Gemeentenieuws 6 januari 2022

Dienstverlening | Proef met gemeentelijk ontmoetingspunt in Bedum: komt u ook langs?

In december zijn we een proef gestart met een gemeentelijk ontmoetingspunt in Bedum. U kunt daar terecht voor vragen, het doorgeven van een klacht of melding of het maken van een digitale afspraak met de gemeente. Voor het aanvragen of ophalen van paspoorten of rijbewijzen kunt u op afspraak terecht in de gemeentehuizen in Winsum en Uithuizen. Met deze proef willen we inzicht krijgen in de behoeften en wensen van inwoners over het contact met de gemeente. Het ontmoetingspunt is tot en met 23 februari 2022 iedere woensdagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur geopend. Locatie: De Meenschaar, Kapelstraat 9 in Bedum. Wij ontmoeten u daar graag!

COVID-19 | Ontwikkelingen rondom het coronavirus

De meest actuele informatie vindt u op onze website: hethogeland.nl/coronavirus. Nieuwe ontwikkelingen delen we via onze sociale mediakanalen. Volg ons op Facebook en Twitter Uiteraard kunt u de gemeente altijd bellen met vragen: 088 – 345 8888.

Vertrokken onbekend waarheen

De gemeente moet ambtshalve uitschrijvingen uit de Basisregistratie personen bekend maken. Het gaat dan om uitschrijving van personen die uit de gemeente zijn vertrokken zonder aangifte van verhuizing te hebben gedaan. U vindt deze bekendmakingen op hethogeland.nl/berichten.

Stem van Ons Hogeland | Bedankt voor het indienen van uw ideeën!

Hoe kunnen wij als gemeente dichtbij zijn? Welke ideeën heeft u hierover? Dat was onze oproep op www.stemvanonshogeland.nl in november 2021. En wat zijn er veel ideeën binnengekomen! Haalbaarheid Alle binnengekomen ideeën gaan wij de eerste drie weken van januari 2022 beoordelen. Dan bekijken we of het idee aansluit bij het beleid en visie van de gemeente. Maar wij kijken ook wat het idee kost en of wij het idee kunnen financieren. Daarnaast onderzoeken we ook of het idee past binnen de wet- en regelgeving. Stemmen op een idee? Dat kan vanaf 24 januari 2022 De ideeën die haalbaar zijn, worden als plannen op stemvanonshogeland.nl gepubliceerd. Vanaf 24 januari 2022 tot 6 februari 2022 kunt u hierop stemmen. De vijf ideeën met de meeste stemmen gaan we uitvoeren. Hierover meer in de gemeentepagina van 20 januari en de sociale media.

Vacatures

We hebben ruimte voor een: - Buitengewoon opsporingsambtenaar - Beleidsadviseur MKB

Kijk voor meer informatie op hethogeland.nl/vacatures.

Taalvrijwilligers gezocht voor het Taalhuis

Taalhuis Het Hogeland is op zoek naar Taalvrijwilligers met name voor de vestiging Uithuizen. De vrijwilligers helpen mensen om beter te leren lezen, schrijven of spreken. Dit gebeurt 1 op 1 of in kleine groepjes. U hoeft geen taalwonder te zijn. Wel moet u geduld hebben en het leuk vinden om mensen te helpen.

Als vrijwilliger in het Taalhuis werkt u in de bibliotheek van Uithuizen, of een van de andere vestigingen, Bedum, Winsum of Leens. U bepaalt zelf hoeveel tijd u besteedt aan het vrijwilligerswerk, maar we gaan uit van minimaal 1 dagdeel per week. U wordt ondersteund door de Taalhuiscoördinator. U wordt gekoppeld aan mensen van wie de vraag zo goed mogelijk past bij wat u hen kan bieden. Belangrijk is dat je een goed gevoel bij elkaar hebt. Er wordt onder meer gewerkt met leermiddelen van de Stichting Lezen en Schrijven. Basistraining als voorbereiding De voorbereiding op onze werkwijze bestaat uit een basistraining van 3 dagdelen. Hierin komen achtergronden van laaggeletterdheid aan bod en wordt u vertrouwd gemaakt met hoe volwassenen leren lezen en schrijven en/of onze taal leren. De doelgroep bestaat uit Nederlandstaligen en anderstaligen. De basistraining wordt aangeboden in de bibliotheek van Uithuizen.

Opgeven kan bij André de Graaf, Taalhuiscoördinator, 06 835 25 393 of aj.degraaf@noorderpoort.nl. Na aanmelding ontvangt u per e-mail een aanmeldingsformulier. Na ontvangst van het ingevulde formulier wordt u uitgenodigd.

De raad vergadert

Ter voorbereiding op door de raad te nemen besluiten worden voorstellen eerst in een voorbereidend raadsoverleg besproken.

Op woensdag 19 januari a.s. vinden twee raadsoverleggen plaats.

Raadsoverleg I, aanvang 16.30 uur tot 18.30 uur

Op de agenda: - Bespreken ingekomen brief voetbalverenigingen - Verklaring van geen bedenkingen Netlaan 1A/Winsum - Consultatie garantstelling bibliotheek

Raadsoverleg II, aanvang 19.00 tot 22.00 uur

Op de agenda: - Jeugdsozenbeleid - Regiovisie Norm voor Opdrachtgeverschap Jeugdzorg - Rekenkameronderzoek Jeugdzorg - Vragen over financieel perspectief dorpshuis Zandeweer - Begrotingen PO en VO Lauwers & Eems - Terugblik en vooruitblik op het Lokaal programmaplan NPG - Bespreken ingekomen brief

Raadsoverleg live volgen

De raadsoverleggen worden gehouden in de raadszaal van het gemeentehuis te Uithuizen. Vanwege de beperkende maatregelen in verband met het corona-virus kan de vergadering niet door belangstellenden worden bijgewoond. Wel kan ter vergadering door belanghebbenden worden ingesproken naar aanleiding van de geagendeerde voorstellen (zie onderstaand). De vergaderingen zijn via een livestream op https://raadhethogeland.nl te volgen.

Inspreken op agendapunt

Wilt u inspreken op een voorstel dat op de agenda staat? Dat kan (alleen met betrekking tot te bespreken raadsvoorstellen)! U kunt inspreken in de raadszaal of een bijdrage mailen. Wanneer u wilt inspreken wordt u verzocht dit zo snel mogelijk (maar uiterlijk op dinsdag 18 januari, 12.00 uur) bij de griffie te melden. Dit kan per mail via griffie@ hethogeland.nl onder vermelding van uw naam en telefoonnummer. Uiteraard zijn we afhankelijk van de actueel geldende coronamaatregelen. Eventuele wijzigingen worden kenbaar gemaakt op de websi

Winsum | Online informatiebijeenkomst woonwijk Munster fase 2 en 3

Wonen in Winsum? Kom alles te weten over nieuwbouwwijk Munster Fase 2 en 3 tijdens de online informatiebijeenkomst via YouTube. Op dinsdag 11 januari om 19.00 uur vertellen projectleider Frank Rozema en wethouder Eltjo Dijkhuis je over de plannen. Ook schuift stedebouwkundige Gerben Kleiman aan. Hij gaat onder andere in op het unieke ontwerp van de wijk en hoe deze écht voor bewoners is en niet voor de auto. Er is ruimte om vragen te stellen via de chat. De bijeenkomst bijwonen of later terugkijken kan via www.hethogeland.nl/munster.

Werk in uitvoering

Bedum

n de nieuwe straten Smient, Rietgans, Meerkoet, Poelsnip en Kuifeend werken we aan de inrichting. De werkzaamheden duren tot eind januari 2022. Op sommige momenten zijn de straten gestremd. De woningen blijven altijd bereikbaar voor de hulpdiensten. Aanwonenden hebben een brief met informatie gekregen.

We werken aan de riolering in de Margrietlaan, Beatrixlaan en Irenelaan. De wegen zijn afgesloten tot 22 mei 2022. Bestemmingsverkeer kan via de Parallelweg.

Leens

Van 10 januari tot en met 19 maart 2022 is de Hoofdstraat vanaf huisnummer 3 tot en met huisnummer 31 afgesloten voor alle verkeer. Ook de Wierde tussen huisnummer 19 en huisnummer 29 is in deze periode afgesloten voor alle verkeer. De doorgaande route krijgt een nieuwe inrichting. Borden geven aan waar u langs kunt. Bedrijven en winkels zijn gewoon bereikbaar

Warffum

Aan de Oostervalge N363 bij afslag Dr. R. Rijkensstraat tot voorbij afslag Westerhornsterweg werken we aan kabels en leidingen. Dit duurt tot ongeveer eind januari 2022. Woningen en bedrijven blijven bereikbaar.

Provinciale wegen | Kijk op groningenbereikbaar.nl voor werkzaamheden over provinciale wegen zoals de N361 en de N363.

Waterwegen, dijken en bruggen | Kijk op de website van Waterschap Noorderzijlvest.

Van het college

College wil woningbouw op voormalige kwekerij Eenrum mogelijk maken

Het college heeft besloten het voorontwerp bestemmingsplan De Kleine Plantage Eenrum zes weken ter inzage te leggen. Dit bestemmingsplan maakt het mogelijk om op het terrein van de kwekerij De Kleine Plantage aan de Handerweg in Eenrum de bouw van negen woningen te realiseren en een bedrijfswoning te transformeren naar een woning. Het initiatief is tot stand gekomen vanuit Stichting Vormen en Wonen en voorziet in de vraag naar woningen in Het Hogeland. De woningen zijn bedoeld voor verschillende doelgroepen op één locatie: jongeren, ouderen, alleenstaanden, samenwonenden, werkenden en niet- werkenden. Goed nabuurschap staat hierbij centraal. Er is aandacht voor de uitstraling van het woonerf. De kenmerkende sfeer van de huidige kwekerij wordt in de nieuwe plannen behouden en versterkt. De woningen worden als één woongemeenschap met elkaar verbonden en omgeven door een grote tuin met hagen en verschillende bomen. Door het voorontwerp bestemmingsplan ter inzage te leggen kunnen onder andere omwonenden reageren op de voornemens. Het voorontwerp wordt in januari 2022 ter inzage gelegd.

Naar boven