Verkeersbesluit: reserveren van twee parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen op het parkeerterrein van het gemeentehuis aan de Aardamseweg 4 in Ter Aar

Zaaknummer: 58926

Burgemeesters en wethouders van Nieuwkoop,

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

Artikel 18, lid 1 onder d van de WVW 1994, waarin het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is voor het nemen van dit verkeersbesluit en dat deze bevoegdheid op grond van het mandaatbesluit van 2007 is gemandateerd aan de afdelingsmanager van het team Beheer Openbare Ruimte;

In artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald dat het plaatsen en/of verwijderen van verkeerstekens en onderborden, waardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd moet worden vastgesteld in een verkeersbesluit.

Een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing en/of verwijdering van de verkeerstekens die worden genoemd in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

De wegen waarover in dit besluit wordt besloten zijn in beheer bij de gemeente Nieuwkoop.

Motivering:

De gemeente Nieuwkoop zet zich in om een gezonde en duurzame gemeente te zijn. Het faciliteren van elektrische auto’s past hierbij. Elektrische auto’s zijn geluidsstil en verbeteren de lokale luchtkwaliteit. In combinatie met groene stroom dragen elektrische auto’s bovendien significant bij aan de vermindering van C02 uitstoot. De ambitie om elektrisch vervoer en de elektrisch rijder te stimuleren is vastgelegd in de integrale visie laadinfrastructuur 2020.De gemeente stelt zichzelf ten doel om alle elektrische rijders de mogelijkheid te bieden hun auto op te laden bij, of in de directe omgeving van, hun woning op voorwaarde dat een locatie voldoet aan het plaatsingsbeleid laadinfrastructuur 2020.

Door een aantal werknemers van het gemeentehuis is een verzoek ingediend bij de afdeling verkeer voor het realiseren van een oplaadpunt voor elektrische auto’s. De werknemers zijn in het bezit van een elektrische auto maar hebben niet de mogelijkheid om hun auto op te laden. Voor werknemers is het wenslijk om een oplaadpunt te realiseren op het parkeerterrein bij het gemeentehuis. Er is binnen een straal van 200 meter geen openbare laadpaal aanwezig. Tevens hebben kerkbezoekers ook de mogelijkheid hun voertuig op te laden en is het parkeerterrein onderdeel van een Toeristisch Overstappunt.

Het realiseren van een elektrische oplaadpunt op het parkeerterrein heeft een beperkte invloed op de beschikbaarheid van de openbare parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen worden op de dag gebruikt door eigen werknemers en de parkeerdruk na 18.00 is te verwaarlozen en weegt niet op tegen de gemeentelijke ambitie om het elektrisch vervoer te stimuleren om de CO2 uitstoot terug te dringen.

In eerste instantie wordt er één parkeervak in gebruik genomen. Bij toename van het aantal elektrische voertuigen op het parkeerterrein wordt het tweede vak in gebruik genomen. Met dit verkeersbesluit wordt beoogd het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade, zoals bedoeld in art. 2 van de Wegenverkeerswet.

Door het aanwijzen van twee parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische voertuigen levert de gemeente een bijdrage aan een veilige en schone openbare ruimte door het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren

Gehoord:

Overeenkomstig met artikel 24 van het BABW heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de politie. Overeenkomstig met artikel 26 van het BABW wordt het verkeersbesluit gepubliceerd in het Gemeenteblad

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

 

  • 1.

    dat er twee parkeerplaatsen op het parkeerterrein bij het gemeentehuis in Ter Aar worden gereserveerd voor het opladen van elektrische voertuigen, door het plaatsen van bord E4 uit bijlage 1 van het RVV1990 met onderborden “alleen opladen elektrische voertuigen” en OB504+ bijbehorende markering;

  • 2.

    Bovengenoemde maatregelen uit te voeren overeenkomstig bij dit besluit behorende situatieschets.

  • 3.

    Dit verkeersbesluit in werking te laten treden na publicatie in het Gemeenteblad

Aldus besloten te Nieuwkoop 25 maart 2022

Namens burgemeester en wethouders van Nieuwkoop,

Ariaan van der Vlugt

Afdelingsmanager Beheer Openbare Ruimte

Bezwaar

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten;

  • 1.

    de naam en het adres van de indiener,

  • 2.

    de dagtekening,

  • 3.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en

  • 4.

    de gronden van het bezwaar.

Op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit binnen zes weken na de dag van verzending of uitreiking een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan de gemeente Nieuwkoop, Postbus 1, 2460 AA Ter Aar. Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet.

Op grond van artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht kunt u wel de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Postbus 20302, 2500 EH Den Haag, verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voorwaarde is wel dat u ook bezwaar hebt gemaakt.

Het besluit ligt gedurende een termijn van zes weken ter inzage bij het klantcontactcentrum, Teylersplein 1 te Nieuwveen.

Situatieschets reserveren van twee parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen aan op het parkeerterrein:

Naar boven