Wijziging van de Verordening op de Raadscommissies Helmond 2018

De raad van de gemeente Helmond;

gelet op de Gemeentewet;

besluit:  

Vast te stellen de navolgende wijziging van de Verordening op de Raadscommissies Helmond 2018 en te bepalen dat deze wijziging in werking treedt op de eerste dag na bekendmaking:

 

Aan artikel 10 (Voorlopige agenda, oproep voor vergadering en initiatiefvoorstellen) wordt een nieuw tweede lid toegevoegd dat luidt:

 

  • 1.

    Op de voorlopige agenda kunnen raadsvoorstellen als hamerstuk worden geplaatst. De commissievoorzitter vraagt tijdens de commissievergadering of ingestemd kan worden met de concept-agenda met inbegrip van de raadsvoorstellen die als hamerstuk zijn opgenomen.

    Indien een fractie een raadsvoorstel wel in de commissie wil bespreken, wordt dit bij voorkeur 24 uur voor de vergadering aangegeven bij de commissievoorzitter (via de Griffie).

    Een hamerstuk wordt niet besproken en wordt als hamerstuk op de concept raadsagenda geplaatst.

     

    De leden 2 t/m 5 worden vernummerd tot 3 t/m 6.

     

    3. Het presidium stelt de conceptagenda vast.

    4. De voorzitter doet ten minste zes dagen voor een vergadering van een opiniecommissie en 10 dagen voor een vergadering van een adviescommissie de leden een schriftelijke oproep toekomen. De oproep gaat vergezeld van de voorlopige agenda en de daarbij behorende stukken, met uitzondering van de in artikel 86, eerste en tweede lid, van de Gemeentewet bedoelde stukken.

    5. Zowel de commissieleden, als het college, kunnen op eigen initiatief het presidium verzoeken een of meerdere onderwerpen op de agenda van een raadscommissie te plaatsen. Een inhoudelijk verzoek wordt schriftelijk bij het presidium ingediend waarin in ieder geval wordt aangegeven de probleemstelling, de aanleiding en het gevraagde. Het verzoek wordt na kennisneming door het presidium doorgeleid naar het college. Het college geeft in de volgende vergadering van de raadscommissie een procedureel antwoord. Na ontvangst van het inhoudelijk antwoord van het college zal agendering voor de eerstvolgende commissievergadering plaatsvinden.

    6. Indien een aanvullende agenda wordt opgesteld, worden deze agenda en de daarop vermelde voorstellen of onderwerpen zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk 48 uur voor aanvang van de vergadering aan de leden toegezonden.

     

    Aan artikel 18 (Spreektermijnen en woordvoerderschap) wordt een nieuw tweede lid toegevoegd dat luidt:

  • 2.

    Voor de eerste termijn heeft iedere fractie maximaal 3 minuten spreektijd. Het presidium kan in bijzondere gevallen hiervan afwijken.

     

    De leden 2 t/m 5 worden vernummerd tot 3 t/m 6.

  • 3.

    Elke spreektermijn wordt door de voorzitter afgesloten.

  • 4.

    Een lid mag in een termijn niet meer dan één maal het woord voeren over hetzelfde onderwerp of voorstel.

  • 5.

    Bij de bepaling hoeveel malen een lid over hetzelfde onderwerp of voorstel het woord heeft gevoerd, wordt niet meegerekend het spreken over een voorstel van orde.

  • 6.

    Namens de fractie wordt bij de behandeling van een onderwerp of voorstel door één lid het woord gevoerd.

Aldus besloten in zijn openbare vergadering van 22 februari 2022.

De raad voornoemd,

de voorzitter de griffier

Naar boven