Gemeenteblad van Hengelo
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hengelo | Gemeenteblad 2022, 143650 | beleidsregel |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Hengelo | Gemeenteblad 2022, 143650 | beleidsregel |
Beleidsregels bijzondere bijstand 2022
Daarnaast wordt in deze beleidsregels verstaan onder:
datum waarop kosten opkomen: de datum waarop de inwoner redelijkerwijs kan weten dat hij een betalingsverplichting aangaat, bijvoorbeeld de dag waarop een overeenkomst wordt gesloten. De datum waarop de kosten opkomen is dus niet noodzakelijkerwijs gelijk aan de datum waarop de inwoner de rekening krijgt;
Het college kan, zonder toestemming van de inwoner, besluiten de bijzondere bijstand uit te betalen aan de leverancier/instantie, als er naar het oordeel van het college gegronde redenen aanwezig zijn om aan te nemen dat de inwoner niet tot een verantwoorde besteding van de bijzondere bijstand zal overgaan of als dit in de beleidsregel van de betreffende kostensoort is aangegeven.
Artikel 3 Voorliggende voorziening
Artikel 4 Moment aanvragen bijzondere bijstand en duur van de bijstandsverlening
Artikel 5 Vorm bijzondere bijstand
In afwijking van lid 1 verleent het college de bijzondere bijstand in de vorm van een geldlening, als:
redelijkerwijs kan worden aangenomen dat de inwoner op korte termijn over voldoende middelen kan beschikken om over de betreffende periode in de noodzakelijke kosten van het bestaan te voorzien (artikel 48, tweede lid, onder a van de wet). Onder korte termijn wordt verstaan een periode van maximaal 12 maanden.
Artikel 6 Algemene uitgangspunten draagkracht
Artikel 7 In aanmerking te nemen inkomen
Hoofdstuk 4 Collectieve zorgverzekering
Artikel 11 Collectieve zorgverzekering
Hoofdstuk 5 Kosten van medische aard
Artikel 12 Algemene uitgangspunten voor kosten van medische aard
Hoofdstuk 6 Medisch gerelateerde kosten
Het college verstrekt geen bijzondere bijstand voor de meerkosten van een dieet die hoger zijn dan de bedragen die worden vermeld op de dieetlijst van de Belastingdienst. Het college merkt deze kosten aan als niet noodzakelijk. De belastingaftrek zorgkosten wordt in mindering gebracht op de bijzondere bijstand.
Artikel 16 Maaltijdvoorziening
De noodzaak van het gebruik van een maaltijdvoorziening dient vastgesteld te worden door een hulp- en of zorgverlener (arts, thuiszorgorganisatie, ouderenwerk), voor zover dit niet bij het college bekend is, dan wel een op te vragen medisch advies bij een door de gemeente gecontracteerde adviesinstantie.
Hoofdstuk 7 Kosten in verband met wonen
In dit hoofdstuk wordt verstaan onder:
verhuiskosten: de kosten die de inwoner moet maken om zijn huishouding te kunnen verplaatsen van het ene woonadres naar het andere. Denk hierbij aan de kosten van transport en opslag, zoals een verhuisbusje en de tijdelijke opslag van huisraad. Maar ook verf en behang, de waarborgsom voor het nieuwe woonadres, de aansluitkosten voor de nieuwe woning (gas, water en elektriciteit), de kosten van de eerste huur, administratiekosten en de kosten van dubbele huur (onder aftrek van huurtoeslag) vallen hieronder.
Artikel 17.1 Algemene uitgangspunten voor vervanging en/of aanschaf van duurzame gebruiksgoederen, en verhuiskosten
Het college verleent bijzondere bijstand voor vervanging en/of aanschaf van duurzame gebruiksgoederen, verhuiskosten en kosten die hiermee samenhangen (bijvoorbeeld aansluitkosten), als voldaan is aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand en de inwoner onvoldoende heeft kunnen reserveren voor de kosten. Het college houdt daarbij geen rekening met het ontbreken van reserveringscapaciteit door schulden.
Voor de hoogte van de maximaal te verstrekken bedragen voor duurzame gebruiksgoederen, woninginrichting en verhuiskosten sluit het college aan bij de richtprijzen van het Nibud. Het college verwacht dat de inwoner goederen overneemt of op de tweedehands markt aanschaft. De bijzondere bijstand wordt beperkt tot het bedrag dat redelijkerwijs nodig is voor de aanschaf van het betreffende gebruiksgoed.
Het college verleent geen bijzondere bijstand in de situatie waarbij een persoon vanuit het ouderlijk huis of daarmee gelijkgestelde situatie zelfstandig gaat wonen en voor het eerst geconfronteerd wordt met kosten voor duurzame gebruiksgoederen/inrichting en/of verhuizing. Tenzij er sprake is van een sociale of medische indicatie en het moment waarop de inwoner zelfstandig gaat wonen onvermijdbaar is te achten.
Artikel 17.2 Duurzame gebruiksgoederen
Het college verstrekt bijzondere bijstand voor de kosten van reparatie in plaats van de aanschaf, waaronder de eventueel bijhorende voorrijkosten en onderzoekskosten, van het duurzame gebruiksgoed als de te verwachten resterende levensduur meer bedraagt dan twee jaar en de kosten van reparatie niet meer bedragen dan 30% van de waarde van een nieuw apparaat.
Artikel 18 Woonkostentoeslag Artikel 18.1 Woonkostentoeslag bij een huurwoning
Het college verleent bijzondere bijstand voor woonkostentoeslag als de inwoner in een woning verblijft waarvoor huurtoeslag mogelijk is, maar de inwoner vanwege omstandigheden, zoals onverwachte inkomensachteruitgang, geen of niet volledig aanspraak kan maken op huurtoeslag op grond van de Wet op de huurtoeslag.
Als de rekenhuur hoger is dan de maximale huurtoeslaggrens, dan wordt:
aan de verlening van de woonkostentoeslag op grond van artikel 55 van de wet de verplichting verbonden dat de inwoner alles in het werk stelt om betaalbare woonruimte te vinden. Hierbij wordt van de inwoner in ieder geval verwacht dat hij ingeschreven staat als woningzoekende, reageert op betaalbare woonruimte en aangeboden passende woonruimte accepteert.
Wanneer de inwoner naar het oordeel van het college onvoldoende inspanningen heeft verricht dan wel een aanbod voor passende betaalbare woonruimte niet heeft aanvaard, dan ontvangt de inwoner een waarschuwing. Bij een herhaling van deze gedraging wordt de woonkostentoeslag beëindigd met ingang van de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de laatste betaling van de woonkostentoeslag heeft plaatsgevonden. Of een aanvraag om verlenging van de woonkostentoeslag wordt afgewezen.
Artikel 18.2 Woonkostentoeslag bij een eigen woning
Als de totale woonlasten van de inwoner na aftrek van de belastingteruggave voor de hypotheekrenteaftrek, hoger zijn dan de op de situatie van de inwoner van toepassing zijnde huurgrens, zoals bedoeld in de Wet op de huurtoeslag, dan wordt:
aan de verlening van de woonkostentoeslag op grond van artikel 55 van de wet de verplichting verbonden de woning te verkopen en aantoonbaar actief op zoek te gaan naar een huurwoning die zonder de ontvangst van woonkostentoeslag door de inwoner te betalen is. Hierbij wordt van de inwoner in ieder geval verwacht dat hij de eigen woning voor een reële vraagprijs te koop aanbiedt. Hierbij geldt de WOZ waarde als uitgangspunt.
Wanneer de inwoner naar het oordeel van het college onvoldoende inspanningen heeft verricht om de woning te verkopen dan wel op zoek te gaan naar passende betaalbare woonruimte, dan ontvangt de inwoner een waarschuwing. Bij een herhaling van deze gedraging wordt de woonkostentoeslag beëindigd met ingang van de eerste dag van de maand volgend op de maand waarin de laatste betaling van de woonkostentoeslag heeft plaatsgevonden. Of een aanvraag voor verlenging van de woonkostentoeslag wordt afgewezen.
De hoogte van de maximaal te verstrekken bedragen voor een babyuitzet is vastgelegd in de bij deze beleidsregels behorende Bijlage 5 babyuitzet. Het college houdt bij het vaststellen van de hoogte ook rekening met het aanschaffen van babyspullen via de kringloop en het particuliere aanbod op internet.
Artikel 22 Vaste lasten tijdens verblijf inrichting
Artikel 24 Algemene uitgangspunten
Het college verleent bijzondere bijstand voor reiskosten als voldaan is aan de voorwaarden voor bijzondere bijstand en als:
gebruik wordt gemaakt van de meest goedkope adequate vervoersmogelijkheid. Voor het openbaar vervoer sluit het college aan bij het tarief van de tweede klasse in het openbaar vervoer (bus of trein). Als gebruik gemaakt wordt van eigen vervoer is de verstrekking van bijzondere bijstand maximaal € 0,19 per kilometer en daarbij gaat het college uit van de kortste route volgens de Anwb-routeplanner.
Artikel 24.1 Gerechtelijke procedures
Het college verleent bijzondere bijstand voor reiskosten voor het bijwonen van een rechtszaak als er een noodzaak is tot het in persoon bijwonen van de rechtszaak.
Artikel 24.3 Woon-werkverkeer (verwervingskosten)
Het college verleent bijzondere bijstand voor reiskosten voor woon-werkverkeer als:
Artikel 24.4 Medische behandelingen/zittend ziekenvervoer
Artikel 24.5 Bezoek zieke familieleden
Artikel 25 Kosten rechtsbijstand
Artikel 26 Kosten van bewindvoering, mentorschap en curatele
Het college verleent bijzondere bijstand voor de kosten van griffierecht verbonden aan het verzoek tot bewindvoering, mentorschap of onder curatelestelling waarbij in afwijking van artikel 4, lid 1, als tijdstip voor het opkomen van het griffierecht de datum van de uitspraak van de kantonrechter wordt genomen.
Artikel 28 Overbruggingsuitkering
Het college stelt de hoogte van de overbruggingsuitkering vast op maximaal de hoogte van de van toepassing zijnde bijstandsnorm, exclusief vakantietoeslag. Als er sprake is van een kostendelerssituatie dan stelt het college de hoogte van de overbruggingsuitkering vast op de van toepassing zijnde norm voor een kostendeler exclusief vakantietoeslag.
Het college verstrekt tevens een overbruggingsuitkering aan eventuele nareizigers, bijvoorbeeld een partner of meerderjarige kinderen. Voor de hoogte van de nog te verstrekken overbruggingsuitkering wordt het totaalbedrag voor het betreffende gezin berekend minus de reeds verstrekte overbruggingsuitkering. Het nog te verstrekken bedrag wordt verveeld onder de nareizigers.
Het college kent op de volgende wijze bijzondere bijstand toe voor een volledige uitvaart of voor één of meerdere specifieke kostensoorten:
voor de hoogte van bijzondere bijstand voor één of meerdere specifieke kostensoorten, sluit het college aan bij de richtprijzen van het Nibud. Daarbij geldt dat de bijstand nooit hoger kan zijn dan het deel van de inwoner in de nalatenschap. Tevens geldt dat het totaal aan bijstand nimmer hoger kan zijn dan de onder a genoemde bedragen voor een uitvaart. Kosten die niet op de lijst van het Nibud voorkomen, merkt het college niet aan als noodzakelijke uitvaartkosten en komen niet voor bijzondere bijstand in aanmerking.
Het college verstrekt de bijzondere bijstand in de vorm van een lening in de volgende situaties:
als blijkt dat de erflater geen verzekering of voorziening heeft getroffen voor de uitvaartkosten en ten tijde van zijn of haar overlijden gehuwd was, is er, tenzij de langstlevende echtgenoot of echtgenote aantoont dat hem of haar daar geen verwijt van kan worden gemaakt, sprake van een tekortschietend besef van verantwoordelijkheid voor de voorziening in het bestaan.
Artikel 32 Overgangsbepalingen
De inwoner die voor de inwerkingtreding van deze beleidsregels periodieke bijzondere bijstand ontvangt behouden hun aanspraken overeenkomstig de bepalingen van de ingetrokken beleidsregels en, voor zover van toepassing, tot de einddatum van de in het toekenningsbesluit genoemde periode. Tenzij er sprake is van een wijziging in de woon- en leefsituatie die tot gevolg heeft dat een andere bijstandsnorm van toepassing is.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-143650.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.