Wijzigingsverordening Verordening voorzieningen leden dagelijks bestuur en stadsdeelcommissies 2022

De raad van de gemeente Amsterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 januari 2022;

 

gelet op de artikelen 96 en 149 van de Gemeentewet;

 

besluit:

Artikel I

De Verordening voorzieningen leden dagelijks bestuur en stadsdeelcommissies wordt als volgt gewijzigd.

 

A.

In artikel 1 komen onderdelen a en b te luiden:

 

  • a.

    Leden van het dagelijks bestuur: de voorzitter en leden van de bestuurscommissie en de voorzitter en de leden van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp, bedoeld in artikel 2 respectievelijk artikel 38 van de verordening stadsdelen en stadsgebied Amsterdam 2022;

  • b.

    Leden van de stadsdeelcommissie en de leden van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp: de leden van de stadsdeelcommissie en de leden van de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp, niet zijnde de leden van het dagelijks bestuur, bedoeld in artikel 23 respectievelijk artikel 37 van de verordening stadsdelen en stadsgebied Amsterdam 2022.

B.

Artikel 2 komt te luiden:

 

Artikel 2 Verhouding tot Personeelsregelingen Gemeente Amsterdam

 

De Personeelsregelingen Gemeente Amsterdam is niet van toepassing op de leden van het dagelijks bestuur en de stadsdeelcommissies en de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp.

 

C.

De titel van hoofdstuk 3 komt te luiden:

 

Hoofdstuk 3 - Vergoeding voor de leden van de stadsdeelcommissies en de leden van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp.

 

D.

Artikel 3, eerste lid, komt te luiden:

 

  • 1.

    Een lid van het dagelijks bestuur ontvangt een vaste maandelijkse vergoeding voor zijn werkzaamheden. De vergoeding bedraagt per 1 januari 2021:

  •  

    • a.

      € 6.705,09 in een stadsdeel met een aantal inwoners tot 100.000;

    • b.

      € 7.222,21 in een stadsdeel met een aantal inwoners vanaf 100.000.

E.

Artikel 6, eerste lid, komt te luiden:

 

  • 1.

    Een lid van de stadsdeelcommissie en van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp ontvangt een vergoeding voor het bijwonen van vergaderingen van de stadsdeelcommissie respectievelijk van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp. De vergoeding bedraagt € 550,00 per vergadering. Per maand wordt voor maximaal twee vergaderingen een vergoeding betaald.

F.

Artikel 8 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het eerste lid wordt de zinsnede ‘en de stadsdeelcommissies’ vervangen door ‘de stadsdeelcommissies en de leden van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp’.

  • 2.

    Het tweede lid komt te luiden:

    • 2.

      Aan de leden van het dagelijks bestuur, de stadsdeelcommissies en de leden van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp worden de reiskosten voor andere reizen binnen de gemeente vergoed indien deze reizen direct verband houden met de uitoefening van de werkzaamheden voor het dagelijks bestuur, de stadsdeelcommissie of de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp.

G.

Artikel 9, eerste lid, komt te luiden:

 

  • 1.

    Aan de leden van het dagelijks bestuur en van de stadsdeelcommissies onderscheidenlijk de leden van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp worden de reiskosten en de in redelijkheid gemaakte verblijfskosten in verband met reizen buiten het grondgebied van de gemeente vergoed indien deze reizen direct verband houden met de uitoefening van de werkzaamheden voor het dagelijks bestuur, de stadsdeelcommissie of de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp.

H.

Artikel 11 komt te luiden:

 

Artikel 11: Tablet en computer of laptop voor de leden van de stadsdeelcommissies en de leden van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp

 

  • 1.

    Op aanvraag wordt aan de leden van het de stadsdeelcommissies of de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp een tablet, computer of laptop met bijbehorende apparatuur en software in bruikleen ter beschikking gesteld.

  • 2.

    De leden van de stadsdeelcommissies en de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp ondertekenen voor de bruikleen van een tablet, computer of laptop met bijbehorende apparatuur en software de als bijlage 1 bijgevoegde bruikleenovereenkomst.

I.

Artikel 14 wordt als volgt gewijzigd:

 

  • 1.

    In het eerste, tweede en derde lid wordt ‘verordening op het lokaal bestuur in Amsterdam’ telkens vervangen door ‘verordening stadsdelen en stadsgebied Amsterdam 2022’.

  • 2.

    In het tweede lid wordt na ‘stadsdeelcommissie’ ingevoegd ‘of de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp’.

Artikel II

De toelichting wordt als volgt gewijzigd:

 

  • A.

    De toelichting op het algemene deel komt te luiden:

Deze verordening is gebaseerd op artikel 96 van de Gemeentewet en het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers. Deze geven de gemeenteraad de bevoegdheid om regels vast te stellen over de door leden van de bestuurs- of stadsdeelcommissies te ontvangen vergoedingen voor het bijwonen van vergaderingen en de gemaakte reis- en verblijfkosten in verband met reizen binnen en buiten het grondgebied van de gemeente. In bijzondere gevallen kan op grond van de wet worden bepaald dat de leden van het dagelijks bestuur van een bestuurscommissie een vaste vergoeding voor hun werkzaamheden ontvangen. Van deze mogelijkheid is in deze verordening gebruik gemaakt. Daarbij moet worden opgemerkt dat de leden van het dagelijks bestuur, de stadsdeelcommissies en de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp niet vallen onder de Algemene pensioenwet politieke ambtsdragers (Appa), waarin uitkeringen voor pensioen, werkloosheid en arbeidsongeschiktheid voor andere politieke ambtsdragers zijn geregeld, zoals voor burgemeesters en wethouders het geval is. De leden van het dagelijks bestuur worden fiscaal gezien als werknemers met een fictieve dienstbetrekking voor de loonheffingen loonbelasting, volksverzekeringen en werknemersverzekeringen zoals de Werkloosheidswet, Ziektewet, Wet werk en inkomen en Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Dit betekent dat de gemeente loonheffingen inhoudt over de vaste maandelijkse vergoeding (genoemd in artikel 3). Zij bouwen echter geen pensioen op. Om die reden wordt een aparte vergoeding toegekend zodat zij daar zelf in kunnen voorzien.

 

  • B.

    De toelichting op de artikelen 2, 6 tot en met 12, 14, 15 en 18 komt te luiden:

Artikel 2: Verhouding tot Personeelsregelingen Gemeente Amsterdam

 

De leden van het dagelijks bestuur, de stadsdeelcommissies en de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp hebben geen dienstverband met de gemeente Amsterdam. Er is geen sprake van een arbeidsovereenkomst in de zin van artikel 7:610 van het Burgerlijk wetboek. De bepalingen uit de Personeelsregelingen Gemeente Amsterdam zijn daarom niet op hen van toepassing.

 

Artikel 6 en 7: Vergoedingen voor het bijwonen van vergaderingen voor leden van de stadsdeelcommissies

 

De leden van de stadsdeelcommissies en de leden van de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp, niet zijnde de DB-leden, kunnen aanspraak maken op presentiegeld. Vanwege de bijzondere aard en de zwaarte van de taken en werkzaamheden is voor de hoogte van het presentiegeld afgeweken van de bedragen die in het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers opgenomen zijn. Er wordt een vergoeding van € 550,00 per vergadering betaald. De vergoeding is voor maximaal twee vergaderingen per maand.

 

Uiteraard kan de stadsdeelcommissie of de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp daarnaast nog zo vaak vergaderen als nodig wordt geacht, maar er wordt voor niet meer dan twee vergaderingen een vergoeding betaald. Tot slot is in het derde lid geregeld dat gedurende de recesperiodes van de raad in beginsel geen aanspraak op een vergoeding bestaat. Alleen indien de vergadering in verband met uitzonderlijke omstandigheden nodig is en het college met het houden van de vergadering heeft ingestemd, wordt een vergoeding betaald.

 

De vergoeding voor het bijwonen van vergaderingen is belast op grond van de Wet op de Loonbelasting 1964 indien gebruik is gemaakt van de opting-in regeling. Indien niet gekozen is voor deze regeling, is belasting verschuldigd via de aangifte inkomstenbelasting. De vergoeding wordt jaarlijks geïndexeerd op grond van artikel 3.1.1, vierde lid, van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers.

 

Artikel 8: Reis- en verblijfskosten in verband met reizen binnen de gemeente

 

De leden van het dagelijks bestuur, de stadsdeelcommissies en de leden van de bestuurscommissie Weesp kunnen in elk geval aanspraak maken op vergoeding van de reis- en verblijfskosten die worden gemaakt voor het bijwonen van de vergaderingen. Voor de stadsdeelcommissie en de leden van de bestuurscommissie Weesp, niet zijnde de DB-leden, geldt dat die vergoeding alleen bestaat voor de vergaderingen die door het dagelijks bestuur uitgeschreven zijn. Daarnaast kunnen de leden van het dagelijks bestuur en de stadsdeelcommissies aanspraak maken op vergoeding van de reiskosten voor andere reizen binnen de gemeente, indien deze direct verband houden met hun werkzaamheden.

 

De vergoeding vindt plaats op declaratiebasis en is onbelast. De vergoeding voor het gebruik van de eigen auto is aangewezen als eindheffingsbestanddeel voor zover deze meer bedraagt dan € 0,19 per km. Dit betekent dat een eventuele eindheffing voor rekening van de gemeente komt. Voor de hoogte van de vergoeding voor de reis- en verblijfskosten is aangesloten bij de Regeling rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers. Voor de verblijfkosten betekent dit dat alleen de in redelijkheid gemaakte verblijfkosten kunnen worden gedeclareerd. Bovendien is dit beperkt tot de verblijfskosten die worden gemaakt voor het bijwonen van de vergaderingen.

 

Vergoedingen voor gebruik van eigen auto die worden betaald aan leden van stadsdeelcommissies en de leden van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp, niet zijnde de DB-leden, die niet hebben geopteerd voor toepassing van de loonheffing, moeten niet worden aangemerkt als eindheffingsbestanddeel voor de werkkostenregeling. Deze leden moeten de betaalde vergoedingen zelf op correcte wijze in hun aangifte inkomstenbelasting verwerken.

 

Artikel 9: Reis- en verblijfskosten in verband met reizen buiten de gemeente

 

Leden van het dagelijks bestuur, de stadsdeelcommissies en de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp, niet zijnde de DB-leden kunnen op grond van dit artikel aanspraak maken op vergoeding van reis- en verblijfkosten die zijn gemaakt in verband met reizen buiten de gemeente. De reizen dienen gemaakt te zijn in verband met hun werkzaamheden. Het gaat dus uitsluitend om zakelijke reis- en verblijfskosten. Dit betekent dat kosten voor reizen naar partijpolitieke bijeenkomsten niet worden vergoed tenzij expliciet het dagelijks bestuur of de stadsdeelcommissie wordt vertegenwoordigd. Voor de hoogte van de vergoeding voor de reis- en verblijfskosten is zoveel mogelijk aangesloten bij de Regeling rechtspositie decentrale politieke ambtsdragers. Voor de fiscale behandeling zie de toelichting bij artikel 8.

 

Artikel 10 en 11: Mobiele telefoon, tablet, computer of laptop

 

Voor een goede uitoefening van het lidmaatschap van het dagelijks bestuur, stadsdeelcommissie of van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp, niet zijnde de DB-leden, is het gebruik van een tablet, computer of laptop noodzakelijk. Voor een goede uitoefening van het lidmaatschap van het dagelijks bestuur is daarnaast een mobiele telefoon vereist. Op aanvraag wordt aan de leden van het dagelijks bestuur, de stadsdeelcommissies en de leden van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp, niet zijnde de DB-leden, op grond van artikel 10 en 11 dan ook een mobiele telefoon en tablet, computer of laptop in bruikleen ter beschikking gesteld.

 

Het geven van een mobiele telefoon, tablet, computer of laptop kan per 1 januari 2015 onbelast, mits ze noodzakelijk zijn bij de uitoefening van de functie en het apparaat eigendom blijft van de gemeente. In verband hiermee is bepaald dat bij het ter beschikking stellen van apparatuur een bruikleenovereenkomst moet worden ondertekend, daarin zal de eis worden opgenomen dat de apparatuur wordt teruggegeven of een restwaarde wordt vergoed als het niet meer noodzakelijk is bij het uitoefenen van de functie. De terbeschikkingstelling of de vergoeding uit artikel 10 en 11 van een mobiele telefoon, tablet, computer of laptop wordt aangewezen als eindheffingsbestanddeel wanneer het niet voldoet aan het noodzakelijkheidsvereiste. De eventuele eindheffing komt dan voor rekening van de gemeente. Deze aanwijzing als eindheffingsbestanddeel is alleen van toepassing op de leden van het dagelijks bestuur, de leden van stadsdeelcommissies en de leden van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp, niet zijnde de DB-leden, die gebruik maken van de opting-in regeling.

 

Artikel 12: Werkkostenregeling

 

Dit artikel geldt alleen voor de leden van het dagelijks bestuur, de stadsdeelcommissies en de leden van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp, niet zijnde de DB-leden, die hebben geopteerd voor toepassing van loonheffing. Dus voor de leden van het dagelijks bestuur vanwege hun fictief werknemerschap en voor de leden van de stadsdeelcommissies of de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp, niet zijnde de DB-leden die hebben gekozen voor de opting-in regeling.

 

Artikel 14: Voorzieningen bij tijdelijke vervanging

 

Als een lid van het dagelijks bestuur tijdelijk met verlof gaat in verband met zwangerschap en bevalling of ziekte, wordt de vaste maandelijkse vergoeding doorbetaald. Verder bestaat aanspraak op 50% van de maandelijkse onkostenvergoeding. Dit omdat bepaalde kosten gedurende het verlof doorlopen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor een abonnement op een krant of tijdschrift of een telefoon. De regeling voor de leden van het dagelijks bestuur is analoog aan hetgeen ook voor wethouders geregeld is.

 

Ook voor de tijdelijke vervanger is een regeling getroffen. Als een lid van het dagelijks bestuur, een stadsdeelcommissie of de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp, niet zijnde de DB-lid, tijdelijk wordt benoemd in verband met de afwezigheid van een ander lid wegens zwangerschap en bevalling of ziekte, is bepaald dat het vervangende lid recht heeft op dezelfde vergoedingen als een regulier lid. Voor een lid de stadsdeelcommissie of van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp, niet zijnde de DB-lid, dat met verlof gaat is geen regeling getroffen omdat sprake is van presentiegeld.

 

Artikel 15: Nadere regels scholing

 

In artikel 3.3.3, eerste lid, van het Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers staat dat de kosten voor niet-partijpolitiek georiënteerde scholing ten laste van de gemeente komen indien de scholing verband houdt met het vervullen van het lidmaatschap van een bestuurs- of stadsdeelcommissie. Het betreft de kosten van cursus- en lesgelden, verplicht studiemateriaal, examen- en diplomakosten, alsmede de reis- en verblijfkosten in het kader van de opleiding. Het Rechtspositiebesluit biedt de mogelijkheid om nadere voorwaarden aan de scholing te stellen. In dit kader is voor de hoogte van de jaarlijks te vergoeden kosten aan een lid van het dagelijks bestuur, de stadsdeelcommissie of de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp, niet zijnde de DB-lid, aansluiting gezocht bij het maximale bedrag dat jaarlijks door het presidium van de gemeenteraad voor raadsleden wordt vastgesteld.

De vergoeding voor scholing is onbelast voor de loonheffingen.

 

Artikel 18: Aanvang en einde tegemoetkoming en vergoedingen

Voor de beëindiging van het lidmaatschap van een lid van het dagelijks bestuur zijn op grond van artikel 8, eerste lid van de verordening stadsdelen en stadsgebied Amsterdam 2022 de artikelen 42, 43 en 46 tot en met 50 van de Gemeentewet van toepassing. Voor een lid van de stadsdeelcommissie of de lid van de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp, niet zijnde de DB-lid, geldt op grond van artikel 28 van de verordening stadsdelen en stadsgebied Amsterdam 2022 hoofdstuk X van de Kieswet.

Artikel III

Deze verordening treedt in werking op 24 maart 2022.

Artikel IV

Deze verordening wordt aangehaald als Wijzigingsverordening Verordening voorzieningen leden dagelijks bestuur en stadsdeelcommissies 2022.

Aldus vastgesteld in de raadsvergadering van 16 februari 2022.

De plaatsvervangend voorzitter

Tirza de Fockert

De raadsgriffier

Jolien Houtman

Toelichting

Per 24 maart 2022 wordt Weesp door een bestuurlijke fusie een stadsgebied van de gemeente Amsterdam. Het stadsgebied Weesp heeft vanaf dat moment een lokaal bestuur, bestaande uit een bestuurscommissie. Met deze wijzigingsverordening worden de regels over de voorzieningen die gelden voor dagelijks bestuurders en stadsdeelcommissieleden ook van toepassing op het dagelijks bestuur respectievelijk de leden van de bestuurscommissie van het stadsgebied Weesp. De drie leden van het dagelijks bestuur van de bestuurscommissie kunnen aanspraak maken op de voorzieningen die gelden voor de dagelijks bestuurders van de stadsdelen. Voor de overige leden van de bestuurscommissie geldt dat zij recht hebben op dezelfde voorzieningen als de stadsdeelcommissieleden, waaronder een vergoeding per vergadering.

 

Om het bovenstaande mogelijk te maken wordt een aantal technische wijzigingen voorgesteld. Voor dagelijks bestuur wordt ook gelezen ‘dagelijks bestuur van stadsgebied Weesp’. Voor de overige leden van de bestuurscommissie van het stadsgebied wordt in verschillende artikelen na ‘stadsdeelcommissie’ de zinsnede ‘en de bestuurscommissie van stadsgebied Weesp’ toegevoegd.

Daarnaast worden verwijzingen naar de verordening op het lokaal bestuur in Amsterdam vervangen door verwijzingen naar de verordening stadsdelen en stadsgebied Amsterdam 2022, die naar aanleiding van het nieuw bestuurlijk stelsel 2022 wordt ingevoerd.

 

Gezien de zwaardere rol en taken van de stadsdeelcommissie in het nieuw bestuurlijk stelsel 2022 wordt vanaf datum inwerkingtreding van deze verordening voor de vergoeding voor stadsdeelcommissies uitgegaan van een hogere vergoeding van € 550,00 per vergadering. Per maand wordt voor maximaal twee vergaderingen een vergoeding betaald.

 

Omwille van de leesbaarheid van de gewijzigde toelichting zijn passages uit de artikelsgewijze toelichting in hun geheel overgenomen.

Naar boven