Gemeenteblad van Nederweert
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Nederweert | Gemeenteblad 2021, 86054 | Overige besluiten van algemene strekking |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Nederweert | Gemeenteblad 2021, 86054 | Overige besluiten van algemene strekking |
Besluit van de burgemeester van de gemeente Nederweert houdende regels omtrent preventie, signalering, handhaving, hulpverlening en het opwerpen van barrières om te voorkomen dat georganiseerde criminaliteit, criminele organisaties of personen misbruik maken van legale structuren (Damoclesbeleid Nederweert 2021)
De Burgemeester van Nederweert:
gezien de uitgangspunten van het Hennepconvenant Limburg 2012 en de taak die de burgemeester hierin heeft op het gebied van integrale veiligheid en zijn verantwoordelijkheden in het kader van preventie, signalering, handhaving, hulpverlening en het opwerpen van barrières om te voorkomen dat georganiseerde criminaliteit, criminele organisaties of personen misbruik maken van legale structuren;
dat artikel 13b, eerste lid, van de Opiumwet de burgemeester de bevoegdheid geeft om een last onder bestuursdwang toe te passen indien in woningen of lokalen dan wel in of op bij woningen of zodanige lokalen behorende erven een middel als bedoeld in lijst I of II van de Opiumwet wordt verkocht, afgeleverd of verstrekt dan wel daartoe aanwezig is;
dat de wettekst van artikel 13b Opiumwet als volgt luidt:
Lid 1: Als beleidsuitgangspunt wordt als regel gekozen voor het opleggen van een last onder bestuursdwang en niet voor het opleggen van een dwangsom. Een last onder bestuursdwang is een directer middel dat in tegenstelling tot de dwangsom binnen een concreet gesteld begunstigingstermijn tot feitelijke beëindiging van de overtreding leidt.
Lid 2: Bij het opleggen van een last onder bestuursdwang wordt in principe gekozen voor sluiting van de woning/het lokaal. Dit moet als de meest effectieve maatregel worden beschouwd om de met de Opiumwet strijdige situatie te doen beëindigen en herhaling ervan te voorkomen. Bij wijze van uitzondering kan in concrete gevallen, waar het middel van sluiting niet adequaat of niet evenredig is, bekeken worden welke andere bestuursrechtelijke maatregel dient te worden toegepast.
Lid 3: De sluitingsbevoegdheid van de burgemeester op basis van artikel 13b Opiumwet en de overige daarmee samenhangende maatregelen kan uitsluitend toepassing krijgen op basis van schriftelijke bewijsstukken.
Lid 4: Als begunstigingstermijn wordt een periode van 72 uur aangehouden waarbinnen betrokkene zelf in de gelegenheid is om gehoor te geven aan de opgelegde last. Bij lokalen geldt dat binnen het eerste uur van deze 72 uur de klanten uit de inrichting dienen te worden verwijderd.
Lid 5: Indien er feitelijk tot sluiting wordt overgegaan zal de woning/het lokaal voor een ieder ontoegankelijk worden gemaakt (dichttimmeren en verzegelen).
Lid 6: De duur van de sluiting is afhankelijk van de overtreding en van de vraag of de woning/het lokaal reeds eerder gesloten is geweest en varieert van een sluiting voor drie maanden tot een sluiting voor onbepaalde tijd. Hierbij wordt verwezen naar de handhavingmatrices op pagina’s 6 en 7, onder artikelen 2 en 3.
Lid 7: De onderhavige beleidsregels m.b.t. toepassing van artikel 13b Opiumwet vormen een richtlijn waarvan de burgemeester in voorkomende gevallen bij bijzondere omstandigheden gemotiveerd, kan afwijken.
Lid 8: Voor het toepassen van de bevoegdheid voortvloeiende uit artikel 13b Opiumwet wordt verwezen naar aanwezigheid van verdovende middelen op lijst I en II van de Opiumwet. Op lijst II is hennep in al zijn verschijningsvormen opgenomen, hiervan zijn alleen zaden uitgesloten.
Lid 9: Met betrekking tot de omschrijving van het “verkopen, afleveren, verstrekken dan wel daartoe aanwezig hebben” van verdovende middelen volgt uit het woord “daartoe” dat de enkele aanwezigheid van verdovende middelen – waaronder hennep in al zijn verschijningsvormen – ten behoeve van verkoop, aflevering of verstrekking de bevoegdheid verschaft tot sluiting. Teneinde een last onder bestuursdwang te kunnen opleggen is het niet vereist dat de verdovende middelen daadwerkelijk zijn verhandeld.
Lid 10: Bij toepassing van de bevoegdheid voortvloeiende uit artikel 13b Opiumwet wordt aansluiting gezocht bij de artikelen 2, 3, 10 en 11 Opiumwet en de Aanwijzing Opiumwet. Concreet betekent dit dat er sprake is van een overtreding in de zin van dit beleid bij een hoeveelheid softdrugs van meer dan 5 gram en bij een hoeveelheid harddrugs van meer dan 0,5 gram.
Lid 11: Een wijziging in de huursituatie wordt als niet ter zake doende beschouwd indien deze wordt aangebracht nadat het voornemen tot het op opleggen van een last onder bestuursdwang is uitgegaan. De ratio hierachter is dat de verhuurder niet met het plaatsen van andere huurders onder de genoemde last kan uitkomen. Het is immers op dat moment nog steeds noodzakelijk de loop van een dergelijk pand af te halen, het enkel plaatsen van nieuwe huurders leidt niet tot het voorkomen van herhaling van een met de Opiumwet strijdige situatie
Lid 12: Voorbereidende handelingen: het in een lokaal of woning aanwezig hebben van voorwerpen of stoffen die duidelijk bestemd zijn voor het telen of bereiden van drugs, zoals, niet limitatief, bepaalde apparatuur, chemicaliën en versnijdingsmiddelen.
Lid 1: Indien er bij de eerste constatering sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van softdrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt zonder waarschuwing het lokaal gesloten voor de duur van 6 maanden.
Lid 2: Indien binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt het lokaal gesloten voor de duur van 12 maanden. Wordt er binnen 3 jaar een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, dan wordt het lokaal gesloten voor de duur van 12 maanden.
Lid 3: Indien hierna binnen drie jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van soft- of harddrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd. Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekken van de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.
Lid 4: Indien er sprake is van een grootschalige hennepkwekerij wordt het lokaal, zonder waarschuwing, gesloten voor de duur van 6 maanden. Of sprake is van een grootschalige hennepplantage is afhankelijk van de omstandigheden van het geval, zoals het aantal planten, het gebruik van lampen, het gebruik van een bewateringssysteem, een afgetapte stroomvoorziening, eerdere oogsten en de bedreiging voor de openbare orde en veiligheid.
Lid 5: Indien er sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt het lokaal, zonder waarschuwing, gesloten voor de duur van 12 maanden.
Lid 6: Indien binnen 3 jaar, nadat sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, vervolgens opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van harddrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd. Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekken van de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.
Lid 7: Wordt binnen 3 jaar, nadat sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, vervolgens een overtreding geconstateerd ten aanzien van softdrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, dan wordt het lokaal gesloten voor de duur van 12 maanden. Indien hierna binnen drie jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt het lokaal gesloten voor onbepaalde tijd. Indien er sprake is van een vergunning wordt bovendien de leidinggevende schriftelijk opgeroepen voor het horen van diens visie over de geconstateerde feiten en wordt het voornemen tot intrekken van de vergunning bekendgemaakt. Wanneer geen nieuwe feiten worden aangevoerd, wordt de vergunning ingetrokken.
Het vorenstaande resulteert in de volgende handhavingmatrix:
Lid 1: Indien sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van softdrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt volstaan met een waarschuwing.
Lid 2: Indien binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt de woning gesloten voor de duur van 3 maanden. Wordt er binnen 3 jaar een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe , dan wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor de duur van 6 maanden.
Lid 3: Indien hierna binnen 3 jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt de woning gesloten voor de duur van 6 maanden. Wordt een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, dan wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor de duur van 12 maanden.
Lid 4: Indien hierna binnen 3 jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van soft- of harddrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor onbepaalde tijd.
Lid 5: Indien er sprake is van een grootschalige hennepkwekerij wordt in afwijking van lid 1 de woning, zonder waarschuwing, gesloten voor de duur van 3 maanden. Of sprake is van een grootschalige hennepplantage is afhankelijk van de omstandig-heden van het geval, zoals het aantal planten, het gebruik van lampen, het gebruik van een bewateringssysteem, een afgetapte stroomvoorziening, eerdere oogsten en de bedreiging voor de openbare orde en veiligheid.
Lid 6: Indien er sprake is van het verkopen, afleveren of verstrekken dan wel daartoe aanwezig zijn van harddrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe wordt, zonder waarschuwing, de woning gesloten voor de duur van drie maanden.
Lid 7: Indien binnen 3 jaar opnieuw een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt de woning gesloten voor de duur van 3 maanden. Wordt er binnen 3 jaar een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor de duur van 6 maanden.
Lid 8: Indien hierna binnen 3 jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van softdrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt de woning gesloten voor de duur van 6 maanden. Wordt een overtreding geconstateerd ten aanzien van harddrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, dan wordt de woning zonder waarschuwing onmiddellijk gesloten voor de duur van 12 maanden.
Lid 9: Indien hierna binnen 3 jaar wederom een overtreding wordt geconstateerd ten aanzien van soft- of harddrugs dan wel de voorbereidende handelingen daartoe, wordt de woning zonder waarschuwing gesloten voor onbepaalde tijd.
Het vorenstaande resulteert in de volgende handhavingmatrix:
Deze beleidslijn treedt in werking de dag na publicatie van de bekendmaking van het besluit tot vaststelling.
Deze beleidslijn wordt aangehaald als het Damoclesbeleid Nederweert 2021.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2021-86054.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.