Raadsbesluit aanpassing algemeen-belang-besluit zwembad

De raad van de gemeente Beesel

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beesel van 3 november 2020,

  • 1.

    gelet op artikel 25h, vijfde en zesde lid, van de Mededingingswet;

B E S L U I T:

  • 1.

    Vast te stellen dat de volgende economische activiteiten plaatsvinden in het algemeen belang in de zin van artikel 25, vijfde lid, van de Mededingingswet”:

  • 2.
    • 1.

      Bruikleen en exploitatie zwembad De Bercken.

Toelichting:

 

Inleiding

Hoofdstuk 4b van de Mededingingswet heeft tot doel het creëren van zo gelijk mogelijke concurrentieverhoudingen tussen overheden die als aanbieder van goederen of diensten aan derden optreden. (ondernemer) enerzijds en andere, particuliere ondernemingen anderzijds (Kamerstukken II, 2007-2008, 31354, nr. 3, blz. 2). Daartoe is voorzien in een aantal gedragsregels waaraan overheden zich moeten houden bij het verrichten van economische activiteiten. Een van deze gedragsregels betreft de verplichting om afnemers van een product of dienst ten minste de integrale kosten van dat product of die dienst in rekening te brengen, zoals bepaald in artikel 25i, eerste lid, van de Mededingingswet.

In artikel 25h, vijfde lid, van de mededingingswet is echter bepaald dat hoofdstuk 4b niet van toepassing is op economische activiteiten die plaatsvinden in het algemeen belang. Op grond van artikel 25h, zesde lid, van de Mededingingswet geschiedt de vaststelling of economische activiteiten plaatsvinden in het algemeen belang voor gemeenten door de gemeenteraad.

Een balans moet worden gevonden tussen de hoofdregel van artikel 25i, eerste lid, van de Mededingingswet en de daarop in artikel 25h, vijfde en zesde lid, van de Mededingingswet voorziene uitzonderingsmogelijkheid. De vaststelling dat sprake is van een algemeen belang dat, afgewogen tegen het belang van de betrokken particuliere onderneming(en), rechtvaardigt dat een economische activiteit buiten de reikwijdte van de gedragsregels van hoofdstuk 4b van de Mededingingswet wordt geplaatst vergt een deugdelijke motivering.

 

Relevante feiten

De gemeente Beesel heeft een aantal sportaccommodaties in eigendom, waaronder zwembad De Bercken gelegen aan de Bösdaellaan 2 te 5953 BW Reuver.

In 1996 heeft de gemeente het zwembad om niet in bruikleen gegeven aan Stichting Zwembad ‘De Bercken’, die werd opgericht om het zwembad als openbare voorziening te exploiteren, om zo sluiting van het zwembad te voorkomen. Stichting Zwembad ‘De Bercken’ bestaat uit vrijwilligers die zich gezamenlijk inzetten voor de exploitatie van het zwembad.

Het zwembad is door zijn ligging aan de rand van Reuver goed bereikbaar. Dit geldt als een meerwaarde, in het bijzonder voor kinderen en jongeren uit de gemeente die zelfstandig lopend en per fiets naar het zwembad kunnen komen.

Bezoekers komen veelal uit de gemeente Beesel. In mindere mate brengen bezoekers van het recreatiepark De Lommerbergen een bezoek aan Zwembad de Bercken. Dit gebeurt voornamelijk op hete dagen.

De bezoekers van Zwembad de Bercken bestaan voor het merendeel uit gezinnen en/of jonge kinderen tot en met 12 jaar. Daarnaast zijn er oudere bezoekers van 55+ die met name ’s ochtends baantjes komen trekken.

De jeugd van 12 – 18 jaar is wat minder vertegenwoordigd.

Stichting Zwembad ‘De Bercken’ heeft een huurovereenkomst afgesloten met zwemclub ROB.

Stichting Zwembad ‘De Bercken’ ziet zich al jaren geconfronteerd met een slechts zeer licht positief exploitatieresultaat. Zou zij de integrale kosten in rekening moeten brengen, dan resulteert dit voor komend seizoen in een tariefstijging van 126 % ten opzichte van het huidige tarief.

 

Algemeen belang

De raad van de gemeente Beesel ziet een algemeen belang in het aanbieden van een openluchtzwembad binnen de gemeente. Dit algemeen belang is gelegen in de volksgezondheid alsook in de maatschappelijk welzijn. Een openluchtzwembad biedt gelegenheid tot sport en beweging, buitenrecreatie, ontmoeting en is een ontwikkel- en opleidingsplaats voor vrijwilligers, en is daarmee dienstig aan dit belang.

Ten eerste is het feit van algemene bekendheid dat sport en beweging een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van gezondheidsproblemen zoals overgewicht, diabetes en depressie. De gemeente zet zich in voor een gezonde en actieve leefstijl in een gezonde omgeving, zoals blijkt uit haar initiatief ‘gewoon samen fit’. De raad van de gemeente ziet jongeren op gezond gewicht en een omgeving die uitnodigt tot gezond gedrag dan ook als belangrijke speerpunten. Het openluchtzwembad draagt als sportaccommodatie bij aan deze doelstellingen.

Ten tweede vormt haar slogan ‘Gewoon anders, gewoon samen’ een belangrijke leidraad voor de gemeente. De raad van de gemeente stelt zichzelf tot doel de sociale cohesie en zorgen voor elkaar te ondersteunen en te versterken. Hierbij speelt tevens dat de gemeente niet alleen de sociale binding wenst te versterken maar ook de organisatiekracht van haar inwoners zodat zij ook andere initiatieven om de leefbaarheid te vergroten, succesvol kunnen organiseren. Het openluchtzwembad draagt bij aan deze doelstellingen, nu het een ontmoetingsplek vormt voor sporters, recreanten en vrijwilligers.

Bovenal stelt de raad zich op het standpunt dat dit algemeen belang slechts dan gediend is, wanneer al haar inwoners de kans hebben om van bovengenoemde baten te profiteren, ongeacht hun financiële draagkracht. De toegang tot het openluchtzwembad moet daarom laagdrempelig zijn, wat meebrengt dat de entreeprijs voor eenieder betaalbaar is. Indien Stichting Zwembad ‘De Bercken’ gehouden is de integrale kostprijs aan haar bezoekers in rekening te brengen, is daarvan helemaal niet sprake. Zoals gesteld zou deze gehoudenheid voor komend seizoen per saldo resulteren in een ruimschootse verdubbeling van de entreeprijzen (een tariefstijging van 126 %). Verwezen wordt naar onderstaande tabel met de huidige tarieven en de tarieven op basis van integrale kosten.

  • Huidig tarief

    Tarief o.b.v. integrale kosten

    Losse entree

    € 4,00

    € 9,00

    Meerbaden entree

    € 35,00

    € 79,00

    Abonnement

    € 25,00

    € 57,00

    Verenigingen

    € 1.319,00

    € 2.987,00

Een tariefstelling op basis van integrale kosten zal een aanzienlijke groep inwoners ervan weerhouden om gebruik te maken van het openluchtzwembad zodat het nagestreefde algemeen belang daarmee niet gediend wordt. De raad heeft zich ervan vergewist dat marktpartijen met hun aanbod en de door hen gehanteerde voorwaarden het nagestreefde algemeen belang niet kunnen dienen. De exploitant van Billybird heeft interesse getoond maar geen concreet en onderbouwd aanbod gedaan. Hij geeft aan om in afwachting te zijn van een aanbestedingsprocedure en hierop te reageren. De exploitant geeft aan dat hij verwacht een goede inschrijving te kunnen doen wanneer de gemeente de exploitatie van het zwembad aanbesteed. Hij meent dat de gemeente tot aanbesteden is gehouden. De exploitant is in een gesprek uitgelegd dat de gemeente deze concessieopdracht voor diensten aan Stichting ‘Zwembad De Bercken’ niet hoeft aan te besteden omdat er sprake is van quasi-inbesteding.

Binnen het lokale verzorgingsgebied van de gemeente zijn geen vergelijkbare zwembaden gelegen. Vergelijkbare zwembaden zijn gelegen in Swalmen, Blerick en Kessel. Deze zwembaden worden gerund door vrijwilligers. Door de afstand tot de zwembaden gelegen in Swalmen en Blerick zijn deze echter niet gelegen in het verzorgingsgebied van de gemeente Beesel. Het zwembad in Kessel is alleen bereikbaar via de veerpont. Dit geldt als een barrière en hierdoor rekenen we dit zwembad eveneens niet tot het verzorgingsgebied. Deze zwembaden zien elkaar niet als concurrenten en zij overleggen periodiek met elkaar. Stichting Zwembad ‘De Bercken’ heeft met hen twee keer per jaar een regio-overleg.

Het Drakenrijk is een natuurbad en is geen vergelijkbaar zwembad. Dit geldt eveneens voor het subtropisch zwemparadijs van Landal De Lommerbergen. Dit is eveneens naar zijn aard een ander soort zwemwater.

De tarieven van de overige zwembaden (marktprijzen) liggen bovendien beduidend hoger dan de thans door Stichting Zwembad ‘De Bercken’ gehanteerde tarieven, en naar mening van de raad evenmin dienend aan het nagestreefde algemeen belang.

 

Bevoegdheid

Het voorgaande heeft de raad van de gemeente Beesel bewogen te onderzoeken of zij in redelijkheid gebruik kan maken van haar bevoegdheid op grond van artikel 25, zesde lid, van de Mededingingswet, door vast te stellen dat de bruikleen en exploitatie van zwembad De Bercken zullen plaatsvinden in het algemeen belang.

De raad overweegt dat het nagestreefde algemeen belang is gediend met een voortzetting van de tarieven zoals die nu gehanteerd worden:

  • Losse entree

    € 4,00

    Tienbaden entree

    € 35,00

    Abonnement

    € 25,00

    Verenigingen

    € 1.319,00

Enerzijds wordt het door de gemeente beoogde effect met deze tariefstelling daadwerkelijk bereikt. Anderzijds wordt enig nadeel voor betrokken ondernemingen zoveel mogelijk beperkt. In dit verband constateert de raad van de gemeente dat BillyBird, de exploitant van het Drakenrijk, recentelijk kenbaar heeft gemaakt het als een vorm van concurrentie te zien dat Stichting Zwembad ‘De Bercken’ de tarieven enkel gestand kan doen houden met behulp van de gemeentelijke exploitatiesubsidie die zij ontvangt. Dit betreft echter geen vergelijkbaar zwembad. Het Drakenrijk is immers een natuurwater en trekt hierdoor en door zijn ligging een andere soort bezoekers aan.

Dit volgt de raad goed. Zoals gesteld bestaan binnen het lokale verzorgingsgebied van het zwembad geen terdege vergelijkbare faciliteiten zodat zwembad De Bercken niet of nauwelijks concurreert. De raad van de gemeente Beesel overweegt dat een algemeen-belang-besluit onder deze omstandigheden niet zal resulteren in enig nadeel voor betrokken ondernemingen, althans niet in enig nadeel dat redelijkerwijs niet ten laste van de betrokken onderneming(en) behoort te blijven en waarvoor compensatie moet worden aangeboden.

 

Om voorgaande reden besluit de raad van de gemeente Beesel vast te stellen dat bruikleen en exploitatie van zwembad De Bercken plaatsvinden in het algemeen belang in de zin van artikel 25, vijfde lid, van de Mededingingswet.

 

Aldus vastgesteld door de raad van Beesel in zijn openbare vergadering van 14 december 2020.

  • griffier,

    voorzitter,

    N.H.P. Vintcent MA

    B.C.M. Vostermans

Bezwaarclausule

Als u het niet eens bent met dit besluit en u bent belanghebbende, dan kunt u binnen 6 weken na de verzenddatum van dit besluit, een bezwaarschrift indienen bij de raad van de gemeente Beesel, Postbus 4750, 5953 ZK in Reuver. Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en bevat uw naam, adres, dagtekening, het besluit waartegen het gericht is en de reden waarom u bezwaar maakt.

 

Naar boven