Besluit van de gemeenteraad van de gemeente Zoeterwoude houdende regels omtrent het aanwijzen van gevallen van activiteiten waarbij participatie van en overleg met derden verplicht is voordat een aanvraag om een omgevingsvergunning kan worden gedaan

De gemeente Zoeterwoude laat weten dat de gemeenteraad een besluit heeft genomen over verplichte participatie bij aanvragen om omgevingsvergunning. Dit besluit is genomen op 18 februari 2021. Dit besluit gaat gelden als de Omgevingswet gaat gelden. Waarschijnlijk is dat vanaf 2022.

 

Soms moet iemand die een omgevingsvergunning aanvraagt verplicht aan participatie doen

Dat betekent dat de aanvrager van de omgevingsvergunning verplicht is om de omgeving (iedereen die in de buurt woont of op een andere manier daar een belang heeft) bij zijn of haar plan te betrekken. Dit moet gebeuren voordat de vergunning aangevraagd mag worden. Het gaat om omgevingsvergunningen die gaan over gevallen die de gemeenteraad heeft aangewezen en die afwijken van het omgevingsplan. Dit is een besluit zoals bedoeld in artikel 16.55 lid 7 van de Omgevingswet.

 

Het besluit van de gemeenteraad staat hieronder

De raad van de gemeente Zoeterwoude,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 15 december 2020,

gelet op artikel 16.55, lid 7 van de Omgevingswet,

Besluit:

  • I.

    De volgende gevallen van activiteiten aan te wijzen waarbij participatie van en overleg met derden verplicht is voordat een aanvraag om een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit waarvoor het college van burgemeester en wethouders het bevoegd gezag is, kan worden gedaan:

    • a.

      Bouwactiviteit indien hoger dan 1 meter.

    • b.

      Gebruiksactiviteit indien zich gevolgen van enige betekenis kunnen voordoen op percelen van derden.

    • c.

      Milieubelastende activiteiten indien zich gevolgen van enige betekenis kunnen voordoen op percelen van derden.

  • II.

    Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag waarop de Omgevingswet in werking treedt.

 

Aldus besloten in de openbare raadsvergadering van 18 februari 2021.

Naar boven