Wijziging van de op 29 juli 2021 vastgestelde Subsidieregeling ‘Stimuleren van kleinere energiebesparende maatregelen en algemeen energieadvies natuurlijke personen’

Burgemeester en Wethouders van Amersfoort;

 

gelet op het visiedocument: ‘Warmtevisie Amersfoort’ (juli 2019),

 

gelet op de Algemene wet bestuursrecht en de geldende Algemene Subsidieverordening van de gemeente Amersfoort;

 

gelet op de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW)

 

overwegende dat het gewenst is ook het waterzijdig inregelen van de cv installatie te stimuleren om bij te dragen aan de doelstelling om in de bebouwde omgeving van Amersfoort energiegebruik te reduceren om een energiebesparing van 35% in 2030 realiseren.

 

besluit vast te stellen de volgende wijziging:

 

  • 1.

    artikel 2 sub c en 5 sub c toe te voegen met de activiteit “het waterzijdig inregelen van de eigen cv-installatie door een erkend installateur, zoals omschreven in bijlage 1, tabel 3”,

  • 2.

    aan bijlage 1 toe te voegen Tabel 3 Waterzijdig inregelen (Artikel 2 lid 1c),

  • 3.

    artikel 7 sub c toe te voegen met het deelsubsidieplafond van maximaal 250 keer €200 subsidie op waterzijdig inregelen voor de activiteit onder artikel 2 sub c en 5 sub c ,

  • 4.

    het in artikel 7 lid 1 genoemde subsidieplafond van in totaal €1.292.040,- te verhogen met €50.000 en vast te stellen op €1.342.040,-,

  • 5.

    bijlage 1, tabel 1 : de waarde van de cadeaubon te wijzigen van €40 exclusief btw naar €50 inclusief btw;

te bepalen dat deze wijziging in werking treedt op de dag volgend op de dag van bekendmaking daarvan

Toelichting van wijzigingen Subsidieregeling ‘Stimuleren van kleinere energiebesparende maatregelen en algemeen energieadvies natuurlijke personen’.

In het kader van de Regeling Reductie Energiegebruik Woningen (RREW)

worden op dit moment middels een subsidieregeling 2 activiteiten aangeboden: 1. cadeaubonnen voor het nemen van energiebesparende maatregelen die in de maatwerk-webshop van de gemeente aangeschaft kunnen worden, en 2. het verkrijgen van energieadvies aan huis, en daarbij ook het ontvangen van maatregelen.

 

Aan deze twee activiteiten voegen we de activiteit waterzijdig inregelen toe, zoals mogelijk wordt gemaakt door de RREW subsidie.

 

Wat is waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen is het in balans brengen van de cv-installatie. Het zorgt ervoor dat het warme water op een goede manier over de radiatoren wordt verdeeld, zodat elke ruimte gelijkmatig wordt verwarmd en de radiatoren optimaal worden benut.

 

Het komt namelijk vaak voor dat de radiator die dichtbij de cv-ketel staat het snelst en het meeste warme water krijgt. Het krijgt dan niet voldoende tijd om warmte af te geven. De radiator die ver van de cv-ketel is geplaatst, krijgt daarentegen weinig warm water. Het gevolg is dat de radiator traag opwarmt of zelfs nauwelijks opwarmt.

 

Met deze regeling dragen we bij aan de doelstelling om in de bebouwde omgeving van Amersfoort energiegebruik te reduceren om een energiebesparing van 35% in 2030 realiseren. Bovendien volgt dit uit de ‘Warmtevisie Amersfoort’ (juli 2019),

 

Waarom een subsidie?

Waterzijdig inregelen is een effectieve manier om energie te besparen. Volgens de consumentenbond kan het energieverbruik tussen de 5% en 15% verlagen. Dit past binnen de doelstellingen in de RREW subsidie om bewoners te helpen hun energierekening te verlagen en minder CO2 te produceren. Deze subsidie wordt gedekt door de RREW subsidie.

 

Door het aanbieden van hulp zullen meer bewoners deze maatregel uitvoeren. Een bijkomend voordeel is dat door de communicatie rondom deze maatregel er meer bewustwording zal zijn over de potentie van het waterzijdig inregelen. Ten slotte is het een kans voor de gemeente om hier kennis over op te doen in de praktijk.

 

Overzicht van de wijzigingen in de subsidieregeling voor waterzijdig inregelen

  • -

    Artikel 2 sub c – We voegen de activiteit waterzijdig inregelen toe.

  • -

    Artikel 5 sub c – De kosten voor het waterzijdig inregelen mogen worden gesubsidieerd.

  • -

    Artikel 7 – Het deelsubsidieplafond voor waterzijdig inregelen is 250 woningen keer €200 = €50.000, en het totale subsidieplafond wordt verhoogd met €50.000.

  • -

    Bijlage 1, Tabel 1 : De waarde van de cadeaubon is verhoogd van €40 exclusief btw naar €50 inclusief btw. Het verschil wordt betaald van een korting van de webshop leverancier. De reden hiervoor is dat er in bedragen inclusief btw wordt gecommuniceerd en €50 duidelijker is.

Bijlage 1  

 

Tabel 3 Waterzijdig inregelen (Artikel 2 lid 1c)

 

Maatregel

Specifieke voorwaarden per maatregel

Waterzijdig inregelen

Het optimaal inregelen van een verwarmingsinstallatie door het inregelen van de aanvoer- en retourtemperatuur en/of volumestromen en/of de waterkwaliteit (vuilafscheider aanbrengen). Het waterzijdig inregelen dient te worden uitgevoerd door een erkend bedrijf. Na het tonen van de factuur kunnen de kosten worden terugbetaald, met een maximum van 200 euro. Dit kan worden aangevraagd via de website: amersfoortduurzaam.nl/energie. Hier staan tevens de uitgebreide voorwaarden.

 

Naar boven