Gemeente Sittard-Geleen vastgesteld bestemmingsplan ‘Klooster Sint Agnetenberg’

Burgemeester en wethouders van Sittard-Geleen maken bekend dat door de gemeenteraad bij besluit van 15 december 2021 het bestemmingsplan ‘Klooster Sint Agnetenberg’ (identificatienummer NL.IMRO.1883.BPStAgnetenberg-VA01) is vastgesteld;

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Klooster Sint Agnetenberg’

Het betreft de bekendmaking op grond artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening.

Het vastgestelde besluit

Bestemmingsplan ‘Klooster Sint Agnetenberg’

Het Klooster Sint Agnetenberg is gelegen aan de Plakstraat te Sittard. Het plangebied is globaal begrensd door de Plakstraat, Agnetenwal, de Dobbelsteynporte en de achterkant van de panden gelegen aan de Rosmolenstraat.

Het bestemmingsplan voorziet in de realisatie van maximaal 40 woningen. Om de realisatie van de 40 woningen mogelijk te maken is de wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk. De woningen worden gerealiseerd door middel van verbouw van het monumentale deel van het klooster, inclusief de kapel en de sacristie, en door middel van nieuwbouw op de plek van het niet-monumentale deel van het klooster. Het monumentale deel wordt intern verbouwd. Het niet-monumentale deel, gelegen ten westen van het rijksmonument, wordt gesloopt. Daarvoor in de plaats worden nieuwe gebouwen gerealiseerd.

Er worden doorgangen voor voetgangers gerealiseerd tussen de Plakstraat en het plein bij de Dobbelsteynporte.

Het voorontwerp van dit bestemmingsplan heeft in december 2020 ter inzage gelegen. Er zijn naar aanleiding van het voorontwerp een aantal inspraakreacties ontvangen. Naar aanleiding van de inspraakreacties is de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) gevraagd naar de monumentale status van de sacristie behorende bij de rijksmonumentale kapel. De RCE heeft laten weten dat de sacristie deel uitmaakt van het rijksmonument. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft hierna op 19 augustus 2021 besloten, gelet op artikel 3.4 van de Erfgoedwet, het rijksmonumentenregister ten aanzien van het rijksmonument te wijzigen en aan de monumentenomschrijving de sacristie toegevoegd. De sacristie maakt dus nu deel uit van het rijksmonument. Op de verbeelding van het bestemmingsplan is daarom dan ook nu de sacristie aangeduid als rijksmonument. Voor het overige hebben de inspraakreacties niet geleid tot wijzigingen van het bestemmingsplan.

Het ontwerp heeft van 3 juni tot en met 14 juli 2021 ter inzage gelegen. Er zijn zienwijzen met betrekking tot het ontwerp ingediend. De zienswijzen hebben niet geleid tot een gewijzigde vaststelling. Voor de volledige reactie van de raad op de ingediende zienswijzen wordt verwezen naar de nota van zienswijzen behorende bij het vastgestelde bestemmingsplan.

Terinzagelegging

De bovengenoemde besluiten met de daarbij behorende stukken liggen gedurende zes weken met ingang van 14 januari 2022 tot en met 24 februari 2022 gedurende de beroepstermijn van zes ter inzage in de Stadswinkel Geleen, Markt 1 te Geleen. Openingstijden van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur tot 18.00 uur en op donderdagavond van 18.00 uur tot 20.00 uur.

Het bestemmingsplan ‘Klooster Sint Agnetenberg’ met inbegrip van bijbehorende stukken zijn ook in te zien langs elektronische weg, via de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl, identificatienummer NL.IMRO.1883. BPStAgnetenberg-VA01.

Het besluit kan ook worden geraadpleegd op de gemeentelijke website:

www.sittard-geleen.nl dan achtereenvolgens naar “bestuur en organisatie”, “gemeenteraad”, “vergaderingen gemeenteraad”, “naar het raadsinformatiesysteem”, “kalender” en ten slotte “raad”. Het besluit en het bestemmingsplan met de bijbehorende stukken vindt u op de datum 15 december 2021 (agendapunt 15).

Beroep

Binnen de beroepstermijn van zes weken (met ingang 14 november 2022 tot en met 24 februari 2022) kunnen belanghebbenden die met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan ‘Klooster Sint Agnetenberg’ tijdig hun zienswijzen bij de gemeenteraad hebben ingediend en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij met betrekking tot het ontwerpbestemmingsplan ‘Klooster Sint Agnetenberg’ geen dan wel niet tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht, schriftelijk beroep instellen.

Voorts kan gewoonlijk binnen deze beroepstermijn van zes weken beroep worden ingesteld door belanghebbenden, voor zover dit beroep betrekking heeft op de wijzigingen die door de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Klooster Sint Agnetenberg’ ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Het bestemmingsplan is echter ongewijzigd vastgesteld zodat die situatie zich hier niet voordoet.

Gelet op de ontwikkelingen in de jurisprudentie omtrent de toegang tot de bestuursrechter is het mogelijk dat een ruimere groep (rechts)personen beroep kan instellen bij de bestuursrechter tegen het bestemmingsplan. Voor meer en meest recente informatie daarover wordt verwezen naar de website van de Raad van State: www.raadvanstate.nl/actueel/nieuws (persbericht 4 mei 2021 “niet-belanghebbende kan soms bij bestuursrechter in beroep tegen omgevingsbesluit”).

Beroep dient te worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Burgers kunnen ook via het digitaal loket beroep instellen. Advocatuur, bedrijven en (overheids)organisaties kunnen nog niet digitaal procederen.

Kijk op https://digitaalloket.raadvanstate.nl voor de voorwaarden. Daarvoor moet u beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Aan het instellen van beroep zijn kosten verbonden.

Het instellen van beroep schort de werking van een besluit niet op. Indien beroep is ingesteld, kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening worden gedaan bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak op het voornoemde adres. Om een verzoek om voorlopige voorziening in te kunnen dienen moet er sprake zijn van een spoedeisend belang.

Inwerkingtreding

  • Ingevolge artikel 3.8 lid 5 Wro treedt het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan ‘Klooster Sint Agnetenberg’ in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening inzake het bestemmingsplan is ingediend, treedt het besluit tot vaststelling van het genoemde bestemmingsplan niet in werking totdat op dat verzoek is beslist.

Naar boven