Gemeente Rhenen - Bekendmaking Eerste wijziging Algemene Plaatselijke Verordening Gemeente Rhenen 2020

 

 

De gemeenteraad van Rhenen heeft in zijn vergadering van 2 februari 2021 op grond van het bepaalde in artikel 149 van de Gemeentewet de Eerste wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Gemeente Rhenen 2020 vastgesteld. Met dit besluit wordt de APV 2020 op enkele plaatsen aangepast en aangevuld. Zo worden de mogelijkheden verruimd om op te treden tegen drugshandel op straat en tegen overlast door gebruik van lachgas. Ook wordt de termijn voor het indienen van een melding voor een klein evenement teruggebracht van vier naar twee weken.

 

Het raadsbesluit treedt in werking op de dag na deze bekendmaking. U kunt het besluit inzien op overheid.nl of opvragen via vergunningen@rhenen.nl.

 

De raad van de gemeente Rhenen,

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 december 2020

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet

 

besluit vast te stellen de

 

Eerste wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Gemeente Rhenen 2020

 

 

Artikel 1  

De Algemene Plaatselijke Verordening Gemeente Rhenen 2020 wordt als volgt gewijzigd:

 

A

In artikel 1:1 wordt in de definitie van ‘voertuig’ de zinsnede ‘met uitzondering van kleine wagens zoals kruiwagens, kinderwagens en rolstoelen’ vervangen door ’met uitzondering van kleine wagens, zoals kruiwagens en kinderwagens, en rolstoelen’.

 

B

In de artikelen 2:6, vijfde lid, en 2:29, vijfde lid, wordt ‘Op de ontheffing’ vervangen door ‘Op een aanvraag om een ontheffing’.

 

C

In de artikelen 2:10, achtste lid, 2:11, vijfde lid, 2:39, vierde lid, en 5:18, vierde lid, wordt ‘Op een vergunning’ vervangen door ‘Op een aanvraag om een vergunning’.

 

D

In de artikelen 2:24, eerste lid, onder b, en 5:14, tweede lid, onder b, wordt ‘artikel 160, eerste lid, onder h, van de Gemeentewet’ vervangen door ‘artikel 160, eerste lid, aanhef en onder g, van de Gemeentewet’.

 

E

In artikel 2:25, derde lid, onder e, wordt ‘vier weken’ vervangen door ‘twee weken’.

 

F

Het achtste lid van artikel 2:28 komt als volgt te luiden:

8. Op de aanvraag om een vergunning of een ontheffing is paragraaf 4.1.3.3 van de Algemene wet bestuursrecht (positieve fictieve beschikking bij niet tijdig beslissen) niet van toepassing.

 

G

In artikel 2:41a, vierde lid, wordt “bezoekers” vervangen door “personen”. In artikel 2:41a, vijfde lid komt “als bezoeker” te vervallen.

 

H

Artikel 2:48a wordt toegevoegd:

 

Artikel 2:48a Lachgasverbod

1. Het is verboden op een openbare plaats distikstofmonoxide (lachgas) recreatief als roesmiddel te gebruiken, voorbereidingen daartoe te verrichten of ten behoeve van dat gebruik voorwerpen of stoffen bij zich te hebben, indien dit gepaard gaat met overlast of andere gedragingen die de openbare orde verstoren, het woon- of leefklimaat nadelig beïnvloeden of anderszins hinder veroorzaken.

2. Het is verboden op een openbare plaats die deel uitmaakt van een door het college ter bescherming van de openbare orde of het woon- en leefklimaat aangewezen gebied distikstofmonoxide (lachgas) recreatief als roesmiddel te gebruiken, voorbereidingen daartoe te verrichten of ten behoeve van dat gebruik voorwerpen of stoffen bij zich te hebben.

3. Het college kan in het aanwijzingsbesluit het in het tweede lid bedoelde verbod beperken tot bepaalde tijden.

 

I

In artikel 2:67, derde lid, wordt ‘Op de vrijstelling’ vervangen door ‘Op een aanvraag om een vrijstelling’.

 

J

In artikel 2:73a, tweede lid, onder b, wordt ‘vier weken’ vervangen door ‘twee weken’.

 

K

Artikel 2:74 komt als volgt te luiden:

 

Artikel 2:74 Drugshandel op straat

Onverminderd het bepaalde in de Opiumwet is het verboden op of aan een openbare plaats post te vatten of zich daar heen en weer te bewegen en zich op of aan openbare plaatsen in of op een voertuig te bevinden of daarmee heen en weer of rond te rijden, met het kennelijke doel om middelen als bedoeld in artikel 2 en 3 van de Opiumwet, of daarop gelijkende waar, al dan niet tegen betaling af te leveren, aan te bieden of te verwerven, daarbij behulpzaam te zijn of daarin te bemiddelen.

 

L

Artikel 3:7 wordt als volgt gewijzigd:

 

1. In het eerste lid worden de volgende wijzigingen aangebracht:

a. In de aanhef wordt ‘Een vergunning wordt geweigerd als’ vervangen door ‘Onverminderd het bepaalde in artikel 1:8 wordt een vergunning geweigerd als’.

b. Onderdeel b vervalt.

c. De onderdelen c tot en met k worden geletterd b tot en met j.

 

2. In het tweede lid, aanhef, wordt ‘het eerste lid, onder h,’ vervangen door ‘het eerste lid, onder g,’.

3. In het derde lid wordt ‘het eerste lid, onder h en i,’ vervangen door ‘het eerste lid, onder g en h,’.

4. In het vierde lid wordt ‘het eerste lid, onder h en i,’ vervangen door ‘het eerste lid, onder g en h,’.

 

M

In artikel 3:9, eerste lid, onder e, wordt ‘artikel 3:7, eerste lid, onder a tot en met i’ vervangen door ‘artikel 3:7, eerste lid, onder a tot en met h’.

 

N

In artikel 5:17, tweede lid, wordt ‘artikel 160, eerste lid, aanhef en onder h, van de Gemeentewet’ vervangen door ‘artikel 160, eerste lid, aanhef en onder g, van de Gemeentewet’.

 

O

In artikel 5:32, eerste lid, wordt na ‘met een motorvoertuig of een bromfiets’ ingevoegd ‘te crossen buiten wedstrijdverband,’.

 

Artikel 2 Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de dag na de bekendmaking.

 

Artikel 3 Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Eerste wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Gemeente Rhenen 2020.

 

 

Vastgesteld in de openbare vergadering van 2 februari 2021

De raadsgriffier, de voorzitter,

Ir. C.A.M. Apell drs. J.A. van der Pas

Naar boven