Verordening tot wijziging van de Verordening GelrePas

 

De raad van de gemeente Rheden;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 8 februari 2022;

 

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet;

 

overwegende dat het gewenst is om deze verordening vast te stellen tot wijziging van de Verordening GelrePas om tegemoet te komen aan de wens de tegemoetkoming ten behoeve van de indirecte schoolkosten via de GelrePas te verstrekken;

 

b e s l u i t :

 

vast te stellen: de verordening tot wijziging van de Verordening GelrePas.

 

Artikel I Wijziging verordening

 

De Verordening GelrePas wordt als volgt gewijzigd:

 

A

Artikel 1, tweede lid onder c en e, komt te luiden:

 

  • c.

    GelrePas: een persoonsgebonden pas die recht geeft op bepaalde voorzieningen met een daaraan gekoppeld persoonlijk tegoed, dat aan bepaalde activiteiten besteed kan worden;

 

Aan artikel 1 wordt onder het tweede lid, onder d, een nieuw onderdeel e toegevoegd, luidende:

 

  • e.

    indirecte schoolkosten: kosten ten behoeve van schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar zijnde door school voorgeschreven persoonsgebonden materialen die langer dan een jaar meegaan.

 

B

Artikel 3 komt te luiden:

  • 1.

    Het college stelt jaarlijks vast welke voorzieningen voor de houder van de GelrePas beschikbaar zijn.

  • 2.

    Het college stelt jaarlijks de hoogte van het pastegoed voor de houder van de GelrePas vast. Dit gebeurt in overleg met alle deelnemende GelrePas gemeenten.

  • 3.

    De GelrePas wordt kosteloos verstrekt. Bij verlies of diefstal van de GelrePas kan de rechthebbende eenmaal per kalenderjaar in aanmerking komen voor een duplicaat. De kosten voor de duplicaat pas worden op de pastegoed van de rechthebbende ingehouden.

 

C

Na artikel 3 wordt een nieuw artikel 4 ingevoegd en worden de artikelen 4 tot en met 11 vernummerd tot 5 tot en met 12. Het nieuwe artikel 4 komt te luiden:

 

Artikel 4 De tegemoetkoming Indirecte Schoolkosten

De aanvraag voor een GelrePas geldt ook als aanvraag voor een tegemoetkoming inzake de indirecte schoolkosten voor schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar.

 

D

Artikel 5 komt te luiden:

  • 1.

    Wil de belanghebbende die behoort tot de kring van rechthebbenden in aanmerking komen voor de GelrePas, dan dient het in aanmerking te nemen inkomen lager of gelijk te zijn dan 120% van de voor hem van toepassing zijnde bijstandsnorm als bedoeld in paragraaf 3.2 van de wet.

  • 2.

    Kinderen van 4 tot 18 jaar, waarvan de ouders/verzorgers tot de kring van rechthebbenden behoren en het in aanmerking te nemen inkomen van de ouders/verzorgers lager is dan of gelijk is aan 150% van de voor hen van toepassing zijnde bijstandsnorm als bedoeld in paragraaf 3.2 van de wet, komen in aanmerking voor de GelrePas.

  • 3.

    Onverminderd het bepaalde in het eerste en tweede lid dient het vermogen van belanghebbende op de datum aanvraag lager of gelijk te zijn aan de voor hem van toepassing zijnde vermogensgrens als bedoeld in artikel 34, lid 3, respectievelijke sub a, b en c.

  • 4.

    Kinderen tot 18 jaar waarvan de ouders/verzorgers deelnemen aan een schuldentraject, komen ongeacht de hoogte van het gezinsinkomen in aanmerking voor de GelrePas.

 

E

Artikel 6 komt te luiden:

  • 2.

    Voor minder digitaal vaardigen biedt het college de mogelijkheid een schriftelijke aanvraag te doen, via een door het college opgesteld aanvraagformulier.

  • 3.

    In afwijking van het eerste lid kan het college bij nadere regels voor bepaalde groepen, van wie bij eerdere aanvraag is vastgesteld dat zij tot de kring van rechthebbenden behoren, ambtshalve een aanvraag innemen.

 

F

In artikel 7, eerste lid, onder b, wordt de zinsnede ‘1 december’ vervangen door

‘1 november’.

In artikel 7, eerste lid, onder c, wordt de zinsnede ‘1 december’ vervangen door

‘1 november’.

 

G

De Algemene toelichting op artikel 3 van de Verordening wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 3 De GelrePas

In lid 1 van dit artikel wordt aangegeven dat het de bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders is om jaarlijks de vorm van de verstrekkingen vast te stellen. De GelrePas geeft de houder recht op korting op dan wel toegang tot voorzieningen van de aangesloten instellingen en of verenigingen. In lid 2 van dit artikel staat dat het college van burgemeester en wethouders jaarlijks de hoogte van het tegoed dat op de GelrePas beschikbaar komt vaststelt. Het derde lid regelt dat de rechthebbende eenmaal per kalenderjaar in aanmerking kan komen voor een duplicaat GelrePas als gevolg van verlies of diefstal. De kosten van het verstrekken van een duplicaat pas komen voor rekening van de rechthebbende en wordt ingehouden op het pastegoed in het betreffende kalenderjaar.

 

H

Na de algemene toelichting op artikel 3 wordt een nieuw artikel 4 ingevoegd en worden artikelen 4 tot en met 11 vernummerd tot 5 tot en met 12.

 

De algemene toelichting op het nieuwe artikel 4 van de Verordening komt te luiden:

 

Artikel 4 De tegemoetkoming Indirecte Schoolkosten

In dit artikel wordt vastgesteld dat met een aanvraag voor een GelrePas kinderen tot en met 18 jaar gelijk een aanvraag doen voor de schoolkostenregeling. Kinderen van 4 tot 18 jaar met een GelrePas krijgen een tegoed op de GelrePas specifiek bedoeld voor indirecte schoolkosten. Om wat voor kosten dit gaat is apart vastgelegd in de beleidsregels Indirecte Schoolkosten Rheden.

 

I

De algemene toelichting op artikel 5 van de Verordening (na hernummering artikel 6) wordt als volgt gewijzigd:

 

Artikel 6 Voorwaarden

In dit artikel is geregeld aan welke voorwaarden de kring van rechthebbenden dient te voldoen als het gaat om inkomen en vermogen.

Voor wat betreft het inkomen wordt er aangesloten bij de overige minimaregelingen. Hierbij wordt er geen rekening gehouden met de kostendelersnorm.

Voor gehuwden en alleenstaanden geldt 120% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm zoals vastgelegd in paragraaf 3.2 van de Participatiewet.

Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt dat ze in aanmerking komen voor een GelrePas als het in aanmerking te nemen inkomen van de ouders/verzorgers lager is dan of gelijk is aan 150% van de voor hen van toepassing zijnde bijstandsnorm als bedoeld in paragraaf 3.2 van de wet. Kinderen waarvan de ouders/verzorgers deelnemen aan een schuldentraject komen in aanmerking voor een GelrePas. Het inkomen van de ouders/verzorgers is dan niet relevant.

Voor wat betreft het begrip vermogen wordt er aangesloten bij het vermogensbegrip en de vermogensgrenzen binnen de Participatiewet.

 

J

In de algemene toelichting op artikel 7 van de Verordening (na hernummering artikel 8) worden de zinssneden ‘1 december’ vervangen door ‘1 november’.

 

Artikel II Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op de dag na bekendmaking.

 

De Steeg, 15 maart 2022

 

De raad voornoemd,

 

voorzitter.

 

griffier.

 

Naar boven