Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Sexbierum – Aeolusterrein’ en besluit hogere waarden Wet geluidhinder, gemeente Waadhoeke

De gemeenteraad van Waadhoeke heeft op 9 december 2021 het bestemmingsplan ‘Sexbierum – Aeolusterrein’ gewijzigd vastgesteld. Daarnaast heeft het college van B&W op 23 november 2021

hogere waarden vastgesteld in verband met de Wet geluidhinder.

Vanaf 18 januari 2022 tot en met 28 februari 2022 zullen zowel het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan als het besluit voor de hogere waarden in verband met de Wet geluidhinder ter inzage liggen.

Bestemmingsplan

Het voorliggende bestemmingsplan heeft betrekking op een nieuwe invulling van het voormalige Aeolusterrein in Sexbierum met maximaal 24 woningen, die gefaseerd worden ontwikkeld.

Het plangebied ligt aan de noordoostkant van Sexbierum, ingeklemd tussen de wegen Buorfinneleane en Hearewei en het woonperceel Buorfinneleane 5.

Wijzigingen na ontwerpfase

Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan is het vastgestelde bestemmingsplan op de volgende onderdelen gewijzigd:

Verbeelding:

  • De begrenzing van het plangebied is wat aangepast. Aan de noordkant van het plangebied wordt de bestaande sloot aan de Hearewei buiten het plangebied gelaten. De entree van het plangebied met de bestemming ‘Verkeer – Verblijf’ wordt daarnaast wat ruimer bestemd, eveneens aan de noordkant, waardoor de begrenzing van het plangebied aldaar wat groter wordt.

  • Ten noorden van de bestemming ‘Wonen’ aan de uiterste noordkant van het plangebied is een bestemming ‘Groen’ toegevoegd.

  • Hierdoor komt de bestemming ‘Wonen’ aan de noordkant van het plangebied wat meer naar het zuidoosten te liggen.

  • Ook het bouwvlak binnen de bestemming ‘Wonen’ aan de noordkant van het plangebied wordt wat anders gepositioneerd en komt wat meer naar het zuidoosten te liggen.

  • Dit zorgt ervoor dat de bestemming ‘Groen’ direct ten zuidoosten van de hiervoor genoemde bestemming ‘Wonen’ een wat kleinere afmeting en andere vorm krijgt.

  • In het noordelijke en noordoostelijke deel van het plangebied worden twee bestemmingen ‘Groen’ gedeeltelijk voorzien van de functieaanduiding ‘groen’ (zie ook de wijziging van de planregels).

  • De aanduiding 'wetgevingzone – afwijkingsgebied’ binnen de bestemming ‘Wonen’ aan de noordoostkant van het plangebied is groter ingetekend ten opzichte van de ontwerpfase. Binnen de grenzen van deze aanduiding is er een mogelijkheid om onder voorwaarden en met een vergunning parkeergelegenheid te realiseren voor het nabijgelegen horecabedrijf.

Planregels:

  • In de bestemming ‘Wonen’ wordt artikel 6.5 sub d zodanig aangepast dat binnen de grenzen van de functieaanduiding ‘groen’ opgaande beplanting en bomen niet hoger mogen worden dan 6 meter.

  • In de bestemming ‘Groen’ is artikel 3.4 sub a toegevoegd, waardoor de functieaanduiding ‘groen’ die is opgenomen in artikel 6.5 sub d nu ook geldig is voor gronden binnen de bestemming ‘Groen’, die zijn voorzien van de functieaanduiding ‘groen’ (opgaande beplanting en bomen mogen binnen de grenzen van deze aanduiding niet hoger worden dan 6 meter).

Waar nodig is de toelichting aangepast aan de hiervoor genoemde juridische wijzigingen aan verbeelding en planregels. In bijlage 9 bij de toelichting is de Reactienota zienswijzen opgenomen, die de hiervoor genoemde wijzigingen allemaal uitgebreid toelicht en weergeeft.

Tenslotte is in paragraaf 4.2 en bijlage 7 van de toelichting (de vormvrije mer beoordeling) een tekstuele verschrijving over het besluit hogere waarden hersteld.

Het zogenoemde planidentificatienummer van het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan is NL.IMRO.1949.BPSbrHearewei24a-VAS1

Hogere waarden

In het kader van het bestemmingsplan “Sexbierum - Aeolusterrein” is, op grond van hoofdstuk VI van de Wet geluidhinder, akoestisch onderzoek gedaan naar de toekomstige geluidsbelasting van ontsluitende wegen op het plangebied.

Uit dit onderzoek blijkt dat bij in ieder geval één beoogde woning de voorkeurgrenswaarde van 48 dB (decibel) wordt overschreden, en waarschijnlijk ook net bij de kavel ernaast. Deze beoogde woningen liggen het dichtst bij de Hearewei. Ter plaatse van de dichtst op de Hearewei beoogde woning is sprake van 56 dB. Deze waarde wordt ook aangehouden voor de kavel ernaast. Bij de overige woningen wordt voldaan aan de voorkeursgrenswaarde van de Wet geluidhinder van 48dB. Dit zijn de waarden inclusief aftrek op basis van het bepaalde in artikel 110g Wet geluidhinder. Voor deze locaties zijn nog niet eerder hogere waarden vastgesteld.

Het treffen van maatregelen aan de bron wordt financieel niet doelmatig geacht (geluidreducerend wegdek) en ligt daarmee buiten de reikwijdte van het plan. Een geluidscherm is binnen de bebouwde kom stedenbouwkundig niet gewenst. Een grotere afstand tot de weg is niet mogelijk omdat de initiatiefnemer in overleg met de gemeente is gekomen tot een optimale indeling van het plangebied.

Nu bronmaatregelen niet wenselijk of kosteneffectief worden geacht, kan een akoestisch aanvaardbaar binnenklimaat worden gerealiseerd door hier rekening mee te houden bij de bouw van de woningen. De benodigde karakteristieke gevelgeluidwering dient minimaal 28 dB(A) te bedragen op basis van de hoogst berekende waarde. Met gasloze woningbouw en balansventilatie zal een dergelijke waarde zonder nadere maatregelen kunnen worden gerealiseerd.

Hiervoor worden hogere waarden van ten hoogste 61 dB aangehouden (56 dB exclusief de aftrek van 5 dB op basis van artikel 110g Wet geluidhinder). De kaartjes van de betreffende woningen en de geluidsbelasting zijn terug te vinden in bijlage 1 van de toelichting van het bestemmingsplan (met kenmerk NL.IMRO.1949.BPSbrHearewei24a-VAS1, digitaal raadpleegbaar op www.ruimtelijkeplannen.nl).

U kunt het vastgestelde bestemmingsplan en het besluit hogere waarden bekijken

Het bestemmingsplan en/of het besluit hogere waarden kan op de volgende manier worden ingezien:

  • U kunt het bestemmingsplan en/of het besluit hogere waarden bekijken op werkdagen, bij de bezoekersbalie in het gemeentehuis aan de Harlingerweg 18 in Franeker. Vanwege de corona pandemie vragen wij u om hiervoor een afspraak te maken en contact op te nemen met de afdeling Omgeving, via info@waadhoeke.nl of 0517 - 380 380. Dit geldt ook voor vragen over het bestemmingsplan en het besluit hogere waarden.

  • U kunt het bestemmingsplan ook digitaal bekijken, via www.ruimtelijkeplannen.nl. De IMRO code van het plan is NL.IMRO.1949.BPSbrHearewei24a-VAS1. Het besluit hogere waarden is niet digitaal raadpleegbaar.

Bent u het niet eens met het vastgestelde bestemmingsplan en/of het besluit hogere waarden?

U kunt dan in beroep gaan. Vanaf 18 januari 2022 tot en met 28 februari 2022 loopt de beroepstermijn. U stuurt uw beroepschrift naar de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

In uw beroepschrift staat in ieder geval uw naam en adres, de datum, de naam van het bestemmingsplan en/of het besluit hogere waarden waar u het niet mee eens bent en waarom u het er niet mee eens bent. U moet het beroepschrift ook ondertekenen.

Wilt u dat het bestemmingsplan en/of het besluit voor de hogere waarden niet meteen ingaan?

Dan kunt u om een ‘voorlopige voorziening’ vragen bij de Raad van State. Dat kan alleen als u al een beroepschrift heeft ingediend en er sprake is van spoed. Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het bestemmingsplan en het besluit voor de hogere waarden treden de dag na afloop van de beroepstermijn in werking. Is er binnen deze termijn een voorlopige voorziening aangevraagd? Dan moet de Raad van State hierover eerst een uitspraak doen en is er pas sprake van inwerkingtreding na de uitspraak.

Naar boven