Zesde wijzigingsverordening Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen 2019

De gemeenteraad van Vlaardingen,

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 21 december 2021;

 

Overwegende:

  • Dat op 1 juli 2021 de benaming Drank- en Horecawet is gewijzigd in Alcoholwet

  • Dat in de APV de benaming Drank- en Horecawet dient te worden gewijzigd in Alcoholwet

  • Dat de Alcoholwet onder meer nieuwe mogelijkheden voor gemeenten bevat om bij verordening te regelen

Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet;

 

Besluit vast te stellen de Zesde wijzigingsverordening Algemene Plaatselijke Verordening Vlaardingen 2019

Artikel I Wijziging Algemene plaatselijke verordening Vlaardingen 2019

  • A.

    In de artikelen 2:26, eerste lid, onder d, 2:36, eerste en tweede lid, 2:37 vierde lid, 2:49a, 2:49e, 2:64, vierde lid onder a en b, 3:7, eerste lid, onder i, onderdeel 1, 4:1 onder d, wordt ‘Drank- en Horecawet’ vervangen door ‘Alcoholwet’.

  • B.

    In het opschrift van, Afdeling 8a, wordt ‘Drank- en Horecawet’ vervangen door ‘Alcoholwet’.

  • C.

    In artikel 6.1A van de APV dient te worden opgenomen het nieuwe artikel 2:49f en in de Bijlage als bedoeld in artikel 6.1A van de APV wordt eveneens het nieuwe artikel 2:49f opgenomen en dient “Drank- en Horecawet” te worden vervangen door “Alcoholwet”.

Het volgende artikel wordt aan de APV toegevoegd:

 

  • D.

    Nieuw artikel over proeverijen

Artikel 2:49f Proeverijen in slijterijen

 

Met inachtneming van artikel 3, eerste lid van de Winkeltijdenwet is het toegestaan proeverijen in slijtlokaliteiten buiten de dagen en tijden dat de slijtlokaliteiten regulier zijn opengesteld te houden. Bij algemene maatregel van bestuur worden regels gesteld waaraan een proeverij moet voldoen.

Artikel II Wijziging Toelichting op de Algemene plaatselijke verordening Vlaardingen 2019

  • A.

    Artikel 1.5 Karakter van vergunning of ontheffing, Artikel 2.11 Het plaatsen van voorwerpen op, aan of boven de weg in strijd met de publieke functie ervan, Afdeling 8 Toezicht op openbare inrichtingen, Algemene toelichting, Artikel 2.27 Evenementenvergunning, Artikel 2.33 Definities, Artikel 2.36 Eisen exploitant en leidinggevende, Artikel 2.37 Aanwezigheid van en toezicht door exploitant en leidinggevende, Toelichting artikel 2.45b Lachgasverbod openbare inrichting, Artikel 2.46 Handel binnen openbare inrichtingen, Afdeling 8a Bijzondere bepalingen over horecabedrijven als bedoeld in de Drank- en Horecawet Algemene toelichting, Artikel 2.49a Definities , Artikel 2.49e Voorschriften en beperkingen voor de vergunning, Artikel 2.54e Intrekking en wijziging van een vergunning, Artikel 2.64 Verboden drankgebruik, Artikel 3.2 Definities, Artikel 4.3 Kennisgeving incidentele festiviteiten Artikel 6.2 Toezichthouders, vervangen van de “Drank- en Horecawet” in “Alcoholwet”.

  • B.

    Nieuw artikel 2:49f Proeverijen in slijterijen

    Met inachtneming van artikel 3, eerste lid van de Winkeltijdenwet is het toegestaan proeverijen in slijtlokaliteiten buiten de dagen en tijden dat de slijtlokaliteiten regulier zijn opengesteld te houden. In het Alcoholbesluit worden de hieronder genoemde regels gesteld waaraan een proeverij moet voldoen. Het Alcoholbesluit prevaleert te allen tijde boven deze toelichting.

    • 1.

      Het is slijterijen toegestaan om proeverijen te houden in hun bedrijf binnen de tijden zoals geregeld in de Winkeltijdenwet op de dagen en tijden dat zij niet ook tegelijkertijd regulier zijn opengesteld als slijterij.

    • 2.

      Bij de in het eerste lid bedoelde proeverijen dien te worden voldaan aan de volgende regels:

      • a.

        in een slijtlokaliteit wordt maximaal één proeverij per dag gegeven en maximaal drie proeverijen per week;

      • b.

        de kosten voor deelname aan een proeverij zijn voor aanvang van de proeverij door een leidinggevende van het slijtersbedrijf vastgesteld;

      • c.

        de deelnemers van een proeverij zijn voor aanvang van de proeverij bekend bij een leidinggevende van het slijtersbedrijf;

      • d.

        de deur van de slijtlokaliteit is gedurende een proeverij gesloten voor publiek anders dan de deelnemers aan de proeverij; en

      • e.

        tijdens een proeverij is het verboden bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende en alcoholvrije drank te verstrekken voor gebruik elders dan ter plaatse, met uitzondering van alcoholhoudende en alcoholvrije drank die in het kader van die proeverij is verstrekt voor gebruik ter plaatse aan de deelnemers van de proeverij.

Artikel III

Dit besluit treedt in werking op de dag na publicatie in het Gemeenteblad.

Artikel IV

Dit besluit wordt aangehaald als: Zesde wijzigingsverordening van de Algemene plaatselijke verordening Vlaardingen 2019.

Aldus besloten in de openbare vergadering van de gemeenteraad van Vlaardingen, gehouden op 3 februari 2022.

De griffier,

drs. J. Mimpen

De voorzitter,

drs. B. Wijbenga - van Nieuwenhuizen

Naar boven