Wijzigingsbesluit 2022 van de Beleidsregels gemeentelijke werk- en inkomensvoorzieningen Zaanstad 2019 (in verband met studietoeslag)

Het college van de gemeente Zaanstad;

Gelet op artikel 36b van de Participatiewet;

Besluit: Vast te stellen het: “Wijzigingsbesluit 2022 van de Beleidsregels gemeentelijke werk- en inkomensvoorzieningen Zaanstad 2019 (in verband met studietoeslag)”:

 

 

 

Artikel I Wijziging beleidsregels

De Beleidsregels gemeentelijke werk- en inkomensvoorzieningen Zaanstad 2019 worden als volgt gewijzigd:

 

A.

Artikel 3.1.3 komt als volgt te luiden:

Artikel 3.1.3 Individuele inkomenstoeslag als extra inkomen

Bij de verlening van bijzondere bijstand wordt de individuele inkomenstoeslag, zoals bedoeld in de Verordening Individuele inkomenstoeslag Zaanstad 2022, binnen een periode van 12 maanden na toekenning als extra inkomen beschouwd en volledig gedurende deze periode als reserveringsruimte aangemerkt.

 

B.

De titel van paragraaf 5.2 komt als volgt te luiden:

Paragraaf 5.2 Studietoeslag

 

C.

Artikel 5.2.1. komt als volgt te luiden:

Artikel 5.2.1. Hoogte van de studietoeslag

1. De studietoeslag, bedoeld in artikel 36b, eerste lid, van de Participatiewet bedraagt vanaf de leeftijd van 18 jaar een percentage van de bijstandsnorm voor gehuwden, bedoeld in artikel 21, onderdeel b, van de Participatiewet. Dit percentage is voor personen in de leeftijd van:

a. 18 tot en met 20 jaar: 11,5%;

b. 21 jaar: 16%;

c. 22 jaar: 18,5%;

d. 23 jaar en ouder: 22%.

2. Voor zover in artikel 7a Besluit loonkostensubsidie en minimumbedragen studietoeslag Participatiewet 2021 een hoger bedrag per maand is bepaald, geldt in afwijking van het eerste lid dit hogere bedrag.

 

D.

Artikel 5.2.2. komt als volgt te luiden:

Artikel 5.2.2. Toekenning van de studietoeslag

Als door het college is vastgesteld dat recht op studietoeslag bestaat, wordt de studietoeslag toegekend vanaf de dag waarop dit recht is ontstaan, voor zover deze dag niet ligt voor de dag waarop de belanghebbende de aanvraag om studietoeslag heeft ingediend.

 

ARTIKEL II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 april 2022.

 

ARTIKEL III Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: ‘Besluit tot wijziging van de Beleidsregels gemeentelijke werk- en inkomensvoorzieningen Zaanstad 2019 (in verband met studietoeslag)’.

 

 

De toelichting bij hoofdstuk 5 van de beleidsregels wordt als volgt gewijzigd

Hoofdstuk 5 individuele inkomens- en studietoeslag

 

In de wet en de Verordening individuele inkomenstoeslag Zaanstad 2022 zijn de bepalingen opgenomen voor de uitvoering van de individuele inkomenstoeslag. Zo hebben we in de verordening de hoogte van de individuele inkomenstoeslag vastgelegd. De gemeente Zaanstad kiest voor een hoge toeslag. Hiermee hebben mensen met een laag inkomen meer reserveringscapaciteit. In principe is de individuele inkomenstoeslag een vrij besteedbare toeslag. Dit gaat echter niet op als men voor vervangingskosten voor duurzame gebruiksgoederen een beroep doet op de publieke middelen. In artikel 3.1.3 is daarom opgenomen, dat deze toeslag gedurende 12 maanden aangemerkt wordt als extra inkomen dat gebruikt dient te worden bij de aanschaf- of vervangingskosten van duurzame gebruiksgoederen.

 

Immers, bij deze kostensoort verwachten we van belanghebbende dat die geld reserveert. Doet iemand dat niet, dan ligt het voor de hand dat we nagaan waarom niet. Hiermee geeft de gemeente nadere invulling aan het uitgangspunt van eigen verantwoordelijkheid.

 

Voor het bepalen van het recht op individuele inkomenstoeslag is het niet van belang is of belanghebbende gedurende de referteperiode in detentie, dan wel in het buitenland verbleef.

 

Met betrekking tot de studietoeslag geldt dat deze per 1 april 2022 bij wet geregeld is. De minimumbedragen per leeftijd zijn bepaald in het Besluit loonkostensubsidie en minimumbedragen studietoeslag Participatiewet 2021. De gemeente Zaanstad hanteerde in het verleden voor enkele leeftijden hogere bedragen dan de nieuwe minimumbedragen. De gemeente Zaanstad kiest ervoor om deze normen te blijven hanteren voor zover deze tot een hoger maandelijks bedrag leiden dan de wettelijke minimumbedragen.

Aldus vastgesteld in de vergadering van burgemeester en wethouders van Zaanstad d.d.19-04-2022

drs. J. Hamming, burgemeester

drs. G. Blom, gemeentesecretaris

Naar boven