Verhoging subsidieplafond huurders Subsidieregeling Reductie Energiegebruik Amsterdamse Woningen

Het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam,

 

gelet op de artikelen 4:23, eerste lid en 4:25, eerste lid van de Algemene Wet Bestuursrecht en de artikelen 3 en 4 van de Algemene Subsidieverordening Amsterdam 2013,

 

besluit:

 

Verhoging subsidieplafond huurders Subsidieregeling Reductie Energiegebruik Amsterdamse Woningen

Artikel I  

De Subsidieregeling Reductie Energiegebruik Amsterdamse Woningen wordt als volgt gewijzigd:

 

In artikel 5, eerste lid, wordt “2.107.000 euro” vervangen door “3.015.460 euro”.

Artikel II Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel III Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Verhoging subsidieplafond huurders Subsidieregeling Reductie Energiegebruik Amsterdamse Woningen.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 5 april 2022.

De burgemeester

Femke Halsema

De gemeentesecretaris

Peter Teesink

Toelichting

De gemeente Amsterdam wil in 2050 CO2-neutraal zijn en wil dat deze transitie klimaatrechtvaardig gebeurt. Tegelijkertijd leven er in Amsterdam nu al huishoudens in energiearmoede en wil de gemeente deze huishoudens helpen om de hoge energielasten terug te dringen. De gemeente Amsterdam zet daarom in op renovatie, kleine energiebesparende maatregelen en het stimuleren van energiezuinig gedrag. Het Rijk heeft een regeling vastgesteld die zich richt op kleine energiebesparende maatregelen en het stimuleren van energiezuinig gedrag door bewoners om zo de energierekening te verlagen en CO2-uitstoot te verminderen (RREW). Op 8 maart 2021 is aan de gemeente Amsterdam 5.941.375,80 euro toegekend vanuit deze regeling. Dit bedrag is toegekend om in de periode tot 31 juli 2022, 60.000 Amsterdammers te ondersteunen bij energiebesparing. Eén van de activiteiten binnen de Amsterdamse RREW-aanpak is de verspreiding van vouchers waarmee bewoners kleine energiebesparende maatregelen kunnen aanschaffen, zoals LED-lampen, radiatorfolie en tochtstrips. Met deze maatregelen zet de gemeente in op activiteiten die zich bewezen hebben in de Amsterdamse praktijk, aansluiten bij de behoeften van de inwoners van Amsterdam en bewezen effectief zijn in het terugdringen van CO2-emmissies.

 

De Subsidieregeling Reductie Energiegebruik Amsterdamse Woningen (hierna: regeling) regelt de voorwaarden voor bewoners van Amsterdam om in aanmerking te komen voor deze vouchers. De regeling is op 8 december 2021 in werking getreden. Amsterdamse eigenaar-bewoners en huurders kunnen middels deze regeling een voucher ter waarde van 70 euro aanvragen voor eenvoudige energiebesparende maatregelen in hun woning. Vouchers kunnen worden aangevraagd tot 30 juni 2022 of totdat het subsidieplafond voor eigenaar-bewoners en/of huurders is bereikt.

 

Er blijkt veel belangstelling te zijn voor de vouchers. Het subsidieplafond voor huurders is bereikt. Omdat de gemeente Amsterdam het belangrijk vindt dat met name huurders met een kleine portemonnee een voucher kunnen aanvragen wordt middels dit besluit het subsidieplafond voor huurders verhoogd met 907.460 euro (het bedrag dat naar verwachting anders op 31 juli 2022 overblijft van de aan Amsterdam toegekende RREW-middelen). Hiermee worden bijna 13.ooo extra huishoudens in de gelegenheid gesteld een voucher aan te vragen om daarmee kleine energiebesparende maatregelen te treffen in hun woning

Naar boven