Derde wijziging Uitvoeringsregels maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Zandvoort 2020

Burgemeester en wethouders van de gemeente Zandvoort gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht alsmede artikel 4.1, 4.2, 8.1, 8.2, 13.2, 13.3 en 13.3a van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Zandvoort 2020

 

besluiten:

vast te stellen de Derde wijziging Uitvoeringsregels maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Zandvoort 2020

Artikel I

De Uitvoeringsregels maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Zandvoort 2020 (hierna: Uitvoeringsregels) worden als volgt gewijzigd:

 

A.

Aan de tweede alinea van de Inleiding van de Uitvoeringsregels wordt toegevoegd:

“en het resultaat van de algemene voorziening”, zodat deze alinea komt te luiden als volgt:

 

De Uitvoeringsregels zijn waar nodig een verdere concretisering van hoe er uitvoering gegeven moet worden aan dit beleid. Zij bevatten voor de uitvoering specifieke afwegingskaders voor de toekenning van maatwerkvoorzieningen en het resultaat van de algemene voorziening. De uitvoeringsregels zijn een aanvulling op de Verordening.

 

B.

In de titel van Hoofdstuk 1 Maatwerkvoorziening: Hulp bij het huishouden, 1.1 Afwegingskader maatwerkvoorziening hulp bij het huishouden wordt ‘hulp bij het huishouden’ vervangen door ‘huishoudelijke ondersteuning’ zodat deze komt te luiden als volgt:

Hoofdstuk 1 Maatwerkvoorziening: Huishoudelijke ondersteuning, 1.1 Afwegingskader maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning

 

C.

In paragraaf 1.1.3 Andere voorzieningen wordt ‘hulp bij het huishouden’ vervangen door ‘huishoudelijke ondersteuning’ zodat deze komt te luiden als volgt:

Andere (wettelijke) regelingen gaan voor op (delen van) huishoudelijke ondersteuning via de Wmo:

  • Voor- , tussen- en naschoolse opvang. Basisscholen zijn verplicht om voor- en naschoolse opvang aan te bieden.

  • Kinderopvangtoeslag en kinderopvang. Kinderopvang is beschikbaar voor kinderen van 0 tot 4 jaar.

  • Bij een Wlz indicatie van thuiswonenden valt huishoudelijke ondersteuning onder de Wlz. Bij een meerpersoonshuishouden, waarbij iemand als thuiswonende een Wlz indicatie heeft, zal bekeken moeten worden of de hulp die vanuit de Wlz wordt geleverd voldoende is om alle noodzakelijke activiteiten te kunnen uitvoeren. Mocht blijken dat dit onvoldoende is, dan kan de Wmo de hulp aanvullen.

D.

Aan Hoofdstuk 1 Maatwerkvoorziening: Hulp bij het huishouden, 1.1 Afwegingskader maatwerkvoorziening hulp bij het huishouden wordt een paragraaf 1.1.4 toegevoegd luidende:

1.1.4 Algemene voorzieningen

De algemene voorziening voor huishoudelijke ondersteuning is gebaseerd op het Normenkader Huishoudelijke Ondersteuning juni 2019.

Er zijn drie algemene voorzieningen voor huishoudelijke ondersteuning beschikbaar:

  • 1.

    Schoon en leefbaar huis met eigen mogelijkheden: Betreft de doelgroep met een ondersteuningsvraag op het gebied van huishoudelijke taken waarbij de cliënt en/of het eigen netwerk in staat is zelf deels huishoudelijke taken uit te voeren. Deze algemene voorziening bedraagt 3 uur huishoudelijke ondersteuning per twee weken (of 1,5 uur ondersteuning per week);

  • 2.

    Schoon en leefbaar huis: Er is sprake van een ondersteuningsvraag op het gebied van huishoudelijke taken.

  • 3.

    Schoon en leefbaar huis en wasverzorging: Er is sprake van een ondersteuningsvraag op het gebied van huishoudelijke taken en de wasverzorging (gebaseerd op tweepersoonshuishouden).

E.

Paragraaf 1.2 Maatwerkvoorziening hulp bij het huishouden wordt aangepast en er wordt een nieuw onderdeel 1.2.2 Uitgangspunten Normenkader huishoudelijke ondersteuning toegevoegd, zodat deze paragraaf komt te luiden als volgt:

 

Paragraaf 1.2 Maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning

 

De aard, frequentie en vorm van de inzet van de huishoudelijke ondersteuning (hierna: HO) wordt door de gemeente in overleg met de burger vastgesteld. Om de omvang van de huishoudelijke ondersteuning te bepalen wordt het Normenkader Huishoudelijke Ondersteuning 2019 van Bureau HHM als richtlijn gehanteerd. De frequentie- en tijdsnormering voor de huishoudelijke werkzaamheden is opgenomen in het Normenkader Huishoudelijke Ondersteuning juni 2019 HHM. De gemeente legt de gemaakte afspraken vast in het onderzoeksverslag dat op basis van het gesprek met de cliënt tot stand is gekomen.

 

In de beschikking geeft de gemeente ook de zwaarte aan van de in te zetten hulp. Er zijn 2 zwaartes te onderscheiden:

  • a.

    Huishoudelijke ondersteuning ten behoeve van een schoon en leefbaar huis waarbij meer ondersteuning nodig is dan in de gemiddelde cliëntsituatie en/of waarbij sprake is van verminderde regie.

  • b.

    Huishoudelijke ondersteuning ten behoeve van een schoon en leefbaar huis voor cliënten met zware en/of complexe problematiek. Vanwege zware en/of complexe problematiek is sprake van geen of sterk verminderde eigen regie over het huishouden. Het gaat vaak om een combinatie van bijvoorbeeld verminderde sociale redzaamheid, gedragsproblemen (dwangmatig, manipulatief, verbaal-agressief, zelfbeschadigend, grensoverschrijdend) en/of een psychische / psychiatrische aandoening.

1.2.1 Grote schoonmaak

Onderdeel van de maatwerkvoorziening HO kan een grote schoonmaak zijn, zodat hierna de reguliere inzet van de HO kan starten. Als er echter sprake is van een zeer zwaar vervuild of achterstallig huishouden en hierdoor brandgevaar en/of gevaar voor de volksgezondheid ontstaat, dan wordt de GGD hiervoor ingeschakeld.

 

1.2.2 Uitgangspunten Normenkader huishoudelijke ondersteuning

De algemene en maatwerkvoorzieningen voor huishoudelijke ondersteuning zijn gebaseerd op het Normenkader Huishoudelijke Ondersteuning juni 2019. Bij toepassing van het Normenkader Huishoudelijke Ondersteuning juni 2019 gelden de volgende uitgangspunten:

Definitie van het resultaat: Een huis is schoon en leefbaar indien het normaal bewoond en gebruikt kan worden en voldoet aan basale hygiëne-eisen. Schoon staat voor: een basishygiëne borgen, waarbij vervuiling van het huis en gezondheidsrisico’s van bewoners worden voorkomen. Leefbaar staat voor: opgeruimd en functioneel, bijvoorbeeld om vallen te voorkomen.

De voorziening ‘schoon en leefbaar huis’ heeft betrekking op een schone woonkamer, slaapvertrekken, de keuken, sanitaire ruimtes en gang/trap. Overige vertrekken en het schoonmaken van de buitenruimte bij het huis (ramen, tuin, balkon, etc.) vallen niet onder deze voorziening.

 

F.

Artikel 8.1 Overgangsbepaling wordt toegevoegd luidende:

 

Artikel 8.1 Overgangsbepaling

Op bezwaarschriften ingediend tegen een besluit genomen vóór 1 mei 2022 wordt besloten volgens de Uitvoeringsregels maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Zandvoort 2020 zoals deze luiden vóór 1 mei 2022, tenzij de Uitvoeringsregels maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Zandvoort 2020 zoals deze luiden na 1 mei 2022 gunstiger zijn voor de cliënt.

Artikel II

Dit besluit treedt in werking op 1 mei 2022.

Artikel III

Dit besluit wordt aangehaald als: Derde wijziging Uitvoeringsregels maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Zandvoort 2020.

Aldus besloten te Zandvoort op 26 april 2022,

de secretaris,

M. Pippel

de burgemeester,

D. Moolenburgh

Naar boven