Verordening tot wijziging van de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning Vught 2020

De raad van de gemeente Vught;

 

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 9 februari 2021;

 

gelet op artikel 28 en 30 van de Wet arhi;

 

overwegende dat het in verband met het vervallen verklaren van gemeentelijke voorschriften van gemeente Haaren en geldend verklaren van voorschriften van de gemeente Vught in verband met de Wet van 8 juli 2020, houdende splitsing van de gemeente Haaren (Stb. 2020, 260) wenselijk is in overgangsrecht te voorzien;

besluit:

 

vast te stellen:

 

Verordening tot wijziging van de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning Vught 2020.

Artikel I

Aan artikel 11.4 worden de leden 5 tot en met 9 toegevoegd die komen te luiden:

  • 5.

    Op een aanvraag die voor 1 april 2021 is ingediend op grond van de Verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren, maar waarop op die datum nog niet is besloten, wordt besloten op grond van die verordening.

  • 6.

    Een inwoner houdt recht op een lopende voorziening verstrekt op grond van hoofdstuk 5 en 6 van de Verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren voor de duur van de toekenningsbeschikking of totdat het college een nieuw besluit heeft genomen waarbij het besluit waarmee deze voorziening is verstrekt op een wettelijke grond wordt beëindigd of ingetrokken.

  • 7.

    Een inwoner aan wie een voorziening is verstrekt met toepassing van bepaling 6.5.3 (Geen eigen bijdrage bij een minimum inkomen) van de Verordening Sociaal Domein is geen eigen bijdrage in de kosten voor een maatwerkvoorziening verschuldigd zolang aan de voorwaarden van bepaling 6.5.3 wordt voldaan en uiterlijk voor de duur van de toekenningsbeschikking of totdat het college een nieuw besluit heeft genomen waarbij het besluit waarmee deze voorziening is verstrekt op een wettelijke grond wordt beëindigd of ingetrokken.

  • 8.

    De bepalingen van hoofdstuk 8 van de Verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren blijven van toepassing op sancties waartoe voor 1 april 2021 op grond van die bepalingen een besluit is genomen tot het tijdstip waarop:

    • a.

      de beschikking volledig is uitgevoerd of ten uitvoer is gelegd;

    • b.

      de beschikking is ingetrokken of is komen te vervallen.

  • 9.

    Op bezwaarschriften, gericht tegen een besluit dat is genomen op grond van hoofdstuk 5 en 6 van de Verordening Sociaal Domein, wordt beslist met inachtneming van het bepaalde in die verordening.

Artikel II
  • 1.

    Dit besluit treedt in werking op 1 april 2021.

  • 2.

    Dit besluit wordt aangehaald als Verordening tot wijziging van de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning Vught 2020.

     

Aldus besloten door de raad van de gemeente Vught in zijn openbare vergadering van 25 maart 2021.

de griffier,

Drs. J.A. Deneer

de voorzitter,

R.J. van de Mortel

Toelichting bij de Verordening tot wijziging van de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning Vught 2020

 

Op 1 januari 2021 is de gemeente Haaren gesplitst en een deel van het grondgebied toegevoegd aan de gemeente Vught. De gemeentelijke voorschriften van gemeente Haaren blijven op het toegevoegde gebied van toepassing tot 1 januari 2023, tenzij deze eerder vervallen verklaard worden. De gemeentelijke voorschriften van gemeente Vught zijn op dit toegevoegde gebied niet van toepassing tot 1 januari 2023, tenzij deze eerder geldend worden verklaard.

De Verordening Maatschappelijke Ondersteuning Vught 2020 is met ingang van 1 april 2021 geldend verklaard voor toegevoegd gebied. De Verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren is tegelijkertijd vervallen verklaard. In de Verordening Maatschappelijke Ondersteuning is met dit besluit overgangsrecht opgenomen.

 

was

wordt

Artikel 11.4 Overgangsrecht

1. De Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Vught 2017 wordt ingetrokken met de inwerkingtreding van deze verordening;

2. Een cliënt houdt recht op een lopende voorziening verstrekt op grond van een van de in het eerste lid genoemde verordeningen totdat het college een nieuw besluit heeft genomen waarbij het besluit waarmee deze voorziening is verstrekt, wordt ingetrokken.

3. Aanvragen die zijn ingediend onder de in het eerste lid genoemde verordeningen en waarop nog niet is beslist bij het in werking treden van deze verordening, worden afgehandeld op grond van deze verordening.

4. Op bezwaarschriften tegen een besluit op grond van een van de in het eerste lid genoemde verordeningen wordt beslist met inachtneming van deze verordening.

Artikel 11.4 Overgangsrecht

1. De Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Vught 2017 wordt ingetrokken met de inwerkingtreding van deze verordening;

2. Een cliënt houdt recht op een lopende voorziening verstrekt op grond van een van de in het eerste lid genoemde verordening totdat het college een nieuw besluit heeft genomen waarbij het besluit waarmee deze voorziening is verstrekt, wordt ingetrokken.

3. Aanvragen die zijn ingediend onder de in het eerste lid genoemde verordening en waarop nog niet is beslist bij het in werking treden van deze verordening, worden afgehandeld op grond van deze verordening.

4. Op bezwaarschriften tegen een besluit op grond van een van de in het eerste lid genoemde verordeningen wordt beslist met inachtneming van deze verordening.

5. Op een aanvraag die voor 1 april 2021 is ingediend op grond van de Verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren, maar waarop op die datum nog niet is besloten, wordt besloten op grond van die verordening.

6. Een inwoner houdt recht op een lopende voorziening verstrekt op grond van hoofdstuk 5 en 6 van de Verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren voor de duur van de toekenningsbeschikking of totdat het college een nieuw besluit heeft genomen waarbij het besluit waarmee deze voorziening is verstrekt op een wettelijke grond wordt beëindigd of ingetrokken.

7. Een inwoner aan wie een voorziening is verstrekt met toepassing van bepaling 6.5.3 (Geen eigen bijdrage bij een minimum inkomen) van de Verordening Sociaal Domein is geen eigen bijdrage in de kosten voor een maatwerkvoorziening verschuldigd zolang aan de voorwaarden van bepaling 6.5.3 wordt voldaan en uiterlijk voor de duur van de toekenningsbeschikking of totdat het college een nieuw besluit heeft genomen waarbij het besluit waarmee deze voorziening is verstrekt op een wettelijke grond wordt beëindigd of ingetrokken.

8. De bepalingen van hoofdstuk 8 van de Verordening Sociaal Domein 2020 gemeente Haaren blijven van toepassing op sancties waartoe voor 1 april 2021 op grond van die bepalingen een besluit is genomen tot het tijdstip waarop:

a. de beschikking volledig is uitgevoerd of ten uitvoer is gelegd;

b. de beschikking is ingetrokken of is komen te vervallen.

9. Op bezwaarschriften, gericht tegen een besluit dat is genomen op grond van hoofdstuk 5 en 6 van de Verordening Sociaal Domein, wordt beslist met inachtneming van het bepaalde in die verordening.

 

Toelichting:

Lid 5: Aanvragen die onder de Verordening Sociaal Domein zijn ingediend, maar waarop op de datum van inwerkingtreding van dit besluit nog niet is besloten worden afgehandeld op grond van de Verordening Sociaal Domein.

Lid 6: De Wmo-voorzieningen die verstrekt zijn op grond van de Verordening Sociaal Domein blijven gelden totdat deze volgens de beschikking aflopen of, als dat eerder is, totdat deze op een wettelijke grond worden beëindigd of ingetrokken.

Lid 7: Degenen die voor een lopende Wmo-voorziening op grond van bepaling 6.5.3 van de Verordening Sociaal Domein geen eigen bijdrage voor een maatwerkvoorziening verschuldigd zijn, behouden dit recht, zolang aan de (inkomens)voorwaarden wordt voldaan en uiterlijk totdat de voorziening volgens de beschikking afloopt of totdat deze op een wettelijke grond wordt beëindigd of ingetrokken.

Lid 8: Handhavingsprocedures op grond van de Verordening sociaal domein werken uit op grond van de regels in die verordening.

Lid 9: Bij een bezwaarschrift wordt in genoemde gevallen beslist op basis van het recht van de Verordening sociaal domein.

Naar boven