Verkeersbesluit: Realisatie voetgangersoversteekplaats (VOP) zebrapad op de Hoofdstraat, Posterholt

Gem.reg.nr. Z22-0273359

Specialist Verkeer G. Brings

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN ROERDALEN

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht; -

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Uit het oogpunt van:

Het verzekeren van de veiligheid op de wegen;

Het beschermen van de weggebruikers en passagiers ;

Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

Is het gewenst om

In het kader van de Kwiek route. Een initiatief vanuit een werkgroep uit Posterholt. Deze route is speciaal om ouderen, maar eventueel ook volwassenen en kinderen in beweging te brengen. Om die reden is de route zo dicht mogelijk bij het “gezondheidsstraatje” Nieuw Holsterweg gesitueerd. Je hebt daar de fysiotherapie, het Dörpshoes De Beuk, de Postaert, het Groene Kruisgebouw en dichtbij seniorenwoningen.

Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande VOP’s. Dit is wel zo veilig voor de senioren en mensen die slecht ter been zijn, als wel de kinderen.

Op één punt op deze route ontbreekt een voetgangersoversteekplaats. De exacte locatie van dit punt is ter hoogte van Hoofdstraat 120 – Mgr. Koningsstraat 1. Daarom is het wenselijk hier een voetgangersoversteekplaats te realiseren door de aanleg van een zebrapad.

 

Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers is het gewenst om de voetgangersoversteekplaats met zebramarkering en bord L2, op de Hoofdstraat, gelegen ter hoogte Hoofdstraat 120 en Mgr. Koningsstraat 1, te realiseren.

Met het bovenstaande wordt beoogd de veiligheid van deze oversteekplaats te verbeteren. Bovendien sluit deze locatie aan de oversteekbehoefte van de werkgroep Kwiek route Posterholt.

Op de Hoofdstraat in de buurt van de markt en diverse winkels en horeca gelegenheden plegen voetgangers over te steken. Met name de meer kwetsbare verkeersdeelnemers (ouderen, mindervaliden, kinderen) zijn gebaat bij een veilige plaats om over te steken.

Verder blijkt dat de bewoners die direct te maken hebben met de maatregel niet onevenredig worden benadeeld. Advies van de politieregio Echt-Susteren/Roerdalen is dan ook om de maatregel te formaliseren.

 

Juridisch kader verkeersbesluit

Van belang zijn de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV) en het Besluit Administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW). In artikel 15, lid 1 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen en verwijderen van verkeerstekens een verkeersbesluit vereist is. In het BABW is nader gespecificeerd voor welke verkeerstekens een verkeersbesluit nodig is.

In artikel 15, lid 2 van de Wegenverkeerswet is opgenomen dat voor het plaatsen of verwijderen van (fysieke) maatregelen die leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers die gebruik kunnen maken van een weg een verkeersbesluit is vereist.

Artikel 12 van het BABW bepaalt dat:

De plaatsing of verwijdering van de hierna genoemde verkeerstekens moet geschieden krachtens een verkeersbesluit:

a) de borden die zijn opgenomen in de hoofdstukken A tot en met G van bijlage1,

 behorende bij het RVV 1990, uitgezonderd de borden C22 en E9, alsmede de borden E4,

E12 en E13, tenzij onder deze verkeersborden een onderbord als bedoeld in artikel 8, tweede lid, onderdeel d, wordt aangebracht;

b) de volgende verkeerstekens op het wegdek:

1. doorgetrokken strepen;

2. aanduiding van fietsstroken;

3. aanduiding van busstroken en busbanen;

4. voetgangersoversteekplaatsen;

5. gele doorgetrokken strepen;

6. gele onderbroken strepen

 7. haaientanden

In onderstaande tekst wordt aangegeven waar borden worden geplaatst en markeringen worden aangebracht.

Uit artikel 12 BABW blijkt dat voor het plaatsen of verwijderen van fysieke maatregelen, zoals drempels en inritconstructies, geen verkeersbesluit vereist is. Deze fysieke maatregelen vallen dan ook buiten het verkeersbesluit.

Aanpak en inrichting

De voetgangersoversteekplaats wordt gerealiseerd conform de daarvoor geldende richtlijnen. De markering wordt ondersteunend door de verkeersborden L2f (RVV 1990). Exacte uitvoering: zie situatietekening Z22-027359.

 

Belangenafweging

 Overwegende dat:

- Het treffen van een verkeersmaatregel een normale maatschappelijke ontwikkeling is waarmee een ieder kan worden geconfronteerd en waarvan de eventuele nadelige gevolgen in beginsel voor rekening van betrokkenen behoren te blijven;

- De Hoofdstraat een in twee richtingen te berijden erftoegangsweg binnen de bebouwde kom van Posterholt is en dat daarmee ter plaatse een maximum snelheid geldt van 30 km/h; Namens de werkgroep Kwiek route te Posterholt is gevraagd om realisatie van een zebrapad over de Hoofdstraat;

- Als reden voor dit verzoek wordt aangegeven dat door de werkgroep de Kwiek route is bedacht om speciaal ouderen, maar eventueel ook volwassenen en kinderen in beweging te brengen. Dat met name ouderen, maar eventueel ook volwassenen en kinderen moeite ervaren bij het oversteken van de Hoofdstraat;

- In het kader van de toegankelijkheid en oversteekbaarheid ten behoeve meer kwetsbare verkeersdeelnemers;

- De moeite met oversteken kan worden verlicht door de realisatie van een zebrapad;

- De voetgangersoversteekplaats gesitueerd wordt op de Hoofdstraat ter hoogte van Hoofdstraat 120 en Mgr. Koningsstraat 1;

- Dat het belang van een gebundelde, vrije doorgang van voetgangers op de Hoofdstraat zwaarder weegt dan het belang van bestuurders op de Hoofdstraat om hun weg te vervolgen zonder voorrang te hoeven verlenen aan voetgangers;

- Voor zover belanghebbenden nadelige gevolgen ondervinden van het besluit deze niet onevenredig zijn in verhouding tot de met dit besluit te dienen doelen (artikel 3:4, lid 2, van de Algemene wet bestuursrecht).

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer is overleg gepleegd omtrent deze maatregel met de taakaccenthouder verkeer van de basiseenheid Echt-Susteren-Roerdalen van de politieregio Limburg en dat zij negatief adviseert op basis van toetsing model “Heerhugowaard”. Het betreffende overleg heeft plaatsgevonden op woensdag 23 maart 2022.

 

BESLUIT

 

  • I.

    Realisatie van een voetgangersoversteekplaats (VOP) op de Hoofdstraat in Posterholt;

  • II.

    Een en ander uit te voeren door het plaatsen van de verkeersborden L2f (RVV 1990) en het aanbrengen van zebramarkering ter hoogte van Hoofdstraat 120 en Mgr. Koningsstraat 1.

     

    St. Odiliënberg, 8 januari 2022

     

    Hoogachtend,

     

    Burgemeester en wethouders van de gemeente Roerdalen,

    krachtens mandaat,

     

    G (Guus) Brings

    Specialist Verkeer

     

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Roerdalen, Postbus 6099, 6077 ZH Sint Odiliënberg. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

 

  • a)

    naam en adres

  • b)

    de dagtekening

  • c)

    omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit "Z22-027359 Realisatie voetgangersoversteekplaats (VOP) zebrapad op de Hoofdstraat, Posterholt"

  • d)

    de gronden van het bezwaar  

    Wanneer u van mening bent dat vanwege spoed niet op het besluit op uw bezwaarschrift gewacht kan worden, kunt u bij de voorzieningsrechter van de Rechtbank Limburg, sector Bestuursrecht, Postbus 950 te 6040 AZ Roermond verzoeken dit besluit te schorsen en/of een voorlopige voorziening te treffen.

 

Naar boven