Regeling tot wijzing van de Nadere regels aanleggen, beschadigen, opbreken en veranderen van een weg

 

Toelichting

 

In de praktijk is gebleken dat de huidige Nadere regels op basis van artikel 2:11, vierde lid, van de APV voor wat betreft de herstelwerkzaamheden van asfaltverhardingen niet toereikend zijn. De huidige praktijk is dat de opengebroken asfaltverharding na ommekomst van de werkzaamheden door de instemminghouder wordt dicht gestraat. Vervolgens wordt de asfaltverharding op kosten van de instemminghouder door de gemeente hersteld.

In het geval van omvangrijke werkzaamheden waarbij een groter oppervlak, van minimaal 50% van de breedte van een geasfalteerde rijstrook, rijbaan of geasfalteerd fietspad over een lengte van meer dan 100 meter, wordt opengebroken is het echter efficiënter om het herstel te laten uitvoeren door de instemminghouder. Het herstel dient daarbij dan te voldoen aan de criteria, die met deze voorgestelde wijziging worden opgenomen in de Nadere regels.

 

Besluitvorming

 

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag;

 

gelet op:

 

  • -

    artikel 2:11, vierde lid, van de Algemene plaatselijke verordening voor de gemeente Den Haag;

 

besluit:

 

  • -

    vast te stellen de Regeling tot wijziging van de Nadere regels aanleggen, beschadigen, opbreken en veranderen van een weg:

 

Artikel I

De Nadere regels aanleggen, beschadigen, opbreken en veranderen van een weg worden als volgt gewijzigd:

  • A

    Aan artikel 1 wordt toegevoegd:

    - onder rijbaan wordt in het kader van deze Nadere Regels verstaan: elk voor rijdende voertuigen bestemd weggedeelte met uitzondering van de fietspaden, aangeduid met het verkeersbord G11 of G13 specifiek voor (snor)fietsers, en de fiets/bromfietspaden, aangeduid met het verkeersbord G12a;

    - onder rijstrook wordt in het kader van deze Nadere Regels verstaan: meestal door doorgetrokken of onderbroken strepen gemarkeerd gedeelte van de rijbaan van zodanige breedte dat bestuurders van motorvoertuigen op meer dan twee wielen daarvan gebruik kunnen maken.

 

  • B

    Artikel 21 komt te luiden:

    Artikel 21  Herstelwerkzaamheden verhardingen

    21.1 Zelfde type materiaal, tenzij herinrichting

    De opengebroken verharding dient te worden hersteld met hetzelfde type materiaal, tenzij uit de bij de aanvraag instemmingsbesluit aangeleverde documenten blijkt dat er sprake is van een herinrichting waarbij andere materialen worden gebruikt voor dit herstel.

     

    21.2 Verband terug te brengen straatwerk

    Verwijderd straatwerk dient door de instemminghouder te worden teruggebracht in het oorspronkelijke verband.

     

    21.3 Asfaltverhardingen

    Opengebroken asfaltverharding dient door de instemminghouder te worden dicht gestraat. De asfaltverharding wordt daarna door de gemeente, op kosten van de instemminghouder, hersteld.

     

    21.4 Gevallen waarin instemminghouder verplicht is tot herstel asfaltverhardingen

    In afwijking van artikel 21.3 is de instemminghouder in die gevallen waarbij minimaal 50% van de breedte van een geasfalteerde rijstrook, rijbaan of geasfalteerd fietspad over een lengte van meer dan 100 meter wordt opengebroken verplicht zelf het herstel van de asfaltverharding uit te voeren onder de voorwaarden zoals gesteld in artikel 21.5.

     

    21.5 Voorwaarden aan asfaltherstel door instemminghouder

    Bij asfaltherstel door instemminghouder gelden de volgende voorwaarden:

    a. Bij een opengebroken rijstrook dient het asfalt over de volle rijstrookbreedte te worden hersteld.

    b. Bij een opengebroken rijbaan of fietspad dient het asfalt over de volle breedte te worden hersteld.

    c. De opbouw van het asfalt en de puinfundering dient minimaal gelijkwaardig te zijn aan de bestaande situatie voorafgaand aan de werkzaamheden en dient vooraf ter toetsing en controle te worden aangeboden aan de gemeente.

    d. De verdichting van de ondergrond en de fundering dient minimaal gelijkwaardig te zijn aan de verdichting die aanwezig was voordat de werkzaamheden werden uitgevoerd.

     

    21.6 Kantopsluitingen, straat- en afstrooizand

    Onder het opnemen en herstellen van verhardingen valt het verwijderen en terugplaatsen van kantopsluitingen en het leveren van straat- en afstrooizand.

     

    21.7 Garantie op herstel door instemminghouder

    De instemminghouder die opengebroken verhardingen heeft hersteld is verplicht om gebreken die daaraan ontstaan binnen één jaar na afronding van diens werkzaamheden, voor eigen rekening te herstellen. Als er werkzaamheden onder deze garantie worden uitgevoerd door de instemminghouder, gaat er ten aanzien van die werkzaamheden een nieuwe garantietermijn van één jaar in na afronding van de garantiewerkzaamheden.

 

Artikel II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 juli 2022.

 

Den Haag, 5 april 2022

Het college van burgemeester en wethouders,

 

de secretaris,

Ilma Merx

 

de burgemeester,

Jan van Zanen

 

 

Naar boven