Verleende omgevingsvergunning uitgebreid (Bouw, Aanleg en Planologische afwijking bestemmingsplan 3e graad) voor het herinrichten van de Soestwetering en Breebroeksleiding

 

Het college van burgemeester en wethouders van Deventer deelt mee dat van 24 maart tot en met 6 mei 2022 voor een ieder ter inzage ligt:

 

- de verleende omgevingsvergunning voor het herinrichten van de Soestwetering en Breebroeksleiding

 

Inhoud

De aanleiding voor dit (inrichtings)project is dat het waterschap integraal verantwoordelijk is voor de waterkwaliteit en waterkwantiteit van het oppervlaktewater en het ondiepe grondwater. Het waterschap heeft de missie om een gezond en schoon watersysteem te realiseren, passend bij de gebruiksfunctie van het water. Deze verantwoordelijkheid en missie zijn opgenomen in het Waterbeheerplan 2016-2021. Hierin zijn de waterlichamen van het waterschap Drents Overijsselse Delta opgenomen die moeten voldoen aan de normen gesteld in de Kaderrichtlijn Water en de missie van het waterschap.

 

In de Kaderrichtlijn Water (KRW) zijn door de Europese Unie opgaven opgesteld voor de ecologische en chemische waterkwaliteit. Het waterschap heeft gecontroleerd in hoeverre de actuele situatie voor de Soestwetering en Breebroeksleiding voldoet aan de KRW beleidsopgaven. Daaruit blijkt dat de beide watergangen nog niet aan deze opgaven en eisen voldoen en daarom moeten er maatregelen genomen worden.

 

Daarnaast worden binnen dit project in het kader van Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON) maatregelen genomen om overlast door droogte te verminderen. Ook worden met de voorgenomen maatregelen andere knelpunten in de huidige waterhuishouding aangepakt.

 

Het plangebied voor de ingrepen die hieruit volgen is gelegen binnen het bestemmingsplan ’Buitengebied Deventer, 1e herziening’ van de gemeente Deventer, dat is vastgesteld op 01-03-2017. De voorgenomen ingrepen passen niet geheel binnen dit vigerende bestemmingsplan.

 

De watergangen zelf hebben de bestemming 'Water', deze bestemming is echter smaller dan het volledige kadastrale eigendom van het waterschap. De maatregelen die buiten de bestaande watergang, en daarmee ook buiten de huidige bestemming ‘Water’ worden uitgevoerd, liggen binnen de bestemming ‘Agrarisch met Waarden – Landschapswaarden’. De voorgenomen ingrepen binnen het project Soestwetering en Breebroeksleiding omvatten meer dan alleen de toegestane ingrepen ten behoeve van de waterhuishouding. Naast ingrepen ten behoeve van de waterhuishouding in de beken, worden binnen dit project onder andere natuurvriendelijke oevers en robuuste watersysteemzones gerealiseerd. Bovendien worden de voorgenomen ingrepen aan de watergangen niet gedaan in het kader van de agrarische functie van de omliggende agrarische percelen.

 

Om die reden is het noodzakelijk om middels een omgevingsvergunning met 3e graads afwijking (artikel 2.12, lid 1, sub a onder 3° van de Wabo) van het nu geldende bestemmingsplan af te wijken.

 

Op dinsdag 11 januari 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders eveneens ingestemd met de aanmeldnotitie vormvrije m.e.r.-beoordeling en bevestigd dat voor dit plan geen m.e.r.-beoordeling nodig is, aangezien er geen sprake is van mogelijke significante milieugevolgen.

 

Inzien

De omgevingsvergunning kunt u tijdens openingstijden inzien bij:

• Publiekscontacten Vergunningen, Grote Kerkhof 1.

In verband met de maatregelen tegen het coronavirus, kan het zijn dat het gemeentehuis alleen op afspraak of gedurende de dag geopend is. Kijk voor uw bezoek op de website van de gemeente voor actuele openingstijden en voorwaarden.

 

 

Het plangebied en de publicatietekst kunt u inzien op:

http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0150.OV040-VG01

 

De digitale bestanden zijn beschikbaar gesteld op:

https://ruimtelijkeplannen.deventer.nl/manifest/nl.imro.0150.ov040-vg01/

 

Reageren

De omgevingsvergunning ligt van 24 maart tot en met 6 mei 2022 ter inzage. U kunt tot en met vrijdag 6 mei 2022 reageren.

 

Als u een reactie wilt geven op de omgevingsvergunning, dan dient u beroep in. Lees hieronder hoe u kunt reageren.

 

Omdat de het college van burgemeester en wethouders de omgevingsvergunning heeft vastgesteld kan iemand die belanghebbende is, gedurende de genoemde termijn beroep instellen bij:

• de Sector Bestuursrecht van de Rechtbank Overijssel, Postbus 10067, 8000 GB ZWOLLE.

 

Het instellen van beroep schorst het besluit niet.

Degene die beroep instelt kan daarnaast een verzoek om een voorlopige voorziening (schorsing) indienen bij:

• de Voorzieningenrechter van de Sector Bestuursrecht, Rechtbank Overijssel, Postbus 10067, 8000 GB ZWOLLE.

 

Naar boven