Gemeenteblad van Ridderkerk
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ridderkerk | Gemeenteblad 2022, 125869 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Ridderkerk | Gemeenteblad 2022, 125869 | algemeen verbindend voorschrift (verordening) |
Tweede wijziging Algemene plaatselijke verordening Ridderkerk 2020
De Algemene Plaatselijke Verordening Ridderkerk 2020 wordt als volgt gewijzigd:
In artikel 1:1 wordt in de definitie van ‘voertuig’ de zinsnede ‘met uitzondering van kleine wagens zoals kruiwagens, kinderwagens en rolstoelen’ vervangen door ’met uitzondering van kleine wagens, zoals kruiwagens en kinderwagens, en rolstoelen’.
In de artikelen 2:9, vierde lid, 2:29, zevende lid, 5:2, vijfde lid, 5:3, derde lid, 5:6, vierde lid, 5:7, derde lid, 5:8, zesde lid, wordt ‘Op de ontheffing’ vervangen door ‘Op de aanvraag om een ontheffing’.
In de artikelen 2:11, vijfde lid, 2:25, zesde lid, 2:28, zesde lid, 2:39, vierde lid, 2:72, tweede lid, 2:79b, vijftiende lid, 3:4, derde lid, 5:13, zesde lid, en 5:18, vierde lid, wordt ‘Op een vergunning’ vervangen door ‘Op een aanvraag om een vergunning’.
In de artikelen 2:24, eerste lid, onder d, 2:48, derde lid, onder a, 2:48, tweede lid, onder b, en 3:5, tweede lid, onder c, eerste gedachtenstreepje, wordt ‘Drank- en Horecawet’ vervangen door ‘Alcoholwet’.
In het tweede lid van artikel 2:12 wordt onder sub c na “wordt aangetast;” het woord “of” geschrapt, en onder sub d na “openbaar groen” ingevoegd:
Artikel 2:25 wordt als volgt gewijzigd:
In het zesde lid wordt ‘Op de vergunning’ vervangen door ‘Op de aanvraag om een vergunning’.
In het opschrift van Hoofdstuk 2, Afdeling 5, wordt ‘Drank- en Horecawet’ vervangen door ‘Alcoholwet’.
Het derde lid van artikel 2:41 komt te luiden:
De burgemeester kan op aanvraag tijdelijk ontheffing verlenen van het bepaalde in lid 1 en 2 wanneer de aanwezigheid van belanghebbende in de woning of het lokaal of een daarbij behorend erf wegens dringende reden noodzakelijk is.
In artikel 2:67, derde lid, wordt ‘Op de vrijstelling’ vervangen door ‘Op de aanvraag om een vrijstelling’.
In artikel 2:79a, eerste lid, wordt na “- niet zijnde een seksinrichting -” ‘of’ vervangen door ‘en/of.
Aan artikel 2:79a, zesde lid, wordt toegevoegd:
In artikel 4:13, vierde lid, wordt ‘Verordening Ruimte’ vervangen door ‘Omgevingsverordening Zuid-Holland’.
In de artikelen 5:17, tweede lid, onder a, wordt ‘artikel 160, eerste lid, aanhef en onder h, van de Gemeentewet’ vervangen door ‘artikel 160, eerste lid, aanhef en onder g, van de Gemeentewet’.
In artikel 5:32, eerste lid, wordt na ‘met een motorvoertuig of een bromfiets’ ingevoegd ‘te crossen buiten wedstrijdverband,’.
Na artikel 5:39 wordt het volgende ingevoegd:
Artikel 5:40 Roken op openbare plaatsen
De Toelichting onder artikel 2:41 derde lid wordt als volgt gewijzigd:
Aangezien de situatie kan ontstaan dat personen de woning, het gebouw of het lokaal moeten betreden wegens dringende redenen, is het derde lid aan artikel 2:41 toegevoegd. Anders zou het verbod uit het eerste lid wel erg absoluut zijn. De burgemeester is bevoegd te beoordelen of sprake is van een dringende reden.
De Toelichting bij artikel 4:12 te schrappen.
In dit onderdeel wordt in de Toelichting na de toelichting op Artikel 5.39 ingevoegd:
Hoofdstuk 11 Rookverbod ingevoegd met artikel 5:40
Roken is een ernstige verslaving die veel persoonlijk en maatschappelijk leed veroorzaakt. Nog altijd sterven er in Nederland ieder jaar meer dan 20.000 mensen aan de gevolgen van (mee)roken. Roken is daarmee de nummer één te voorkomen doodsoorzaak. Bovendien wordt in totaal 9,4% van de ziektelast in Nederland veroorzaakt door roken (VTV 2018) wat jaarlijks tot € 2,4 miljard aan zorgkosten leidt (de Kinderen et al., 2016). Tegelijkertijd raken er iedere week honderden nieuwe kinderen verslaafd aan roken. Als zij blijven roken, is de kans meer dan 50% dat zij aan de gevolgen daarvan zullen komen te overlijden (Nationaal Preventie Akkoord). Ook Ridderkerk wil werken aan een rookvrije generatie.
De tabaksregelgeving heeft geen regels met betrekking tot de openbare ruimte.
Daardoor is er ruimte voor de gemeente om hier zelf regels voor in te stellen. Het opnemen van bepalingen in de APV is een goede manier om openbare speelplekken, gebieden rond schoolterreinen, sportaccommodaties en gemeentelijke accommodaties rookvrij te maken. Op grond van de tabaksregelgeving is al op veel plekken een rookverbod. Het gaat dan om gebouwen en vervoer: overheidsgebouwen, gebouwen voor gezondheidszorg, welzijn, maatschappelijke dienstverlening, kunst en cultuur, sport, sociaal-cultureel werk, onderwijs, horeca, openbaar vervoer en burgerluchtvaart én alle werkplekken (artikel 10 Tabaks- en rookwarenwet).
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2022-125869.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.