Kennisgeving voornemen tot verkoop gemeentegronden

 

De gemeente Roerdalen is voornemens om grond te verkopen aan Stichting Wonen Limburg. Het gaat om een gedeelte van het plangebied plaatselijk bekend als ‘centrumplan Herkenbosch’, gelegen tussen de Hoofdstraat, Stationsweg en Europalaan-Centrum in Herkenbosch.

 

Aanleiding

De gemeente Roerdalen werkt aan een herontwikkeling van het centrum van Herkenbosch. Daarvoor heeft de gemeente panden aangekocht. Deze panden worden gesloopt en er worden grondgebonden koopwoningen en sociale huurwoningen gebouwd. De gemeente wil circa 13 sociale huurwoningen realiseren in Herkenbosch, om zo bij te dragen aan de volkshuisvestelijke opgaven in de gemeente. De gemeente kan niet zelf zorgen voor de bouw van de huurwoningen. Daarom wil de gemeente de grond verkopen aan Stichting Wonen Limburg. Stichting Wonen Limburg is namelijk op grond van de onderstaande criteria als enige serieuze gegadigde voor de gronden aangemerkt.

 

Criteria

  • 1.

    Er moet sprake zijn van een woningcorporatie die als doel heeft sociale huurwoningen te realiseren met oog voor de fysieke én sociale aspecten van de ontwikkeling;

  • 2.

    Er moet sprake zijn van een woningcorporatie die op het beoogde gedeelte van het plangebied sociale huurwoningen kan realiseren én verhuren;

  • 3.

    Er moet sprake zijn van een woningcorporatie die veel ervaring heeft met de regio, een bestaande woningportefeuille binnen de gemeente heeft opgebouwd en een betrouwbare partner is.

     

Onderbouwing

  • 1.

    Voor de ontwikkeling van de sociale woningen binnen het plangebied zoeken we een woningcorporatie, omdat deze als kerntaak heeft betaalbare (huur)woningen te realiseren. Gelet op de volkshuisvestelijke opgaven wil de gemeente dit type woningen binnen het plangebied in het centrum van Herkenbosch realiseren;

  • 2.

    Op grond van de Woningwet maken we prestatieafspraken met corporaties en huurdersorganisaties om samen te werken aan de beschikbaarheid van betaalbare woningen. De prestatieafspraken dragen bij aan het realiseren van huisvesting, die past bij de behoefte van onze inwoners. Hierbij is het niet alleen van belang dat de woningen worden gerealiseerd, maar ook voor langere tijd worden verhuurd zodat deze ook beschikbaar blijven voor de inwoners die daar behoefte aan hebben;

  • 3.

    Voor de beoogde ontwikkeling is het van belang dat inwoners de woningcorporatie makkelijk en snel weten te vinden. Om het proces goed te laten verlopen is veel ervaring bij de ontwikkeling van dergelijke woningen van belang. Tot slot moet het voor de gemeente een betrouwbare partner zijn.

     

    Keuze Stichting Wonen Limburg

  • 1.

    Stichting Wonen Limburg heeft de sociale en maatschappelijke taak hoog in het vaandel staan. Zij zet sterk in op het verbinden van huurders met haar netwerk van partijen in het werkveld, zodat op een passende, slimme en duurzame manier activiteiten kunnen worden gerealiseerd die daadwerkelijk effect hebben. Activiteiten waar de huurders een belangrijke rol vervullen en waar de kwaliteit van de wijk door groeit. In het kader van de KLC subsidie, die onderdeel uitmaakt van onderhavige ontwikkeling, worden met de provincie afspraken gemaakt over de inspanning van de gemeente en woningbouwcorporatie om naast de fysieke component ook de sociale component in haar plannen mee te nemen. Het gaat daarbij om de leefbaarheid van de buurt en het op orde brengen van de kwaliteit.

  • 2.

    Wonen Limburg is een woningbouwcorporatie die circa 13 sociale huurappartementen in de sociale huursector kan realiseren én verhuren in Herkenbosch. Hiervoor is in 2021 reeds een intentieovereenkomst gesloten met Wonen Limburg, waardoor de intentie is uitgesproken naar elkaar, om op onderhavig locatie sociale huurwoningen mogelijk te maken.

  • 3.

    Op 31 december 2020 heeft er een uitruil plaatsgevonden tussen Wonen Limburg en woningcorporatie Nester, waardoor Wonen Limburg als enige corporatie actief is in Roerdalen. Wonen Limburg heeft veel ervaring met vergelijkbare projecten en is op basis van eerdere samenwerkingen een betrouwbare partner gebleken.

     

     

Termijn

Potentiële andere gegadigden kunnen zich binnen 20 kalenderdagen na dagtekening van deze publicatie schriftelijk melden bij de gemeente via info@roerdalen.nl . Daarbij dient gemotiveerd te worden dat de potentiële gegadigde ook in aanmerking kan komen voor de gronden.

 

Meer informatie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen via het e-mailadres info@roerdalen.nl of via het algemene telefoonnummer 0475-538888. Vraagt u dan naar Ellen de Groot.

 

Publicatie

Deze publicatie wordt gedaan naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad van 26 november 2022.

 

Naar boven