Voorgenomen verkoop van kavel 6.5 aan nieuwe gracht door gemeente delft aan coöperatie middeldure huurwoningen 33bovengronds i.o.

De gemeente Delft heeft het voornemen om een gedeelte van de kavel, kadastraal bekend gemeente Delft, sectie O nummer 03735 (gedeeltelijk), aan de Nieuwe Gracht te Delft te verkopen aan de coöperatie middeldure huurwoningen 33Bovengronds i.o. (hierna: Wooncoöperatie) ten behoeve van de realisatie van 33 middeldure huurwoningen.

Zoals in de Woonvisie Delft 2016-2023 is opgenomen, is er in de gemeente Delft een tekort aan middeldure huurwoningen en heeft de gemeente de ambitie om de realisatie hiervan te stimuleren. In de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft ontbreken op dit moment middeldure huurwoningen. Hieraan is grote behoefte. Door de verkoop van dit kavel worden de door de gemeente gewenste middeldure huurwoningen ontwikkeld. Dit sluit aan op de genoemde Woonvisie 2016-2023. Hiermee wordt de huidige vraag en aanbod voor middeldure huurwoningen meer in balans gebracht. Op deze wijze kan de gemeente zowel de sociale als de economische draagkracht in de verschillende stadswijken versterken.

Redenen

De gemeente Delft meent om de volgende redenen dat de Wooncoöperatie de enige serieuze gegadigde is om voornoemde kavel te kopen:

1. De Wooncoöperatie realiseert 33 middeldure huurwoningen met een oppervlakte van circa 68 - 70 m² per woning en houdt deze tenminste 35 jaar na oplevering hiervan in stand. Het plan past binnen de vigerende woonbestemming, het Kavelpaspoort en de bouwenvelop voor dit kavel.

2. De Wooncoöperatie zal in 2022 starten met de bouw van de woningen en dit past binnen de (bouwlogistieke) planning van de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft.

3. De Wooncoöperatie beheert de woningen zonder winstoogmerk ‘voor de levensduur van het complex’ – zolang de woningen bewoonbaar zijn. Dat wordt in de regel op 50 jaar gesteld, in de praktijk is dat meestal een (veel) langere periode en tenminste 35 jaar. De doelgroep voor deze woningen zijn de middengroepen. In de breedste zin van het woord: starters op de woningmarkt, (eenouder-)gezinnen en ouderen met een inkomen tot zo’n anderhalf keer modaal. Het initiatief behelst het ontwerp, realisatie en bewoning van het wooncomplex. Dat bevat 33 flexibel te gebruiken driekamerappartementen met een groene uitstraling. En een gemeenschappelijke tuin met een duurzame energievoorziening. Er is bovendien ruimte voor een aantal (elektrische) deelauto’s achter het gebouw.

4. Onderscheidend is dat de toekomstige huurders zelf nauw betrokken worden bij het initiatief en het beheer van de woningen. Dat is een waarborg dat de woningen zorgvuldig beheerd en betaalbaar blijven.

Informatie en bezwaar

Overige informatie verkrijgt u via nieuwdelft@delft.nl. Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot de heer E. Bijsterbosch, telefoonnummer 14 05 78 of e-mail ebijsterbosch@delft.nl.

Als u zich niet kunt verenigen met dit voornemen, dient u hiertegen uiterlijk op 17 april 2022 een kort geding aanhangig te maken bij de rechtbank te Den Haag. Bij gebreke van een tijdig aanhangig gemaakt geding vervalt het recht tegen al het voornoemde in rechte op te komen en/of daarop enige vordering tot schadevergoeding of welke andere aanspraak dan ook te baseren; althans heeft u uw rechten daarop verwerkt.

Naar boven