Wijziging Reglement van orde voor integriteitsonderzoek kandidaat-wethouders

De raad van de gemeente Alkmaar;

 

Gelet op: het voorstel van het presidium van 21 maart 2022 de bepalingen van de gemeentewet

 

 

Besluit:

 

  • ...1.

    in het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de gemeenteraad Alkmaar, 2022, aan Artikel 8 Onderzoek geloofsbrieven; beëdiging; benoeming wethouders na lid 5 toe te voegen:

    • 6.

      De kandidaat-wethouder verstrekt de commissie de documenten en informatie die nodig zijn om het onderzoek als genoemd in lid 1 uit te voeren. De kandidaat-wethouder verstrekt tevens een recente Verklaring Omtrent het Gedrag, afgegeven met het oog op de vervulling van het wethouderschap. De kosten worden vergoed door de gemeente;

    • 7.

      De burgemeester geeft de opdracht aan een extern bureau voor een risicoanalyse integriteit voorafgaand aan de benoeming van een wethouder. Het stappenplan Integriteitscan kandidaatwethouders is van toepassing.”

  • ...2.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking ervan en werkt terug tot en met 30 maart 2022.

Alkmaar, 30 maart 2022

De raad van Alkmaar,

mw. drs. A.M.C.G. Schouten, burgemeester

mw. mr. V.H. Hornstra, griffier

Bijlage 1 Stappenplan Integriteitscan kandidaat-wethouders

 

Aantal wethouders bepalen en kandidaten voordragen Door coalitie/raadsleden 

Namen van kandidaten worden bij voorkeur nog niet bekend gemaakt

coalitiepartners

Bekendmaken namen kandidaten aan burgemeester en griffier

Griffier informeert kandidaten over raadsvoorstel en stappenplan

Burgemeester geeft opdracht tot integriteitsonderzoek aan onderzoeksbureau.

Griffier is procesbegeleider.

Bureau ontvangt contactgegevens kandidaat-wethouders van griffier

Bureau informeert kandidaten over procedure

Bureau verstrekt vragenformulieren aan kandidaat

Kandidaat verstrekt informatie aan onderzoeksbureau

Bureau informeert kandidaat over de processtappen en wat er met de verzamelde informatie gebeurt. Met deze brief worden kandidaten verzocht om een uittreksel uit het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van het BKR. Deze dient te worden overlegd tijdens het persoonlijk gesprek en maakt geen onderdeel uit van de rapportage. Mochten hier opvallende zaken uit naar voren komen dan worden die uiteraard besproken en gerapporteerd. Daarnaast dient de kandidaat een Verklaring Omtrent het Gedrag aan te vragen en een uitgebreid cv te overleggen

Kandidaat vult vragenlijst in

De vragen hebben onder meer betrekking op (huidige en beëindigde) nevenfuncties, financiële belangen en risicovolle activiteiten, arbeidsverleden, genoten opleiding, belangen in ondernemingen en de relatie van die onderneming met de gemeente en activiteiten voor verenigingen, stichtingen en dergelijke en eventuele relaties van nabije familieleden met de gemeente. relevante ervaringen op het gebied van integriteit en naar aandachtspunten die de kandidaat met het bureau wil bespreken tijdens een persoonlijk gesprek.

 

Het bureau verricht extern informatiebronnenonderzoek naar de achtergrond van de kandidaat.

Raadpleging van onder andere (sociale) media,

Google en informatie te vinden via

Company.Info. Company.info ontsluit, bundelt en verrijkt data uit diverse openbare registers zoals het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, het Kadaster, Rechtspraak.nl en het Insolventieregister. Een mediascan vindt plaats met behulp van LexisNexis.

Bureau vraagt eventueel aanvullende informatie bij gemeente op

Burgemeester verstrekt nadere informatie. Griffier ondersteunt.

Deze aanvraag heeft betrekking op het verduidelijken van mogelijke financiële en beleidsmatige relaties tussen de gemeente en activiteiten van de (familie van de)kandidaat.

 

Bureau heeft gesprek met kandidaat

Het vertrouwelijke gesprek met de kandidaatwethouder is de kern van de risicoanalyse. Twee adviseurs houden een diepte-interview met de kandidaat. Tijdens dit interview worden eventuele onduidelijkheden van antwoorden op de vragenlijst verhelderd en worden mogelijke risico’s besproken. Ook komen tijdens dit gesprek (persoonlijke) vragen aan de orde die zich niet in een vragenlijst laten vatten (bijvoorbeeld over activiteiten die de kandidaat chantabel kunnen maken, mogelijke verslavingen, mogelijke betrokkenheid bij ondermijnende activiteiten). Met de kandidaat worden dilemma’s rondom integriteit en bestuurscultuur doorgenomen en adviseert het bureau hoe om te gaan met risico’s en knelpunten. Het interview wordt afgenomen op basis van een gespreksleidraad, specifiek toegespitst op de te interviewen persoon. De gesprekken vinden bij voorkeur face to face plaats.

Bureau verstrekt kandidaat volledig rapport

Kandidaat heeft recht op wederhoor

De rapportage bevat een overzicht van de verkregen informatie en inzicht in mogelijke risico’s en knelpunten in verband met het wethouderschap.

Kandidaat ondertekent rapportage voor correcte en volledige weergave feiten

De rapportage bevat geen conclusies of iemand wel of niet integer is. De rapportage bevat wel een uitspraak in hoeverre bij de kandidaat beletselen worden gezien voor de benoeming en worden concrete aanbevelingen gedaan om de risico’s op integriteitsschendingen te verminderen (beheersmaatregelen).

 

Kandidaat stemt in met vertrekken volledig rapport aan burgemeester

De kandidaat-wethouder is verantwoordelijk voor het toepassen van de eventueel risico beheersende maatregelen.

De opdrachtgever (burgemeester) ontvangt de volledige rapportage.

Buiten de kandidaat en opdrachtgever kent niemand het rapport.

De burgemeester kan de raad mondeling of schriftelijk melden dat de risicoanalyse is uitgevoerd en dat er geen beletselen zijn voor benoeming.

Bureau vertrekt conclusie aan raad/ commissie onderzoek geloofsbrieven

De opdrachtgever stuurt een aparte brief naar de raad/commissie voor geloofsbrieven met per kandidaat uitsluitend de conclusie (‘geen beletselen voor benoeming’) en procesinformatie over het doorlopen proces.

Deze brief is doorgaans openbaar.

Vernietiging gegevens

Bureau direct

Griffie direct na benoeming

 

Naar boven