Toepassen van de hardheidsclausule als bedoeld in artikel 63 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR) op de te heffen toeristenbelasting ten behoeve van de tijdelijke locaties voor opvang Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Olst-Wijhe

De gemeenteambtenaar bedoeld in artikel 231, tweede lid, aanhef en onderdeel b Gemeentewet en gelezen het mandaatbesluit van 5 februari 2013 waarin de heffingsambtenaar van de gemeente Olst-Wijhe mandaat wordt verleend voor het toepassen van artikel 63 Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (hardheidsclausule)

 

Besluit:

 

tot toepassen van de hardheidsclausule als bedoeld in artikel 63 van de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR) op de te heffen toeristenbelasting ten behoeve van de tijdelijke locaties voor opvang Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Olst-Wijhe

 

Door de gemeenteraad is op 8 november 2021 de “Verordening op de heffing en de invordering van toeristenbelasting 2022” vastgesteld.

In de verordening wordt aangegeven in artikel 1 (belastbaar feit) dat: “voor het houden van verblijf met overnachting binnen de gemeente tegen een vergoeding in welke vorm dan ook door personen die niet als ingezetene met een adres in de gemeente in de basisregistratie personen zijn ingeschreven” directe belasting wordt geheven.

 

Op basis van deze verordening wordt toeristenbelasting geheven van degene die degene die gelegenheid biedt tot verblijf als bedoeld in artikel 1.

Normaliter worden de aanslagen in maart van het daaropvolgende jaar opgelegd.

 

Op 7 maart 2022 heeft het Veiligheidsberaad ingestemd met de opdracht van het kabinet om via de voorzitters van de veiligheidsregio´s de gemeenten te verzoeken opvang op te zetten en te beheren voor vluchtelingen uit Oekraïne die naar Nederland vluchten.

In de gemeente Olst-Wijhe is besloten tijdelijke opvangmogelijkheden te bieden als doorstroomlocatie. Dat betekent dat vanwege ambtelijke inspanning er niet voor gekozen wordt vanwege de tijdelijkheid van deze opvang (ca. twee weken) de vluchtelingen in te schrijven in de basisregistratie personen.

 

Aangezien een exploitant van een doorstroomlocatie volgens de verordening gehouden is om toeristenbelasting af te dragen en hij hiertoe genoodzaakt is omdat er van gemeentewege ervoor gekozen wordt om deze vluchtelingen niet in te schrijven in de BRP, is het verantwoord en reëel om in deze uitzonderlijke situatie de ondernemer vrij te stellen van de verplichting en deze vluchtelingen niet in de heffing voor de toeristenbelasting te betrekken. Het verminderen of niet heffen van de toeristenbelasting is een bevoegdheid van de heffingsambtenaar (via mandaat verstrekt). Daarvoor kan de hardheidsclausule warden toegepast, op basis van artikel 63 AWR. Volgens dit artikel is het mogelijk om in bepaalde gevallen of groepen van gevallen tegemoet te komen aan onbillijkheden van overwegende aard, welke zich bij de toepassing van de belastingwet mochten voordoen.

 

Onze verordening toeristenbelasting kent geen hardheidsclausule, maar een dergelijke clausule is wel neergelegd in artikel 63 van de AWR (Algemene Wet inzake Rijksbelastingen). lngevolge artikel 231, eerste lid, van de Gemeentewet is de AWR van toepassing op de heffing en invordering van de gemeentelijke belastingen als waren die belastingen rijksbelastingen. In artikel 236, eerste lid, van de Gemeentewet wordt artikel 63 van de AWR niet buiten toepassing verklaard. Artikel 231, tweede lid, onderdeel a, van de Gemeentewet bepaalt dat voor "Onze Minister van Financiën" moet warden gelezen "het college". Hieruit volgt dat het college bevoegd is tot toepassing van de in artikel 63 van de AWR neergelegde hardheidsclausule. In het mandaatbesluit van 5 februari 2013 is de heffingsambtenaar van de gemeente Olst-Wijhe mandaat verleend door het college voor het toepassen van artikel 63 Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (hardheidsclausule).

 

Op basis van het vorenstaande besluit ik:

 

  • a.

    Voor de periode, 15 maart 2022 tot 1 juli 2022, de exploitanten en ondernemers die een tijdelijk onderkomen verlenen aan Oekraïense vluchtelingen die niet als ingezetene met een adres in de basisregistratie personen van de gemeente zijn ingeschreven, vrij te stellen van de verplichting om de toeristenbelasting te heffen van deze vluchtelingen.

  • b.

    Voor de periode na 1 juli tot 31 december 2022 de richtlijnen van het kabinet inzake de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen te volgen en indien nodig het onder a gestelde te heroverwegen;

  • c.

    Het verzoek tot aangifte doen voor het belastingjaar 2022 uit te stellen tot het moment nadat bekend is gemaakt dat de tijdelijke opvanglocatie is opgeheven en de belastingplichtige weer in de heffing kan worden betrokken;

  • d.

    Afdeling communicatie te informeren inzake deze beslissing en belanghebbende hierover te informeren;

  • f.

    Team Belastingen van de DOWR-gemeenten van deze beslissing in kennis te stellen.

Aldus besloten en vastgesteld op 16 maart 2022

Het college van burgemeester en wethouders,

namens deze

E.M. Roben

Naar boven