Gemeenteblad van Reusel-De Mierden
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Reusel-De Mierden | Gemeenteblad 2022, 168754 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Reusel-De Mierden | Gemeenteblad 2022, 168754 | beleidsregel |
Beleidsregels tegemoetkoming kinderopvang SMI 2022
Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Reusel-De Mierden tot vaststelling van beleidsregel voor de uitvoering van de tegemoetkoming kosten kinderopvang op grond van een sociaal medische indicatie van de gemeente Reusel-de Mierden.
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Reusel-De Mierden;
gelezen het voorstel van 28 maart 2022;
het gewenst is om een beleidsregel vast te stellen omtrent de bekostiging van kinderopvang voor de doelgroep met een sociaal medische indicatie,
omdat de gemeente verantwoordelijk is voor het opstellen en uitvoeren van het beleid voor de doelgroep sociaal medische indicatie en het gewenst is om nadere eisen te stellen aan de tegemoetkoming SMI kinderopvang;
gelet op artikel 149 Gemeentewet, de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, de Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang en de Participatiewet;
In deze beleidsregels worden verstaan onder:
deskundige: een professional die beschikt over adequate deskundigheid om een sociaal of medisch oordeel te vormen over de ouder of het kind en in het kader van de aanvraag een schriftelijke verklaring kan afgeven ter onderbouwing voor de noodzaak van een sociaal-medische indicatie voor kinderopvang, alsmede de duur ervan. Dit betreft huisartsen, medisch specialisten, (ortho)pedagogen, psychologen, psychiaters en jeugdhulpverleners.
Hoofdstuk 2. Recht op een tijdelijke tegemoetkoming kinderopvang
Artikel 3. Voorwaarden tijdelijke tegemoetkoming kosten kinderopvang
Het college verstrekt een tijdelijke tegemoetkoming in de kosten kinderopvang aan de ouder die op grond van een sociaal medische indicatie kinderopvang nodig heeft en een individuele aanvraag hiervoor heeft ingediend bij de gemeente.
Het college baseert het besluit om een tijdelijke tegemoetkoming toe te kennen op basis van een indicatie afgegeven door het CJG+ de Kempen of een andere deskundige. Het college kan bij twijfel over de noodzaak of als de situatie van de jeugdige of de ouders daar aanleiding toe geeft een medisch of sociaal advies vragen aan een onafhankelijke deskundige.
In geval van lichamelijke, psychische of sociale beperkingen van de ouder(s) dient er sprake te zijn van een medisch behandeltraject en/of professionele begeleiding om de problematiek weg te nemen.
Voor het verkrijgen van een tijdelijke tegemoetkoming moet de ouder gebruik maken van een kinderopvanginstelling (dagopvang, buitenschoolse opvang of gastouderopvang) welke is opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).
Het college verleent de tijdelijke tegemoetkoming voor het aantal uren kinderopvang dat op grond van de indicatie dan wel dat naar haar oordeel redelijkerwijs noodzakelijk is, maar nooit meer dan zes dagdelen per week met daarbinnen een maximum van 10,5 uur op één dag. Voor buitenschoolse opvang geldt een maximum van drie dagen per week.
De tijdelijke tegemoetkoming wordt verleend vanaf dag één van de maand waarin de ouder de tegemoetkoming schriftelijk aanvraagt bij het college. Als op deze datum nog geen kinderopvang plaatsvindt, wordt de tegemoetkoming vastgesteld met ingang van de dag waarop de kinderopvang een aanvang neemt én indien van toepassing aanpalende hulp voor ouders start.
De geldigheidsduur van het besluit wordt bepaald door het college, maar is nooit langer dan zes maanden.
Iedere aanvraag kan eenmalig worden gedaan voor elk kind.
Het college kan per kind eenmalig een verlenging van maximaal drie maanden afgeven. Hiervoor dient een nieuwe aanvraag te worden ingediend. Een tegemoetkoming voor een sociaal medische indicatie wordt niet meer dan éénmaal verlengd.
Het college weigert de tijdelijke tegemoetkoming in de kosten kinderopvang op grond van sociaal medische indicatie in ieder geval indien:
Artikel 5. Hoogte van de tegemoetkoming
Het college gaat bij het bepalen van de tegemoetkoming uit van het uurtarief van de betreffende kinderopvangorganisatie met een maximum van het maximale uurtarief van het betreffende jaar waarover een ouder kinderopvangtoeslag kan ontvangen.
De draagkrachtregels, zoals geldend bij een aanvraag individuele bijzondere bijstand, zijn van toepassing.
In afwijking van artikel 1 lid 1, onder sub h en i van de beleidsregels Bijzondere Bijstand Kempengemeenten 2022, wordt bij een aanvraag op grond van een Sociaal Medische Indicatie het draagkrachtinkomen gesteld op tweemaal de van toepassing zijnde norm bedoeld in artikel 21 van de Participatiewet en het draagkrachtvermogen gesteld op tweemaal de van toepassing zijnde vermogensgrens bedoeld in artikel 34 lid 3 van de Participatiewet.
Wanneer het draagkrachtinkomen de norm van tweemaal de van toepassing zijnde norm bedoeld in artikel 21 van de Participatiewet overstijgt, wordt een bedrag dat gelijk is aan 100% van dit inkomen gezien als draagkracht.
De ouder doet aan het college uit eigen beweging of op verzoek direct mededeling van alle feiten en omstandigheden waarvan hem / haar redelijkerwijs duidelijk moet zijn dat deze van invloed kunnen zijn op het recht op een tegemoetkoming.
Een ouder is verplicht aan het college, daarnaar gevraagd, medewerking te verlenen aan uitvoering van deze beleidsregels.
Hoofdstuk 4. Uitvoeringsbepaling
Artikel 7. Aanvraag, besluit en betaalbaarstelling
Bij een verlenging van de periode zoals vermeld in artikel 3 lid 9 moet opnieuw een aanvraag worden ingediend zoals beschreven in lid 1 van dit artikel. Na ontvangst van de aanvraag vindt er een herbeoordeling van de indicatie plaats door het CJG+ de Kempen of een andere deskundige.
Herbeoordeling vindt in ieder geval plaats wanneer de jeugdige vier jaar wordt.
De tegemoetkoming wordt in de vorm van een voorschot in maandelijkse termijnen rechtstreeks aan de kinderopvangorganisatie uitbetaald op basis van een ingediende declaratie. De declaratie bevat in ieder geval de volgende gegevens en bewijsstukken:
Het college kan nadere voorschriften stellen aan de wijze van uitbetaling.
Artikel 8. Inhoud van de beschikking
Het besluit tot verlening van de tijdelijke tegemoetkoming kosten kinderopvang door de gemeente op grond van een sociaal medische indicatie bevat in ieder geval:
Artikel 9. Definitieve vaststelling
Na afloop van de periode waarvoor de tegemoetkoming is verleend stelt het college de definitieve tegemoetkoming vast. De ouder verstrekt daartoe desgevraagd binnen twaalf weken een overzicht van de feitelijke kosten van kinderopvang over deze periode.
Artikel 10. Herziening en intrekking
Het college kan het recht op tegemoetkoming herzien of intrekken als:
Op aanvragen welke na vaststelling van deze beleidsregel door de gemeente zijn ontvangen is deze beleidsregel onverkort van toepassing.
Op aanvragen welke na vaststelling van deze beleidsregel door de gemeente zijn ontvangen worden eerder verstrekte tegemoetkomingen die reeds vóór vaststelling van deze beleidsregel zijn gedaan meegenomen in de beoordeling van de aanvraag.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-168754.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.