Aanwijzing gasaansluitingsplicht nieuwbouw binnenstad locatie Vijfhoek en Slotplein

Burgemeester en wethouders van Purmerend,

 

Overwegende dat

- een bouwplan in voorbereiding is voor het realiseren van woningen op het adres Slotplein en Vijfhoek gelegen in de binnenstad van Purmerend;

- ingevolge de wet van 9 april 2018 tot wijziging van de Elektriciteitswet 1998 en van de Gaswet (voortgang Energietransitie), Stb. 2018, 109 (hierna de wet VET) nieuwe gebouwen standaard geen gasaansluiting meer krijgen;

- ingevolge de ministeriële Regeling gebiedsaanwijzing gasaansluitingsplicht van 1 juli 2018 hiervan kan worden afgeweken alleen bij zwaarwegende redenen van algemeen belang, die een uitzondering strikt noodzakelijk maken.

- de gemeente voor het gebied van de binnenstad nog geen mogelijk alternatieve warmtebron heeft aangewezen voor aardgas op basis van een warmtetransitieplan.

- een all-electric verwarming niet mogelijk is zonder tenminste op beide locatie’s een extra trafohuis te plaatsen met bijbehorende kosten en hoge installatiekosten en hogere energierekening huurders.

- een all-electric warmtepompvoorziening niet passend is vanwege de beperkte afstand tot omliggende percelen en de verwachting van geluids- en trillingsoverlast voor omwonenden, extra ruimte beslag in de woningen en verhoging van energiekosten met zich mee brengen.

- de afstand tot de dichtstbijzijnde hoofdleiding van het warmtenetwerk van Stadsverwarming Purmerend meer dan 600 meter bedraagt en aansluiting op korte termijn onmogelijk is.

- dat aardgas hierdoor op dit moment de enige warmtebron vormt die realisatie van het plan mogelijk maakt.

- deze herontwikkeling een positieve bijdrage levert aan de uitstraling en entree van Purmerend.

- binnen Purmerend een grote behoefte bestaat aan het type woning zoals opgenomen in het bouwplan, met name in de binnenstad.

- de mogelijkheden om tot herontwikkeling te komen in de binnenstad schaars zijn waardoor deze potentiële locatie zo goed mogelijk dient te worden benut.

- zwaarwegende redenen van algemeen belang een uitzondering op de wet VET, de facto het verbod op een gasaansluiting, strikt noodzakelijk maken.

 

Gelet op;

- het bepaalde in de “Ministeriële Regeling gebiedsaanwijzing gasaansluitingsplicht van 1 juli 2018”

- gelet op artikel 10, lid 7 en 8 van de gaswet

 

b e s l u i t en :

 

1. De (her-)ontwikkellocatie Slotplein en Vijfhoek aan te wijzen als gebied waar de gasaansluitingsplicht wel geldt voor nieuwbouw;

2. Dit besluit binnen 10 werkdagen te melden aan de Autoriteit Consument en Markt door gebruik te maken van het formulier zoals vermeld in artikel 3, lid 1 van de “Ministeriële Regeling gebiedsaanwijzing gasaansluitingsplicht van 1 juli 2018”;

3. De aanvrager en netwerkbeheerder Liander van dit besluit op de hoogte te stellen.

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering d.d. 2 februari 2021

Burgemeester en wethouders van Purmerend,

De secretaris,

G. Blom

De burgemeester,

D. Bijl

Naar boven