Besluit tot wijziging van de Beleidsregels huishoudelijke ondersteuning gemeente Hellendoorn 2019 (eerste wijziging)

Nijverdal, 22 februari 2022 nr. 2022-004493

Burgemeester en wethouders van Hellendoorn;

Gelet op het bepaalde in artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht, de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Verordening maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp gemeente Hellendoorn 2019;

Overwegende dat,

  • -

    uit de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep van 6 februari 2019, ECLI:NL:CRVB:2019:676 volgt dat de factor tijd moet worden benoemd in de verleningsbeschikking;

  • -

    in verband hiermee de Beleidsregels huishoudelijke ondersteuning gemeente Hellendoorn 2019 dienen te worden gewijzigd;

B e s l u i t e n:

vast te stellen het

Besluit tot wijziging van de Beleidsregels huishoudelijke ondersteuning gemeente Hellendoorn 2019 (eerste wijziging).

Artikel 1 Wijziging Hoofdstuk 1

Hoofdstuk 1 wordt gewijzigd in die zin dat na het onderdeel ‘Uitgangspunt beleidsregels huishoudelijke ondersteuning’ de volgende tekst wordt toegevoegd:

Tijd in aanvulling op frequentie en activiteiten

Op 8 oktober 2018 (ECLI:NL:CRVB:2018:3241) en 6 februari 2019 (ECLI:NL:CRVB:2019:676) heeft de CRvB uitspraken gedaan over de rechtszekerheid van inwoners bij het resultaatgericht indiceren van de Wmo-maatwerkvoorziening huishoudelijke ondersteuning. De CRvB geeft aan dat resultaatgericht indiceren is toegestaan, mits in de beschikking de toegekende activiteiten, de frequentie daarvan, en de tijd die daaraan wordt besteed opgenomen zijn.

Tot nog toe werd in de beschikking alleen het resultaat, de activiteiten en de frequentie opgenomen. Het beleid wordt daarom aangepast. De resultaatgerichte werkwijze blijft in stand, maar er zal na inwerkingtreding van dit wijzigingsbesluit een tijdstoekenning worden toegevoegd aan beschikkingen huishoudelijke ondersteuning. Het resultaat blijft echter centraal staan en zorgaanbieders dienen nog altijd het resultaat zoals verwoord in de beschikking te behalen. Cliënten ontvangen een beschikking waarin naast de taken, activiteiten en frequentie additioneel de tijd die de gemeente daaraan beschikbaar stelt, kenbaar wordt gemaakt.

Cliënten hebben op deze wijze een indicatie op hoeveel uren ondersteuning zij op jaarbasis kunnen rekenen. Omdat we de uren grotendeels baseren op het normenkader rapport HHM, en dit normenkader spreekt over tijd in een gemiddelde situatie, blijft het resultaat de norm. Niet iedere cliënt is immers gemiddeld. We spreken pas van maatwerk indien er ingespeeld kan worden op omstandigheden waar de tijd uit het normenkader geen rekening mee kan houden. Denk aan incidentele omstandigheden zoals ziekte, bezoek en vakantie, maar ook structurele omstandigheden zoals de omvang van de woning en gezin- en persoonskenmerken van de cliënt. Om te bereiken dat al onze cliënten in een leefbaar huis kunnen wonen, kan er afgeweken worden van de standaard norm van de basismodule.

Daarnaast kennen we een urenbundel op jaarbasis toe wat cliënten rechtszekerheid geeft, maar staan we toe dat er, nu het uiteindelijke resultaat centraal staat, gevarieerd wordt in de tijdsinzet (per keer) om in te spelen op de dagelijkse praktijk. Zorgaanbieders zijn daarmee ongeacht de tijdstoekenning (op jaarbasis of looptijd beschikking) zoals opgenomen in de beschikking, vrij om te vertrekken indien het resultaat is behaald maar zijn eveneens verplicht te blijven indien het resultaat nog niet is behaald. Maatwerk blijft daarmee het uitgangspunt.

Artikel 2 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag, volgende op die van zijn bekendmaking.

Burgemeester en wethouders van Hellendoorn,

de secretaris, de burgemeester

Naar boven