Gemeenteblad van Vlissingen
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Vlissingen | Gemeenteblad 2021, 84732 | Verordeningen |
Zoals vergunningen, bouwplannen en lokale regelgeving.
Adressen en contactpersonen van overheidsorganisaties.
U bent hier:
Datum publicatie | Organisatie | Jaargang en nummer | Rubriek |
---|---|---|---|
Vlissingen | Gemeenteblad 2021, 84732 | Verordeningen |
Verordening Monumentencommissie Vlissingen 2022
De gemeenteraad van Vlissingen;
overwegende dat op grond van de Omgevingswet een herziening van het adviesstelsel over aanvragen om een omgevingsvergunning voor een rijksmonumentenactiviteit met betrekking tot een monument noodzakelijk is;
gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 9 februari 2021, nr. 1280768;
gelet op de artikelen 108 en 149 van de Gemeentewet en afdeling 17.2 van de Omgevingswet;
vast te stellen de Verordening Monumentencommissie Vlissingen 2022:
1 ̊. een rijksmonumentenactiviteit met betrekking tot een monument;
2 ̊. een omgevingsplanactiviteit die betrekking heeft op een voorbeschermd gemeentelijk mo-nument of een gemeentelijk monument;
3 ̊. een omgevingsplanactiviteit in geval de commissie in het omgevingsplan als adviseur is aangewezen;
4 ̊. een andere activiteit in geval het college een advies nodig acht met het oog op het berei-ken en in stand houden van een goede omgevingskwaliteit;
c. het college te adviseren over het door de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aanwijzen van een onroerende zaak als rijksmonument ingevolge artikel 3.1, lid 1, van de Erfgoedwet of over het aan een locatie geven van de functie-aanduiding gemeentelijk monu-ment op grond van artikel 4.2, lid 1, van de Omgevingswet;
d. het college te adviseren over het ontwikkelen van beleid inclusief omgevingsvisie, omgevings¬plan en maatwerkregels voor de omgevingskwaliteit;
De leden van de commissie ontvangen voor de uitvoering van hun werk¬zaam¬heden een uurver-goe¬ding en een uurvergoeding voor de gemaakte reistijd. Deze vergoeding is van toepassing op de leden die aan een vergadering van de commissie deelnemen. De vergoeding bedraagt € 98,98 per uur [stand per 1 januari 2021]. De hoogte van de vergoe¬ding wordt aangepast met het loonstijgingspercentage volgens de cao voor archi¬tec¬ten¬bu¬reaus.
artikel 4 voorzitter en secretariaat
De commissie wordt bijgestaan door een ambtelijk secretaris en een deskundig ondersteuner welke ondersteuner niet permanent benoemd wordt maar voor een beperkte periode van maximaal één jaar waarbij de gemeenteraad van iedere wijziging bij deze functie direct op de hoogte wordt gebracht. Het college kan één of meer ambtenaren als adjunct-secretaris aanwijzen.
De commissie vergadert voor een goede uitvoering van de in artikel 2, lid 1 van deze verordening be¬doelde taak zo vaak als nodig is. De vergaderingen kunnen fysiek of digitaal worden gehou-den. De voorzitter en de secretaris stellen een vergaderschema op. De commissie bekrachtigt dit schema. De secretaris plaatst het vergaderschema op de gemeentelijk website.
De fysieke of digitale vergaderingen van de commissie zijn openbaar. Een vergadering of een gedeelte daarvan is niet openbaar wanneer één van de gronden van artikel 10, lid 1, van de Wet openbaarheid van bestuur van toepassing is. En voorts in de gevallen waarin het belang van openbaarheid niet opweegt tegen de in artikel 10, lid 2, van die wet genoemde belangen.
De voorzitter draagt zorg voor oproeping van de leden onder mededeling van de voor de ver¬ga-de¬ring opgestelde agenda. De voorzitter maakt in de oproeping bekend of de vergadering fysiek of digitaal wordt gehouden. De voorzitter houdt zo veel mogelijk rekening met de vergader¬voor-keur van de in lid 11 en 12 van dit artikel genoemde personen.
De leden van de commissie onthouden zich van deelneming aan de beraadslagingen en aan de besluitvorming omtrent enige zaak, waarmee zij middellijk of onmiddellijk zijn betrokken en er fei-ten of omstandigheden bestaan waardoor zij niet onbevooroordeeld zijn of hun onpartijdigheid schade zou kunnen lijden.
Alle aanvragers, opdrachtgevers, ontwerpers van bouwplannen, eigenaren van panden of ob¬jec-ten hebben spreekrecht over de aanvragen en zaken die zij hebben ingebracht tijdens de verga-de¬ring van de commissie. Indien dezen bij de fysieke of digitale behandeling aanwezig willen zijn en gebruik willen maken van het spreekrecht, melden zij zich hiervoor rechtstreeks aan bij de secre¬taris en geven hun voorkeur voor de vergadervorm aan. De secretaris bevestigt daarna het gebruik van het spreekrecht en regelt de tijdsindeling op de agenda van de commis¬sie.
De besluiten van de commissie worden genomen bij meerderheid van stem¬men. Indien bij het ne-men van een besluit over een zaak door geen van de leden stemming wordt gevraagd, wordt het voorstel geacht te zijn aangenomen. Voor het tot stand komen van een besluit bij een stem¬ming wordt de vol¬strek¬te meerderheid vereist van de leden die aan de stemming hebben deel¬ge¬no-men. Bij een schriftelijke stemming worden de leden, die blanco briefjes hebben ingeleverd, ge-acht niet aan de stemming te hebben deelgenomen. Bij staking van stemmen beslist de stem van de voorzitter.
De commissie baseert haar advies, voor zover beschikbaar en van toepassing, op de Omgevingsvisie, het Omgevingsplan en de beleidsregels, zoals bedoeld in artikel 4.19 van de Omgevingswet. Bij een advies over een rijksmonumentenactiviteit neemt de commissie de uit-gangs¬punten, bedoeld in artikel 5.22 van de Omgevingswet, in acht.
De adviezen van de commissie zijn deugdelijk gemotiveerd en worden openbaar ge¬maakt. Een advies of een gedeelte daarvan is niet openbaar wanneer één van de gronden van artikel 10, lid 1, van de Wet openbaarheid van be¬stuur van toepassing is. En voorts in de gevallen waarin het belang van openbaarheid niet opweegt tegen de in artikel 10, lid 2, van die wet genoemde belan-gen. Bij niet [geheel] positieve adviezen geeft de commissie de richting aan waarin het [bouw]-plan aangepast moet worden om wel voor een positieve beoordeling in aanmerking te kunnen ko-men.
De commissie kan een werkgroep instellen die uitsluitend de voorbereiding van de door haar uit te brengen adviezen verzorgt. De werkgroep heeft tot taak de commissie bij te staan of te onder-steu¬nen door middel van veldwerk, be¬zich¬tiging, verzamelen van gegevens en documentatie, kort bouw¬historisch onder¬zoek, e.d.. Een werkgroep bestaat uit maximaal 3 leden. De commissie in-for¬meert en ad¬vi¬seert het college over de hiervoor in te zetten on¬der¬steuning. Het college regelt de benoe¬ming en het ontslag. Het bepaalde in de artikel 3, lid 6 en in artikel 6, lid 12 van deze ver¬ordening, is op de leden van de werkgroep van overeenkomstige toe¬pas¬sing.
artikel 10 wijziging verordening
Deze verordening wordt niet gewijzigd of ingetrokken dan nadat de commissie over het ontwerp wijzigingsvoorstel haar zienswijze heeft gegeven.
Als voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet een aanvraag om een besluit is ingediend, blijft het oude recht over de commissie op het gebied van welstand en monumentenzorg van kracht. Daarbij moet in acht worden genomen dat de in deze verordening ingestelde commissie wordt geacht de commissie te zijn, zoals genoemd in artikel 8 van de Woningwet, dan wel in artikel 9.1, lid 1, onder a, van de Erfgoedwet in samenhang met artikel 15 van de Monumentenwet 1988.
artikel 12 intrekken oude regeling
Het Reglement op de monumentencommissie 2011, vastgesteld bij besluit van de gemeenteraad van 31 mei 2018, wordt ingetrokken bij de inwerkingtreding van deze verordening.
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2021-84732.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.