Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard, houdende de vijfde wijziging van de Beleidsregels Participatiewet Nissewaard 2016

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard;

 

gelet op artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht;

 

besluit de volgende beleidsregels vast te stellen:

 

Vijfde wijziging van de Beleidsregels Participatiewet Nissewaard 2016.

Artikel I  

De Beleidsregels Participatiewet Nissewaard 2016 worden gewijzigd als volgt.

 

A.

Hoofdstuk 1 vervalt.

 

B.

In artikel 2.4 wordt:

 

  • a.

    in het eerste lid 'artikel 32 van de Participatieverordening' vervangen door 'artikel 90 van de Verordening sociaal domein Nissewaard';

  • b.

    in het eerste en tweede lid 'loonkostensubsidie en/of scholingsbudget' vervangen door 'werkgeverspremie of scholingsbudget';

  • c.

    in het vierde lid 'loonkostensubsidie' vervangen door 'werkgeverspremie'.

C.

Aan hoofdstuk 2 worden de volgende artikelen toegevoegd:

Artikel 2.7 Jobcarving en functiecreatie

  • 1.

    Indien in de persoon gelegen omstandigheden daarom vragen kan een onderzoek naar jobcarving, dat is het anders indelen van een bestaande functie om deze geschikt te maken voor die persoon, onderdeel uitmaken van de matching door het Werkgeversservicepunt. In overleg met de werkgever wordt dan bekeken op welke wijze de werkzoekende de werkzaamheden optimaal kan verrichten. Doel van deze dienstverlening is om te komen tot een arbeidsovereenkomst, al dan niet met inzet van loonkostensubsidie of een participatieplaats. Aan deze dienstverlening zijn voor de werkgever geen kosten verbonden.

  • 2.

    In overleg met een werkgever kan een onderzoek naar functiecreatie onderdeel zijn van acquisitie van vacatures. Het doel van functiecreatie is personeel efficiënter inzetten en mede hierdoor andere vacatures creëren. De doelgroep waarvoor de functie wordt gecreëerd is groot, waardoor de duurzaamheid van de invulling van de functie is gegarandeerd. Doel van deze dienstverlening is om te komen tot een arbeidsovereenkomst voor de doelgroep van de wet, al dan niet met inzet van loonkostensubsidie of een participatieplaats. Aan deze dienstverlening zijn voor de werkgever geen kosten verbonden.

Artikel 2.8 Aanpassing van een vervoersmiddel ter ondersteuning van de re-integratievoorziening

  • 1.

    Een bijdrage in de kosten van aanpassing van een vervoermiddel wordt alleen verstrekt aan:

    • a.

      een persoon die behoort tot de doelgroep loonkostensubsidie, bedoeld in artikel 6, eerste lid, onder e, van de wet, of die medisch urenbeperkt is als bedoeld in artikel 6b van de wet, en die een dienstbetrekking aangaat, waaronder een plaatsing op proef wordt begrepen, voor een aaneengesloten periode van ten minste zes maanden en voor ten minste twaalf uur per week; of

    • b.

      een persoon die in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden werkzaamheden gaat verrichten zoals bedoeld in artikel 10b van de wet, voor een aaneengesloten periode van ten minste zes maanden en voor ten minste vier uur per week.

  • 2.

    Er wordt alleen een bijdrage verstrekt voor de noodzakelijke kosten van aanpassing van een vervoermiddel om de werkplek te bereiken.

  • 3.

    Een bijdrage is maximaal € 2.500,-. Er kan slechts eenmaal per acht jaar een bijdrage worden verstrekt.

  • 4.

    Er is geen recht op een bijdrage voor zover een beroep kan worden gedaan op een andere voorziening die, gezien haar aard en doel, wordt geacht voor de persoon toereikend en passend te zijn.

Artikel 2.9 Reiskostenvergoeding ter ondersteuning van de re-integratievoorziening

  • 1.

    Een bijdrage in de reiskosten wordt alleen verstrekt aan personen als bedoeld in artikel 7, eerste lid, onder a, van de wet, die gebruik maken van een re-integratievoorziening.

  • 2.

    Er wordt alleen een bijdrage verstrekt voor de noodzakelijke reiskosten om de re-integratievoorziening te bereiken.

  • 3.

    De bijdrage is gelijk aan het aantal kilometers tussen het woonadres en het adres waar gebruik wordt gemaakt van de re-integratievoorziening, welk aantal wordt verminderd met vijf, waarna het totaal wordt vermenigvuldigd met € 0,19.

  • 4.

    Bij de berekening wordt gebruik gemaakt van de kortste route volgens de routeplanner van de ANWB.

  • 5.

    In afwijking van het derde lid is de bijdrage aan een persoon die om medische redenen gebruik moet maken van vervoer door derden, gelijk aan de werkelijke kosten.

  • 6.

    Artikel 2.8, vierde lid, is van overeenkomstige toepassing.

D.

In artikel 3.2.4, eerste lid, onder c, wordt 'opvangvoorziening De Boeg' vervangen door 'opvangvoorziening Herstart ZHE'.

 

E.

Artikel 3.3.2 wordt vervangen door:

Artikel 3.3.2 Heffingskortingen

Indien en voor zo lang de ten aanzien van de alleenstaande of het gezin toepasselijke heffingskorting, bedoeld in artikel 31, eerste lid, van de wet, niet wordt ontvangen, wordt deze in ieder geval met ingang van de vierde maand nadat deze van toepassing is geworden tot de middelen gerekend waarover de alleenstaande of het gezin redelijkerwijs kan beschikken.

 

F.

Artikel 4.1.1, derde lid, wordt vervangen door:

  • 3.

    Tot dit inkomen wordt in ieder geval niet gerekend:

    • a.

      het deel van het inkomen waarover executoriaal beslag is gelegd;

    • b.

      het deel van het inkomen waarover een bestuurlijke sanctie is opgelegd en deze onherroepelijk is.

G.

In artikel 4.1.1, vierde lid, vervalt onderdeel c, onder verlettering van de onderdelen d tot en met g tot c tot en met f.

 

H.

In artikel 4.1.1 wordt onder vernummering van de leden 5 tot en met 7 tot 6 tot en met 8 een lid ingevoegd, luidende:

  • 5.

    In afwijking van het eerste en derde lid wordt het hele inkomen boven de beslagvrije voet als draagkracht aangemerkt als de bijzondere bijstand betrekking heeft op de kosten van curatele, bewindvoering, inkomensbeheer of mentorschap.

I.

Artikel 4.2.6 wordt vervangen door:

Artikel 4.2.6 Bijzondere bijstand budgetbeheer en beschermingsbewind

  • 1.

    Bijzondere bijstand in de kosten van budgetbeheer wordt alleen verstrekt als:

    • a.

      budgetbeheer noodzakelijk wordt geacht door een deskundige; en

    • b.

      budgetbeheer buiten een schuldbemiddelingstraject om wordt uitgevoerd.

  • 2.

    Bijzondere bijstand in de kosten van beschermingsbewind wordt verstrekt als beschermingsbewind in combinatie met een gemeentelijk schuldbemiddelingstraject wordt ingezet en er geen draagkracht is als bedoeld in artikel 4.1.1, vijfde lid.

  • 3.

    In afwijking van het tweede lid wordt de bijstand in de vorm van een geldlening verstrekt voor zolang er wel draagkracht is maar geen extra vrijlating van de kosten voor beschermingsbewind boven het vrij te laten bedrag wordt toegepast. De bijstand wordt verstrekt onder de voorwaarde dat de bewindvoerder de schuldhulpverlener bij een minnelijk traject of de rechtbank bij een wettelijk traject verzoekt om het vrij te laten bedrag te verhogen met deze kosten.

J.

Artikel 4.2.7, derde lid, wordt vervangen door:

  • 3.

    Alle mogelijke voorliggende voorzieningen, waaronder de bijdragen als bedoeld in de artikelen 2.8 en 2.9, dienen als eerste aangesproken te worden, alvorens bijzondere bijstand kan worden verstrekt.

K.

Artikel 4.2.14, zesde lid, wordt vervangen door:

  • 6.

    Vergoedingen vinden plaats op basis van de goedkoopst adequate voorziening.

L.

Artikel 5.5, eerste lid, wordt vervangen door:

  • 1.

    Aan de belanghebbende die volgens de wet een verplichting heeft tot het volgen van een taalcursus wordt een tegemoetkoming verleend.

M.

Artikel 5.5, zevende lid, wordt vervangen door:

  • 7.

    De vergoeding betreft een tegemoetkoming in de gemaakte reiskosten. Deze bedraagt € 75,- per maand waarin de belanghebbende het traject volgt.

N.

Aan artikel 5.5 wordt een lid toegevoegd, luidende:

  • 8.

    In afwijking van het vijfde, zesde en zevende lid, is de tegemoetkoming € 130,- per maand als de belanghebbende 18 jaar of ouder is en de Internationale Schakelklas in Rotterdam volgt.

Artikel II  

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 januari 2022.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard op 21 december 2021.

De gemeentesecretaris,

mr. M.L.M. Weerts

De burgemeester,

mr. F. van Oosten

Naar boven