Gemeente Schiedam - naamgeving openbare ruimte Sportpad, Vlietlandplein, Sporthalstraat, Weeshuissteeg en intrekking Sportlaan

Burgemeester en wethouders van Schiedam

besluiten

1. de straatnaam Sportlaan in te trekken;

 

2. de straatnaam Sportpad vast te stellen voor het voetpad dat loopt ten westen van de Poldervaart, van de Nieuwe Damlaan tot aan de metrolijn en het fietspad dat loopt langs de metrolijn tot aan de Rijksweg A4, volgens de bij dit besluit horende tekening;

 

3. in aanvulling op het besluit van 11 juli 2006 (06INT00401) de straatnaam Vlietlandplein vast te stellen voor de openbare ruimte tussen de Hargalaan en het Vlietlandziekenhuis (Franciscus Vlietland), volgens de bij dit besluit horende tekening;

 

4. in aanvulling op het besluit van de raad van 24 juni 1968 (VR 1968/160), zoals herzien in het besluit van 29 oktober 2013 (13INT00508), de straatnaam Sporthalstraat vast te stellen voor de openbare ruimte vanaf de kruising tussen Churchillweg, Hargalaan en Nieuwe Damlaan aan de ene zijde en de Schiedamseweg aan de andere zijde, volgens de bij dit besluit horende tekening.

 

5. de straatnaam Weeshuissteeg vast te stellen voor de steeg die loopt van Lange Achterweg 34 en 42 tot Leliëndaal 1, volgens de bij dit besluit horende tekening.

 

Belanghebbenden die het niet eens zijn met een besluit kunnen binnen zes weken na datum waarop het besluit is bekendgemaakt een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders (postbus 1501, 3100 EA Schiedam). In het bezwaarschrift dient in ieder geval uw naam, adres en telefoonnummer, de datum en een omschrijving van het betreffende besluit (kenmerk) te staan. Vergeet niet uw bezwaarschrift te ondertekenen.

 

Aldus vastgesteld op 14 december 2021.

Burgemeester en wethouders van Schiedam,

de secretaris,

C.E. Bos

de burgemeester,

C.H.J. Lamers

Toelichting

1. Intrekken Sportlaan

De naam Sportlaan is vastgesteld door de gemeenteraad op 25 oktober 1965, VR 1965/168 en bevestigd door het college van burgemeester en wethouders op 15 december 2009 in verband met de invoering van de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Op 29 oktober 2013 heeft het college besloten dat de straatnaam Sportlaan ook voor het aansluitende fietspad geldt (13INT00508).

 

2. Nieuwe naam wegens herontwikkeling: Sportpad

Het grootste deel van de ingetrokken Sportlaan is niet langer toegankelijk voor autoverkeer. Het deel langs de Poldervaart is herontwikkeld tot een voetpad. Het deel langs de metrolijn is een fietspad. De Commissie Naamgeving Openbare Ruimte (CNOR) is van mening dat de aanduiding ‘laan’ niet passend is voor voet- en fietspad. Zij adviseert voetpad en fietspad te noemen: Sportpad. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit advies overgenomen.

 

3. Herziening naamgeving Vlietlandplein

Het Vlietlandziekenhuis (Franciscus Vlietland) is geadresseerd aan het Vlietlandplein. Het komt de vindbaarheid ten goede om de toegangsweg vanaf de rotonde in de Hargalaan ook Vlietlandplein te noemen. De parkeerterreinen van het ziekenhuis krijgen ook de adressering Vlietlandplein. De naam Vlietlandplein is door het college van burgemeester en wethouders vastgesteld op 11 juli 2006 en bevestigd op 15 december 2009 in verband met de invoering van de BAG.

 

4. Formalisering praktijk: Sporthalstraat

Volgens de Basisregistratie Grootschalige Topografie heet de weg van de Margriethal tot aan de Schiedamseweg Sporthalstraat, zonder daaraan ten grondslag liggend besluit. Met dit besluit heeft het college van burgemeester en wethouders hierin alsnog voorzien. De naam Sporthalstraat is vastgesteld door de gemeenteraad op 24 juni 1968, VR 1968/160 en bevestigd door het college van burgemeester en wethouders op 15 december 2009 in verband met de invoering van de BAG. Op 29 oktober 2013 heeft het college dit besluit herzien door een deel van de Sporthalstraat aan te merken als Sportlaan (13INT00508).

 

5. Naamgeving Weeshuissteeg

Tussen Lange Achterweg en Leliëndaal ligt een steeg zonder naam. De steeg ligt naast het Weeshuis der hervormden. Op grond van deze ligging had de CNOR de naam Weeshuissteeg op 20 oktober 2015 op haar pro memorie-lijst geplaatst in afwachting van de afronding van bouwactiviteiten. Het college van burgemeester en wethouders heeft nu besloten deze naam vast te stellen.

Volgens K. Heeringa (Beschrijving van Schiedam, p. 19-20) was de oorspronkelijke naam van de steeg: Oudewijvenpoort. Deze naam komt onder meer voor in een akte uit 1566. De naam is nooit officieel vastgesteld. Vanwege de denigrerende klank geeft het college van burgemeester en wethouders, op advies van de CNOR, de voorkeur aan Weeshuissteeg.

Naar boven