Regeling tot wijziging van de Regeling Bijzondere Bijstand gemeente Vught

Burgemeester en wethouders van de gemeente Vught;

 

gelet op artikel 28 en 30 van de Wet arhi;

 

overwegende dat het in verband met het vervallen verklaren van gemeentelijke voorschriften van gemeente Haaren en geldend verklaren van voorschriften van de gemeente Vught in verband met de Wet van 8 juli 2020, houdende splitsing van de gemeente Haaren (Stb. 2020, 260) wenselijk is in overgangsrecht te voorzien;

besluiten:

 

vast te stellen:

 

Regeling tot wijziging van de Regeling Bijzondere Bijstand gemeente Vught.

Artikel I

Het eerste lid van artikel 16 komt te vervallen en het tweede lid wordt vernummerd tot lid 1. Aan artikel 16 worden de leden 2 tot en met 9 toegevoegd die komen te luiden:

  • 2.

    Op aanvragen bijzondere bijstand van inwoners uit het gebied dat met de Wet van 8 juli 2020 houdende splitsing van de gemeente Haaren aan de gemeente Vught is toegevoegd (hierna te noemen: toegevoegd gebied), waarop het college op 1 april 2021 nog niet heeft besloten, wordt de draagkrachtberekening van de Beleidsregels Draagkracht bijzondere bijstand Gemeente Haaren Participatiewet toegepast, indien deze gunstiger is dan de draagkrachtberekening op grond van deze regeling.

  • 3.

    Degene die op 31 maart 2021 een periodieke uitkering bijzondere bijstand ontvangt op grond van het bepaalde in 7.2 Bijzondere Bijstand van de Verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren en degene aan wie met toepassing van het tweede lid een periodieke uitkering bijzondere bijstand is toegekend met toepassing van de Beleidsregels Draagkracht bijzondere bijstand Gemeente Haaren Participatiewet, behoudt deze periodieke uitkering tot de in de toekenningsbeschikking genoemde einddatum of tot het moment waarop de uitkering op wettelijke gronden eerder wordt beëindigd of ingetrokken.

  • 4.

    Op aanvragen van inwoners uit toegevoegd gebied bedoeld in bepaling 7.5 Bijdrage voor maatschappelijk activiteiten, het Welzijnsfonds van de Verordening Sociaal Domein (hierna te noemen: Welzijnsfonds) van inwoners uit toegevoegd gebied, waarop het college op 1 april 2021 nog niet heeft besloten, wordt besloten met toepassing van bepaling 7.5 van de Verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren indien toepassing van de regeling Welzijnsfonds gunstiger is dan toepassing van Regeling Meedoen als bedoeld in artikel 4b. van deze regeling.

  • 5.

    Op inwoners uit toegevoegd gebied:

    • a.

      die in de periode van 1 januari 2020 tot 1 april 2021 een aanvraag hebben ingediend op grond waarvan een bijdrage is toegekend op grond van het Welzijnsfonds; of

    • b.

      die in 2020 of 2021 ambtshalve een bijdrage hebben ontvangen op grond van het Welzijnsfonds;

  • zijn de bepalingen van het Welzijnsfonds van toepassing tot 1 januari 2023 indien de toepassing hiervan gunstiger is dan de toepassing van de Regeling Meedoen.

  • 6.

    Indien op grond van het vierde of vijfde lid een bijdrage wordt toegekend op grond van het Welzijnsfonds kan geen bijdrage worden verstrekt op grond van de Regeling Meedoen.

  • 7.

    Degene die op 31 maart 2021 een tegemoetkoming ontvangt in kosten kinderopvang met toepassing van artikel 3.3.18 van de verordening Sociaal Domein of de Beleidsregels Tegemoetkoming kosten kinderopvang Haaren 2018 behoudt deze tegemoetkoming voor de in de toekenningsbeschikking genoemde duur van het re-integratietraject, opleiding of indicatieduur SMI of tot het moment waarop de tegemoetkoming op wettelijke gronden eerder wordt beëindigd of ingetrokken.

  • 8.

    Op handhavingsprocedures op grond van besluiten als bedoeld in bepaling 7.5.8. of hoofdstuk 8 van de Verordening Sociaal Domein of artikel 8 van de Beleidsregels Tegemoetkoming kosten kinderopvang Haaren 2018 blijven de bepalingen van die verordening of beleidsregels van toepassing tot het tijdstip waarop:

    • a.

      de beschikking volledig is uitgevoerd of ten uitvoer is gelegd;

    • b.

      de beschikking is ingetrokken of is komen te vervallen.

  • 9.

    Op bezwaarschriften die gericht zijn tegen besluiten die genomen zijn op grond van bepaling 3.3.18 (Tegemoetkoming kinderopvang), bepaling 7.2 (Bijzondere bijstand) en bepaling 7.5 (Welzijnsfonds) van de verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren of met toepassing van de Beleidsregels Draagkracht bijzondere bijstand Gemeente Haaren Participatiewet of de Beleidsregels Tegemoetkoming kosten kinderopvang Haaren 2018, wordt beslist met inachtneming van die regelingen.

Artikel II
  • 1.

    Dit besluit treedt in werking op 1 april 2021.

  • 2.

    Dit besluit wordt aangehaald als Regeling tot wijziging van de Regeling Bijzondere Bijstand gemeente Vught.

     

Vught, 9 februari 2021,

Burgemeester en wethouders van Vught

Toelichting bij de Regeling tot wijziging van de Regeling Bijzondere Bijstand gemeente Vught

 

Op 1 januari 2021 is de gemeente Haaren gesplitst en een deel van het grondgebied toegevoegd aan de gemeente Vught. De gemeentelijke voorschriften van gemeente Haaren blijven op het toegevoegde gebied van toepassing tot 1 januari 2023, tenzij deze eerder vervallen verklaard worden. De gemeentelijke voorschriften van gemeente Vught zijn op dit toegevoegde gebied niet van toepassing tot 1 januari 2023, tenzij deze eerder geldend worden verklaard. De Regeling Bijzondere Bijstand gemeente Vught is met ingang van 1 april 2021 geldend verklaard voor toegevoegd gebied. De Verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren is tegelijkertijd vervallen verklaard door de gemeenteraad en de Beleidsregels Draagkracht bijzondere bijstand Gemeente Haaren Participatiewet en de Beleidsregels Tegemoetkoming kosten kinderopvang Haaren 2018 zijn tegelijkertijd door het college vervallen verklaard. Met dit besluit zijn in de Regeling bijzondere bijstand overgangsbepalingen opgenomen.

 

Was

wordt

Art. 16. Overgangsbepalingen

1. De tot 1 januari 2013 gemaakte kosten, die elk afzonderlijk het bedrag van € 100,- niet te boven gaan, zoals genoemd in artikel 3 lid 2 van deze regeling, worden qua kostensoort nog getoetst aan de bepalingen van de Richtlijn bijzondere bijstand Wet Werk en Bijstand 2004.

2. Degene die op de dag van inwerkingtreding van deze regeling een periodieke uitkering bijzondere bijstand ontvangt of voor wie een draagkrachtperiode is vastgesteld die gunstiger is onder de oude richtlijn, blijft deze behouden tot uiterlijk de in de toekenningsbeschikking genoemde datum.

Art. 16 Overgangsbepalingen

1. Degene die op de dag van inwerkingtreding van deze regeling een periodieke uitkering bijzonder bijstand ontvangt of voor wie een draagkrachtperiode is vastgesteld die gunstiger is onder de oude richtlijn, blijft deze behouden tot uiterlijk de in de toekenningsbeschikking genoemde datum.

2. Op aanvragen bijzondere bijstand van inwoners uit het gebied dat met de Wet van 8 juli 2020 houdende splitsing van de gemeente Haaren aan de gemeente Vught is toegevoegd (hierna te noemen: toegevoegd gebied), waarop het college op 1 april 2021 nog niet heeft besloten, wordt de draagkrachtberekening van de Beleidsregels Draagkracht bijzondere bijstand Gemeente Haaren Participatiewet toegepast, indien deze gunstiger is dan de draagkrachtberekening op grond van deze regeling.

3. Degene die op 31 maart 2021 een periodieke uitkering bijzondere bijstand ontvangt op grond van het bepaalde in 7.2 Bijzondere Bijstand van de Verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren en degene aan wie met toepassing van het tweede lid een periodieke uitkering bijzondere bijstand is toegekend met toepassing van de Beleidsregels Draagkracht bijzondere bijstand Gemeente Haaren Participatiewet, behoudt deze periodieke uitkering tot de in de toekenningsbeschikking genoemde einddatum of tot het moment waarop de uitkering op wettelijke gronden eerder wordt beëindigd of ingetrokken.

4. Op aanvragen van inwoners uit toegevoegd gebied bedoeld in bepaling 7.5 Bijdrage voor maatschappelijk activiteiten, het Welzijnsfonds van de Verordening Sociaal Domein (hierna te noemen: Welzijnsfonds) van inwoners uit toegevoegd gebied, waarop het college op 1 april 2021 nog niet heeft besloten, wordt besloten met toepassing van bepaling 7.5 van de Verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren indien toepassing van de regeling Welzijnsfonds gunstiger is dan toepassing van Regeling Meedoen als bedoeld in artikel 4b. van deze regeling.

5. Op inwoners uit toegevoegd gebied:

a. die in de periode van 1 januari 2020 tot 1 april 2021 een aanvraag hebben ingediend op grond waarvan een bijdrage is toegekend op grond van het Welzijnsfonds; of

b. die in 2020 of 2021 ambtshalve een bijdrage hebben ontvangen op grond van het Welzijnsfonds;

zijn de bepalingen van het Welzijnsfonds van toepassing tot 1 januari 2023 indien de toepassing hiervan gunstiger is dan de toepassing van de Regeling Meedoen.

6. Indien op grond van het vierde of vijfde lid een bijdrage wordt toegekend op grond van het Welzijnsfonds kan geen bijdrage worden verstrekt op grond van de Regeling Meedoen.

7. Degene die op 31 maart 2021 een tegemoetkoming ontvangt in kosten kinderopvang met toepassing van artikel 3.3.18 van de verordening Sociaal Domein of de Beleidsregels Tegemoetkoming kosten kinderopvang Haaren 2018 behoudt deze tegemoetkoming voor de in de toekenningsbeschikking genoemde duur van het re-integratietraject, opleiding of indicatieduur SMI of tot het moment waarop de tegemoetkoming op wettelijke gronden eerder wordt beëindigd of ingetrokken.

8.Op handhavingsprocedures op grond van besluiten als bedoeld in bepaling 7.5.8. of hoofdstuk 8 van de Verordening Sociaal Domein of artikel 8 van de Beleidsregels Tegemoetkoming kosten kinderopvang Haaren 2018 blijven de bepalingen van die verordening of beleidsregels van toepassing tot het tijdstip waarop:

a. de beschikking volledig is uitgevoerd of ten uitvoer is gelegd;

b. de beschikking is ingetrokken of is komen te vervallen.

9. Op bezwaarschriften die gericht zijn tegen besluiten die genomen zijn op grond van bepaling 3.3.18 (Tegemoetkoming kinderopvang), 7.2 (Bijzondere bijstand) en bepaling 7.5 (Welzijnsfonds) van de verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren of met toepassing van de Beleidsregels Draagkracht bijzondere bijstand Gemeente Haaren Participatiewet of de Beleidsregels Tegemoetkoming kosten kinderopvang Haaren 2018, wordt beslist met inachtneming van die regelingen.

 

Artikelsgewijze toelichting:

Het oude overgangsrecht in deze regeling is “opgeschoond”. Het oude lid 1 is niet meer van toepassing. Het oude lid 2 is vernummerd naar lid 1 (nieuw) en toegevoegd zijn de overgangsbepalingen die nodig zijn in verband met de beleidsharmonisatie.

Lid 2: Op aanvragen voor bijzondere bijstand van inwoners uit toegevoegd gebied waarop op 1 april 2021 nog niet is besloten is de regeling van Vught van toepassing maar wordt de draagkrachtberekening toegepast die het meest gunstig is.

Lid 3: Periodieke uitkeringen van inwoners uit toegevoegd gebied en periodieke uitkeringen waarop de draagkrachtberekening van de gemeente Haaren nog is toegepast worden voortgezet tot de toekenning eindigt. Een toekenning kan eindigen omdat de einddatum van het besluit bereikt wordt. Een toekenning kan bijvoorbeeld ook eindigen bij herindicatie of als daarvoor een andere wettelijke reden bestaat.

Lid 4: Op aanvragen voor het Welzijnsfonds uit toegevoegd gebied waarop op 1 april 2021 nog niet is besloten is de regeling voor het Welzijnsfonds nog van toepassing indien toepassing van die regeling gunstiger is dan toepassing van de Regeling Meedoen.

Lid 5: Inwoners uit toegevoegd gebied die in 2020 of 2021 een bijdrage hebben ontvangen op grond van het Welzijnsfonds houden recht op bijdragen op grond van het Welzijnsfonds tot 1 januari 2023.

Lid 6: Inwoners uit toegevoegd gebied kunnen slechts op grond van één van de regelingen, Welzijnsfonds of Meedoen, een bijdrage toegekend krijgen.

Lid 7: Tegemoetkomingen op grond van genoemde regelingen worden voortgezet totdat de einddatum van het besluit bereikt wordt of het besluit eerder op wettelijke gronden moet worden beëindigd.,

Lid 8: Op lopende handhavingsprocedures ten aanzien van inwoners uit toegevoegd gebied blijft de regelgeving van gemeente Haaren van toepassing.

Lid 9: Op bezwaarschriften van inwoners uit toegevoegd gebied, tegen besluiten die genomen zijn op grond van de regelingen van gemeente Haaren, wordt besloten met toepassing van die regelingen.

Naar boven