VERORDENING TOT WIJZIGING VAN DE ALGEMENE SUBSIDIEVERORDENING ARNHEM 2016

 

DE RAAD VAN DE GEMEENTE ARNHEM;

 

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 2 november 2021, nummer 610522.

 

Gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en titel 4.2 van de Algemene wet bestuursrecht

 

• gezien het amendement "Gezonde subsidies" (22A02);

• gezien het amendement "Salarisnorm strikt aanhouden" (22A10);

 

BESLUIT

 

Vast te stellen de verordening tot wijziging van de Algemene Subsidieverordening Arnhem 2016.

 

I. Wijzigingen

De Algemene Subsidieverordening Arnhem 2016 wordt als volgt gewijzigd:

 

A. Na artikel 1, lid b worden nieuwe leden c tot en met i ingevoegd, waardoor de bestaande leden c tot en met f worden hernummerd tot leden j tot en met m:

c. Social return: een aanpak om meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

d. Diversiteit: de mate van variatie m.b.t. culturele/etnische achtergrond, levensbeschouwing, sekse, leeftijd, genderidentiteit, seksuele geaardheid, beperking en/of chronische ziekte, in de groep mensen die deelneemt aan de activiteiten.

e.Inclusie: de mate waarin iedereen, ongeacht culturele/etnische achtergrond, levensbeschouwing, sekse, leeftijd, genderidentiteit, seksuele geaardheid, beperking en/of chronische ziekte, volwaardig, gelijkwaardig en zelfstandig mee kan doen aan activiteiten midden in de samenleving.

f. Wijksturing: de ambitie om vraaggericht te willen sturen vanuit de leefwereld van de inwoners, waardoor bewoners meer zeggenschap krijgen over hun directe leefomgeving.

g.Burgerparticipatie: activiteiten waarbij taken van de gemeente of maatschappelijke organisaties op initiatief van inwoners door inwoners zelf uitgevoerd worden.

h. Duurzaamheid: activiteiten op een manier organiseren zodat het milieu en de natuur zo min mogelijk belast worden en er CO2 reductie kan plaatsvinden.

i. Gezonde leefomgeving: de mate waarin de omgeving waarin de activiteiten plaats vinden een gezonde leefstijl stimuleren en/of faciliteren.

 

B. Aan artikel 2 wordt aan het einde de zinsnede ' en voor zover er niet door burgemeester en wethouders van is afgeweken.' toegevoegd.

 

C. In artikel 7, tweede lid, onder e wordt 'egalisatiereserve' vervangen voor 'reserves'.

 

D. Aan artikel 13 worden de volgende nieuwe leden 1 en 2 ingevoegd waardoor de bestaande leden 1 tot en met 5 worden hernummerd tot leden 3 tot en met 7 en wordt een nieuw lid 8 toegevoegd:

1. Bij subsidieregeling of verleningsbeschikking kunnen aan de subsidieontvanger ook andere verplichtingen dan genoemd in artikel 4:37, eerste lid, van de wet worden opgelegd, voor zover deze strekken tot verwezenlijking van het doel van de subsidie.

2. Bij subsidieregeling kunnen verplichtingen die niet strekken tot verwezenlijking van het doel van de subsidie aan de subsidie worden verbonden, voor zover deze verplichtingen betrekking hebben op de wijze waarop of de middelen waarmee de gesubsidieerde activiteit wordt verricht. In de toelichting bij de subsidieregeling wordt uiteengezet waarom daartoe wordt overgegaan.

 

8. Het college kan de subsidieontvanger verplichtingen opleggen ter bevordering van:

a. Social return bij de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten;

b. Duurzaamheid bij de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten om bij te dragen aan het klimaatplan gemeente Arnhem;

c. Inclusie bij de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten;

d. Diversiteit bij de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten;

e. De toegankelijkheid van gesubsidieerde activiteiten voor mensen met een beperking volgens de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid (AST);

f. Wijkgericht werken en burgerparticipatie bij gesubsidieerde activiteiten;

g. Een gezonde leefomgeving bij de uitvoering van de gesubsidieerde activiteiten.

 

E. Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

a. In de titel van het artikel wordt het getal '€5.000' aangepast naar ' €10.000'.

b. In het eerste lid wordt het getal '€5.000' aangepast naar ' €10.000'.

c. In het tweede lid wordt 'verleningsbeschikking' vervangen voor de zinsnede ' verlenings- en vaststellingsbeschikking'.

 

F. Artikel 15 wordt als volgt gewijzigd:

a. In de titel van het artikel wordt het getal '€5.000' aangepast naar ' €10.000'.

b. In het eerste lid wordt het getal '€5.000' aangepast naar ' €10.000'.

c. Het tweede lid komt als volgt te luiden:

2. De aanvraag bevat

a. een inhoudelijk verslag waaruit blijkt in hoeverre de gesubsidieerde activiteiten zijn verricht en aan de verplichtingen is voldaan;

b. een financiële verantwoording met een overzicht van de activiteiten en de hieraan verbonden baten en lasten (financieel verslag of jaarrekening).

d. Het derde lid komt als volgt te luiden:

3. Bij subsidies van meer dan € 100.000 (of wanneer meerdere subsidies van de gemeente Arnhem aan één subsidie-ontvanger dit bedrag overstijgt) dient tevens een controleverklaring, opgesteld door een onafhankelijk accountant, te worden overgelegd.

e. Het vijfde lid wordt hernummerd tot het vierde lid.

 

H Artikel 16 wordt als volgt gewijzigd:

a. In de titel van het artikel wordt het getal '€5.000' aangepast naar ' €10.000'.

 

I. De toelichting wordt als volgt gewijzigd:

 

a. Aan de toelichting op Artikel 1 wordt toegevoegd:

 

Artikel 1. Definities:

 

Diversiteit:

Het streven is dat een zo divers mogelijke groep mensen zich welkom voelt en deelneemt aan de activiteiten die worden gesubsidieerd door de gemeente Arnhem. Tevens streven we ook naar een zo divers mogelijke invullen van het personeelsbestand van de organiserende partij, met als doel uiteindelijk zoveel mogelijk een afspiegeling te zijn van de diversiteit van de inwoners van Arnhem.

 

Inclusie:

Het streven is dat iedereen zich vrij en veilig voelt om volledig zichzelf te zijn en dat iedereen in al haar eigenheid als gelijkwaardig gezien en behandeld wordt. Met iedereen wordt op gelijkwaardig manier rekening gehouden zodat iedereen die wil mee kan doen en zich ook welkom voelt om dat te doen.

 

Wanneer er sprake is van activiteiten gericht op een specifiek doelgroep(en) ter behoeve van maatschappelijke versterking, emancipatie en tegengaan van verdere uitsluiting dan is het ook mogelijk deze te subsidiëren.

 

b. In artikel 2 wordt de zinsnede 'op de genoemde beleidsterreinen' verwijderd.

c. In artikel 13 wordt onderaan de volgende alinea toegevoegd: Het achtste lid geeft de wettelijke grondslag voor verplichtingen die zien op social return, wijkgericht werken, burgerparticipatie, duurzaamheid, inclusie, diversiteit, toegankelijkheid van gesubsidieerde activiteiten voor mensen met een beperking. Verplichtingen met een ander algemeen doel kan het college alleen aan een subsidie verbinden wanneer dat mogelijk wordt gemaakt in een subsidieregeling.

d. In artikel 14 wordt tweemaal het getal '€5.000' aangepast naar ' €10.000'.

e. Artikel 15 komt als volgt te luiden:

Artikel 15. Eindverantwoording subsidies van meer dan € 10.000

In dit artikel is bepaald op welke wijze subsidie-ontvangers subsidies van meer dan € 10.000 aan het college dienen te verantwoorden. De verantwoording bevat zowel een inhoudelijke als financiële verantwoording. Ingevolge artikel 11 wordt de wijze van verantwoording al bij het besluit tot verlening van de subsidie aan de subsidie-ontvanger bekend gemaakt.

Voor de inhoudelijke verantwoording kunnen verschillende instrumenten worden gebruikt, zoals bestuurs- en activiteitenverslagen, een managementverklaring, een deskundigenverklaring of andere bewijsstukken (bijvoorbeeld een publicatie), enz. Het verslag kan ook bestaan uit een algemeen jaarverslag van een rechtspersoon. Het gaat er om dat duidelijk is dat de verkregen subsidie is aangewend voor het doel waarvoor de subsidie werd verstrekt.

De financiële verantwoording bestaat minimaal uit een overzicht van de gerealiseerde baten en lasten verbonden aan de verleende subsidie en een vergelijking met de baten en lasten zoals opgenomen in de begroting (financieel verslag). In een jaarrekening dient tevens een specificatie te worden opgenomen van de activa en de passiva (balans) en een vergelijking met de baten en lasten van voorgaand jaar.

Het college kan, overeenkomstig het vierde lid, in een subsidiebeschikking of subsidieregeling aangeven andere bewijsmiddelen te verlangen.

f. In artikel 16 wordt het getal '€5.000' aangepast naar ' €10.000'.

 

II Overgangsrecht

1. De Algemene subsidieverordening Arnhem 2016 zoals die luidde vóór het tijdstip van inwerkingtreding van de Verordening tot wijziging van deze verordening blijft van toepassing op:

a. aanvragen om subsidies die zijn ingediend vóór het tijdstip van inwerkingtreding van de Verordening tot wijziging;

b. subsidies die vóór het tijdstip van inwerkingtreding van de Verordening tot wijziging zijn verleend;

c. subsidies die vóór het tijdstip van inwerkingtreding van de Verordening tot wijziging zijn vastgesteld.

 

2. In afwijking van het eerste lid van dit artikel treden de wijzigingen in de artikelen 14 tot en met 16 van de ASV 2016 gelijktijdig in werking met de inwerkingtreding van de Verordening tot wijziging en zullen zij gelden voor alle eindverantwoordingen en vaststellingen van subsidies.

 

III Slotbepaling

1. Dit besluit treedt in werking op de dag na die van bekendmaking.

2. Dit besluit wordt aangehaald als: Verordening tot wijziging van de Algemene subsidieverordening Arnhem 2016.

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 16 februari 2022

De griffier, De voorzitter

Naar boven