Voetgangersgebied Kloosterveste

29536-2022

Burgemeester en wethouders van Assen

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Voetgangersgebied Kloosterveste

Kloosterveste is het centrum van de wijk Kloosterveen. Hier bevinden zich diverse voorzieningen voor de inwoners van Kloosterveen, Assen maar ook andere bezoekers. Er zijn supermarkten, food en non-food winkels, een kapperszaak, cafetaria, scholen, gezondheidszorg en een sporthal. Onder deze winkels bevindt zich een overdekt parkeerterrein.

De ingangen van deze voorzieningen bevinden zich aan de Rondgang, Vesteplein of een deel van de Traverse. Dit is voetgangersgebied waar fietsen is toegestaan, taxi’s mogen ook in dit gebied rijden. Laden en lossen is toegestaan op maandag – vrijdag tussen 07.00-12.00 uur op zaterdag tussen 07.00-10.00 uur.

Inwoners, ondernemers en bezoekers van het winkelcentrum Kloosterveste ondervinden in toenemende mate hinder van (brom)fietsers en ander verkeer in het voetgangersgebied. Om het gebied aangenaam en veilig te houden voor voetgangers wordt het voetgangersgebied aangepast. Er komt een deel waar alleen voetgangers toegestaan zijn.

Maatregelen

Uit het oogpunt van:

- het verzekeren van de veiligheid op de wegen;

- het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

wordt hiervoor het Vesteplein met aansluitende straten aangeduid als voetgangerszone;

- Plaatsen RVV 1990: G7zb (Begin voetgangersgebied) en G7ze (Einde voetgangersgebied)

- Plaatsen onderborden ‘Uitgezonderd laden/lossen met de venstertijden’.

- Ter plaatse van deze borden een voetganger symbool + dwarsmarkering aangebracht

wordt hiervoor een deel van de Traverse aangeduid als fietspad:

- Plaatsen RVV 1990: G11 (fietspad)

wordt hiervoor de voetgangerszone borden aan het Terreplein vervangen door een gesloten verklaring voor alle voertuigen, uitgezonderd fietsen, taxi’s en voertuigen voor laden/lossen binnen de aangegeven tijden;

- Plaatsen RVV 1990: C01 (Gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee) met onderborden: Uitgezonderd fietsen, taxi’s, laden/lossen binnen aangegeven tijden.

- Plaatsen RVV 1990: C02 en C03 (Eenrichtingsweg en eenrichtingsweg gesloten in deze richting) met onderbord OB52 (uitgezonderd fietsen).

Deze maatregelen staan weergegeven in de bijgevoegde situatietekening.

Belangenafweging

Het verkeersbesluit wordt genomen in het belang van de veiligheid van de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers, het in stand houden van de weg en het verbeteren van de berijdbaarheid daarvan.

Door rond het Vesteplein alleen voetgangers toe te staan wordt het veiliger en aangenamer voor het winkelend publiek in Kloosterveste. De doorgaande fietser op de Traverse kan afstappen en 50m lopen met de fiets aan de hand om de weg te vervolgen. Of om de drukte in het centrum van Kloosterveste te vermijden kan er via de Vestesingel of door de overige straten in Kloosterveste gefietst worden. De bestemmingen in Kloosterveste blijven nog steeds goed bereikbaar voor de fietser. Aan de rand waar niet meer gefietst mag worden, staan fietsenstallingen of worden extra fietsenstallingen gecreëerd.

Deze maatregel zorgt voor en verkeersveiliger gebied voor zowel de voetganger als de fietser. En blijft voor elk vervoersmiddel goed bereikbaar.

Wet- en regelgeving

Voor bovengenoemde verkeersmaatregelen op basis van artikel 15 en artikel 18 van de Wegenverkeerswet (WVW 1994) en de nadere voorschriften in het Besluit administratieve bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) moet een verkeersbesluit worden genomen. Voor de uitvoering van de bovengenoemde maatregelen moeten, in het belang van de veiligheid op de weg, het beschermen van weggebruikers en passagiers en het in stand houden van de weg, het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan en de vrijheid van het verkeer, verkeerstekens als bedoeld in artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 worden geplaatst/verwijderd.

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de eenheidschef van de politie Noord Nederland.

Gelet op de bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

BESLUIT

Op de locaties zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatieschets aan te brengen:

  • 1.

    C01 van bijlage 1 van RVV 1990: Gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee

    - Met OB: Uitgezonderd fietsen, taxi’s en voertuigen voor laden/lossen binnen de venstertijden.

  • 2.

    C02 van bijlage 1 van RVV 1990: Eenrichtingsweg, in deze richting gesloten voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee

    - Met OB: Uitgezonderd fietsen

  • 3.

    C03 van bijlage 1 RVV 1990: Eenrichtingsweg

    - Met OB: Uitgezonderd fietsen

  • 4.

    G7zb van bijlage 1 RVV 1990: Begin voetgangersgebied

    - Met OB: ‘Uitgezonderd laden/lossen met de venstertijden’.

  • 5.

    G7ze van bijlage 1 RVV 1990: Einde voetgangersgebied

  • 6.

    G11 van bijlage 1 RVV 1990: Fietspad.

Op de locaties zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatieschets te verwijderen:

  • 1.

    7 van bijlage 1 RVV 1990: Voetpad met OB “fietsen toegestaan”

  • 2.

    G7zb van bijlage 1 RVV 1990: Begin voetgangersgebied met OB “fietsen, taxi’s en laden/lossen toegestaan”

Assen 4 april 2022

Burgemeester en wethouders van Assen

Namens deze,

R. Dekker

Teammanager Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Dit besluit treedt in werking op de dag na de openbare bekendmaking ervan. Iedere belanghebbende die het met dit besluit niet eens is kan daartegen binnen zes weken na de datum van openbare bekendmaking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen. Deze dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van de gemeente Assen, team Ruimte, Postbus 30018, 9400 RA Assen.

Naar boven