Verordening van de gemeenteraad van de gemeente Vijfheerenlanden houdende regels omtrent geurhinder (Geurverordening gemeente Vijfheerenlanden)

De raad van gemeente Vijfheerenlanden,

gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 3 november

2020;

 

Besluit:

  • 1.

    De Gebiedsvisie in het kader van de geurverordening en de Geurverordening Vijfheerenlanden vast te stellen.

  • 2.

    In te stemmen met de beantwoording van de ingekomen zienswijzen over de stukken onder 1. middels de Nota van beantwoording.

Artikel 1: Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a)

    de wet: de Wet geurhinder en veehouderij;

  • b)

    veehouderij: inrichting die tot een krachtens artikel 1.1, derde lid, van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht aangewezen categorie behoort en is bestemd voor het fokken, mesten, houden, verhandelen, verladen of wegen van dieren.

  • c)

    geurbelasting: de waarde ter plaatse van de gevel van het gevoelige object, berekend met V-stacks, uitgedrukt in Europese odour units per tijdseenheid.

  • d)

    geurgevoelig object: object zoals bedoeld in artikel 1 van de Wet geurhinder en veehouderij.

  • e)

    Odour units (ouE/m3.P98): geurconcentratie als aantallen Europese odour units in een volume-eenheid lucht (ouE/m3), gemeten volgens de NEN-EN 13725:2003 “Luchtbepaling van de geurconcentratie door dynamische olfactometrie”. In deze verordening wordt voor de geurbelasting uitgegaan van het gebruikelijke 98-percentiel geurconcentratie. Dat betekent dat de – met een verspreidingsmodel – berekende geurconcentratie gedurende 98 procent van de tijdseenheid niet wordt overschreden.

  • f)

    vaste afstandsdieren: dieren van een diercategorie waarvoor niet bij de ministeriële Regeling geurhinder en veehouderij een geuremissiefactor is vastgesteld.

Artikel 2: Aanwijzing gebieden

  • 1.

    Het gebied als bedoeld in artikel 6, lid 1 van de Wet is het gebied zoals aangegeven op de bij deze verordening behorende en als zodanig gewaarmerkte kaart 1 (bijlage 1: andere geurnorm).

  • 2.

    Het gebied als bedoeld in artikel 6, lid 2 van de Wet wordt aangewezen het gehele grondgebied van de gemeente Vijfheerenlanden.

  • 3.

    Het gebied als bedoeld in artikel 6, lid 3 van de Wet wordt aangewezen het gehele grondgebied van de gemeente Vijfheerenlanden.

Artikel 3: Andere afstanden voor de geurbelasting

In afwijking van artikel 3, lid 1 van de Wet bedraagt de maximale waarde voor de geurbelasting van een veehouderij op een geurgevoelig object in het gebied als genoemd in artikel 2, lid 1 van deze verordening 3,5 odour units.

Artikel 4: Andere afstanden geurgevoelige objecten

In afwijking van artikel 4, lid 1 van de Wet bedraagt de minimale afstand van een veehouderij tot een geurgevoelig object in het gebied als genoemd in artikel 2, lid 3 van deze verordening:

  • 1.

    Binnen de bebouwde kom 50 meter;

  • 2.

    Buiten de bebouwde kom 25 meter.

Artikel 5: Andere waarden voormalige agrarische bedrijfswoningen

In afwijking van artikel 3, lid 2 van de Wet, artikel 4, lid 1 van de Wet en artikel 4 van deze verordening bedraagt de minimale afstand tussen de voormalige eigen veehouderij en een geurgevoelig object dat onderdeel uit heeft gemaakt van deze veehouderij in het gebied als genoemd in artikel 2, lid 2 van deze verordening: 0 meter.

Artikel 6: Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als de “Geurverordening gemeente Vijfheerenlanden”.

Artikel 7: Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na bekendmaking.

Artikel 8: Intrekking oude regeling

Op de dag van inwerkingtreding van deze verordening, worden de volgende verordeningen en visies ingetrokken:

  • -

    Gebiedsvisie en geurverordening extensieve veehouderij Gemeente Leerdam, in werking getreden 15 juli 2010;

  • -

    Geurverordening 2015 gemeente Leerdam, in werking getreden 23 september 2015;

  • -

    Gebiedsvisie en Geurverordening gemeente Zederik, in werking getreden 1 juni 2009;

Artikel 9: Overgangsbepaling

Op een aanvraag om milieuvergunning die is ingediend vóór het tijdstip waarop deze geurverordening van kracht wordt en waarop op de datum van inwerkingtreding van deze geurverordening nog niet is beschikt, zijn de bepalingen van deze nieuwe geurverordening van toepassing.

Aldus besloten door de raad van Vijfheerenlanden in zijn openbare vergadering van 15 december 2020

de raadsgriffier

K.I. (Krista) Goossens

de voorzitter

S. (Sjors) Fröhlich

Naar boven