Subsidieregeling sportevenementen gemeente Noordoostpolder

Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder;

 

gelet op artikel 2, lid 1 van de Algemene Subsidieverordening Noordoostpolder;

 

de Subsidieregeling financiën en reservevorming bij subsidieverstrekking;

 

de 'Kadernotitie sport en bewegen', vastgesteld door de gemeenteraad op 29 maart 2021;

 

besluit vast te stellen:

 

de Subsidieregeling sportevenementen gemeente Noordoostpolder:

Artikel 1. Begripsomschrijving

In deze regeling wordt onder sportevenement verstaan een evenement als bedoeld in artikel 2:24, tweede lid onder d van de Algemene Plaatselijke Verordening Noordoostpolder, waarbij een sportwedstrijd of – prestatie plaatsvindt in de gemeente Noordoostpolder en toegankelijk is voor een grootschalig publiek, om actief sportend aan deel te nemen of als toeschouwer bij te wonen.

Artikel 2. Doel van de regeling en toepassingsbereik

  • 1.

    Het doel van deze regeling is:

    • a.

      een positief sportklimaat in Noordoostpolder stimuleren, waarbij onder positief sportklimaat wordt verstaan een omgeving waarin iedereen op een prettige manier met elkaar omgaat, toegankelijk is en men zich houdt aan de (spel)regels en afspraken;

    • b.

      bijdragen aan vitaliteit van verenigingen of stichtingen, waarbij onder vitaliteit wordt verstaan dat de organisatie van een vereniging op orde is en de vereniging daarnaast een bredere maatschappelijke functie vervult;

    • c.

      meer inwoners van Noordoostpolder in beweging krijgen;

    • d.

      promotie van de gemeente Noordoostpolder als ‘sportgemeente’.

  • 2.

    Het bepaalde in deze subsidieregeling is van toepassing op de verstrekking van subsidies door burgemeester en wethouders voor de in artikel 3 bedoelde activiteiten.

Artikel 3. Subsidiabele activiteiten

Subsidie voor een sportevenement kan verstrekt indien voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

  • a.

    de activiteiten houden verband met het organiseren van een sportevenement;

  • b.

    de activiteiten bevorderen de regionale uitstraling van het sportevenement en gebiedspromotie van Noordoostpolder;

  • c.

    de activiteiten laten de positieve effecten van sport zien;

  • d.

    de activiteiten leiden ertoe dat het sportevenement ook toegankelijk is voor kwetsbare groepen zoals mensen met een beperking, chronisch zieken, ouderen, gezinnen die in armoede leven (inclusiviteit) en;

  • e.

    er wordt samengewerkt met organisaties, ten behoeve van het sportevenement, zoals een landelijke sportbond, -federatie, Sportservice Flevoland of Visit Flevoland.

Artikel 4. Aanvrager

Een rechtspersoon, zoals een vereniging of stichting, die bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven en gericht is op (het laten) beoefenen van een sport.

Artikel 5. Wijze van verdeling

  • 1.

    Verstrekking van subsidie vindt plaats op volgorde van ontvangst van complete aanvragen, totdat het voor de betrokken subsidie vastgestelde subsidieplafond voor dat begrotingsjaar is bereikt.

  • 2.

    Als de aanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt de datum waarop de aangevulde aanvraag is ontvangen.

Artikel 6. Hoogte van de subsidie

  • 1.

    De hoogte van de subsidie bedraagt maximaal € 3.000.

  • 2.

    In bijzondere gevallen kan afgeweken worden van de maximale subsidiehoogte. In de subsidievaststellingsbeschikking wordt gemotiveerd wat de reden daarvoor is.

Artikel 7. Inwerkingtreding

Deze subsidieregeling treedt in werking op 1 april 2022.

Aldus vastgesteld in vergadering van het college van burgemeester en wethouders van 15 maart 2022.

De burgemeester

de secretaris

Algemene toelichting

In artikel 3 worden de activiteiten opgesomd die subsidiabel zijn.

Deze zijn (direct) afgeleid van de doelstelling van de regeling (zie artikel 2)

 

In artikel 5 staat dat de aanvragen op volgorde van binnenkomst beoordeeld worden. Als gedurende het jaar het subsidieplafond op is en een aanvraag voldoet inhoudelijk wel, moet de aanvraag worden afgewezen. Overschrijding van het subsidieplafond is een verplichte weigeringsgrond, artikel 4.25 lid 2 Awb.

 

In artikel 6 lid 1 wordt een limiet toegekend voor sportevenementen. Dit is om te voorkomen dat andere aanvragers buiten de boot vallen, omdat het subsidieplafond te snel wordt bereikt. De aanvrager onderbouwt waarom begroot en gevraagd budget realistisch is, kijkend naar voorgaande edities van het evenement. Als het een nieuw evenement betreft, kan een vergelijkbaar evenement als ijkpunt worden gebruikt (artikel 5 Algemene Subsidieverordening Noordoostpolder).

Naar boven