Aanvraag omgevingsvergunning het in afwijking van de bestemming kantoor het perceel gebruiken voor crisis-en noodopvang aan Kerklaan 61

We hebben een omgevingsvergunning voor afwijken van het bestemmingsplan aangevraagd

Op 11 maart 2022 heeft de raad besloten het pand op Kerklaan 61 in te zetten voor tijdelijke crisis- en noodopvang van Oekraïense vluchtelingen, vooruitlopend op een definitieve keuze voor het gebruik van dit pand. Hierbij wordt uitgegaan van tijdelijk verblijf voor ten minste een half jaar. De behoefte aan extra opvangruimte is acuut ontstaan vanwege de oorlog in Oekraïne.

Het gebruik voor crisis- en noodopvang past niet in het ter plaatse geldende bestemmingsplan “Centrum en omgeving”. Het perceel heeft de bestemming “Kantoor”. Wij hebben voor dit gebruik een omgevingsvergunning voor afwijken van het bestemmingsplan voor anderhalf jaar aangevraagd, omdat op dit moment niet duidelijk is wanneer de definitieve keuze voor gebruik van het pand gemaakt wordt.

Wij hebben het voornemen de omgevingsvergunning voor afwijken van het bestemmingsplan te verlenen

Er is, gezien het grote aantal vluchtelingen dat in korte tijd gehuisvest moet worden, met spoed ruimte nodig voor crisis- en noodopvang. Het gebouw aan de Kerklaan 61 is in eigendom van de gemeente en het staat leeg. De omgevingsvergunning maakt het mogelijk om het gebouw aan de Kerklaan 61 de komende anderhalf jaar te gebruiken voor crisis- en noodopvang van vluchtelingen. De verwachting is dat na een half jaar duidelijkheid is over de definitieve keuze voor het gebruik van dit pand. Dat betekent dat over een half jaar wordt bepaald of de huidige crisis- en noodopvang moet worden verlengd of dat er een besluit is genomen over de inzet van het gebouw aan de Kerklaan 61 voor andere doeleinden. Te denken valt hierbij aan een wissellocatie voor scholen of locatie voor statushouders. Voor dit nieuwe gebruik (wissellocatie onderwijs of statushouders) zal dan een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning worden ingediend en een nieuwe procedure worden doorlopen.

Belanghebbenden worden in de gelegenheid gesteld zienswijzen in te dienen betreffende bovengenoemd voornemen

In dit kader liggen aanvraag omgevingsvergunning en ontwerpbesluit ter inzage in het raadhuis op het Raadhuisplein 1 in Heemstede van donderdag 7 april 2022 tot en met woensdag 4 mei 2022.

De aanvraag omgevingsvergunning voor het gebruik van het pand als school is ingetrokken

In juli 2019 zijn we een procedure gestart om in het pand op het perceel Kerklaan 61 een school te vestigen. Ook hier ging het om een omgevingsvergunning voor gebruik van het pand in afwijking van het bestemmingsplan. Omdat in het kader van tijdelijke huisvesting van scholen een breder onderzoek naar geschikte locaties plaatsvindt en het gebruik van het pand Kerklaan 61 voor de crisis- en noodopvang van Oekraïners een grote urgentie heeft, hebben wij de aanvraag omgevingsvergunning voor de school ingetrokken. Voor tijdelijke vestiging van een school op het perceel Kerklaan 61 loopt dus geen procedure meer. Afhankelijk van de duur van de crisis- en noodopvang en van de mogelijkheid van alternatieve locaties voor de vestiging van scholen, is het mogelijk dat in de toekomst opnieuw een aanvraag omgevingsvergunning voor gebruik als schoolruimte voor het perceel Kerklaan 61 wordt ingediend.

 

 

 

 

Naar boven