuniceerd met de uitvoerende dienst.

 

 

Bijlage: overzicht projecten

 

2021

Nr.

Kern

Project

Invalshoek

Omschrijving

Ambities

Kostenraming in €

1

Denekamp

Janskamp

KOG uitv.pr.

 

Voor de leefbaarheid op De Janskamp is het belangrijk dat er wat gebeurt. Het groen veroorzaakt veel overlast en is in een slechte staat.

Leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, beheerstechnisch

354.400

2

Denekamp

Op verschillende locaties

BKP

Omvormen en inboeten heestervakken

Beheerstechnisch

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

Leefbaarheid

Budget BKP

3

Denekamp

Diepengoor

Projecten

Aansluiten m.b.t. groenvoorzieningen

biodiversiteit

klimaatadaptatie

beheerstechnisch

leefbaarheid

10.000

4

Denekamp

Bromeliastraat-Churchillstraat – klimaat – regenwaterriool

Projecten

Aansluiten m.b.t. groenvoorzieningen

biodiversiteit

klimaatadaptatie

beheerstechnisch

leefbaarheid

10.000

5

Denekamp

Dorperesch

Projecten

Aansluiten m.b.t. groenvoorzieningen

biodiversiteit

klimaatadaptatie

beheerstechnisch

leefbaarheid

10.000

6

Deurningen

P.Havinkstraat

P. Teusstraat

KOG uitv.pr.

Met name voor de groene inrichting moeten hier andere voorzieningen getroffen worden

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie

3.500

7

Deurningen

Scholtendijk

BKP

Inboeten

Beheerstechnisch

 

Budget BKP

8

Deurningen

Overeshof

BKP

Inboeten

Beheerstechnisch

 

Budget BKP

9

Lattrop

Krakenhof

KOG. uitv.pr.

BKP

Plantsoenen vervangen door gras met bollen

Leefbaarheid

Beheerstechnisch

22.000

10

Lattrop

Dorpsstraat

BKP

Inboeten aantal heestervakken

Beheerstechnisch

Leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie

Budget BKP

11

Noord- Deurningen

K. van Schaikstraat

KOG. uitv.pr.

In deze straat vormen de bomen en beplantingen overlast.

Beheerstechnisch

Leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie

6.500

12

Ootmarsum

Stobbenkamp

KOG. uitv.pr.

Boomstructuur vervangen vanwege overlast en wortelopdruk van verharding

Leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, beheerstechnisch

5.000

13

Ootmarsum

Schimmelpenninck van der Oyehof

KOG. uitv.pr.

Vervangen en toepassen beplantingen

Leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, beheerstechnisch

1.400

14

Ootmarsum

Van Bodelswingstraat

BKP

Plantsoenen omvormen, inboeten en een viertal bomen vervangen

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

Budget BKP

15

Ootmarsum

Grote maten

BKP

Bomen verwijderen en plantsoen omvormen. Veel overlast m.b.t. wortelopdruk verharding

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

Budget BKP

16

Ootmarsum

’t Hoge

BKP

Heesters inplanten en stobbe verwijderen

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

Budget BKP

17

Ootmarsum

De Mors

BKP

Inboeten van meerdere groenvakken

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

Budget BKP

18

Ootmarsum

Commanderiestraat – nieuwbouw

Projecten

Aansluiten m.b.t. groenvoorzieningen

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

10.000

19

Rossum

Oranjestraat

KOG. uitv.pr.

BKP

Vervangen van bomen en beplantingen

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

4.500

20

Rossum

Korhuislaan

BKP

Vervangen beplantingen en 2 bomen

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

Budget BKP

21

Rossum

Kuiperijstraat

BKP

Inboeten heesters

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

Budget BKP

22

Saasveld

Drosteweg

KOG. uitv.pr.

Boomstructuur versterken en bomen planten voor slager

Biodiversiteit, klimaatadaptatie

10.450

23

Saasveld

De Hagen

BKP

Inboeten plantvakken

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

Budget BKP

24

Saasveld

De Hagen

BKP

Inboeten plantvakken

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

Budget BKP

25

Tilligte

Varwick en De Aarnink

KOG. uitv.pr.

Herinrichting boomstructuur i.v.m. overlast

Leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie, beheerstechnisch

12.625

26

Tilligte

Kerkepad

BKP

Inboeten plantsoen

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

Budget BKP

27

Weerselo

Geerdshof

KOG. uitv.pr.

BKP

Bomen verwijderen en opnieuw inplanten bomen en heesters + inboeten

Leefbaarheid

Beheerstechnisch

9.000

28

Weerselo

Bijenlaan

BKP

Inboeten

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

Budget BKP

29

Weerselo

Het Eertman

BKP

Inboeten

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

Budget BKP

30

Weerselo

’t Reestman

Projecten

Aansluiten m.b.t. groenvoorzieningen

Beheerstechnisch

leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

10.000

Totaal kosten 2021

479.375

2022

31

Denekamp

Algemeen

KOG. uitv.pr.

Grote grasvlakken doorplanten met bollen

Biodiversiteit

 

5.000

32

Denekamp

Algemeen

KOG uitv.pr.

Bloemmengsels inzaaien wadi’s

Biodiversiteit

5.000

33

Denekamp

Eurowerf

KOG. uitv.pr.

BKP

Plantvakken omvormen

Beheerstechnisch

Leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

15.000

34

Denekamp

De kievit 99

O, S, S

Toevoegen sporttoestellen en vervangen speeltoestellen

Leefbaarheid

17.500

35

Denekamp

De Roerdomp 47

O, S, S

Vervangen speeltoestellen

Leefbaarheid

10.000

36

Denekamp

Prins Hendrikstraat – Julianastraat – klimaat - regenwaterriool

Projecten

Aansluiten m.b.t. groenvoorzieningen

Leefbaarheid

beheerstechnisch

biodiversiteit

klimaatadaptatie

10.000

37

Deurningen

Algemeen

KOG. uitv.pr

Grote grasvlakken doorplanten met bollen

Biodiversiteit

4.000

38

Deurningen

Algemeen

KOG. uitv.pr.

Bloemmengsels inzaaien wadi’s

Biodiversiteit

7.500

39

Deurningen

Plechelmusplein

KOG. uitv.pr.

Kastanjes vervangen, verbeteren groeiplaats

Beheerstechnisch

Leefbaarheid, biodiversiteit, klimaatadaptatie,

25.000

40

Deurningen

Wilthuisstraat

KOG uitv.pr.

Eiken vervangen, inplanten groenstroken

Leefbaarheid

beheerstechnisch

biodiversiteit, klimaatadaptatie,

11.200

41

Lattrop

Algemeen

KOG uitv.pr.

Grote graslakken doorplanten met bollen

Biodiversiteit

4.268

42

Noord-Deurningen

Algemeen

KOG uitv.pr.

Grote grasvlakken doorplanten met bollen

Biodiversiteit

5.000

43

Noord-Deurningen

Basisschool

O, S, S

Vervangen valondergronden

Leefbaarheid

7.500

44

Ootmarsum

Algemeen

KOG uitv.pr.

Grote grasvlakken doorplanten met bollen

Biodiversiteit

5.000

45

Ootmarsum

Algemeen

KOG uitv.pr.

Bloemmengsels inzaaien wadi’s

Biodiversiteit

7.500

46

Ootmarsum

Palthestraat

KOG uitv.pr.

Projecten

Boomstructuur vervangen

Leefbaarheid

beheerstechnisch

biodiversiteit, klimaatadaptatie

25.500

47

Ootmarsum

Oldenzaalsvoetpad

KOG uitv.pr.

Projecten

Bomen vervangen en i.p.v. heesters; gras zaaien met bollen

Leefbaarheid

beheerstechnisch

biodiversiteit, klimaatadaptatie

4.750

48

Ootmarsum

Moerbekkenkamp

KOG uitv.pr.

Elzen vervangen

Biodiversiteit

Leefbaarheid

beheerstechnisch

klimaatadaptatie

5.250

49

Ootmarsum

Wildehof en Alleeweg

KOG uitv.pr.

Boomstructuur vervangen vanwege overlast

Leefbaarheid

beheerstechnisch

biodiversiteit, klimaatadaptatie

20.750

50

Ootmarsum

Laagsestraat – riool vervanging

Projecten

Aansluiten m.b.t. groenvoorzieningen

Biodiversiteit

Leefbaarheid

beheerstechnisch

klimaatadaptatie

10.000

51

Ootmarsum

Wildbaan

O, S, S

Vervangen speeltoestellen

Leefbaarheid

10.000

52

Ootmarsum

Brookhuis

O, S, S

Toestellen toevoegen t.b.v. oudere jeugd

Leefbaarheid

20.000

53

Rossum

Algemeen

KOG.uitv.pr.

Grote grasvlakken doorplanten met bollen

Biodiversiteit

 

4.000

54

Rossum

Grotestraat/Thijstraat

KOG uitv.pr.

Bomen vervangen i.v.m. overlast

Leefbaarheid

beheerstechnisch

biodiversiteit, klimaatadaptatie

18.000

55

Rossum

Boschweg

O, S, S

Nieuwe invulling speelveld i.o.m. de inwoners

Leefbaarheid

7.500

56

Saasveld

Algemeen

KOG uitv.pr.

Grote grasvlakken doorplanten met bollen

Biodiversiteit

 

5.000

57

Saasveld

Algemeen

KOG uitv.pr.

Bloemmengsels inzaaien wadi’s

Biodiversiteit

6.500

58

Saasveld

Basisschool

O, S, S

Nieuw toestel

Leefbaarheid

9.000

59

Tilligte

Algemeen

KOG uitv.pr.

Grote grasvlakken doorplanten met bollen

Biodiversiteit

4.000

60

Tilligte

Algemeen

KOG uitv.pr.

Bloemmengsels inzaaien wadi’s

Biodiversiteit

3.500

61

Tilligte

Rotondes

KOG uitv.pr.

Herinrichten van de rotondes

Biodiversiteit

beheerstechnisch

klimaatadaptatie

Leefbaarheid

7.850

62

Weerselo

Algemeen

KOG uitv.pr.

Grote grasvlakken doorplanten met bollen

Biodiversiteit

5.000

63

Weerselo

Algemeen

KOG uitv.pr.

Wadi’s inzaaien met bloemmengsels

Biodiversiteit

3.500

64

Weerselo

Gunnerstraat

KOG uitv.pr.

Boomstructuur aanbrengen

Klimaatadaptatie

Biodiversiteit

beheerstechnisch

Leefbaarheid

4.200

65

Weerselo

Haarstraat

KOG uitv.pr.

Voetpad omvormen naar groenstrook t.b.v. perspectief monumentale eiken

Klimaatadaptatie

Biodiversiteit

beheerstechnisch

Leefbaarheid

18.900

66

Weerselo

De Voortmors

O, S, S

i.o.m. de inwoners het speelveldje herinrichten

Leefbaarheid

5.000

Totaal kosten 2022

337.668

2023

67

Denekamp

Veldkamp

KOG uitv.pr.

Algehele renovatie groen vanwege slechte staat van beplantingen en overlast

Leefbaarheid beheerstechnisch

Biodiversiteit

klimaatadaptatie

96.320

68

Denekamp

De Kerkuil

O, S, S

Speelvelden samenvoegen van De Kerkuil en De Havik

Leefbaarheid

15.000

69

Denekamp

De Kievit

O, S, S

Toestellen vervangen

Leefbaarheid

10.000

70

Denekamp

Averhofstraat – riool

Projecten

Aansluiten m.b.t. groenvoorzieningen

Leefbaarheid beheerstechnisch

Biodiversiteit

klimaatadaptatie

10.000

71

Deurningen

Pastoor Gloerinchstraat

KOG uitv.pr.

Beplantingen en boomstructuur vervangen vanwege slechte staat en overlast

Leefbaarheid beheerstechnisch

Biodiversiteit

klimaatadaptatie

45.000

72

Deurningen

Molemanstraat

O, S, S

Toestellen vervangen

Leefbaarheid

10.000

73

Lattrop

Dorpsstraat tegenover Warmes

KOG uitv.pr.

Versterken landschappelijke structuur

Biodiversiteit

klimaatadaptatie

Leefbaarheid

Beheerstechnisch

5.500

74

Lattrop

Krakenhof

O, S, S

Toestellen vervangen

Leefbaarheid

8.000

75

Noord-Deurningen

Johanninksweg

KOG uitv.pr.

Renovatie boomstructuur en beplanting voor meer klimaatadaptatie en biodiversiteit

Biodiversiteit

klimaatadaptatie

Leefbaarheid

Beheerstechnisch

25.500

76

Noord- Deurningen

Bavelspad

O, S, S

Toestellen vervangen

Leefbaarheid

7.500

77

Ootmarsum

Vasserweg

KOG uitv.pr.

Renovatie van plantvakken t.b.v. biodiversiteit

Biodiversiteit

klimaatadaptatie

Leefbaarheid

Beheerstechnisch

6.250

78

Ootmarsum

Grotestraat x oldenzaalsestraat

 

KOG uitv.pr.

Boom plaatsen als entree naar het centrum

Leefbaarheid

Biodiversiteit

klimaatadaptatie

1.500

79

Ootmarsum

Ganzenmarkt kerk

KOG uitv.pr.

Zuileiken verwijderen en dicht straten

Leefbaarheid

Beheerstechnisch

1.200

80

Ootmarsum

Westwal

KOG uitv.pr.

Renovatie groenvakken.

Leefbaarheid

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

Beheerstechnisch

4.700

81

Ootmarsum

Ton Schultenplein

KOG uitv.pr.

Bonte esdoorn vervangen vanwege slechte staat

Leefbaarheid

Beheerstechnisch

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

500

82

Ootmarsum

Molenstraat

KOG uitv.pr.

Vervangen eikenstructuur

Leefbaarheid

Beheerstechnisch

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

3.800

83

Ootmarsum

Educatorium

KOG uitv.pr.

Catalalpa vervangen door grotere boom

Klimaatadaptatie

Biodiversiteit

leefbaarheid

700

84

Ootmarsum

Kerkplein

KOG uitv.pr.

Groeiplaats verbetering voor de eiken

Klimaatadaptatie

Biodiversiteit

leefbaarheid

13.500

85

Ootmarsum

Trimbaan zwembad

O, S, S

80% van toestellen vervangen vanwege slechte staat

Leefbaarheid

65.000

86

Ootmarsum

De Mors klimaat - regenwaterriool

Projecten

Aansluiten m.b.t. groenvoorzieningen

Leefbaarheid

Beheerstechnisch

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

10.000

87

Rossum

De Wanne, De Smidse

KOG uitv.pr.

Boom- en groenstructuur vervangen

Leefbaarheid

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

9.500

88

Rossum

De Steg 19

O, S, S

Toestellen vervangen

Leefbaarheid

10.000

89

Saasveld

Kerkepad

KOG uitv.pr

Bomenstructuur versterken

Klimaatadaptatie

Biodiversiteit

Leefbaarheid

5.000

90

Saasveld

Van Reedestraat – riool

Projecten

Aansluiten m.b.t. groenvoorzieningen

Klimaatadaptatie

Biodiversiteit

Leefbaarheid

Beheerstechnisch

10.000

91

Saasveld

De Esch

O, S, S

Toestellen vervangen

Leefbaarheid

7.500

92

Tilligte

Kerkepad

KOG uitv.pr.

Omvormen haag naar 1 soort

Leefbaarheid

5.000

93

Weerselo

Nijstadweg

KOG uitv.pr

Eiken aan woningzijde verwijderen i.v.m. overlast en veiligheid

Leefbaarheid

beheerstechnisch

12.000

94

Weerselo

Het Hoge Weer 6

O, S, S

Speeltoestellen vervangen

Leefbaarheid

12.000

95

Weerselo

Algemeen

O, S, S

Valondergronden van zand vervangen door rubberen grastegels

Leefbaarheid

 

50.000

96

Weerselo

’t Spikkert nieuwbouw

Projecten

Aansluiten m.b.t. groenvoorzieningen

Klimaatadaptatie

Biodiversiteit

Leefbaarheid

Beheerstechnisch

 

 

10.000

Totale kosten 2023

 

 

470.970

2024

97

Denekamp

Nicolaasplein

KOG uitv.pr.

Verbeteren groeiplaats zuileiken en vergroten groeiplaats beuken

Klimaatadaptatie

Biodiversiteit

Leefbaarheid

18.300

98

Denekamp

Crocuspad

KOG uitv.pr

Renovatie van groenvakken en boomstructuur vanwege overlast en slechte staat

Leefbaarheid

beheerstechnisch

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

20.000

99

Denekamp

Rotonde Wubbenhof en groenstrook

Oldenzaalsestraat

BKP

Renovatie vanwege slechte staat en vergrassing

Klimaatadaptatie

Biodiversiteit

leefbaarheid

Budget bkp

100

Denekamp

Het Diepengoor

O, S, S

Toevoegen van sport- en speeltoestellen

Leefbaarheid

20.000

101

Denekamp

Asterstraat

O, S, S

Vervangen speeltoestellen

Leefbaarheid

10.000

102

Deurningen

Kerkweg

KOG uitv.pr.

Verbeteren groenstructuur en palen verwijderen bij sportkantine

Leefbaarheid

beheerstechnisch

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

4.650

103

Deurningen

Molemanstraat

KOG uitv.pr.

Renovatie groenvakken

Klimaatadaptatie

biodiversiteit

leefbaarheid

beheerstechnisch

12.500

104

Lattrop

Dorpsstraat – klimaat – regenwaterriool

Projecten

Aansluiten m.b.t. groenvoorzieningen

Klimaatadaptatie

biodiversiteit

leefbaarheid

beheerstechnisch

10.000

105

Noord-Deurningen

Veldweg

KOG uitv.pr.

Renovatie groenvakken vanwege slechte staat en overlast bomen

Klimaatadaptatie

biodiversiteit

leefbaarheid

beheerstechnisch

9.750

106

Ootmarsum

Oostwal

KOG uitv.pr.

Kastanjes en wilgen vervangen vanwege overlast en intensief beheer

Leefbaarheid

beheerstechnisch

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

30.900

107

Ootmarsum

Kloostertuin

KOG uitv.pr.

Boomstructuur vervangen vanwege slechte conditie en groeiplaatsverbetering

Leefbaarheid

beheerstechnisch

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

6.300

108

Ootmarsum

Putstraat/Kloosterstraat

KOG uitv.pr.

Monumentale plataan meer groeiruimte geven en inplanten

Klimaatadaptatie

leefbaarheid

1.200

109

Ootmarsum

Cobbingstraat

KOG uitv.pr.

BKP

Boomstructuur en groenvakken bij nr. 59 t/m 65vervangen vanwege overlast en wortelopdruk

Leefbaarheid

beheerstechnisch

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

17.100

110

Ootmarsum

Het Hofbosch

KOG uitv.pr.

Haagbeuken vervangen vanwege overlast en gebrek aan ruimte

Leefbaarheid

beheerstechnisch

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

4.500

111

Ootmarsum

Van Bevervorderstraat

KOG uitv.pr.

Herinrichten groen

Klimaatadaptatie

biodiversiteit

leefbaarheid

beheerstechnisch

6.000

112

Ootmarsum

Van Bodelswingstraat

O, S, S

Vervangen speeltoestellen

Leefbaarheid

7.500

113

Rossum

Het Korink

KOG uitv.pr.

Omvormen plantvakken

Klimaatadaptatie

Biodiversiteit

leefbaarheid

7.500

114

Rossum

Thijplein

KOG uitv.pr.

Projecten

Beplantingen toepassen en vervangen. Aansluiten m.b.t. groenvoorziening

Klimaatadaptatie

biodiversiteit

leefbaarheid

beheerstechnisch

14.500

115

Rossum

Beatrixstraat

Projecten

Aansluiten m.b.t. groenvoorzieningen

Klimaatadaptatie

biodiversiteit

leefbaarheid

beheerstechnisch

10.000

116

Rossum

De Brei

O, S, S

Vervangen speeltoestellen

Leefbaarheid

10.000

117

Saasveld

Slotweide

KOG uitv.pr.

BKP

Omvormen plantvakken

Klimaatadaptatie

Biodiversiteit

leefbaarheid

3.750

118

Saasveld

Slotweide

O, S, S

Vervangen speeltoestellen

Leefbaarheid

5.000

119

Tilligte

Ootmarsumsestraat/

Schoolstraat

KOG uitv.pr.

Bosje renoveren en stinsenbeplanting toepassen

Biodiversiteit

klimaatadaptatie

leefbaarheid

3.000

120

Tilligte

Kerkweg x Ootmarsumsestraat

KOG uitv.pr.

Liguster vak vervangen door gazon

Leefbaarheid

beheerstechnisch

 

160

121

Tilligte

Langepad

KOG uitv.pr.

Groenvakken verwijderen vanwege ruimtegebrek

Leefbaarheid

beheerstechnisch

 

3.050

122

Weerselo

Kardinaal Alfrinkstraat

KOG uitv.pr.

Algehele renovatie

Leefbaarheid

beheerstechnisch

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

10.650

123

Weerselo

Itterbergstraat

KOG uitv.pr.

Herinrichten groen- en boomstructuur vanwege slechte staat

Leefbaarheid

beheerstechnisch

Biodiversiteit

Klimaatadaptatie

10.500

124

Weerselo

Kolbrinksmaat

O, S, S

Vervangen speeltoestellen

Leefbaarheid

3.000

125

Weerselo

Arienstraat

O, S, S

Vervangen speeltoestellen

Leefbaarheid

7.500

Totaal 2024

279.810

Totaal

1.567.823

 

 

 

 

 

Naar boven