Uitvoeringsprogramma 2021 Omgevingsdienst IJmond

Inleiding

Voor u ligt het Raamwerk ‘Uitvoeringsprogramma 2021 Omgevingsdienst IJmond’. Met dit programma geven het dagelijks en algemeen bestuur van Omgevingsdienst IJmond (hierna ODIJ) inzicht in wat de gemeentebesturen, het provinciebestuur en anderen in 2021 van ons mogen verwachten. We hebben dit jaar gekozen voor het opstellen van een “raamwerk” uitvoeringsprogramma om een aantal redenen:

  • -

    het is niet duidelijk in hoeverre we gelet op de Corona crisis in 2021 weer 100% operationeel kunnen zijn;

  • -

    2021 is het jaar waarin onze bestanden en automatisering per gemeente Omgevingswetproof moeten worden gemaakt. Er lopen enkele pilots waarvan de omvang van de werkzaamheden en tijdsbesteding nog moeilijk is in te schatten;

  • -

    onze deelnemende gemeenten hebben allen een eigen koers en tijdpad ten aanzien van de implementatie van de Omgevingswet. Het is dan ook ingewikkeld om de inzet van onze dienst voor 100% te kunnen plannen;

  • -

    binnen een aantal gemeenten is nog niet duidelijk hoe verdere ruimtelijke ontwikkelingen die invloed hebben op onze werkzaamheden (milieuvergunningen, advisering ruimtelijke en bouwplannen) zich in 2021 gaan ontwikkelen.

Gelet op bovenstaande zullen wij dit “raamwerk” uitvoeringsprogramma de komende maanden verder invullen en vergezeld met een per deelnemer uitgewerkt supplement aan colleges aanbieden.

 

1.1 Ontwikkelingen

Er is een aantal ontwikkelingen gaande dat in 2021 relevant is voor de uitvoering. Deze bespreken we hier kort, waarbij we waar mogelijk ook aandacht schenken aan de eventuele gevolgen voor de inzet van capaciteit op bepaalde onderwerpen. We lopen achtereenvolgens enkele landelijke en gemeentelijke/regionale ontwikkelingen langs. De uitvoering wordt verder omschreven in de gebiedsbrede of eventueel regionale aanpak.

Omgevingswet

Op 1 januari 2022 treedt de Omgevingswet in werking. De wet beoogt het vergroten van de inzichtelijkheid en het gebruiksgemak, het versnellen van de besluitvorming, meer lokale afwegingsruimte en een samenhangende benadering. Belangrijke rol voor de Omgevingsdienst is om het huidige milieubeleid en de nu geldende milieuregels te vertalen naar de instrumenten van de Omgevingswet. Daarnaast zullen de werkwijze en verschillende procedures binnen de Omgevingsdienst gaan wijzigen en dient op 1 januari 2022 ons automatiseringspakket gereed te zijn voor de Omgevingswet.

 

De precieze impact op het totaal van de te verwachten inzet, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de mate van lokale afwegingsruimte, participatie en de invloed daarvan op de uniformiteit van de (gezamenlijke) werkprocessen. Gedurende 2021 zal hier meer duidelijkheid over gaan ontstaan. Wel duidelijk is dat naast de bestaande reguliere uitvoering een enorme inzet moet worden gepleegd op het goed laten verlopen van processen binnen onze dienst en het bedienen van onze deelnemende gemeenten bij het opstellen van plannen in het kader van de Omgevingswet.

Wijziging Gemeenschappelijke Regeling

Het in werking treden van de Omgevingswet heeft niet alleen gevolgen voor de uitvoering. Ook de Gemeenschappelijke Regeling moet worden aangepast. De huidige regeling is gebaseerd op wetgeving die per 1 januari 2022 opgaat in de Omgevingswet. In overleg met alle gemeenten en de provincie wordt in 2021 een traject gestart om te komen tot een wijziging.

Warme Bodemoverdracht

Met de Omgevingswet worden onze deelnemende gemeenten bevoegd gezag voor de (chemische) kwaliteit van bodem en ondergrond. Bij de invoering van de Omgevingswet dragen provincies een groot deel van de taken en bevoegdheden over aan gemeenten. Reeds vanaf 2019 zijn wij betrokken en wordt samen met provincie Noord-Holland de overdracht van taken en bevoegdheden voorbereid. In 2021 worden de laatste voorbereidingen afgerond, zodat gestart kan worden met de daadwerkelijke overdracht. Op 1 januari 2022 moet de overdracht zo volledig mogelijk zijn afgerond, maar ook daarna blijven we samenwerken met de provincie en gemeenten voor eventuele nabranders.”

Gezondheid in de Omgevingswet

In 2020 is gestart met het opstellen van een programma Gezondheid en Luchtkwaliteit voor de IJmond. Het programma is de opvolger van de visie luchtkwaliteit en gezondheid 2016-2020. Gezondheid neemt een steeds prominentere plaats in wanneer het gaat om doelstellingen in de fysieke leefomgeving. Vanuit het nieuwe programma waarvan de verwachting is, dat deze begin 2021 bestuurlijk wordt vastgesteld, zullen thema’s gezamenlijk met gemeenten, ODIJ en GGD moeten worden uitgewerkt. Dit vraagt een intensieve samenwerking met onze collega’s van de GGD.

Stikstof

Ieder bouwproject dat zorgt voor stikstofneerslag op een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied heeft een natuurvergunning nodig. In dat geval maakt de aanvraag voor de natuurvergunning deel uit van de aanvraag voor de omgevingsvergunning. In opdracht van onze gemeenten toetsen wij aanvragen op natuurwaarden stikstofdeposities. In 2020 heeft er een enorme druk gestaan op dit dossier. De uitvoering is in 2020 met inhuur van externe adviseurs op peil gebleven, zodat wij onze gemeenten adequaat en binnen termijnen hebben kunnen adviseren en ondersteunen. Vanwege de ligging van veel van onze gemeenten nabij natura 2000- gebieden zal de druk op dit dossier de komende jaren verder toenemen.

Luchtkwaliteit

In 2021 zal een nieuw programma Gezondheid en Luchtkwaliteit door de IJmond gemeenten worden vastgesteld. Met dit programma beogen we om te komen tot een versnelling van maatregelen die leiden tot minder emissies van autoverkeer, industrie, scheepvaart en woonomgeving. Wij voeren veel initiatieven uit en de verwachting is dat deze gelet op de urgentie worden geïntensiveerd. Op het moment van opstellen van dit programma is nog niet duidelijk wat dat voor onze uitvoering gaat betekenen. Het is echter wel duidelijk dat de te verwachten impuls niet met de huidige bezetting kan worden gerealiseerd.

Belemmeringen bouwen

In veel van onze gemeenten stagneren bouwinitiatieven vanwege milieubelemmeringen. Zo zijn natuurwaarden en de nabijheid van natuurgebieden, stikstofdepositie, luchtkwaliteit, bodemverontreiniging, geluidemissies van vliegverkeer, drukke wegen, spoorwegtracé ’s en industrie, factoren die buitengewoon veel inzet en creativiteit van ons vragen. We doen er alles aan om onze gemeenten te ondersteunen bij het planologisch proces om uiteindelijk een ontwikkeling te realiseren die ook juridisch overeind kan blijven binnen de kaders van de wetgeving. Gelet op de druk vanuit verschillende partijen voor het realiseren van woningen is ook in 2021 onze inzet voor een groot deel bepalend voor het wel of niet kunnen realiseren van woningbouwinitiatieven.

Asbestdaken

In 2019 heeft de Eerste Kamer tegen het verbod op asbestdaken gestemd. Het verbod zou leiden tot grote financiële en operationele lasten. De tendens is echter wel en zo ook geïnformeerd vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat dat het wenselijk is om inwoners/ondernemers te blijven bewegen tot saneren over te gaan. Het doel blijft daarom hetzelfde ‘een veilige, schone en asbestvrije omgeving in 2028’. Per gemeente zal er gekeken worden naar de behoefte en vraag vanuit de gemeenschap. In samenspraak met de gemeente kunnen wij vervolgstappen treffen en eventueel organiseren. Wij kunnen daarin op verschillende manieren ondersteunend zijn richting de gemeente doormiddel van toezicht, monitoring en informatie.

Integraal toezicht

Op het moment van opstellen van dit uitvoeringsprogramma wordt in opdracht van ons Dagelijks Bestuur gewerkt aan het bedrijfsplan voor de komen vier jaar.

 

In de tweede helft van 2020 heeft bureau TwijnstraGudde al onze deelnemers geïnterviewd. Daarnaast is een brainstormsessie georganiseerd met onze ambtelijke opdrachtgevers. Een van de onderwerpen die in het plan centraal komt te staan is de ontwikkeling van toezicht. De integrale benadering van de Omgevingswet voor ruimtelijke vraagstukken (één loket, één vergunning) vraagt ook om een meer integrale vorm van toezicht. De afgelopen jaren zijn wij voor een aantal gemeenten, naast milieutoezicht, ook bouwtoezicht en drank- en horecatoezicht gaan uitvoeren. In de praktijk blijkt dit voor gemeenten efficiëntie op te leveren. Bedrijven en instellingen vinden het prettig om vanuit het bevoegde gezag maar één toezichthoudende instantie over de vloer te krijgen. Daarnaast worden gemeenten geconfronteerd met schaarste op de arbeidsmarkt voor specifieke technisch toezichthoudende functies. In het afgelopen jaar hebben wij, op aanvraag, bouwtoezichttaken uitgevoerd voor verschillende gemeenten. Onze verwachting is dat in 2021 deze vraag toeneemt. Voor ons aanleiding om met onze deelnemers in gesprek te gaan om deze vraag een meer structureel karakter te geven.

Energietransitie (van papier naar uitvoering)

In 2020 hebben veel beleidsdocumenten waarin ambities zijn neergelegd ten aanzien van de energietransitie, vorm gekregen. Zo is onder aanvoering van provincie Noord-Holland de Regionale Energiestrategie (RES) opgesteld en zijn gemeenten gestart met het opstellen van transitievisies warmte. Op basis van deze visies worden wijkuitvoeringsplannen opgesteld. In het kader van de milieuwetgeving hebben wij van oudsher veel ervaring opgedaan op het gebied van besparings- technieken en alternatieve energieopwekking. Zo lopen er veel toezicht- en stimuleringsprojecten bij bedrijven op bedrijventerreinen waaronder de GreenBiz IJmond. In 2020 hebben wij veel vragen op ons af zien komen voor ondersteuning gericht op daadwerkelijke uitvoering. Wij verwachten dat deze vraag, gelet op de hoge ambities binnen gemeenten, in 2021 gaat toenemen.

Aanpassing van het basistakenpakket VTH

Met het inwerkingtreden van de Omgevingswet zal ook het basispakket VTH worden aangepast. Het basistakenpakket is een lijst van complexe taken (vergunningverlening, toezicht en hand- having) die kritische massa, specifieke kennis en kunde vergen en daarom verplicht moeten worden ondergebracht bij Omgevingsdiensten. Zo zullen een aantal bodembeheerstaken worden toegevoegd aan het pakket en gaan deze taken voor een aantal branches, waaronder melkrund- veehouderij, vallen onder een vergunningplicht. In 2021 zullen wij een inventarisatie verrichten om inzicht te krijgen in de veranderingen en de gevolgen voor onze inzet op het VTH-dossier.

 

Uitvoeringsprogramma 2021

 

Gebiedsbrede uitvoering

Omgevingsdienst IJmond voert het volledige basistakenpakket uit voor de gemeenten Beemster, Beverwijk, Bloemendaal, Edam, Volendam, Haarlem, Heemskerk, Heemstede, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Uitgeest, Velsen, Waterland, Wormerland en Zandvoort en voor provincie Noord-Holland.

 

Voor een groot aantal gemeenten wordt daar- naast ook uitvoering gegeven aan de overige milieutaken (zowel vergunningverlening, toezicht en handhaving als milieuadvisering en beleidsvoorbereiding en -uitvoering).

 

In deze rapportage wordt beschreven aan welke taken op gebiedsbreed niveau uitvoering wordt gegeven.

2. Gebiedsbrede uitvoering

 

2.1 Regulering

Vergunningverlening en de afhandeling van meldingen en maatwerk is grotendeels een vraaggestuurd proces. Daarnaast vindt ambtshalve actualisatie plaats indien veranderende wet- en regelgeving, dan wel het beschermingsniveau daartoe aanleiding biedt. De nadruk ligt op het tijdig besluiten van de procedures.

 

Voorbereiding op de Omgevingswet vindt plaats door ons inrichtingenbestand te vergelijken met de in het Besluit activiteiten leefomgeving genoemde milieubelastende activiteiten. Op deze manier sorteren wij voor op de komst van de Omgevingswet en kunnen de gemeenten laten zien wat de komst van deze wet betekent op dit onderwerp. Op het moment dat de Omgevingswet in werking treedt kunnen wij het bedrijfsbestand aan de hand van deze gegevens configureren.

 

Daarnaast zal er worden gekeken op welke wijze aansluiting gezocht kan worden bij de LRSO (Landelijke redactie standaard teksten omgevingsvergunningen).

 

2.2 Toezicht en handhaving

Kerntaak van ODIJ is de uitvoering van vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu bij bedrijven en bedrijfsmatige activiteiten in de leefomgeving (o.a. ketens). Op grond van het door gemeenteraden en provinciale staten vastgestelde Beleidskader VTH 2019-2022 vindt dit risicogericht en informatie-gestuurd plaats.

 

Beleidskader VTH 2019-2022

Doel

Uitvoeringsprogramma 2021

Asbest(daken)

Het tot een minimum beperken van het aantal illegale asbestsaneringen, asbestdumpingen en asbestbranden middels een proactieve aanpak in samenspraak met de relevante ketenpartners (o.a. veiligheidsregio’s) en andere instanties (banken, verzekerings- instellingen, brancheorganisaties.

Per gemeente zal er gekeken worden naar de behoefte en vraag vanuit de gemeenschap. In samenspraak met de gemeente kunnen wij vervolgstappen treffen en eventueel organiseren. Wij kunnen daarin op verschillende manieren ondersteunend zijn richting de gemeente doormiddel van toezicht, monitoring en informatie.

Bodem

Het voorkomen van nieuwe bodemverontreinigingen, bevorderen van herstel of beheersing van aanwezige bodemverontreinigingen en het zorgdragen voor een correcte overdracht van bodemtaken van provincie naar gemeenten.

Concreet worden de volgende activiteiten verricht ter bescherming en verbetering van de kwaliteit van de bodem en ondergrond:

Toezicht Wbb en Bbk

Vrije veld inspecties (illegale ontgravingen/saneringen)

Toezicht op nazorglocaties

Warme overdracht bodemtaken Monitoring spoedlocaties

Inschrijven in het kadaster van relevante besluiten Wbb en BUS

Het beheren van het bodem-informatiesysteem (BIS).

Ketens grond, asbest, elektronica, metaal

Het voorkomen van verontreiniging van lucht, bodem en water door niet- normconforme omgang met risicovolle afvalstromen.

In dit kader wordt uitvoering gegeven aan:

Ketentoezicht (reguliere inspecties, administratieve controles en vrijeveld inspecties)

Controles op grond van de gegevens vanuit het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen met betrekking tot WEEELABEX

Landelijke asbestkamer

Risicoactiviteiten

Het voorkomen van incidenten en ongewone voorvallen door het verzekeren van een juiste regulering van activiteiten met gevaarlijke en risicovolle stoffen, specifiek opslagen van gevaarlijke stoffen, LPG-tankstations en ammoniakkoel- installaties.

In dit kader wordt uitvoering gegeven aan:

Actualiteit van het regelgevend kader (vergunning/maatwerk)

Jaarlijks toezicht risicovolle type C-inrichtingen (tenzij grond voor andere frequentie)

Afstemming VRK.

Net niet Bevi- bedrijven

Het voorkomen van incidenten en ongewone voorvallen door het verzekeren van een juiste regulering van activiteiten met gevaarlijke en risicovolle stoffen bij bedrijven die net onder de ondergrens van het Besluit externe veiligheid inrichtingen vallen.

In dit kader wordt uitvoering gegeven aan:

Actualiteit van het regelgevend kader (vergunning/maatwerk) Hogere prioritering in toezichtfrequentie

Afstemming VRK.

Legionella

Het voorkomen van incidenten en ongewone voorvallen, specifiek het risico op legionella-uitbraak, vanwege onjuist onderhoud aan natte koeltorens en afvalwaterzuiveringsinstallaties.

Op basis van bestaand overzicht van de in het werkgebied aanwezige installaties worden deze geïnspecteerd op de factoren die mogelijk een risico opleveren m.b.t. legionella-uitbraak.

Verduurzaming

Het bevorderen en waar nodig afdwingen van verduurzamingsmaatregelen bij bedrijven.

Met betrekking tot verduurzaming worden verschillende activiteiten uitgevoerd:

Toezicht en handhaving 2.15 Wm, informatieplicht erkende maatregelen en Energy Efficiency Directive;Plaatsing en opvolging dataloggers;GreenBiz-activiteiten op bedrijventerreinen;Uitrol potentieelscan i.s.m.TNO.

Zeer Zorgwekkende Stoffen

Het weren van ZZS uit de leefomgeving, omdat dit stoffen zijn die bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn, de voortplanting belemmeren of zich in de voedselketen ophopen.

In 2021 wordt verder gegaan met het verkrijgen van inzicht in de emissie van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Voor de provinciale bedrijven zal dit jaar nadat vorige jaar de emissies in kaart zijn gebracht, een begin gemaakt worden met het vastleggen van de verplichte reductie en de rapportage van de voortgang hiervan. Voor de gemeentelijke bedrijven wordt verder geïnventariseerd bij welke bedrijven ZZS aanwezig zijn en waar nodig een uitvraag gedaan om inzicht te verkrijgen in de emissies.

 

Voor de bedrijven waar de uitvraag is afgerond, zal begonnen worden met het vastleggen van de verplichte reductie en de periodieke rapportageverplichting.

Ondermijning

Het voorkomen en tegengaan van ondermijnende activiteiten door informatievergaring en –deling met handhavingspartners zoals justitie, politie, douane en de Belastingdienst.

Deelname aan verschillende RIEC- en LIEC-activiteiten. Op basis van het afwegings-kader beoordelen of waaruit de bijdrage zal bestaan.

Naast de uitvoering van de speerpunten uit het Beleidskader VTH 2019-2022 is een aantal activiteiten permanent onderwerp van aandacht. Over het algemeen gaat het hier over activiteiten die een veiligheids- of gezondheidsrisico met zich brengen, wanneer niet conform wet- en regelgeving wordt gewerkt. De activiteiten waar het hier om gaat betreffen alle activiteiten die tot het basistakenpakket behoren en worden voor alle gemeenten op een gelijke wijze aangepakt. Vaste onderdelen van de uitvoering zijn:

  • -

    CO2 koelinstallaties

  • -

    Ammoniakkoelinstallaties

  • -

    Natte koeltorens

  • -

    (Asbest)sloop

  • -

    Grondstromen

  • -

    Afval

  • -

    Vuurwerk

  • -

    Klachten/24-uurs bereikbaarheid/piket.

  • -

    Informatieplicht

  • -

    Afvalstoffen

  • -

    LPG Tankstations

  • -

    Ammoniak

Enkele onderwerpen zijn hieronder extra gespecificeerd vanwege de verwachte aandacht die het in 2021 zal vragen

Zeer Zorgwekkende Stoffen

Er wordt verder gegaan met het verkrijgen van inzicht in de emissie van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). ZZS zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Dit kan zijn omdat ze bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn, de voortplanting belemmeren en/of zich in de voedselketen ophopen. Voor de provinciale bedrijven is in 2020 inzichtelijk gemaakt hoe wordt omgegaan met de emissie van deze stoffen door middel van een uitvraag. Dit jaar zal een begin gemaakt worden met het vastleggen van de verplichte reductie en de rapportage van de voortgang hiervan. Voor de gemeentelijke bedrijven wordt verder geïnventariseerd bij welke bedrijven ZZS aanwezig zijn en waar nodig een uitvraag gedaan wordt, om inzicht in te verkrijgen in de emissies. Met de gegevens van de inventarisatie uit 2020 zal gekeken worden of een branchegerichte of projectmatige aanpak meerwaarde heeft. Voor de bedrijven waar de uitvraag is afgerond, zal begonnen worden met het vastleggen van de verplichte reductie en de periodieke rapportageverplichting.

Informatieplicht

Op 1 juli 2019 is de informatieplicht energiebesparing voor bedrijven en organisaties (hierna inrichtingen) in werking getreden. Een drijver van een inrichting geeft de genomen energiebesparende maatregelen aan. Uitgangspunt vormt de lijst met erkende maatregelen voor energiebesparing die voor een bedrijfstak is gemaakt. Op zijn laatst moest op 1 juli 2019 van iedere inrichting een rapport bij het bevoegd gezag zijn ingeleverd. Daarna geldt dat er eenmaal per vier jaar een nieuw rapport opgestuurd dient te worden. In 2020 is begonnen met het controleren of de genoemde rapportages zijn ingediend of dat de betreffende bedrijven hebben aangegeven niet onder deze verplichting te vallen. Wanneer bedrijven niet gereageerd hebben op het indienen van de rapportage is het bedrijf aangeschreven. Voor 2021 gaan wij beoordelen doormiddel van toezicht in hoeverre bedrijven die aangeven hebben te voldoen, hier ook daadwerkelijk aan hebben voldaan. Daar zal worden gecontroleerd op het voldoen aan energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van < 5 jaar (wettelijk kader).

Afvalstoffen

Met de Strategische Quickscan proberen we op basis van meldgegevens waar het Landelijk Meldpunt Afvalstoffen (LMA) over beschikt, trends en ontwikkelingen te tonen die relevant kunnen zijn voor de strategie voor toezicht en handhaving van specifieke branches of afvalstromen. De Strategische Quickscan wordt jaarlijks opgesteld door RWS. Naar aanleiding van deze scan ligt in 2021 de nadruk op informatiegestuurd toezicht in relatie tot afvalstoffen bij de branche:

  • -

    Supermarkten (organisch afval en vervanging koudemiddel);

  • -

    Benzinestations (lediging olie/benzine afscheider);

  • -

    Apotheken (labchemicaliën);

  • -

    Algemene Banken (e-waste met gevaarlijke componenten);

  • -

    Veterinaire dienstverlening (gevaarlijk afval);

  • -

    Hoveniersbedrijven (stenen, grond, keramische producten);

  • -

    Politie (drugsafval);

  • -

    Jachthavens (oliefilters en afgewerkte olie);

  • -

    Sloopbedrijven/asbestsaneerders (asbestinname en -afvoer).

LPG Tankstations

Vanwege de risico’s en bijbehorende maatregelen blijft dit project relevant om de veiligheids- situaties binnen de LPG-tankstations te verhogen. Zo voeren we dit jaar voor de LPG tankstations opnieuw aspectcontroles uit. Deze aspectcontroles zijn gericht op het lossen van LPG vanuit de bulkwagen. Het lossen van LPG is een extern veiligheidscomponent. Voor het uitvoeren van deze specifieke LPG controles, met betrekking tot in- en externe afstanden, LPG-noodstoppen en de opstelplaats van de LPG-tankwagen bij het tankstation voor het wegverkeer zal voor aanvang van het project een interne training worden verzorgd.

Ammoniak

Het aantal NH3-installaties met natuurlijke koudemiddelen zoals ammoniak neemt toe in ons werkgebied en wordt door de overheid ook gestimuleerd. Maar naast alle voordelen, is er één

groot nadeel, ammoniak kan erg gevaarlijk zijn als er niet deskundig mee wordt omgegaan. Het is namelijk bijzonder toxisch, in lichte mate ontvlambaar en verspreidt een doordringende geur.

 

In 2021 heeft door deze ontwikkeling toezicht hierop extra prioriteit gekregen om ‘in controle’ te blijven en zal er projectmatig worden gecontroleerd en bijgestuurd waar nodig.

Ondermijning

Dit jaar een prioritair thema in de samenwerking met de gemeente en andere partners binnen toezicht en handhaving. In het kader van het tegengaan van ondermijning worden er intensief gebiedsgerichte integrale en onaangekondigde controles uitgevoerd.

Alle overheidspartners hebben een belangrijke rol in de aanpak van georganiseerde criminaliteit. We willen optreden als één gezamenlijke overheid, op lokale, op nationale en op internationale schaal. Dit gebeurt i.s.m. RIEC's en het LIEC. Deze verbinden informatie, expertise en krachten van de verschillende overheidsinstanties. Voor gemeente en omgevingsdienst ligt de nadruk op de bestuurlijke maatregelen, terwijl politie en Openbaar Ministerie vooral gericht zijn op de straf- rechtelijke kant. Belastingdienst heeft mogelijkheden om financiële fraude en misstanden aan te pakken. Door een integrale aanpak kunnen de overheidspartners elkaar versterken in de aanpak van georganiseerde, ondermijnende criminaliteit.

 

Bij elk verzoek of initiatief zal moeten worden overwogen wat het aandeel van ons is, moet of kan zijn, zonder de primaire taak “milieu-, bouw- en bodemtoezicht” uit het oog te verliezen. In 2021 zal hiervoor een éénduidig afwegingskader worden opgesteld. Op basis van dit afwegingskader zal beoordeeld worden of de bijdrage zal bestaan uit:

  • -

    Een oog-en-oorfunctie bij eigen controles, bij controles in de gezamenlijke acties en bij behandeling van vergunningaanvragen en meldingen;

  • -

    Informatieverschaffing (bijvoorbeeld middels folders) aan (bonafide) ondernemers over hoe zij kunnen meewerken aan de bestrijding van ondermijning.

  • -

    Het delen van gegevens uit onze bestanden met de externe partners voor het maken van analyses en een gerichte aanpak.

  • -

    Het deelnemen aan gerichte controles in samenwerking met externe partners in het kader van gebiedsaanpak en ondermijning waar een milieu-, bodem- of bouwaspect speelt. Dit in het kader van de integrale één-overheidaanpak.

  • -

    Ondermijning is ook een van de speerpunten in de samenwerking binnen het Directeuren- Overleg Veiligheid Noordzeekanaalgebied (DOVN), waaraan wij deelnemen.

2.3 Advisering

Wij adviseren het merendeel van de gemeenten waar wij voor werken op de verschillende milieucompartimenten (lucht, geluid, bodem, externe veiligheid, ecologie) in het kader van ruimtelijke ontwikkelingen en bouwplannen, maar ook in algemene zin.

Warme overdracht bodemtaken

Met de invoering van de Omgevingswet gaat een aantal bodemkwaliteitszorgtaken van provincie over naar gemeenten. In het Convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020 hebben provincies en gemeenten afgesproken om deze transitie zo goed mogelijk te laten plaatsvinden, zodat gemeenten vanaf 1 januari 2022 in staat zijn de bodemkwaliteitszorgtaak goed uit te voeren. Dit proces staat bekend als de ‘warme overdracht’.

 

In 2020 hebben wij het bodeminformatiesysteem (BIS) gescreend met als doel om de overdracht van de bodeminformatie naar gemeenten zorgvuldig voor te bereiden. De resultaten van deze screening (lijsten met locaties waar gemeenten en provincie bevoegd gezag voor worden met de komst van de Omgevingswet) zijn gedeeld met de meeste gemeenten. In 2021 worden deze lijsten ook gepresenteerd bij het restant van de gemeenten. Na dit ambtelijke traject wordt deze informatie met toelichting op de gehanteerde werkwijze en informatie over de locaties door GS aan de colleges van B&W gezonden.

 

Naar verwachting zal in 2021 ook meer bekend worden over de bekostiging van de bodemtaken, waarmee wij ook nadere afspraken met gemeenten en provincie kunnen maken over de uitvoering van de basis- en plustaken per 2022. Belangrijke documenten daarbij zijn onze eigen impactanalyse bodem onder de Omgevingswet, de handreiking bodembeleid provincie Noord- Holland en de bouwstenen ontwikkeld door Bodembeheer van de Toekomst.

Screening

Dit is gebeurd is samenwerking met ons nazorgproject waar alle locaties zijn nagelopen op hun beschikking vanuit geldigheid met gebruiksbeperking en doorlooptijd locatie.

Stikstof

Ook in 2021 zal de stikstofproblematiek de nodige inzet van ons vragen. Met het wegvallen van het PAS (Programma Aanpak Stikstof) in 2019 moet voor ieder bouwproject door de initiatiefnemer een stikstofberekening worden gemaakt. Wij beoordelen deze berekeningen en adviseren de gemeente over eventuele vergunningplicht. Daarnaast adviseren wij de gemeente over maatregelen om stikstofdepositie bij projecten te verminderen en/of te voorkomen.

 

Wij vertegenwoordigen de gemeente in het provinciale stikstofoverleg en in de werkgroep versnelling vergunningverlening. Er is hiervoor nauw contact met de ODNHN (bevoegd gezag voor de Wet natuurbescherming) om de vergunningverlening af te stemmen en soepel te laten verlopen.

 

Stikstof blijft dus een actief dossier dat de nodige aandacht vergt om de gemeente te bedienen en bestuurders te informeren. Aanvullend hierop zal er in 2021 een gebiedsgerichte aanpak ontwikkeld worden. Hierbij wordt er per natuurgebied gekeken hoe deze versterkt kan worden en hoe er stikstofruimte gerealiseerd kan worden.

 

Tot slot zullen wij de gevolgen van de Wet stikstofreductie en natuurverbetering duiden en waar nodig inbedden in de adviezen en werkprocessen.

Natuur- en milieueducatie

Natuur- en milieueducatie (NME) wil leerlingen de relatie laten ontdekken tussen mens, natuur en milieu en hun eigen rol daarin. Zij dragen zo bij aan het leefbaar houden van hun omgeving. Dit sluit aan op de kerndoelen voor het (basis)onderwijs. In diverse gemeenten worden indien de behoefte er is themamiddagen, lesprogramma’s en excursies voor scholen voor verschillende doelgroepen aangeboden

 

2.4 Energietransitie

Het verduurzamen van de omgeving is een van de grote maatschappelijke opgaven. Wij ondersteunen en adviseren gemeenten en burgers in de transitie naar een klimaatneutrale leefomgeving.

Circulaire economie

Het kabinet heeft in 2016 in het Rijksbrede programma Circulaire Economie de ambitie geuit om in 2050 een volledig circulaire economie gerealiseerd te hebben. In 2017 hebben wij het Grondstoffenakkoord ondertekend, een intentieovereenkomst met andere partijen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Ook in de samenwerkingsagenda 4 omgevingsdiensten 2019-2021 is circulaire economie als onderwerp opgenomen. In 2019 en 2020 is er gewerkt aan samenwerkingsafspraken tussen de diensten binnen de MRA (Metropoolregio Amsterdam) en is er een laagdrempelig loket gecreëerd voor het ophalen van belemmeringen op het gebied van wet- en regelgeving. In 2021 zal ingezet worden op het beoordelen van de ingebrachte belemmeringen en het zo mogelijk weg nemen hiervan. Het streven is hierbij de verschillende loketten met elkaar te verbinden en het gezamenlijk zoeken naar oplossingen en mogelijkheden. Hiervoor zal er nauw samengewerkt worden met de andere diensten binnen de MRA en Provincie Noord Holland.

 

Uitvoeringsprogramma 2021

 

Regio IJmond

Tot de gemeenten in de regio rekenen we Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen.

 

De regio kenmerkt zich door de aanwezige zware industrie, havens, transport en visserij, dicht op woon- en recreatiegebieden. Een groot deel van de aanwezige natuur in de regio IJmond is daarnaast aangewezen als Natura2000-gebied. Dit levert een spanningsveld op waarvan de IJmondgemeenten in 1999 besloten dat dit in gezamenlijkheid geadresseerd moest worden. Daarmee was Omgevingsdienst IJmond geboren.

 

De gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen hebben in de loop der jaren gezamenlijk beleid ontwikkeld op het gebied van onder meer luchtkwaliteit, bodembeheer en mobiliteit.

3. IJmond

 

3.1 Regulering, toezicht en handhaving

Binnen de kaders van het VTH-beleid 2019-2022 worden de inrichtingen bezocht die jaarlijks in aanmerking komen voor controle. Dit gebeurt

aan de hand van een risicogericht en informatie- gestuurd profiel.

 

In de regio IJmond wordt in 2021 nadrukkelijk aandacht gegeven aan de onderstaande onderwerpen. Voor het takenpakket per gemeente zie pagina 20.

  • -

    Lachgas bij mogelijke opslaglocaties;

  • -

    Tegengaan ondermijning;

  • -

    Project datalogger;

  • -

    Afvalwatervoorziening algehele controle;

  • -

    (Kiwa certificaat) controle opslagtanks;

  • -

    (SCIOS certificaat) controle stookinstallatie.

Wettelijk adviseurschap

Het uitvoeren van het wettelijk adviseurschap Vergunningen Tata Steel vraagt continu aandacht omdat het verkrijgen van inzicht in relevante emissies proceskennis vergt. In 2020 is gebleken dat een meer intensieve samenwerking met ODNZKG noodzakelijk is om op een adequate manier invulling te blijven geven aan het wettelijk adviseurschap. Tevens spelen er meerdere procedures rond het wel/niet treffen van geurmaatregelen en wel/niet treffen van maatregelen om emissies te beperken. Dit maakt dat onze aandacht hiervoor in 2021 onverminderd groot zal zijn.

 

3.2 Communicatie

IJmond Duurzaam Award

Elk jaar, helaas ontbreekt 2020 vanwege de situatie rondom covid-19, reiken wij de IJmond Duurzaam Award uit aan een bedrijf in de IJmond dat duurzaam onderneemt. De Award wordt uitgereikt aan het bedrijf dat bewust bezig is met duurzaamheid en een unieke motivatie laat zien in verduurzaming van bedrijf en bedrijfsvoering. Het bedrijf maakt dit ook zichtbaar voor anderen en neemt daarin een voorbeeldfunctie binnen de IJmond. In 2021 zijn wij voornemens om de IJmond Duurzaam Award in de Europese Interreg en regionale GreenBiz projecten te integreren.

 

ODIJ zoekt geschikte genomineerden en draagt deze voor aan de jury. Door deze bedrijven ook in on- en offline communicatie naar voren te brengen, krijgen zij een voorbeeldfunctie voor andere bedrijven in de regio en maakt dit kennisdelen mogelijk.

 

3.3 Advisering

Schiphol

In 2021 verzorgen wij de bestuurlijke advisering van negen gemeenten in de regio Haarlem- IJmond-Alkmaar, te weten Alkmaar, Bergen, Beverwijk, Castricum, Haarlem, Heemskerk, Heiloo, Uitgeest en Velsen. Onderdeel hiervan is onze rol als secretaris van het portefeuilleoverleg Schiphol, waarmee de negen gemeenten zich samen voorbereiden op regionale overleggen als de Bestuurlijke Regie Schiphol (BRS), de Omgevingsraad Schiphol (ORS) en het Regioforum. Waar gevraagd ondersteunen wij gemeenten op individuele basis bij specifieke kwesties.

 

Hinderbeperking vanwege de activiteiten van Schiphol is het voornaamste doel waarnaar gewerkt wordt, maar tegelijk wordt naast geluidhinder ook aandacht aan veiligheid, luchtverontreiniging, wonen en vliegen en de communicatie met bewoners gegeven. Belangrijk aandachtspunt in de Bestuurlijke Agenda is het verminderen van de hinder van het nachtelijke vliegverkeer. Hiervoor zal in 2021 ook de samenwerking worden gezocht met bewonersorganisaties. Hoofdpunten van acties in 2021 op het Schipholdossier zijn verder de uitvoering van de Bestuurlijke Agenda Schiphol, het hinderreductieplan, de luchtruimherziening, de verankering van het nieuwe norm- en handhavingsstelsel en de evaluatie van de Omgevingsraad Schiphol. Daarnaast nemen wij deel aan diverse werkgroepen als ‘bocht om Uitgeest’ en ‘Quickscans Hinderbeperking’.

 

In 2021 zullen wij namens de negen gemeenten een eigen onderzoek starten naar nachtelijke vlieghinder. Dit onderzoek geldt als evaluatie van de ingevoerde maatregel waarbij nachtelijk verkeer hoger aanvliegt om vlieghinder te verminderen.

 

3.4 Energietransitie

Het verduurzamen van de omgeving is een van de grote maatschappelijke opgaven. Wij ondersteunen en adviseren gemeenten en burgers in de transitie naar een klimaatneutrale leefomgeving.

Gebouwde Omgeving

Regionaal Energie Programma

Het uitvoeren van een regionaal drie-jaren-programma, waarbij advisering, stimulering en bewustwording voor de woningbezitter voorop staat. De gemeente kan de samenstelling van producten en diensten deels zelf bepalen (of veranderen gedurende het jaar) en zal d.m.v. een co-financiering vanuit de provincie, vanuit gemeentelijk budget en deels vanuit het budget van de ODIJ, gefinancierd worden. Een keuzepakket kan bestaan uit: Duurzaam Bouwloket met wijk- gerichte aanpak, fysiek en/of digitaal loket, collectieve inkoopacties, etc.; Stichting Huizenaanpak; PMC's zoals VvE aanpak, monumentenaanpak, etc., en/of de duurzame huizenroute.

Regeling Reductie Energiegebruik

Het Rijk heeft na een succesvolle eerste ronde de eenmalige verstrekte specifieke gemeentelijke uitkering ‘Regeling Reductie Energiegebruik’ besloten om de regeling nogmaals voor een jaar open te stellen. Deze regeling is voor activiteiten die tot doel hebben om de CO2-uitstoot te verlagen door reductie van energiegebruik in woningen in particulier eigendom. De nieuwe regeling heeft echter specifiek ook betrekking op de huursector. Dit kan een welkome uitbreiding en completering bieden op het ‘Regionaal Energie besparingsProgramma’. De eerste aanvraag is ingediend en goedgekeurd. De nieuwe aanvraag zullen wij tevens verzorgen en als deze goedgekeurd wordt, zal ODIJ de overkoepelende projectorganisatie en de financiële verantwoording voor haar rekening nemen.

TransitieVisie Warmte

In het kader van de energietransitie moet het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas voor de verwarming van de gebouwen, worden teruggedrongen. In de transitievisie warmte wordt er onderzocht welke wijken het meest geschikt zijn om voor 2030 van het aardas af te gaan. Eind 2021 moet er een TransitieVisie Warmte goedgekeurd zijn door de raad, waarna concrete vervanging van het aardgas uitgewerkt kan worden in de wijkuitvoeringsplannen.

 

Wij verzorgen, vanuit een opdrachtgeversrol richting een adviesbureau, samen met de gemeenten Beverwijk, Heemskerk en Velsen dat de Transitievisie Warmte wordt opgesteld (Uitgeest in 2020) en de bijbehorende participatie wordt uitgevoerd.

Industrie (GreenBiz IJmond)

Samen en lokaal bedrijven verduurzamen. Dat is de missie van GreenBiz. Hoe we dat voor elkaar willen krijgen? Op basis van een collectieve aanpak en strategische samenwerking, werken we aan energiepositieve bedrijventerreinen in de IJmond. Dat doen wij door samen te werken met ambassadeurs op de bedrijventerreinen. Dat zijn lokale ondernemers, met een hart voor duurzaam ondernemen. Deze ambassadeurs zijn de kartrekkers, zij laten zien hoe duurzaam ondernemen interessant kan zijn. Ze hebben een voorbeeldfunctie in de regio en vervullen allemaal een rol in een van de vier GreenBiz IJmond pijlers. De GreenBiz Green Deal, GreenBiz Energy, GreenBiz Educatie en GreenBiz Circulair. Essentieel in deze samenwerking is ook om de gemeenten op zowel bestuurlijk als ambtelijk niveau goed bij de lopende ontwikkelingen te betrekken.

 

Verder is GreenBiz veel actiever geprofileerd sinds 2020. Dit is een belangrijk onderdeel van het succes en de groei die we hebben behaald. Dit zal in 2021 daarom ook onverminderd doorgaan.

GreenBiz Green Deal

In 2019 heeft GreenBiz een eigen Green Deal opgezet en ontwikkeld. Samen met provincie Noord- Holland, de gemeente Beverwijk, ODIJ, de Vereniging GreenBiz en individuele ondernemers, is de Green Deal in 2020 ondertekend. Dit is het startpunt voor de GreenBiz activiteiten. Alle partijen spreken in deze Deal hun ambities uit op het gebied van duurzaamheid en geven daarbij aan wat ze gaan doen om deze ambities waar te maken.

GreenBiz Energy

De pijler GreenBiz Energy is voortgevloeid uit het Interreg project PECS dat in 2017 van start is gegaan. Het project wordt in juni 2021 officieel afgerond, maar dit betekent niet dat GreenBiz Energy eindigt. Sterker nog, de groei zit er goed in! Steeds meer bedrijven willen aansluiten op het duurzame platform. In 2020 is GreenBiz Energy de testfase uitgegaan en volledig operationeel geworden. Er is dan ook zo’n 300.000 kWh stroom over het platform verhandeld. Er zijn in 2020 11 bedrijven met in totaal 15 bedrijfspanden aangesloten. Daarnaast zijn er twee daken met zonnepanelen aangesloten op het platform. Deze hebben een gezamenlijk vermogen van 151 kWp (±150.000 kWh/jr). De ambitie is om in 2021 tussen de 1.000.000 en 2.000.000 kWh stroom via het platform te verhandelen. Dit willen we bereiken door middel van het vervolgen van onze promotiecampagne. Het betreft promotie via billboards, vlaggen, flyers, mailing en LinkedIn.

 

De duurzame stroom die nodig is voor GreenBiz Energy, willen we opwekken door middel van het benutten van de in 2019 en 2020 aangevraagde SDE+ subsidies. Dit geldt voor een maximale hoeveelheid van 14 MW (140.000 m2 dakoppervlak). Het bureau Overmorgen wordt namens GreenBiz ingezet om lokale MKB bedrijven te ontzorgen in dit traject.

 

In 2021 gaan wij ook op zoek naar mogelijkheden om een nieuw Europees subsidieproject te laten starten. Op deze manier kunnen we de financiële inbreng van onze gemeenten hefbomen en meer resultaten behalen.

GreenBiz Circulair

In 2020 hebben wij een Europese Interreg subsidie aangevraagd en toegewezen gekregen voor het project Upcycle your waste. Het project draait om het opwaarderen van reststoffen die nu als afval de deur uitgaan. In 2020 zijn er 250 afvalscans uitgevoerd om reststoffen in kaart te brengen. In 2021 wordt er geanalyseerd hoe deze reststoffen gebruikt gaan worden. Samen met kennis- instellingen worden er daarom afvalstroomkaarten gemaakt.

 

Verder gaan wij aan de slag met het opzetten van een platform waar online cursussen op gevolgd kunnen worden, zodat bedrijven kunnen leren over innovatieve oplossingen op het gebied van circulaire economie. Dit platform kan zelfs breder gebruikt worden dan alleen in de IJmond. De partners uit alle vier de partnerlanden (Nederland, België, Frankrijk en Engeland) zullen dit platform in gaan zetten.

Mobiliteit (IJmond Bereikbaar)

Met het programma IJmond Bereikbaar hebben wij een succesvolle werkgeversaanpak uitgerold. IJmond Bereikbaar gaat zich de komende jaren verder inzetten om de mobiliteitstransitie in de regio aan te jagen.

Werkgeversaanpak

Om de CO2 uitstoot van mobiliteit terug te dringen, is in het Klimaatakkoord een doelstelling van 50% CO2-reductie op zakelijke mobiliteit (woon/werkverkeer en zakelijke ritten) in 2030 opgenomen voor koplopers. Bedrijven in de IJmond die zich aan deze doelstelling willen committeren, kunnen gratis ondersteuning krijgen. Via een scan krijgen bedrijven inzicht in hun huidige mobiliteitsuitstoot en kansrijke maatregelen als: thuiswerken, fietsen, samenrijden, OV en deelmobiliteit.

Goederenvervoer

Naast personenmobiliteit richt IJmond Bereikbaar zich sinds 2020 ook op het Goederenvervoer. Vervoerders en verladers kunnen gratis een Big Mile scan aanvragen om inzicht te krijgen in hun uitstoot. Op basis van de scan worden afspraken gemaakt over ketenefficiency, modal shift, hernieuwbare energiedragers en verduurzaming van het materieel.

 

In 2021 zullen in de IJmond 25 bedrijven worden benaderd voor een scan op personen en/of goederenvervoer. Met deze bedrijven worden afspraken gemaakt over CO2-reductie naar 2030

Hernieuwbare Energiedragers

Naast het verminderen en veranderen van mobiliteit via de werkgeversaanpak is het ook nodig om de mobiliteit in de regio te verduurzamen. Dit betekent dat alle mobiliteit zo snel mogelijk naar klimaatneutraal en bij voorkeur naar Zero Emissie moet.

Omgevingsdienst IJmond onderhoudt contacten met het platform voor hernieuwbare energie- dragers zoals MRA-E. Daarbij wordt er het gehele jaar ondersteuning gegeven aan gemeenten op het gebied van ‘laadpalenbeleid’.

Regionale Mobiliteitsvisie

Om duurzaam reisgedrag in de regio mogelijk te maken, hebben de IJmondgemeenten al in 2014 een regionale mobiliteitsvisie opgesteld. Wij coördineren de uitvoering van de mobiliteitsvisie en beheren het bijbehorende mobiliteitsfonds.

 

In 2021 wordt in het 1e tertaal de regionale samenwerking geëvalueerd. in het 2-de tertaal zal de bestaande regionale visie worden herzien en omgevormd tot een regionale mobiliteitsagenda.

 

3.5 luchtkwaliteit

Werkgroep communicatie Agenda Schone Lucht

In 2021 blijven we samen met de (4) IJmondgemeenten en de GGD Kennemerland overleggen op overlappende thema's, waar we met elkaar afstemming over moeten vinden. ODIJ is de initiator van dit overleg, tevens voorzitter en stelt de agenda op. Naast de diverse terugkerende gezondheidsonderzoeken die in de IJmond worden uitgevoerd, zijn (de uitvoering van het) het Schone Lucht Akkoord en het Programma Gezondheid en Schone Lucht onderwerpen van gesprek. De werkgroep komt driewekelijks bijeen om deze en aanpalende onderwerpen te bespreken en voor te bereiden voor de betrokken wethouders en om het Platform Milieu en Gezondheid te ondersteunen.

 

3.6 Gebied in beeld

Sprekender dan een tekstuele beschrijving van het gebied waar ODIJ werkt en de activiteiten die er plaatsvinden, is de visuele weergave daarvan. Per regio is een impressie weergegeven van milieubelastende activiteiten. Uiteraard is dit een momentopname en wijzigen de gegevens dagelijks, mede op grond van de inspectie- en vergunning-gegevens.

 

De regio IJmond wordt gekenmerkt door de vele industriële activiteiten. Elke activiteit kent een eigen milieuzone op het gebied van geluid, veiligheid, lucht en geur en bodem. Onderstaand een impressie vanuit ons Geografisch Informatiesysteem (GIS) van een aantal van deze zones en activiteiten.

Figuur 1 – Hindercirkels bedrijven

Figuur 2 - Risicovolle activiteiten

Figuur 3 – Propaantanks

Figuur 4 – Ammoniakkoelinstallatie

Figuur 5 – Stallen

Figuur 6 - Asbestdaken

 

Beverwijk

Takenpakket

  • Basistakenpakket

  • Volledige milieutakenpakket, inclusief beleidsvoorbereiding en –uitvoering

  • Toezicht Drank- en Horecawet

  • Toezicht bij evenementen

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed) en milieuadvisering op het gebied van geluid, bodem, duurzaamheid, externe veiligheid en lucht onder meer bij ruimtelijke ontwikkelingen, saneringen, informatieverzoeken.

  • Duurzaamheidsbeleid

    Waaronder beleid met betrekking tot de energietransitie, verduurzaming van de gebouwde omgeving en opwekking van hernieuwbare energie.

 

Heemskerk

Takenpakket

  • Basistakenpakket

  • Volledige milieutakenpakket, inclusief beleidsvoorbereiding en –uitvoering

  • Toezicht bij evenementen Bouw- en woningtoezicht

  • Toezicht en handhaving Drank- en Horecawet

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed) en milieuadvisering op het gebied van geluid, bodem, duurzaamheid, externe veiligheid en lucht onder meer bij ruimtelijke ontwikkelingen, saneringen, informatieverzoeken.

  • Duurzaamheidsbeleid

    Waaronder beleid met betrekking tot de energietransitie, verduurzaming van de gebouwde omgeving en opwekking van hernieuwbare energie.

  • Toezicht op de Wabo

    Waaronder RO- en bouw- en woningtoezicht.

 

Uitgeest

Takenpakket

  • Basistakenpakket

  • Volledige milieutakenpakket, inclusief beleidsvoorbereiding en –uitvoering

  • Toezicht bij APV/evenementen

  • Toezicht op de Wabo

  • Toezicht en handhaving Drank- en Horecawet

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed) en milieuadvisering op het gebied van geluid, bodem, duurzaamheid, externe veiligheid en lucht onder meer bij ruimtelijke ontwikkelingen, saneringen, informatieverzoeken.

  • Duurzaamheidsbeleid

    Waaronder beleid met betrekking tot de energietransitie, verduurzaming van de gebouwde omgeving en opwekking van hernieuwbare energie.

  • Toezicht op de Wabo

    Waaronder RO- en bouw- en woningtoezicht

 

Velsen

Takenpakket

  • Basistakenpakket

  • Volledige milieutakenpakket, inclusief beleidsvoorbereiding en –uitvoering

  • Toezicht bij evenementen

  • Toezicht op de Havenverordening

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed) en milieuadvisering op het gebied van geluid, bodem, duurzaamheid, externe veiligheid en lucht onder meer bij ruimtelijke ontwikkelingen, saneringen, informatieverzoeken.

  • Duurzaamheidsbeleid

    Waaronder beleid met betrekking tot de energietransitie, verduurzaming van de gebouwde omgeving en opwekking van hernieuwbare energie.

  • Toezicht op de Havenverordening

    Waaronder toezicht op reparaties aan schepen en de daarmee gepaard gaande veiligheid en milieurisico’s, bunkeren, laden en lossen van gevaarlijke stoffen en afgifte van scheepsafvalstoffen. Namens de gemeente wordt ook geadviseerd over ontheffingen en over ligplaatstoewijzing.

 

Uitvoeringsprogramma 2021

 

Regio Zuid-Kennemerland

Tot de gemeenten in de regio rekenen we Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Zandvoort.

 

De binnenstad van Haarlem, de strandpaviljoens, het circuit en het duin- en bosgebied zorgen gedurende het jaar voor een grote toevloed aan bezoekers en recreanten van binnen en buiten de regio. De wens om hieraan ruimte te bieden en tegelijk het groene (woon)karakter van de gemeenten te waarborgen, maakt dat er sprake is van een eigen dynamiek. Bedrijven met een bovengemiddeld risico bevinden zich met name op de industrieterreinen in Haarlem.

 

Op het gebied van verduurzaming weten de gemeenten in de regio elkaar goed te vinden met de uitvoering van gezamenlijke programma's ten aanzien van onder meer de gebouwde omgeving en energietransitie.

4. Zuid-Kennemerland

 

4.1 Regulering, toezicht en handhaving

Binnen de kaders van het VTH-beleid 2019-2022 worden de inrichtingen bezocht die jaarlijks in aanmerking komen voor controle. Dit gebeurt aan de hand van een risicogericht en informatie- gestuurd profiel. Voor het takenpakket per gemeente zie pagina 26.

 

Voor de gemeente Haarlem lopen op dit moment diverse (langlopende) vergunningentrajecten voor een aantal grote bedrijven. Deze trajecten lopen door in 2021 en vragen onze inzet. In Haarlem werken wij daarnaast, op het gebied van brandveiligheid, op basis van signaaltoezicht. Met name in het centrum constateerden wij in 2020 bij het overgrote deel van de gecontroleerde horecagelegenheden overtredingen op het gebied van brandveiligheid. Dit betrof dan de periodieke keuring of de zichtbaarheid/bereikbaarheid van de blusmiddelen. Hoewel in nagenoeg alle gevallen overtredingen zijn opgelost, krijgt dit aspect in 2021 onze verdere aandacht.

 

De gemeente Haarlem heeft ook een nadrukkelijke wens om extra aandacht te besteden aan energiebesparing bij bedrijven. Wij controleren bedrijven komend jaar conform de verplichting tot het toepassen van erkende maatregelen als bedoeld in artikel 2.15 Activiteitenbesluit. Wij maken hier onder meer gebruik van de inzet van onze datalogger en de inzet van energiescans. Dit aspect nemen wij ook mee in onze uitvoering voor de gemeenten Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort.

 

Ook de vergunningverlening, toezicht en handhaving rondom het Circuitpark Zandvoort is in 2021 een speerpunt. In 2020 hebben wij een groot aantal handhavingsverzoeken en juridische procedures op verleende vergunningen afgehandeld. Naar verwachting loopt dit door in 2021. Ook voor wat betreft onze taak inzake bouw- en woningtoezicht kregen wij in 2020 te maken met een groot aantal juridische procedures. Naar verwachting krijgen wij in 2021 ook te maken met veel juridische procedures.

 

Binnen de gemeente Bloemendaal en Heemstede zullen wij in 2021 diverse controles uitvoeren voor de Drank- en Horecawet en het Digitale Opkopingsregister. In 2020 voerden wij controles uit op de noodverordening voor de gemeente Bloemendaal. Wanneer de gemeente dat ook wenst voor 2021 geven we daar een vervolg aan. Ook de strandpaviljoens in de gemeenten Bloemendaal en Zandvoort vragen jaarlijks onze inzet. Het gaat hier om de aspecten bouw, brandveiligheid, drank- en horecawet en gedeelte milieu.

 

4.2 Communicatie

Communicatietafel IJmond & Zuid-Kennemerland

In 2021 gaat de energietransitie verder. Wij organiseren drie- a viermaandelijks een communi- catietafel waarbij de verschillende gemeenten aanwezig zijn. Tijdens dit overleg bespreken de communicatieadviseurs de best practices, ontwikkelingen en concrete projecten voor bijvoorbeeld de ‘TransitieVisie Warmte’ of ‘Regionale Energiestrategie’. Ook is dit een platform waar externe partijen zich kunnen presenteren en vragen kunnen stellen of waar wij vragen kunnen stellen aan externe partijen. Aankomend jaar zetten we deze bijeenkomsten door.

 

4.3 Advisering

Global Sea Spray’

De PFAS-stoffen in de atmosfeer lijken vooral neer te slaan boven land. Boven zeeën en oceanen hopen de stoffen zich op, waarvan een deel neerslaat zodra het de kustlijn bereikt. Zo kunnen juist daar hogere concentraties PFAS-stoffen ontstaan. Door deze wisselende concentraties is nader onderzoek gewenst. Het omhelst onderzoek naar de toplaag en de ondergrond en een onderzoek naar grondwater. Naar verwachting worden in 2021 de resultaten bekendgemaakt. Met de resultaten vanuit dit werkgebied zal onze bodemkwaliteitskaart worden aangevuld.

Geluidbelastingkaart

Wij zullen beginnen met het opstellen van de geluidbelastingkaart. Samen met het vernieuwde beleid, geeft de kaart meer duidelijkheid over de gebruiksmogelijkheden voor de regio. De nieuwe geluidbelastingkaart zal in het laatste tertaal behandeld worden door de colleges en in de route gaan om bestuurlijk vastgesteld te worden in 2022.

 

4.4 Energietransitie

Het verduurzamen van de omgeving is een van de grote maatschappelijke opgaven. Wij ondersteunen en adviseren gemeenten en burgers in de transitie naar een klimaatneutrale leefomgeving.

Gebouwde Omgeving

Regionaal Energie Programma

Het uitvoeren van een regionaal drie-jaren-programma, waarbij advisering, stimulering en bewustwording voor de woningbezitter voorop staat. De gemeente kan de samenstelling van producten en diensten deels zelf bepalen (of veranderen gedurende het jaar) en zal d.m.v. een co-financiering vanuit de provincie, vanuit gemeentelijk budget en deels vanuit het budget van de ODIJ, gefinancierd worden. Een keuzepakket kan bestaan uit: Duurzaam Bouwloket met wijkgerichte aanpak, fysiek en/of digitaal loket, collectieve inkoopacties, etc.; Stichting Huizenaanpak; PMC's zoals VvE aanpak, monumentenaanpak, etc.; en/of de duurzame huizenroute.

TransitieVisie Warmte

In het kader van de energietransitie moet het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas voor de verwarming van de gebouwen, worden teruggedrongen. In de transitievisie warmte wordt er onderzocht welke wijken het meest geschikt zijn om voor 2030 van het aardas af te gaan.

Eind 2021 moet er een TransitieVisie Warmte goedgekeurd zijn door de raad, waarna concrete vervanging van het aardgas uitgewerkt kan worden in de wijkuitvoeringsplannen.

 

Wij verzorgen, vanuit een opdrachtgeversrol richting een adviesbureau, samen met de gemeenten Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort dat de Transitievisie Warmte wordt opgesteld en de bijbehorende participatie wordt uitgevoerd.

 

4.5 Gebied in beeld

Sprekender dan een tekstuele beschrijving van het gebied waar wij werken en de activiteiten die er plaatsvinden, is de visuele weergave daarvan. Hierna is daarom per regio weergegeven welke activiteiten er plaatshebben en de invloedssfeer die met die activiteiten samenhangt. Uiteraard is dit een momentopname en wijzigen de gegevens dagelijks, mede op grond van de inspectie- en vergunninggegevens die vergaard en gegenereerd worden.

 

Zuid-Kennemerland kent een aantal bedrijven met een aanzienlijke hindercirkel. Daarnaast is in het buitengebied een relatief groot aantal opslagtanks (vaak propaan) aanwezig. Onderstaand een impressie vanuit ons Geografisch Informatiesysteem (GIS) van een aantal van deze zones en activiteiten.

 

Figuur 7 – Hindercirkels bedrijven

Figuur 8 - Risicovolle activiteiten

Figuur 9 – Propaantanks

Figuur 10 – Ammoniakkoelinstallatie

Figuur 11 – Stallen

Figuur 12 - Asbestdaken

 

Bloemendaal

Takenpakket

  • Basistakenpakket

  • Volledige milieutakenpakket, inclusief beleidsvoorbereiding en –uitvoering

  • Toezicht bij evenementen

  • Toezicht en handhaving Drank- en Horecawet

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed) en milieuadvisering op het gebied van geluid, bodem, duurzaamheid, externe veiligheid en lucht onder meer bij ruimtelijke ontwikkelingen, saneringen, informatieverzoeken.

  • Duurzaamheidsbeleid

    Waaronder beleid met betrekking tot de energietransitie, verduurzaming van de gebouwde omgeving en opwekking van hernieuwbare energie.

 

Haarlem

Takenpakket

  • Basistakenpakket, exclusief de bodemtaken (enkel handhaving op verzoek)

  • Het bedrijfsgebonden milieutakenpakket, exclusief milieuadvisering en beleidsvoorbereiding en – uitvoering

  • Toezicht bij evenementen

  • Signaaltoezicht brandveiligheid bij bedrijven

  • Advisering Schiphol

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed).

  • Signaaltoezicht brandveiligheid bij bedrijven

    Het signaaltoezicht op het gebied van brandveiligheid vindt plaats in afstemming met de VRK.

 

Heemstede

Takenpakket

  • Basistakenpakket

  • Volledige milieutakenpakket, inclusief beleidsvoorbereiding en -uitvoering

  • Toezicht en handhaving Drank- en Horecawet

  • Toezicht en handhaving Digitaal Opkopersregister (DOR)

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed) en milieuadvisering op het gebied van geluid, bodem, duurzaamheid, externe veiligheid en lucht onder meer bij ruimtelijke ontwikkelingen, saneringen, informatieverzoeken.

  • Duurzaamheidsbeleid

    Waaronder beleid met betrekking tot de energietransitie, verduurzaming van de gebouwde omgeving en opwekking van hernieuwbare energie.

  • Toezicht en handhaving DOR

    Met toezicht op het DOR wordt heling van (tweedehands) goederen tegengegaan.

 

Zandvoort

Takenpakket

  • Basistakenpakket

  • Volledige milieutakenpakket, inclusief beleidsvoorbereiding en –uitvoering

  • Volledige Wabo-takenpakket

  • Toezicht en handhaving Toeristische verhuur

  • Geluidmetingen

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed) en milieuadvisering op het gebied van geluid, bodem, duurzaamheid, externe veiligheid en lucht onder meer bij ruimtelijke ontwikkelingen, saneringen, informatieverzoeken.

  • Volledige Wabo-takenpakket

    Waaronder vergunningverlening bouwen en verbouwen, RO- en bouw- en woningtoezicht en het secretariaat van de welstandscommissie.

 

Uitvoeringsprogramma 2021

 

Regio Zaanstreek-Waterland

Tot de gemeenten in de regio rekenen we Zaanstad, Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland en Wormerland. Omgevingsdienst IJmond werkt voor al deze gemeenten, behalve gemeente Zaanstad.

 

Het gebied kenmerkt zich door het uitgestrekte (veen)weidegebied. Purmerend en Zaanstad vormen daarin de uitzondering vanwege het meer stedelijk karakter van de gemeente. De flora en fauna in de regio zijn veelal beschermd in het kader van de Natuurbeschermingswet 1998 en Flora- en Faunawet. Regionale thema's die spelen zijn stikstofdepositie vanwege agrarische bedrijvigheid, asbestdaken, bodemverontreiniging door lood, bodemdaling, bereikbaarheid (mobiliteit) en energietransitie.

 

Binnen de energietransitie wordt in toenemende mate regionaal samengewerkt met Zaanstad. Omgevingsdienst IJmond fungeert hierbij als beleidsadviseur voor portefeuillehouders duurzaamheid gemeenten Oostzaan, Landsmeer, Wormerland en Waterland in relatie tot MRA deelregio Zaanstreek-Waterland

5. Zaanstreek-Waterland

 

5.1 Regulering, toezicht en handhaving

Binnen de kaders van het VTH-beleid 2019-2022 worden de inrichtingen bezocht die jaarlijks in aanmerking komen voor controle. Dit gebeurt aan de hand van een risicogericht en informatie- gestuurd profiel.

 

Speciaal aandacht is er in de regio Zaanstreek- Waterland met betrekking tot onderstaande projecten. Voor het takenpakket per gemeente zie pagina 32.

Gebiedsinventarisatie

Gebieden - waar veel verloop is van bedrijvigheid - zullen worden geselecteerd. Onderzocht wordt of bedrijven zijn beëindigd, nieuwe bedrijven zijn gevestigd die zich moeten melden of dat een vergunningsaanvraag noodzakelijk is.

Datalogger

Project datalogger loopt vanwege de positieve reacties door in 2021, door het plaatsen van een datalogger wordt inzicht gegeven in stookgedrag en of de installatie optimaal is ingeregeld. Indien blijkt dat de installatie niet goed is ingeregeld, zal hierop toezicht worden gehouden conform de verplichting tot het toepassen van erkende maatregelen als bedoeld in artikel 2.15 Activiteitenbesluit.

Drones

De afgelopen jaren is de ontwikkeling van drones in een stroomversnelling geraakt. Strenge regelgeving zette lange tijd een rem op de toepasbaarheid van drones. Maar door inwerkingtreding van Europese regelgeving op 31 december 2020 komt hier verandering in. Een drone is een prima hulpmiddel om in het buitengebied op een effectievere manier toezicht te houden. Deze ontwikkeling vraagt in 2021 de nodige inzet en capaciteit voor beleidsmakers en uitvoerders om de kaders van het project vast te stellen.

 

Ook wij hebben geïnvesteerd in het aanschaffen van drones (2 stuks). Deze zullen met name van toepassing zijn in het buitengebied zoals Zaanstreek-Waterland. Waarbij de drones een toevoeging zijn op het milieutakenpakket en een verdiepingslag kan betekenen voor enkele projecten.

 

De toepassingen van drones zal worden gebruikt door een gecertificeerde operator. Het takenveld waarvoor ze gebruikt gaan worden is erg divers. Denk aan: gevel- en dakinspecties (bouw- en woning toezicht), grondstromen/saneringen ketens, geomapping of monitoring evenementen.

Afvoer afgewerkte olie

Project afvoer afgewerkte olie wordt uitgevoerd bij garage-, loonwerkers en autodemontagebedrijven. Deze dienen afgewerkte olie af te geven aan een erkende afvalinzamelaar, dit wordt gecontroleerd aan de hand van afgiftebewijzen. Daarnaast wordt onderzocht of de inkoop van olie in balans komt te staan met de afvoer van de afgewerkte olie. Deze controle kunnen zowel fysiek als digitaal worden uitgevoerd en gebeurt bij alle bedrijven in onze regio.

 

5.2 Energietransitie

Het verduurzamen van de omgeving is een grote maatschappelijke opgaven. Wij ondersteunen en adviseert de gemeente Edam-Volendam, Landsmeer, Oostzaan en Wormerland in de transitie naar een klimaat neutrale leefomgeving.

 

Voor alle deze gemeente voeren wij onderstaande basispakket uit. Betreffende plustaken verschillen per gemeente en staan dan ook zo aangegeven in het flexibele pakket.

Basispakket (Gebouwde omgeving & Industrie)

  • -

    Duurzaam Bouwloket (onderhouden van contracten, geven van invulling aan de werkzaamheden, verspreiden van communicatie)

  • -

    Duurzame Huizen Route (onderhouden van contracten, verspreiden van communicatie, afstemming met gemeente)

  • -

    Advisering duurzaam bouwen, nieuwbouw en renovatie (met betrekking tot BENG, energieneutraal, GPR-gebouw, aardgasvrij wonen, verduurzaming bedrijfsgebouwen)

  • -

    Datalogger, warmtecamera en leakshooter (mogelijke inzet vanuit toezicht)

  • -

    Communicatie duurzaamheid en energietransitie (online en offline, participatie, afstemming met gemeente voor projecten die wij uitvoeren)

  • -

    Advisering: vragen beantwoorden van college, raden, ambtenaren, bedrijven, inwoners

  • -

    Ondersteuning portefeuillehouder overleg duurzaamheid MRA Noord-Zaanstreek- Waterland: voor bespreken met individuele portefeuillehouder, inclusief voorbereiding

  • -

    Ambtelijke overleggen: vormgeven en onderhouden regionale samenwerking

  • -

    Regionale subsidies: afstemmen, verantwoorden en mogelijk wijzigen (momenteel lopen Regeling Reductie Energie (RRE) en Regionale Energiebesparingsprogramma (REP))

Flexibel pakket (Gebouwde omgeving & Industrie)

  • -

    Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 (Edam-Volendam)

  • -

    Reductie Regeling Energie-subsidie (RRE) (Edam-Volendam, Landsmeer)

  • -

    Aanvraag subsidie wijkaanpak (Landsmeer)

  • -

    Schooldakrevolutie (Edam-Volendam, Landsmeer)

  • -

    Collectieve inkoop zonnepanelen particulieren (Edam-Volendam, Wormerland)

  • -

    MRA duurzaamheidswerkgroepen en duurzaamheidstop (Edam-Volendam)

  • -

    Organiseren Energy Challange of Energie Battle (Landsmeer)

  • -

    Verduurzaming bij bedrijven en bedrijventerreinen (Wormerland)

  • -

    Webinar voor inwoners en onder de aandacht brengen subsidieregeling (Wormerland)

  • -

    Zonneladder (Wormerland)

5.3 Gebied in beeld

Sprekender dan een tekstuele beschrijving van het gebied waar wij werken en de activiteiten die er plaatsvinden, is de visuele weergave daarvan. Hierna is daarom per regio weergegeven welke activiteiten er plaatshebben en de invloedssfeer die met die activiteiten samenhangt. Uiteraard is dit een momentopname en wijzigen de gegevens dagelijks, mede op grond van de inspectie- en vergunninggegevens die vergaard en gegenereerd worden.

 

De regio Zaanstreek-Waterland kent een groot aantal agrarische bedrijven gegeven het landelijk gebied. Het aantal tanks is ook hier relatief groot. Onderstaand een impressie vanuit ons Geografisch Informatiesysteem (GIS) van een aantal van deze zones en activiteiten.

Figuur 13 – Hindercirkels bedrijven

Figuur 14 - Risicovolle activiteiten

Figuur 15 – Propaantanks

Figuur 16 – Ammoniakkoelinstallatie

Figuur 17 – Stallen

Figuur 18 - Asbestdaken

 

Beemster

Takenpakket

  • Basistakenpakket

  • Volledige milieutakenpakket, inclusief beleidsvoorbereiding en –uitvoering

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed) en milieuadvisering op het gebied van geluid, bodem, duurzaamheid, externe veiligheid en lucht onder meer bij ruimtelijke ontwikkelingen, saneringen, informatieverzoeken.

 

Edam-Volendam

Takenpakket

  • Basistakenpakket

  • Op verzoek overige milieutaken en beleidsvoorbereiding en – uitvoering

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed).

  • Duurzaamheidsbeleid

    Waaronder beleid met betrekking tot de energietransitie, verduurzaming van de gebouwde omgeving en opwekking van hernieuwbare energie

 

Landsmeer

Takenpakket

  • Basistakenpakket

  • Volledige milieutakenpakket, inclusief beleidsvoorbereiding en –uitvoering

  • Toezicht Drank- en Horecawet

  • Toezicht en handhaving Brandveiligheid

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed) en milieuadvisering op het gebied van geluid, bodem, duurzaamheid, externe veiligheid en lucht onder meer bij ruimtelijke ontwikkelingen, saneringen, informatieverzoeken.

  • Duurzaamheidsbeleid

    Waaronder beleid met betrekking tot de energietransitie, verduurzaming van de gebouwde omgeving en opwekking van hernieuwbare energie.

 

Oostzaan

Takenpakket

  • Basistakenpakket

  • Volledige milieutakenpakket, inclusief beleidsvoorbereiding en –uitvoering

  • Toezicht Drank- en Horecawet

  • Toezicht en handhaving Wabo/BWT

  • Toezicht en handhaving Brandveiligheid

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed) en milieuadvisering op het gebied van geluid, bodem, duurzaamheid, externe veiligheid en lucht onder meer bij ruimtelijke ontwikkelingen, saneringen, informatieverzoeken.

  • Duurzaamheidsbeleid

    Waaronder beleid met betrekking tot de energietransitie, verduurzaming van de gebouwde omgeving en opwekking van hernieuwbare energie.

  • Toezicht en handhaving Wabo/BWT Waaronder RO- en bouw- en woningtoezicht

 

Purmerend

Takenpakket

  • Basistakenpakket

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed).

 

Waterland

Takenpakket

  • Basistakenpakket

  • Milieutakenpakket, exclusief toezicht en handhaving op het gebied van bedrijven die niet onder het basistakenpakket vallen en beleidsvoorbereiding en – uitvoering.

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed) en milieuadvisering op het gebied van geluid, bodem, duurzaamheid, externe veiligheid en lucht onder meer bij ruimtelijke ontwikkelingen, saneringen, informatieverzoeken.

 

Wormerland

Takenpakket

  • Basistakenpakket

  • Volledige milieutakenpakket, inclusief beleidsvoorbereiding en –uitvoering

  • Toezicht en handhaving Drank- en Horecawet

  • Toezicht en handhaving Wabo/BWT

  • Toezicht en handhaving Brandveiligheid

Toelichting

  • Basis- en milieutakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu door bedrijven, (asbest)sloop en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed) en milieuadvisering op het gebied van geluid, bodem, duurzaamheid, externe veiligheid en lucht onder meer bij ruimtelijke ontwikkelingen, saneringen, informatieverzoeken.

  • Duurzaamheidsbeleid

    Waaronder beleid met betrekking tot de energietransitie, verduurzaming van de gebouwde omgeving en opwekking van hernieuwbare energie.

  • Toezicht en handhaving Wabo/BWT.

    Waaronder RO- en bouw- en woningtoezicht.

 

Uitvoeringsprogramma 2021

 

Provincie Noord-Holland

Takenpakket

 

  • Basistakenpakket

  • Vergunningverlening Wet bodembescherming

Toelichting

  • Basistakenpakket

    Waaronder vergunningverlening, toezicht en handhaving bij provinciale bedrijven en ketens (grond, asbest, metaal, bruin- en witgoed).

6. Provincie Noord-Holland

 

6.1 Inrichtinggebonden VTH-taken

Het aantal inrichtingen dat onder provinciaal bevoegd gezag valt en waarvoor wij de VTH-taken uitvoeren kan fluctueren door veranderingen in wet- en regelgeving, danwel de activiteiten die bij inrichtingen worden uitgevoerd. Per 1 januari 2021 voeren wij namens provincie Noord-Holland de VTH-taken in ieder geval bij de volgende inrichtingen (niet zijnde BRZO of RIE-4) uit.

Kras Recycling BV

Voor 2021 geen bijzonderheden te verwachten. Het bedrijf zal in het kader van de jaarlijkse milieucontrole opnieuw worden bezocht.

Averijhaven

De Averijhaven is eerder tijdelijk ingericht als baggerdepot. Voor de ontmanteling moet het depot voldoen aan de kwaliteitscriteria in een ontmantelingsplan. In 2021 is de verwachting dat wij de voorbereiding tot ontmanteling kunnen goedkeuren en de daadwerkelijke ontmanteling van het slibdepot aanvangt.

Riwald

De aanvraag voor een nieuwe Omgevings- vergunning is in behandeling genomen en bij goedkeuring zal er gezamenlijk met de reguliere milieucontrole een opleveringscontrole worden uitgevoerd.

Braam

Het plan van aanpak dat is opgesteld om eerder geconstateerde overtredingen te beëindigen, had een doorlooptijd tot in 2020. In die periode heeft intensief controle plaatsgevonden door middel van toezichtcontroles om de overtredingen te beëindigen. Eén dwangsombeschikking is inmiddels opgelost, omdat de overtredingen zijn beëindigd. Voor de tweede dwangsombeschikking is verzoek tot uitstel aangevraagd door het bedrijf. In 2021 zal de focus hierdoor dan ook onverminderd groot zijn.

Treffers

Voor 2021 geen bijzonderheden te verwachten. Het bedrijf zal in het kader van de jaarlijkse milieucontrole opnieuw worden bezocht.

 

6.2 VTH-taken Wet bodembescherming

ODIJ voert namens provincie Noord-Holland de vergunningverlenings-, toezichts- en handhavingstaken in het kader van de Wet bodembescherming uit. Dit wordt gedaan voor het grondgebied van de gemeenten waar ODIJ voor werkt, exclusief gemeente Haarlem en de BRZO- en RIE-4-inrichtingen in het werkgebied van ODIJ. Toezicht en handhaving bij spoedlocaties is bij RUDNHN belegd.

Vergunningverlening

  • -

    Vergunningverleningstaken Wet Bodembescherming (Wbb), inclusief spoedlocaties, meldingen Wbb en BUS-meldingen;

  • -

    Inschrijven in het kadaster van relevante besluiten Wbb en BUS;

  • -

    Afhandelingen meldingen Besluit Bodemkwaliteit (Bbk) bij provinciale inrichtingen binnen het gebied van ODIJ;

  • -

    Het beheren van het bodeminformatiesysteem (BIS).

Toezicht Wet Bodembescherming

  • -

    BUS Tu 5 dagen

  • -

    BUS Tu 5 weken

  • -

    BUS Mobiel

  • -

    BUS Immobiel

  • -

    Saneringsplan

  • -

    Calamiteiten (nieuw geval/ongewoon voorval)

Toezicht Besluit Bodemkwaleit

  • -

    Toepassen bouwstoffen

  • -

    Toepassen grond en baggerspecie

Vrije veld inspectie

  • -

    Opsporing niet gemelde Wbb

  • -

    Opsporing niet gemelde Bbk

Supplement Uitvoeringsprogramma 2021

1. Inleiding

Sinds 2001 voert Omgevingsdienst IJmond in opdracht van de gemeente Heemstede milieutaken uit. De uitvoering en advisering betreft een breed pakket aan wettelijke taken op het gebied van onder meer de Wet milieubeheer (WABO), Wet Bodembescherming, Wet Geluidhinder en Natuurwetgeving. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van brede kennis en expertise van Omgevingsdienst IJmond bij de uitvoering van het door de gemeente Heemstede geformuleerde milieu- en duurzaamheidsbeleid. De gemeente Heemstede heeft ook haar taken op het gebied van de Drank- en Horecawet uitbesteed aan Omgevingsdienst IJmond.

 

In 2017 is de gemeente Heemstede voor het basistakenpakket toegetreden tot de Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst IJmond. Het basistakenpakket betreft vergunningverlenings-, toezicht- en handhavingstaken (VTH) op het gebied van milieu met betrekking tot de complexere inrichtingen en ketens (grondstromen/asbest/afval) in een gemeente. Overige taken die wij voor de gemeente Heemstede uitvoeren, zoals de overige inrichtinggebonden milieutaken, specialistische milieuadviestaken, taken ten aanzien van milieubeleid en duurzaamheid en taken op het gebied van de Drank- en horecawet zijn vastgelegd in een langlopende dienstverleningsovereenkomst. In 2017 is deze afgesloten voor 10 jaar met daarmee een looptijd tot december 2026. Voor de uitvoering van dit brede takenpakket stelt de gemeente Heemstede jaarlijks 3.805 uur beschikbaar aan Omgevingsdienst IJmond.

 

In samenspraak met de diverse gemeenten binnen haar regio, stelt Omgevingsdienst IJmond jaarlijks een uitvoeringsprogramma op. Hierin staan de taken beschreven die gebiedsbreed en regionaal (IJmond, Zuid-Kennemerland & Zaanstreek-Waterland) worden uitgevoerd. Het voorliggende supplement bevat een gedetailleerde beschrijving van uitvoering van taken in de gemeente Heemstede voor 2021 en is een aanvulling op het ‘Raamwerk Uitvoeringsprogramma 2021’. Gedurende het jaar rapporteert Omgevingsdienst IJmond hierover via twee tussentijdse rapportages en een jaarverslag.

 

  • leeswijzer

In de hoofdstukken 2 & 3 staan de kaders weergegeven die leiden tot de keuzes in toezichtprioriteiten voor 2021. De daaropvolgende hoofdstukken geven wij inzicht in onze daadwerkelijke uitvoering. Via de teksten in de groene kaders geven wij couleur locale mee aan de uitvoering voor specifiek de gemeente Heemstede.

2. Uitvoeringskaders

De wetgever stelt voorwaarden aan de gemeenten voor de uitvoering van haar wettelijke milieutaken specifiek op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving. De voorwaarden zijn opgenomen in de Wet VTH.

De gemeente Heemstede heeft invulling gegeven aan deze kaders door verschillende richtinggevende documenten door de gemeenteraad te laten vaststellen.

 

Het betreft de volgende kaders:

  • -

    Beleidskader vergunningverlening, toezicht en handhaving 2019-2022

  • -

    Strategie milieu vergunningverlening, toezicht en handhaving 2019-2022

  • -

    Verordening VTH 2019-2022

Onze programmering is gebaseerd op landelijke prioriteitstelling en de bovengenoemde, door de gemeenteraad van Heemstede, vastgestelde kaders.

3. Beleidskader Vergunningverlening, toezicht en handhaving

In het beleidskader VTH 2019-2022 heeft de Raad van Heemstede de ambitie, prioriteiten en kaders neergelegd voor de uitvoering. Voor deze uitvoeringsperiode betreft het de volgende prioriteiten:

 

  • Verwijderen van asbest

    Het tot een minimum beperken van het aantal illegale asbestsaneringen, asbestdumpingen. Toezien op het volgens de regels verwijderen van asbest

     

    Uitvoering Heemstede

    Beoordelen asbestinventarisatie rapporten

    Beoordelen meldingen asbest verwijdering

    Uitvoeren fysieke controles asbestverwijdering

  • Het voorkomen van bodemverontreiniging

    Het voorkomen van nieuwe bodemverontreinigingen, bevorderen of herstel of beheersing van aanwezige bodemverontreinigingen en het zorgdragen van een correcte overdracht van bodemtaken van provincie naar gemeenten.

     

    Uitvoering Heemstede

    Controle van bedrijven en instellingen op bodembeschermende voorzieningen

  • Ketentoezicht

    Toezicht houden op juiste afgifte, toepassing of verwerking van stromen in ketens zoals grond, afval, elektronica, metalen en asbest. Deze toezichtitems zijn landelijke prioriteiten

     

    Uitvoering Heemstede

    Controle bij bedrijven en instellingen op de juiste wijze van afgeven van afvalstoffen

    Controle toepassen van grondstromen binnen de gemeente / toetsen kwaliteit en herkomst

    Controle op juiste verwerking van asbeststromen na sanering

  • Risicoactiviteiten

    Het voorkomen van incidenten en ongewone voorvallen door het verzekeren van een juiste regulering van activiteiten met gevaarlijke stoffen.

     

    Uitvoering Heemstede

    Controle op opslag, verwerking en transport van gevaarlijke stoffen

  • Verduurzaming/energietransitie

    Het bevorderen en waar nodig afdwingen van duurzaamheidsmaatregelen bij bedrijven.

     

    Uitvoering Heemstede

    Controleren van bedrijven en instellingen op het treffen van energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar

    Bij controles bedrijven adviseren over mogelijkheden energiebesparende maatregelen

  • Zeer Zorgwekkende Stoffen

    De aanpak van toepassing van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) is een landelijk speerpunt. Dit zijn stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu omdat ze bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn, de voortplanting belemmeren of zich in de voedselketen ophopen. Recente voorbeelden die tot maatschappelijke onrust hebben geleid zijn lood en Pfas.

     

    Uitvoering Heemstede

    Controleren van bedrijven en instellingen op het gebruik van ZZS stoffen. Uitvraag starten daar waar noodzakelijk en de emissies van ZZS reguleren.

  • Ondermijning

    Het voorkomen en tegengaan van ondermijnende activiteiten door informatievergaring en delen met handhavingspartners in samenwerking met de Regionale informatie en expertise centra (RIEC). Dit item is een landelijke prioriteit.

     

    Uitvoering Heemstede

    Beheer, onderhoud en actualisatie van het bedrijvenbestand in Heemstede gekoppeld aan systemen

    Beheren van de verschillende bedrijvenlocaties en bij wisselingen en veranderingen controles uitvoeren

    Bij mogelijk verdachte activiteiten opschalen naar partners

4. Toezicht en handhaving bedrijven en instellingen

Ons bedrijvenbestand voor de gemeente Heemstede telt circa 700 bedrijven Onze ervaring over de laatste jaren leert dat het naleefgedrag van bedrijven, gevestigd in Heemstede hoog ligt. Het type bedrijven dat in Heemstede is gevestigd controleren we eens in de vijf jaar. Enkele vergunningsplichtige bedrijven controleren wij jaarlijks. Het gaat hier om de type-C-bedrijven, waaronder de gemeentewerf en het Spaarne Gasthuis. Voor 2021 hebben wij, binnen de kaders van het VTH-beleid 2019-2022, een selectie gemaakt van bedrijven die wij zullen gaan bezoeken. Naast de beleidskaders gelden ook efficiency en level playing field als belangrijke kaders. Tijdens onze controles kijken wij of bedrijven zich houden aan de voorschriften uit de omgevingsvergunning of het Activiteitenbesluit en zien wij toe op energiebesparing m.b.t. artikel 2.15 Activiteitenbesluit. Het plaatsen dataloggers bij bedrijven is daarop een aanvulling.

 

Uitvoering Heemstede

Aantal

Controles van bedrijven en instellingen, in het kader van de milieuwetgeving en op basis van eerder genoemde uitgangspunten en criteria

50

Ketenhandhaving asbest

68

Ketenhandhaving grondstromen

5

Inspecties Drank- en Horecawet

25

Inspecties Digitaal Opkopers Register

20

Evenementen

3

  • Uitgelicht

Actualisatie bedrijvenbestand

In 2020 hebben wij, als gevolg van de maatregelen om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, minder fysieke controles uitgevoerd dan voorgaande jaren. In plaats daarvan hebben wij veel inzet gepleegd op het opvragen van certificaten en keuringsrapporten bij bedrijven (doorgaans een onderdeel van onze controles) en hebben wij ons bedrijvenbestand voor de gemeente geactualiseerd. Daarvoor hebben wij een inventarisatie gemaakt van de bedrijven en een check gedaan op onbekende locaties. Op basis van deze inventarisatie zullen wij in 2021 een aantal bedrijven en locaties bezoeken. Tegelijkertijd zullen wij in 2021 extra meldingen behandelen van nieuwe bedrijven die wij door de actualisatie hebben kunnen wijzen op de meldplicht. Door ons bedrijvenbestand frequent te actualiseren, houden wij grip op locaties en activiteiten die op die locaties worden verricht, waardoor ook aspecten als ondermijning aandacht krijgt.

 

Herenweg

Aan de Herenweg in Heemstede bevindt zich, ter hoogte van nummer 29, een bedrijfsverzamelgebouw. Doordat het gebouw bestaat uit diverse kleine units, is hier een groot aantal bedrijven gevestigd. Vooral ambachtswerken, zoals metaalbewerkers en drukkerij. De geplande bezoeken in 2020 zijn niet doorgegaan en zullen nu in 2021 worden ingepland. Tijdens de bedrijfscontroles gaan wij vooral na of de bedrijfsactiviteiten gelijk zijn aan de activiteiten die vermeld staan in de melding die het bedrijf heeft gedaan.

 

Nijverheidsweg/Cruquiusweg

In 2019 constateerden wij dat er in een garage aan de Nijverheidsweg bedrijfsmatig auto’s werden gewassen in een ruimte zonder vloeistofdichte vloer. Deze constatering was aanleiding om ons bedrijvenbestand van de Nijverheidsweg en omgeving te screenen. De geplande bezoeken in 2020 zijn niet doorgegaan en zullen nu in 2021 worden ingepland.

 

Energiebesparing bij bedrijven

Gemeenten binnen ons werkgebied hebben een nadrukkelijke wens om extra aandacht te besteden aan energiebesparing bij bedrijven. Evenals voorgaande jaren zal in 2021 energiebesparing een belangrijk element zijn tijdens onze reguliere controles. Daarbij kijken we niet alleen naar de verplichte energiebesparingsmaatregelen, als bedoeld in artikel 2.15 Activiteitenbesluit, maar grijpen onze bedrijfscontroles ook aan om met ondernemers het gesprek aan te gaan over de mogelijkheden van verdere verduurzaming van de bedrijfsvoering.

 

Binnen ons totale werkgebied hebben inmiddels 1300 bedrijven een rapportage Erkende Maatregelen ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Voor de laatste 60 bedrijven binnen ons werkgebied, die de rapportage nog moeten insturen, starten wij in 2021 een handhavingstraject.

 

Noord-Hollands Energieakkoord

De provincie wil een breed gedragen energieakkoord sluiten met alle 46 gemeenten. In het akkoord komen afspraken over een gezamenlijk ambitieniveau, kaders voor een toezichtwerkwijze en gezamenlijke monitoring en inzet van middelen. Het akkoord loopt in principe tot 2025 en heeft als doel om provincie breed een level playing field te creëren op gebied van toezicht op energiebesparende maatregelen. Het Energieakkoord biedt ons kansen om enerzijds onze succesvolle GreenBiz-aanpak verder uit te rollen, anderzijds verder te gaan op de ingeslagen weg. Waarbij we bedrijven via energiescans en dataloggers ontzorgen en gedurende een periode begeleiden. Het Energieakkoord wordt in 2021 verder uitgewerkt. Het leveren van een bijdrage aan de geformuleerde ambities uit het Energieakkoord betekent ook intensivering van toezicht en handhaving op dit dossier.

 

Toezicht op de noodverordening

In 2020 hebben wij met de gemeente Heemstede afspraken gemaakt over het uitvoeren van controles op de noodverordening. Door nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus, waaronder het sluiten van de horeca, hebben wij deze controles nog niet kunnen uitvoeren. Deze controles volgen in 2021, wanneer maatregelen dat weer toelaten.

 

Drank- en horecawet

Voor de gemeente Heemstede controleren wij bij bedrijven (horeca en supermarkten) op de voorschriften uit de Drank- en Horecawet. In 2020 is veel inzet gepleegd op de controle van bedrijfsregistraties en dan specifiek of de personen die staan geregistreerd binnen de Drank- en Horecavergunning ook nog binnen het bedrijf actief zijn. Het ging hier om administratieve controles ter vervanging van fysieke controles. Naar aanleiding van deze inzet hebben wij de intentie om in 2021 in te zetten op onaangekondigde controles, specifiek op leeftijdsgrenzen. Belangrijk daarbij is dat de controles ook gepaard gaan met goede voorlichting over de wetgeving. Ten tijde van het opstellen van dit plan lopen hierover nog gesprekken met de gemeente. Pas na overeenstemming met de gemeente plannen wij eventuele vervolgacties.

 

Sportverenigingen

In 2021 controleren wij of verenigingen voldoen aan de voorschriften uit de Drank- en Horecawet. Onder meer via leeftijdscontroles voor wat betreft verkoop van alcoholische dranken. In het contactmoment met de vereniging vragen wij ook aandacht voor energiebesparing. Hoewel sportverenigingen veelal niet boven de ondergrens uitkomen, gaat het hier om advisering en stimulering en kijken wij onder meer naar veldverlichting en het efficiënt inregelen via schakeltijden.

 

Vuurwerk

De gemeente Heemstede kent 1 locatie waar vuurwerk wordt opgeslagen en verkocht. Jaarlijks bezoeken wij alle vuurwerkverkooppunten en zien wij toe op de naleving van de voorschriften uit het Vuurwerkbesluit. Dat doen wij bij alle verkooppunten tenminste éénmaal tijdens de verkoopperiode. Als daar aanleiding toe is bezoeken wij het vuurwerkverkooppunt ook voorafgaand aan het verkoopseizoen, of volgt een tweede controle tijdens de verkoopperiode.

 

Asbest

Toezicht op de juiste verwijdering van asbest tijdens sloop en renovatiewerkzaamheden vormt een belangrijk onderdeel van ons werk. Jaarlijks nemen wij daar (nieuwe) medewerkers uitvoerig in mee. In januari verzorgen wij een presentatie/training voor de uitvoering van aspectcontroles op verwijderen van asbest en/of sloopactiviteiten voor de inspecteurs. Om de theorie te koppelen aan de praktijk, voeren wij zaterdag 6 februari diverse aspectcontroles uit in onder meer de gemeente Heemstede. Tijdens deze dag hebben wij aandacht voor zowel particulieren als bedrijven en voor activiteiten die zowel legaal of illegaal bezig zijn.

 

Controle op Zeer Zorgwekkende stoffen

Afgelopen jaren inventariseerden wij bij alle gecontroleerde bedrijven of er Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) vrij kunnen komen. Tot op heden hebben wij in Heestede nog geen bedrijf gevonden waar ZZS geëmitteerd wordt. Ook in 2021 zullen wij bij de bedrijven die wij bezoeken controleren of er gebruik wordt gemaakt van ZZS en zo ja om welke stoffen dat gaat en in welke mate deze vrij kunnen komen (uitvraag). Als er emissie van ZZS plaatsvindt, zullen wij deze reguleren en controleren of binnen de inrichting de verplichte voorzieningen zijn getroffen om te werken met ZZS.

5. Vergunningverlening

In het kader van de milieuwetgeving is het verboden om zonder vergunning bedrijfsmatige activiteiten op te richten, in werking te hebben of te wijzigen.

 

Uitvoering Heemstede

Aantal

Procedures Activiteitenbesluit milieubeheer, waaronder

meldingen Activiteitenbesluit, melding Besluit lozen buiten inrichtingen en meldingen mobiel breken

6

Procedures milieuvergunning

2

Procedure maatwerk milieuvergunning

1

Procedures Wet Bodembescherming (waaronder BUS-meldingen)

4

Procedures Besluit Bodemkwaliteit (waaronder meldingen toepassen grond)

5

6. Milieuklachten

Wanneer inwoners situaties signaleren die een gevaar kunnen opleveren voor het milieu, of wanneer zij hinder ervaren van een bedrijf, dan kunnen zij dit melden bij Omgevingsdienst IJmond. Een medewerker van Omgevingsdienst IJmond neemt direct maatregelen om een klacht te verhelpen. In sommige gevallen is nader onderzoek nodig. In dat geval onderzoeken wij of de veroorzaker de milieuwetgeving overtreedt. Is dat het geval dan spreken we de veroorzaker aan en ondernemen we actie om de overtreding, en daarmee een klacht, te beëindigen.

 

Uitvoering Heemstede

Aantal

Klachtafhandeling

25

 

Toelichting

Hoewel het aantal milieuklachten in de gemeente Heemstede relatief laag is, kent de gemeente één inwoner die geregeld klaagt. De afhandeling van deze klachten is meegenomen in de prognose voor 2021. Wij verwachten in 2021 eenzelfde aantal klachten te ontvangen en te behandelen als voorgaande jaren.

7. Uitvoering overige milieuwetgeving en advisering

Bij ruimtelijke ontwikkelingen, planvormen en bouwinitiatieven adviseren wij ten aanzien van toepassen en voldoen aan de kaders vanuit de milieuwetgeving op het gebied van bodemkwaliteit, geluid, luchtkwaliteit, externe veiligheid, duurzaamheid en flora en fauna.

 

Uitvoering Heemstede

Onderhoud bodemkwaliteitskaart

Verstrekken bodeminformatie makelaarsinformatie bij transacties

Uitzetten en toetsen van bodemonderzoeken bij ruimtelijke ontwikkelingen en grondverzet

In kaart brengen achtergrondgehalte Pfas

Juridische advisering ruimtelijk perceel

Opstellen Actieplan geluid

Natuurtoets (beschermde soorten) bij ontwikkelingen

Integrale advisering bij planvorming en bouwinitiatieven

Participeren binnen de structuren van Heemstede ten aanzien van de voorbereiding op het in werking treden van de Omgevingswet

Advisering en informatieverstrekking inzake ontwikkelingen rondom Schiphol

 

Geluidsaneringsprojecten

Totaal vijf lopende projecten. Twee 'oude' projecten in Heemstede: Zandvoortselaan en Leidsevaartweg, deze twee zullen naar verwachting in 2021 in uitvoering gaan. Voor de drie nieuwe projecten (Heemsteedse Dreef, Lanckhorstlaan/Zandvoortselaan en overige B-lijst woningen) geldt dat in 2021 het saneringsprogramma zal moeten worden vastgesteld, waarna de woningen kunnen worden opgenomen.

 

Gis-viewer; van data naar informatie

Informatie over de omgeving overal en altijd inzichtelijk via één viewer. Onze GIS-viewer in een ‘nutshell’. Deze viewer bestaat uit een groot aantal kaartlagen met omgevingsgerelateerde zaken. Denk daarbij aan milieuonderwerpen, maar ook bouwonderwerpen. Via onze GIS-viewer is het voor ons, gemeenten en onze partners mogelijk om de beschikbare informatie over elkaar heen te leggen. Juist door die informatie integraal uit te lezen ontstaat een eerste beeld over mogelijkheden en kansen, maar ook beperkingen en belemmeringen op locaties binnen de gemeente waar ontwikkeld kan worden. Zodoende kan onze viewer een waardevolle bijdrage leveren aan bijvoorbeeld het opstellen van bestemmingsplannen en in de toekomst omgevingsplannen. Zo maken wij het mogelijk om data om te zetten naar informatie.

 

Zie voor een aantal screenshots van onze GIS-viewer de figuren 1, 2, 3 & 4..

 

Figuur 1: Geluidafstanden 

Figuur 2: geurafstanden

Figuur 3: afstanden gevaarlijke stoffen

Figuur 4: Type-bedrijven (groen A, paars B, geel C)

8. Energietransitie

Ten aanzien van taken op het gebied van de energietransitie ligt de focus van onze inzet enerzijds op bedrijven en instellingen en anderzijds op inwoners. Voor de inzet richting inwoners wordt intensief samengewerkt met medewerkers van de gemeente Heemstede.

 

Uitvoering Heemstede

Ondersteuning bij opstellen Transitievisie Warmte

Ondersteuning en uitvoering programma REP

Ondersteunen van lokale initiatieven rondom de energietransitie

Inzet datalogger (rapportage monitoring stookgedrag bij bedrijven) met als doel bewuster omgaan met gasgebruik

 

Medewerkers van de gemeente Heemstede participeren in verschillende regionale overlegvormen ten aanzien de energietransitie. Medewerkers van Omgevingsdienst IJmond ondersteunen en adviseren de volgende regionale overlegvormen:

  • Secretariaat bestuurlijke platform duurzaamheid IJmond/Zuid Kennemerland

  • Transitievisie warmte

  • Trekker communicatiewerkgroep rondom de Regionale Energie Strategie

Ondersteunen lokale initiatieven

Met regelmaat komen inwoners, lokale ondernemers of verenigingen met een initiatief of vraag rondom energietransitie. Wij ondersteunen dit door de initiatiefnemers op weg te helpen naar verduurzaming. Een voorbeeld hiervan is onze inzet bij de sportvereniging VEW.

 

Transitievisie Warmte

In het kader van de energietransitie moet het gebruik van fossiele brandstoffen, zoals aardgas voor de verwarming van de gebouwen, worden teruggedrongen. In de Transitievisie Warmte wordt er onderzocht welke wijken het meest geschikt zijn om voor 2030 van de aardas af te gaan. Eind 2021 moet er een Transitievisie Warmte goedgekeurd zijn door de raad, waarna concrete vervanging van het aardgas uitgewerkt kan worden in de wijkuitvoeringsplannen

Wij verzorgen, vanuit een opdrachtgeversrol richting een adviesbureau, samen met de gemeenten Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort dat de Transitievisie Warmte wordt opgesteld en de bijbehorende participatie wordt uitgevoerd..

 

Regionaal Energie besparingsPogramma(REP)

Het uitvoeren van een regionaal drie-jaren-programma, waarbij advisering, stimulering en bewustwording voor de woningbezitter voorop staat. De gemeente kan de samenstelling van producten en diensten deels zelf bepalen (of veranderen gedurende het jaar) en zal d.m.v. een co-financiering vanuit de provincie, vanuit gemeentelijk budget en deels vanuit het budget van de ODIJ, gefinancierd worden. Een keuzepakket kan bestaan uit: Duurzaam Bouwloket met wijkgerichte aanpak, fysiek en/of digitaal loket, collectieve inkoopacties, etc.; Stichting Huizenaanpak; PMC's zoals VvE aanpak, monumentenaanpak etc.; en/of de duurzame huizenroute.

 

Inzet energiescans

Om de verduurzaming van de bedrijventerreinen te stimuleren, worden duurzame maatregelen gepromoot. Naast toezicht op energiebesparing willen wij het bedrijfsleven ook via energiescans verleiden en ontzorgen om de verduurzaming van het eigen bedrijf te versnellen. Uit eerdere inzet van deze energiescans blijkt dat een enorme CO2-reductie te behalen valt en een grote bereidwilligheid van ondernemers om de geadviseerde en uitgewerkte maatregelen op te volgen. In eerste instantie zetten wij in op het verminderen van het energieverbruik (wat je niet verbruikt hoeft niet geproduceerd te worden). In tweede instantie willen wij met dit project ondernemers inzicht geven in welke maatregelen van de EML (Erkende Maatregelen Lijst) toepasbaar zijn voor het bedrijf. Ondernemers worden een jaar lang begeleid in verder opvolging van te nemen maatregelen en hierin de juiste afweging te maken en om zo de drempel om over te gaan tot actie te verlagen.

 

Inzet datalogger

Tijdens onze bedrijfscontroles gebiedsbreed constateren wij dat bij veel bedrijven installaties (nog) niet optimaal zijn ingeregeld. Door installaties optimaal in te regelen besparen ondernemers al snel 10 tot 30% op hun energierekening, maar belangrijker; leveren zij een bijdrage aan de klimaatdoelstellingen

 

Wanneer wij een bedrijf bezoeken waar de plaatsing van een datalogger kansrijk is, maken wij daarover afspraken met de ondernemer. Via de metingen kunnen wij de ondernemer informeren of installaties optimaal staan ingeregeld, maar ook of het pand voldoende is geïsoleerd. In ons adviesgesprek met de ondernemer gaan wij ook in op welke besparingen er mogelijk zijn en welke maatregelen daarbij passen.

9. Beleidsontwikkelingen en gemeentegrens overstijgende problematiek en inzet

De gemeente Heemstede is deelnemer aan de Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst IJmond. Omgevingsdienst IJmond werkt voor 15 gemeenten, verdeeld over de regio’s IJmond, Zuid-Kennemerland en Zaanstreek-Waterland en voert daarnaast taken uit voor de provincie Noord-Holland.

 

Voor onze opdrachtgevers volgen wij landelijke beleidsontwikkelingen en vertalen deze naar gemeentespecifieke vervolgacties. Ook zijn wij, namens onze opdrachtgevers, betrokken bij diverse ontwikkelingen op het gebied milieuwetgeving en duurzame ontwikkeling.

 

Specifieke items die ook in 2021 in Heemstede van belang zijn:

 

  • Ontwikkelingen ten aanzien van de stikstofproblematiek

  • Ontwikkelingen ten aanzien van de versnelling van de energietransitie

  • Ontwikkelingen ten aanzien van het in werking treden van de Omgevingswet

  • Actualisatie van de bodemkwaliteitskaart

  • Actualisatie geluidbelastingkaarten

Omgevingswet

De voorbereidingen op de implementatie van de Omgevingswet op 1 januari 2022 gaat aankomend jaar veel van onze inzet vragen. Zo moeten wij enerzijds ons inrichtingenbestand omzetten naar de regels uit het Besluit activiteiten leefomgeving, ook zullen wij voor thema’s als bodem, lucht en geluid op basis van een impactanalyse voorbereidingen treffen om gemeente adequaat over deze onderwerpen te kunnen adviseren en straks op de gewenste manier te kunnen borgen binnen de diverse omgevingsplannen.

Ook zullen wij komend jaar intensief samenwerken met collega’s bij gemeenten. Met de projectleiders Omgevingswet van de diverse gemeenten in de regio Zuid-Kennemerland bespreken wij de roadmap naar 1 januari 2022. Gezamenlijk bepalen wij, op basis van de minimumeisen van de VNG, waar de gemeente staat en wat onze rol en inbreng is in deze planning. Ook bespreken wij met gemeenten de gewenste en benodigde aanpassingen aan onze Gemeenschappelijke Regeling en mandaatbesluit richting 1 januari 2022.

10. Milieucontactfunctionaris

Om de wisselwerking, vraag en aanbod en uitvoering optimaal en transparant te laten verlopen werken wij met milieucontactfunctionarissen. Voor de gemeente Heemstede is dat Saskia van der Meij. Zij is aanspreekpunt & vraagbaak voor het bestuur en de ambtelijke organisatie. De milieucontactfunctionaris is daarnaast verantwoordelijk voor het signaleren van ontwikkelingen binnen de gemeenten en het rapporteren over onze uitgevoerde werkzaamheden.

11. Prognose inzet

Voor de uitvoering van het brede takenpakket is in totaal 3.805 uur beschikbaar. Voor een deel van deze uren (VTH) is Heemstede toegetreden tot de Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst IJmond. De overige taken voeren wij uit op basis van een dienstverleningsovereenkomst lopende tot 2026.

 

Prognose in uren op jaarbasis

Vergunningverlening

480 uur

Toezicht inrichtingen

600 uur

Toezicht asbest en bodem

250 uur

Milieuklachten

240 uur

Uitvoering VTH

1.570 uur

 

 

Uitvoering Drank- en Horecawet (DVO)

300 uur

 

 

Uitvoering Digitaal Opkopersregister (DVO)

60 uur

 

 

Uitvoering taken en advisering

1.270 uur

• Wet Bodembescherming

 

• Besluit Bodemkwaliteit

 

• Wet Geluidhinder

 

• Externe Veiligheid

 

• Flora en Fauna

 

• Bouwen

 

• Planvorming

 

• Implementatie Omgevingswet

 

 

 

Energietransitie

400 uur

 

 

Milieucontactfunctionaris

205 uur

Totaal

3.805 uur

Naar boven