Besluit tot wijziging van het Beleid exploitatievergunning horeca en openbare inrichtingen Gemeente Nieuwegein 2019;

De burgemeester van de gemeente Nieuwegein;

 

 

gelet op artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening;

 

 

besluit:

 

vast te stellen

 

 

Besluit tot wijziging van het Beleid exploitatievergunning horeca en openbare inrichtingen Gemeente Nieuwegein 2019;

 

 

Het Beleid exploitatievergunning horeca en openbare inrichtingen Gemeente Nieuwegein 2019 wordt als volgt gewijzigd:

Artikel I

Na hoofdstuk 7 wordt een nieuw hoofdstuk ingevoegd dat als volgt luidt:

 

Hoofdstuk 8: Tijdelijke uitbreiding terrassen

 

In verband met de Covid-19 uitbraak en de daarop vastgestelde maatregelen van het kabinet en de Veiligheidsregio, moesten horecaondernemers voor langere tijd de deuren van hun inrichting sluiten of konden enkel onder strenge maatregelen geopend zijn. De Gemeente Nieuwegein had tijdelijk een extra hoofdstuk toegevoegd aan het Beleid exploitatievergunning horeca en openbare inrichting Gemeente Nieuwegein, waarin het horecaondernemers was toegestaan om tijdelijk een groter terras te exploiteren (beleid ‘Tijdelijke uitbreiding terrassen in verband met corona maatregelen’, vastgesteld op 27 mei 2020 en op enkele punten gewijzigd op 26 januari 2021). Deze beleidsregel hield op te bestaan op het moment dat alle coronamaatregelen kwamen te vervallen (25 februari 2022).

 

Desondanks is het de gemeente gebleken dat onder horecaondernemers binnen Nieuwegein nog wel de behoefte bestaat op een tijdelijke voorzetting van bovengenoemde vervallen beleidsregel. De gemeente is derhalve verzocht of horecaondernemers tijdelijk nog het grotere terras mogen exploiteren (ten opzichte van het huidige toegestane terras, zoals opgenomen in de horeca-exploitatievergunning). Dit om toch nog enige afstand tussen de tafeltjes te kunnen inregelen, nu het Covid-19 virus immers nog niet is verdwenen. De gemeente kan zich vinden in dit argument en wil hieraan tegemoetkomen. De uitbreiding van een terras wordt tijdelijk toegestaan tot 1 januari 2023. Dit geldt enkel voor de horecaondernemers die reeds eerder een groter terras (in afstemming met de gemeente) hadden ingericht onder de inmiddels vervallen beleidsregel.

 

Vanaf 1 januari 2023 komen alle uitbreidingen van de terrassen te vervallen. De terrassen gaan dan weer terug naar de oorspronkelijke afmetingen zoals opgenomen in de horeca-exploitatievergunning. Beseft moet worden dat de verruimde terrassen ook een bepaalde druk geven op de openbare ruimte. Herstel naar de oude situatie (wat een goede verhouding weergeeft tussen de terrassen en de beschikbare vrije openbare ruimte) is op een gegeven moment noodzakelijk en onoverkomelijk.

 

Horecaondernemers waarbij de tijdelijke voortzetting van het uitgebreide terras wordt goedgekeurd, moeten zich er van bewust zijn dat dit een coulanceregeling is vanuit de gemeente. De toegekende verruiming betekent niet dat de bestaande horeca-exploitatievergunning daarop wordt aangepast. Deze blijft ongewijzigd. De verruiming van het terras vervalt van rechtswege per 1 januari 2023.

Als het uitgebreide terras in de praktijk onaanvaardbare overlast veroorzaakt, de doorgang te veel belemmerd of op een andere wijze de veiligheid in gevaar brengt, kan de gemeente altijd besluiten dit uitgebreide terras in te perken of terug te brengen tot de oorspronkelijke afmetingen van het terras. Als een horecaondernemer zich meermaals niet houdt aan de uitgebreide grenzen van het terras of aanwijzingen van de boa’s niet opvolgt, wordt op de dynamisch digitale kaart de uitbreiding teruggebracht naar de oorspronkelijke afmetingen van het terras (na tweemaal niet opvolgen van de waarschuwing/aanwijzing). De horecaondernemer kan dan geen gebruik meer maken van de tijdelijke uitbreiding van het terras.

 

Als een horecaondernemer interesse heeft in de tijdelijke voorzetting van het verruimde terras, dan kan de ondernemer een verzoek indienen door een e-mail te sturen naar: horeca@nieuwegein.nl. Als het verzoek tot tijdelijke voorzetting van de uitbreiding is goedgekeurd, ontvangt de horecaondernemer hiervan per e-mail bericht. De tijdelijke voortzetting van het verruimde terras is terug te vinden in een dynamische digitale kaart via www.nieuwegein.nl/terrasuitbreidingcorona.

Op deze kaart staan dus altijd de grenzen van de tijdelijke uitbreiding. Op basis daarvan kunnen de boa’s handhavend optreden.

 

Samenvattend (en aanvullend) gelden dus de volgende spelregels voor de tijdelijke voortzetting van reeds verruimde terrassen:

 

  • 1.

    De tijdelijke voortzetting van het uitgebreide terras geldt enkel voor horecaondernemers die reeds eerder een groter terras (in afstemming met de gemeente) hadden ingericht onder de inmiddels vervallen beleidsregel (beleid ‘Tijdelijke uitbreiding terrassen in verband met corona maatregelen’, vastgesteld op 27 mei 2020, op enkele punten gewijzigd op 26 januari 2021).

  • 2.

    Aanvullend op punt 1 geldt de uitbreiding enkel voor het reeds uitgebreide deel van het terras, niet voor nieuwe delen.

  • 3.

    Het is niet de bedoeling om op de uitgebreide terrasgedeelten het aantal zitplaatsen te vergroten. Het is enkel bedoeld om een goede en ruime afstand tussen de tafeltjes te hanteren, nu het Covid-19 virus nog niet compleet is verdwenen uit de samenleving.

  • 4.

    Tenten/overkappingen zijn op de uitgebreide terrasgedeelten niet toegestaan, parasols uitgezonderd.

  • 5.

    De uitbreiding van een terras ten opzichte van het bestaande terras betreft een coulanceregeling vanuit de gemeente. De toegekende verruiming betekent niet dat de bestaande horeca-exploitatievergunning hierop aangepast wordt.

  • 6.

    Om te voorkomen dat er na sluitingstijd van de horecaonderneming personen plaatsnemen op het terras, moeten de tafels en stoelen op het uitgebreide terras na sluitingstijd verwijderd worden en netjes opgestapeld worden aan de gevel van de horecaonderneming (net zoals dit geldt voor de reguliere terrassen).

  • 7.

    De tijdelijke uitbreiding van het terras wordt verwerkt in een dynamische digitale kaart, op grond waarvan handhavend kan worden opgetreden. De dynamische kaart is te raadplegen op www.nieuwegein.nl/terrasuitbreidingcorona.

  • 8.

    Bij onaanvaardbare overlast, bij een te grote belemmering van de doorgang of bij een andere situatie die ervoor zorgt dat de veiligheid in gevaar komt, kan de gemeente altijd het uitgebreide terras inperken of terugbrengen tot de omtrekken van het regulier verleende terras. E.e.a. zal zo veel mogelijk in overleg met de horecaondernemer plaatsvinden.

  • 9.

    Als een horecaondernemer zich meermaals niet houdt aan de uitgebreide grenzen van het terras of aanwijzingen van de boa’s niet opvolgt, wordt op de dynamisch digitale kaart de uitbreiding teruggebracht naar de oorspronkelijke afmetingen van het terras (na tweemaal niet opvolgen van de waarschuwing/aanwijzing). De horecaondernemer kan dan geen gebruik meer maken van de tijdelijke uitbreiding van het terras.

  • 10.

    Voor de tijdelijke voortzetting van het uitgebreide deel van het terras zal geen precario in rekening worden gebracht. Voor het reguliere deel van het terras (zoals is opgenomen in de vergunning) zal wel precario in rekening worden gebracht.

  • 11.

    De tijdelijke uitbreiding van terrassen is geldig tot 1 januari 2023. Daarna dienen de terrassen weer te worden hersteld naar de oorspronkelijke staat.

Dit hoofdstuk vervalt van rechtswege op 1 januari 2023.

Artikel II
  • 1.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking en werkt terug tot en met 25 februari 2022.

Aldus vastgesteld op 4 april 2022.

Frans Backhuijs

De burgemeester

Naar boven