Besluit tot wijziging van het aanwijzingsbesluit artikel 2:57 en 2:58 hondenverbods- gebieden en losloop-uitlaatgebieden Dronten 2021

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Dronten,

 

overwegende dat:

  • bij besluit van 31 augustus 2021, nummer 8109, het Hondenuitvoeringsbeleid gemeente Dronten 2021 is vastgesteld;

  • gelijktijdig met de vaststelling van het Hondenuitvoeringsbeleid het aanwijzingsbesluit hondenverbodsgebieden en losloop-uitlaatgebieden Dronten 2021 met als bijlagen drie hondenuitlaatkaarten (nummer 8109) zijn vastgesteld;

  • het Hondenuitvoeringsbeleid, het aanwijzingsbesluit hondenverbodsgebieden en losloop-uitlaatgebieden Dronten 2021 en de hondenuitlaatkaarten (nummer 8109) moeten bijdragen aan meer duidelijkheid over waar honden verboden zijn en waar honden los mogen lopen;

  • in reactie op het gepubliceerde Hondenuitvoeringsbeleid en aanwijzingsbesluit de gemeente signalen/klachten heeft ontvangen over onduidelijke en niet eenduidige gebiedsbegrenzingen op de hondenuitlaatkaarten;

  • deze incongruenties niet bijdragen aan de beoogde duidelijkheid voor de honden- en niet-hondenbezitter en de handhavers van de gemeente;

 

gelet op artikel 2:57, eerste lid, onder c, en derde lid en artikel 2:58, derde lid, Algemene plaatselijke verordening Dronten;

 

B E S L U I T:

 

 

Artikel I

De Hondenuitlaatkaarten met kenmerken 2021-DRO-1, 2021-BID-1 en 2021-SWI-1 behorende bij het aanwijzingsbesluit hondenverbodsgebieden en losloop-uitlaatgebieden Dronten 2021 (nummer 8109) in te trekken.

Artikel II

De Hondenuitlaatkaarten met kenmerken 2021-DRO-2, 2021-BID-2 en 2021-SWI-2 behorende bij het aanwijzingsbesluit hondenverbodsgebieden en losloop-uitlaatgebieden Dronten 2021 vast te stellen.

Artikel III

Dit besluit treedt in werking met ingang van de eerste dag na die van bekendmaking.

 

Bezwaar maken

Belanghebbenden die het niet eens zijn met dit besluit, kunnen binnen zes weken, gerekend vanaf de dag na publicatie op www.officielebekendmakingen.nl, bezwaar maken tegen dit aanwijzingsbesluit.

Bezwaar maken doet u bij het college van burgemeester en wethouders via onze website www.dronten.nl of per brief, ter attentie van het team POCJB, Postbus 100, 8250 AC Dronten.

 

 

Dronten, 13 december 2021

namens het college van Dronten,

A.Koppelman

Teammanager team Vergunningen, Handhaving en Veiligheid

Bijlage  

Hondenuitlaatkaarten met kenmerk 2021-DRO-2, 2021-BID- en 2021-SWI-2

Om de kaarten behorende bij dit aanwijzingsbesluit te downloaden klik hier

 

Toelichting artikel II

In het op 31 augustus 2021 vastgestelde Hondenuitvoeringsbeleid is aangegeven dat

het belangrijk is actualisatierondes te doen en te checken of het aanwijzingsbesluit met bijbehorende hondenuitlaatkaarten nog aanpassing behoeft en of de borden en afvalbakken nog op de juiste plaats staan. Daarbij is het vertrekpunt om niet op ieder signaal of iedere melding te reageren, maar jaarlijks een actualisatieronde te doen.

 

Na de publicatie van het Hondenuitvoeringsbeleid en aanwijzingsbesluit hebben diverse inwoners gereageerd op het niet eenduidig zijn van gebiedsbegrenzingen op de hondenuitlaatkaarten. Deze reacties geven aanleiding om reeds nu, en niet over een jaar bij de beoogde actualisatieronde, de gebiedsbegrenzingen op de hondenuitlaatkaarten te corrigeren.

De grenzen van de losloopgebieden worden hierdoor op verschillende locaties minimaal gewijzigd en zijn daarmee meer in overeenstemming met de uitgangspunten van het Hondenuitvoeringsbeleid. Het beleid op zichzelf wijzigt hierdoor niet, maar de kleine correcties op de kaarten dragen wel bij aan meer duidelijkheid.

 

Bij deze aanpassing wordt tevens een inspraakreactie, waarvoor eerst nog afstemming met de Volkstuindersvereniging nodig was, geëffectueerd.

 

Naast de signalen over de gebiedsbegrenzingen zijn ook signalen ontvangen die gaan over losloopgebieden langs fietspaden en wegen. Deze signalen, die raken aan de verkeersveiligheid, moeten zorgvuldig worden bekeken. Dit vraagt meer tijd en zal naar verwachting van invloed zijn op het gevoerde beleid. Het is niet de bedoeling dit beleid nu al te gaan wijzigen. Primair beleidsuitgangspunt is en blijft dat de hondenbezitter verantwoordelijk is voor het gedrag van zijn hond. Dit houdt mede in dat de hondenbezitter de afweging moet maken of het vertrouwd is een hond los te laten lopen of niet.

Naar boven