AFWEGINGSKADER BEOORDELEN KAPAANVRAAG

 

 

Dit afwegingskader is bedoeld voor het beoordelen van een aanvraag voor het kappen van een kapvergunningsplichtige boom. Of een boom kapvergunningsplichtig is of niet staat in de APV (Algemene Plaatselijke verordening).

 

Het afwegingskader geld zowel voor particuliere als voor gemeentelijke bomen.

 

Het afwegingskader bestaat uit twee tabellen, Boomwaarde en Verwijderingsbelang.

 

Met de Boomwaarde bepalen we op welke gronden we een kapaanvraag zouden willen weigeren. Met het Verwijderingsbelang bepalen we op welke gronden we een kapaanvraag zouden willen verlenen. Voor de verschillende onderdelen worden punten gegeven. Deze punten zijn onder andere gebaseerd op een enquête onder de inwoners van Laren.

 

Als het puntenaantal bij Verwijderingsbelang hoger is dan de punten voor Boomwaarde, dan wordt de kapvergunning verleend, anders niet.

 

Boomwaarde:

De Boomwaarde is de waarde van de bomen voor de omgeving en voor de natuur. Onder boomwaarde verstaan we bijvoorbeeld natuur- en landschappelijke waarde, stads- en dorpsschoon. Ook de verschijningsvorm van een boom (zoals leibomen), zeldzame soorten of hoge leeftijd spelen mee.

Daarnaast zijn cultuurhistorische en ecologische waarden van belang.

 

Verwijderingsbelang:

In het verwijderingsbelang zijn verschillende vormen van overlast opgenomen. Bijvoorbeeld door wortels opgedrukte bestrating, schaduw in tuinen of op zonnepanelen, blad- en vruchtval of overhangende takken. Maar ook slechte bereikbaarheid door te smalle trottoirs. De punten voor verwijderingsbelang worden alleen toegekend wanneer oplossingen niet mogelijk of moeilijk uitvoerbaar zijn; de oplossingen hoeven alleen te worden uitgevoerd als er daadwerkelijk sprake is van overlast. En bovendien moeten de noodzakelijke inspanning/kosten van de oplossing in verhouding staan tot de Boomwaarde.

 

Sommige vormen van overlast kunnen veel punten krijgen, maar wettelijk dient ook enige vorm van overlast geaccepteerd te worden in het algemeen belang.

 

Ruimtelijke plannen

Een andere reden om een boom te willen kappen zijn ruimtelijke plannen waarbij de boom “in de weg staat”. Denk aan een aanbouw, bouw van een garage of zwembad, aanleg van een uitrit of sloop/nieuwbouw. Casus bouwvlak: het zoeken naar een oplossing geldt hier nadrukkelijk ook. Oftewel: met de aanvrager van de vergunning wordt overlegd of het plan zodanig kan worden aangepast dat de waardevolle boom behouden kan blijven. Daarbij gaat het niet om de “stip op de kaart” maar om de bovengrondse en ondergrondse groeiruimte die de boom nodig heeft. Het is noodzakelijk dit al in een vroeg stadium van de planvorming te bekijken, bijvoorbeeld bij een principeverzoek. Als er geen of weinig mogelijkheid is om het plan aan te passen wordt een kapvergunning verleend. Dan is er sprake van een dringende reden. Deze stap wordt opgenomen in het werkproces.

 

Boomwaarde

 

Tabel 1: Top 20 inheemse boomsoorten voor insecten (Bron: Insecten op inheemse en uitheemse boomsoorten.

http://dendrologie.nl/wp-content/uploads/Insecten-op-inheemse-en-uitheemse-boomsoorten.pdf)

Tabel 2: Bijdrage bomen aan klimaatadaptatie. Bron: Groen in de stad, soortenlijst, Wageningen University & Research`

https://edepot.wur.nl/460540

 

Voetnoten:

1 Een boom kan per waarde maximaal 10 punten krijgen.

2 Los van dit afwegingskader moet altijd getoetst worden of er wettelijk beschermde soorten aanwezig zijn.

3 Niet alle bomen in beschermd dorpsgezicht of bij monumenten zijn ook daadwerkelijk van cultuurhistorische waarde. Op een oud boerenerf kunnen bv leilinden staan die van oudsher bij de boerderij horen, maar ook sierbomen die dat niet doen. Dit wordt in de afweging betrokken.

4 De maximale waarde die een boom kan krijgen is 70 punten. Bij een zeer geringe levensverwachting en bij een boom op een Eng zou de balans altijd om moeten slaan naar kappen. Behalve bij zeer waardevolle bomen. Vandaar deze hoge negatieve score.

5 Beschermd stads- en dorpsgezicht:

https://archisarchief.cultureelerfgoed.nl/Beschermde_Gezichten/BG209/

Kaart: https://archisarchief.cultureelerfgoed.nl/Beschermde_Gezichten/BG209/BEGRENZINGSKAART_aanwijzing_209.jpg

6 Lijst van rijks- en gemeentelijke monumenten:

https://repository.officiele-overheidspublicaties.nl/externebijlagen/exb-2019-5887/1/bijlage/exb-2019-5887.pdf

 

 

7 Verwijderingsbelang

 

Voetnoten:

1. De noodzakelijke inspanning/kosten van de oplossing moeten in verhouding staan tot de Boomwaarde

2. Deskundige: VTA (visual tree assesment) of gelijkwaardig

3. Het is een algemeen maatschappelijk gegeven dat bewoners enige overlast van bomen dienen te accepteren, zoals blad- en vruchtval, schaduw. Een dergelijke overlast weegt op tegen het algemeen ervaren nut en genot dat een boom verschaft. De overlast mag echter niet zodanig zijn dat er sprake is van hinder in de zin van artikel 6:162 BW. Voor gladheid wordt maar 1x punten gegeven, onafhankelijk van de oorzaak.

4. De zoninstraling is in de maanden mei, juni en juli het hoogst. De peildatum is in het midden van deze maanden gekozen.

5. De natuurlijke groeivorm is per boom verschillend. Uitgangspunt is in ieder geval dat maximaal 25% van de kroon verwijderd mag worden, toppen of kandelaberen is niet toegestaan. Als de snoei door of in opdracht van de gemeente plaats vindt, worden de takken zodanig teruggesnoeid dat de eerstvolgende vier jaar geen overlast is te verwachten. Dit sluit aan bij de gebruikelijke snoeicyclus. De natuurlijke groeivorm wordt beoordeeld op déze mate van snoei.

6. Wanneer er sprake is van overlast dient de aanvrager dit aan te tonen. Zo nodig met een rapport door ter zake deskundige, bijvoorbeeld bij wortelschade aan fundering, beperkte lichtinval in huis of schaduw op zonnepanelen. Als er geen onderbouwing van de hinder is wordt de aanvraag niet in behandeling genomen. Uitzondering is wortelopdruk in openbaar gebied, dit wordt door een deskundige van de gemeente beoordeeld.

7. Berk, Beuk, Cupres familie, Taxus, Den, Es, Eik, Els, Hazelaar, Haagbeuk, Iep, Linde, Plataan, Populier, Tamme Kastanje, Wilg (Pollennieuws.nl)

 

Onderstaande tekeningen zijn ter informatie, om de schaduwwerking van bomen te verduidelijken. De mate en richting van de schaduw is uiteraard afhankelijk van de plaats van de boom (in of buiten de tuin) en het formaat van de boom.

 

 

 

 

 

 

 

Naar boven